Wat mag je toerekenen aan stro?

Hallo, wij hebben kalk water stro in de boxen we zijn op jaarbasis 11500 euro kwijt aan strooiselkosten op 160 boxen. Soms denk we aan gescheiden mest dat scheelt ongeveer de helft aan strooisel kosten.  Alleen goeien wij nu op jaarbasis 25-30 ton stro de put in de mest op deze manier. Is daar een bedrag aan te hangen ? 

Deel dit topic

Reacties

Melkboer16
Vast wel, stro kost je al 4500€ voordat het in de put ligt.
Je kan het gemakkelijker met de meststrooier op het land gooien😂😂
jan w
@Melkboer16
Dat stro in de put heb je helemaal geen last van , met 6 weken vindt je van al het gestrooide stro niks meer terug in je mest. Maar het gaat niet verloren, op het land of in de weide doet het zijn werk wel weer.
Noorderling
Wil je met een mestscheider je boxen vol krijgen, dan rijdt je een jaar geen dikke fractie op je land uit.
Wat is dat waard? Wat kost mestafvoer met lagere gehalten? wat kost dit aan ruwvoeropbrengst?

Als je die som maakt aan de teeltzijde, ga je helemaal schrikken denk ik.
Dan kost het stro een schijntje, met dat er vast nog wel wat plussen aan zitten. Al zou je het voor het mooie willen scheiden door het over een rooster te laten schuiven en je stapelbare mest krijgt, die je weer gericht in kunt zetten.

Onderstaande is wellicht ook interessant, al zou het al voor afvoer zijn.
Vraag naar goede mest is er altijd, wellicht valt er zo stro te ruilen tegen vast mest en hoef je 25% niet mee te tellen. Kloppend wordt het later wel op papier.
alfa.nl/actueel/…
de Tank
@Noorderling verdwijnen mineralen dan als je dikke fractie als strooisel gebruikt? Uiteindelijk komt het weer in de mestput terecht?
Vantveen
@de Tank Ja maar je gaat dus doorlopend een halfjaar aan mest opslaan in je boxen. Dat kun je pas uitrijden als je weer met mest in de boxen stopt
Noorderling
@de Tank
Nee, misschien deels dat je wat N verliest.
maar je komt wel een jaar tekort die je mist of moet voorschieten.
Vantveen
@Noorderling wat gebeurd er als je dat als eind voorraad opgeeft bij de rvo?
bio boer
@Vantveen moet je wel mest overschot hebben anders moet je weer mest aanvoeren en er gaat sowieso deel n verloren elke keer dat je wat met je mest doet raak je wat kwijt
Noorderling
@Vantveen
Als je met mestscheiden en voorraden op papier begint ga je helemaal vastlopen.

Uiteindelijk veranderd daar de bemesting ook niet van, omdat de dik/dun verhouding scheef komt te liggen. En ook grotendeels blijft omdat je toch organische stof verbrand. Je komt niet op je oude balans qua mest, overal blijft de mest dunner.
bio boer
@Noorderling kalk in je mest moet je ook niet willen of geen calciumcarbonaat kalk
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je met mestscheiden en voorraden op papier begint ga je helemaal vastlop

werking coëfficiënt van dunne fractie na mest scheiden is 80%. dat is nogal wat anders dan 45% bij beweiding. Gaat je kunstmest ruimte rap terug uit.
bio boer
@T60401 werkingscoëfficiëntie is ook nog lekkere bonus als je die normen aan houd zou er in de theorie niks kunnen groeien bij mij in de praktijk wijst iets anders uit mest wordt zo goed als 100% benut
Noorderling
@bio boer
Nlv, depositie, mineralisatie, vlinderbloemigen.
Zijn nog wel wat meer bronnen dan alleen je laatste mestgift.
bio boer
@T60401 hoe veel kg n wil je wel niet zuiver strooien
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
kg n wil je wel niet zuiver strooi

op klei heb je ruimte zat maar op zand houdt het niets over. mag 250 kilo op met beweiden. gaat 230x 45% af aan dierlijk. blijft er 540 kilo kas over. kleine 300 kg voor eerste snede blijft er voor de volgende snede weinig over.
T60401
@T60401 ga je dan nog mest plaatsen van 80% werking coëfficiënt hou je niks over.
de Tank
@Noorderling hoe kom je bij een jaar? Om de boxen 1x te vullen heb ik op 130 boxen ongeveer 500 m3 mest, 1,5 maand, nodig. Alles wat er daarna er bij strooit is ook weer de put in verdwenen. OS zal wel lager worden omdat het gedeeltelijk verteerd. Ik weer niet of er extra N de lucht in vliegt.
Noorderling
@de Tank
Waren ervaringen van iemand.
Wellicht ligt dat aan het moment. In het najaar heb je weinig mest.
Dagelijks valt er 10kuub mest in 450kuub dunne fractie, komt wat bij, wordt allemaal weer gescheiden etc. Bent alleen maar dunne mest aan het rond pompen terwijl je met dichte vloer of voorjaar opstarten meer mogelijkheden hebt en behoudt.
+1
de Tank
@Noorderling Ik scheid nu 10 jaar mest voor boxstrooisel en kunstmestgebruik /ha loopt nog steeds terug(ook door gebruik klaver en mest verdunnen) bij gelijke opbrengst. Het loopt prima, goed en voldoende strooisel is voor mij leidend, ik heb meerder boxvullingen gehad, zaagsel, gemalen stro en nu gescheiden mest. Laatste bevalt mij het best. Ik zal eens een mestmonster nemen van voor en na scheiden en wat ik uiteindelijk uitrij, ben wel benieuwd naar de verschillen.
Noorderling
@de Tank
Quote:
Laatste bevalt mij het best

Even uit nieuwsgierigheid, wat als het allemaal niets zou kosten en het kant en klaar voor het opscheppen zou liggen en verbruik geen issue is? Waar is de koe dan het beste mee af?
+1
de Tank
+1
Noorderling
@de Tank
Bedoelde eigenlijk van je genoemde opties.
Zit nog met een deel kelders van droge koeien. Stro brokken ging redelijk goed en voor dat aantal koeien nog wel te doen, maar is inmiddels onbetaalbaar doordat men het op brand.
de Tank
@Noorderling gescheiden mest, by far
Cowboy3
Quote Reactie van @de Tank:
Ik zal eens een mestmonster nemen van voor en na scheiden en wat ik uiteindelijk uitrij,

We laten hier al een jaar of 12 mest scheiden voor box strooisel en ook voor afzet, in de
dunne fractie zit ongeveer een halve kilo stikstof per M³ meer in dan de ingaande mest, er is veel
verschil in mest er kan nog geen 10% van het gewicht aan dikke fractie uit komen maar 20% kan ook.
Hebben in het verleden ook van alles in de boxen gehad maar het slechtste beviel kalk/stro, moeilijk
egaliseren in de boxen en stuiven na een paar dagen, na 2 jaar met een mini kraan de de harde koek eruit halen en na een jaar of 5 kun je de put in want 1/3 bezinkt blijft daar achter.
jan w
Quote Reactie van @Noorderling:
Nee, misschien deels dat je wat N verliest.

Ze weten inmiddels wel welke soorten men bij het stro kan gebruiken, zodat de N wel in de mest blijft en niet vervluchtigd In het begin was dat wel anders, weet iemand die had toen nog maar 0.5% N in zijn drijfmest.
Noorderling
@jan w
Bedoelde N verlies in dikke fractie.
boertje boer
@Noorderling Hij heeft al stro kalk in de boxen, gescheiden mest is alleen onderhoud vulling boxen. Sowieso als je begint met lege boxen stro kalk als onderlaag om basis te krijgen. Duurt anders veel te lang voor je boxen gevuld hebt. Kleine laagjes inbrengen anders gaat het broeien.
deJong
@Noorderling wij hebben hooguit een paar weken geen gescheiden mest in de boxen.

De mestscheider haalt vooral de slechtverteerbare delen uit de mest, die deeltjes komen vrij fijn gemalen weer terug de put in. Dus de mest wordt beter te verwerken. Geen korstjes op het land in de zomer na een buitje komen de koeien er zo weeer over, en de mest komt makkelijker vrij op het land.
Vantveen
kennisakker.nl/archief-publicaties/…
prijzen p en k zullen nu hoger liggen. Dat mag je zelf uitrekenen
boertje009
@Vantveen als stro achterblijft op land is akkerbouwer al 5 a10 kg N kwijt per ton stro om het te laten verteren opt land. Dat staat niet vermeld in dit artikel
bio boer
@boertje009 die komt ook weer vrij na loop van tijd soort mineralen opslag
boertje boer
Samenstelling mest veranderd niet of nauwelijks, alleen dunner omdat mest door scheider is geweest gehaltes zijn hier niet anders. Hoeveelheid mest in m3 in boxen (LxBxH 2,75 x1.20 x 0,20 x 160 koeien = 105 m3 mest. wat er in de boxen ligt. Geen schrikbarend getal. Wij doen dit al jaren. Voorraad mest is bij iedereen toch een berekend getal. 1000 m2 kelder oppervlakte x 10 cm mest = 100 m3. Wie kan mest zo netjes opmeten tot op de cm.
+1
puddingbroodje
Kalk zakt naar de bodem van de put en blijft daar liggen ik heb het met eigen ogen gezien bij de sloop van een stal waar een jaar of 5 stro kalk water mengsel was gebruikt put was voor een derde vol met die troep!
+2
Melkboer16
@puddingbroodje m’n vader zei altijd tegen me dat je nooit kalk en drijfmest gelijk over het land te brengen. Dan werd eerst de kalk over het land gedaan en ingewerkt en dan de drijfmest erop. Kwam het alsnog bij elkaar. Nu de kalk er in het najaar erop en in het voorjaar de mest.
Hectare opbrengsten zijn nu met veel minder mest veel hoger als 30 jaar geleden. Kalk in mest kan dus nooit positief zijn.
bio boer
@Melkboer16 je raakt veel stikstof kwijt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , kalk , stro , boxen , strooisel , put en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0