Europese Commissie: derogatie Nitraatrichtlijn in strijd met ambitieuze Nederlandse stikstofdoelen

Deel dit topic

Reacties

John Spithoven

+5
John Spithoven
Niet de EU commissie maar een regeerakkoord waarbij een paragraaf tot stand gekomen onder druk van D66 de Groot met steun van CDA en daaraan gelieerde belangenclubs zorgt dat derogatie verdwijnt met daarmee een schade per bedrijf van over 30k......
Spuit11
@John Spithoven Ik denk dat je hiermee de Groot teveel credits geeft. De ander coalitiepartijen waren het er vast roerend mee eens
Twentsch Land
Ja ja die Tjeerd ..... ik ben voor de boeren en kom ook op voor hun belangen ..... je moet maar durven.

@John Spithoven
+4
klant
@John Spithoven als derogatie indruist tegen stikstofdoelen, waarom kun je dan wel meer kunstmest gebruiken, kun je het toch net zo goed de derogatie verlengen.
Coen
@klant , allemaal zo doorzichtig: kunstmest wordt kunstmatig extreem duur gemaakt, frustreert het beste en daarna sneller het doel 'veereductie' gerealiseerd.
Jan-T
Quote Reactie van @John Spithoven:
zorgt dat derogatie verdwijnt met daarmee een schade per bedrijf van over 30k..

Ik weet niet of de schade 30.000,- is
Maar wat ik wel weet is dat het met deze melkprijs een €.110.000,- aan omzet scheelt,
Dat betekend dat de uitbetalingsmelkprijs ook met 30 / 40% omhoog moet willen we de zelfde omzet per jaar ontvangen.

Daarbij zijn de variabele kosten minder maar de vaste kosten verminder je niet zomaar even.
En dan vergeet ik daarbij de vraag is de mest wel af te voeren en of te vervangen door andere afnemers??
+1
Noorderling
@Jan-T
Liever fosfaatrechten kwijt dan derogatie.
Dat is zo voor iedereen niet in te vullen hoeveel geld dat kost.

Moet natuurlijk niets, maar ben de jaren dat we rechten hebben die 30k ook al kwijt aan lucht.
Een ton zijn de meesten ook zo kwijt geweest aan de 8% korting. De stapeling is juist funest.
+5
Koetje33
Hoeveel lijken moeten er wel niet uit de kast vallen voordat deze complete onzin terug wordt gefloten.😡🤬😨. Het houd maar niet op.... en er wordt vrolijk verder gegaan met het grootste uitroeibeleid ooit😢😫. Wat kunnen wij hier nou met z'n allen aan doen? Dit moet stoppen.
+3
Weidezicht
@Koetje33 sjaak aan de ketting leggen, massaal STAF en SCC steunen met echt veel geld, zodat zij er extra mensen op kunnen zetten, inclusief paar goede juristen en iemand die full time de media gaat voorzien van het juiste verhaal.
Maar diep van binnen weten we eigenlijk dat het spel gespeeld is en dat we dit allemaal niet meer teruggedraaid krijgen. Het spel is 30 jaar geleden al gestart, maar dat hebben wij nooit gezien en rennen nu hopeloos achter de feiten aan.
Arnold1988
@Weidezicht nieuweoogst.nl/nieuws/2022/…

Deze boeren ook aan de ketting leggen
Zij zijn de grondleggers van het gewenste overheidsbeleid.
+2
JohnDeere7serie
@Arnold1988 serieus?!?!? Zoveel data aanleveren en je bedrijfsvoering aan gaan passen voor een gemiddelde vergoeding van 2 slachtkoeien 😭 😭 😭 😭
Arnold1988
@JohnDeere7serie speciaal voor jou gekopieerd:
Boeren met vooral doen wat ze zelf bij vinden dragen aan toekomstperspectief.

Ik citeer:” Opdrachtgever is het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit”

“ Het geld komt van de private partijen die zijn vertegenwoordigd in de Markeraad: FrieslandCampina, Rabobank, provincie Gelderland en waterschap Rijn en IJssel.”

“ Doel van de pilot is het Markemodel praktijkrijp te maken om het daarna landelijk uit te rollen.”

Wanneer je toekomstperspectief ziet door waterschapsbelasting te betalen voor je eigen premie en genoegen neemt met minder (waarschijnlijk geen) nabetaling en een kleine fooi in dit project als vergoeding door Rfc, dan...
En wanneer je weet dat ongeveer de helft van de pot met geld niet naar de boer gaat maar naar de ruifvreters eromheen, dan...
Ja, wat dan eigenlijk
Ik zeg: dan ben je een rund.
Je betaalt voor elke euro die je ontvangen kunt meer dan 1 euro
Ik zeg: dan ben je snel een arm rund

Nu in de beginfase is het nog we lekker voor de 35 duurzaamheidskoplopers
Rol het uit over Nederland zoals de bedoeling is en je maakt jezelf arm en mag er een inspanning bij leveren

Deze boeren verdienen geen perspectief meer van de minister van landbouw.
Ze kunnen dat zelf prima regelen
Toppertjes zijn het😂😂😂
Reageer @Arnold1988
+6
de jonge
Allemaal blijven doneren aan staf en scc... Laten wij als sector nu eens met zijn allen ervoor zorgen dat ze hun goede werk voort kunnen zetten.
Kars
Ambiteuze doelen.... Onhaalbare doelen dus.
Cowboy3
jan 10
Die conclusie hadden we allang getrokken,derogatie voor nl was eigenlijk onmogelijk met deze stikstof bende,ik ga er van uit dat dadelijk elke boer die hier schade van ondervind schadeloos gesteld wordt voor dit wanbeleid.
+2
Jean-PierreK
Het zal wel aan mij liggen. Maar als ik de stukken en het artikel van Staf lees, dan lees ik eigenlijk bijna niets wat al eerder gecommuniceerd is. Wat voor mij wel nieuw is, is dat in februari al overeenstemming was tussen NL en EU dat de derogatie afgebouwd zou worden.

Ik zou het interessanter vinden om te weten wat er voor februari gecommuniceerd is. Dus waar de oorzaak ligt van het afbouwen van de derogatie. Is de volledige "EU wob" ergens te vinden?
John Spithoven
@Jean-PierreK de EU WOB is op naam, is groter, en daar wordt aan gewerkt. De Nederlandse WOB is na een half jaar nog niet binnen.

Zie screenshots
In tegenstelling wat het kabinet steeds melde was het al veel eerder een gelopen race, waarbij het regeerakkoord sturend heeft op getreden. De derogatie aanvraag is ook al van voor tot stand gekomen regeerakkoord. In het begin was vanuit het addendum duidelijk dat er bufferzones moesten komen. Het verlies derogatie is gekomen door handelen dit kabinet. Waarom dan 9 mnd voor liegen terwijl duidelijk was dat Nederland van derogatie af wilde?

In deze WOB lees je ook dat er op 5 juli overeenstemming was over afbouw, nog niet over Renure en bufferzones.
Logisch dat er geen perspectief brief kon gemaakt worden, het kabinet had die zelf al onderuit gehaald.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Jean-PierreK
@John Spithoven , het is frustrerend dat ammoniakbeleid als argument wordt meegenomen in grond- en oppervlaktewaterbeleid. Ook is het frustrerend dat het de ministers niet is gelukt om in de EU duidelijk te maken dat mest niet slechter voor waterkwaliteit is dan kunstmest (zie ook onderzoek dat is uitgevoerd voor provincie Limburg,WML en Mesdag).

Maar ik zie hier niet dat de minister gevraagd heeft om derogatie te beëindigen. Wel hebben we eerder gezien dat de minister bepaald onderzoek ten gunste van derogatie niet heeft ingebracht. Ik ben benieuwd wat wel ingebracht is.
+4
Weidezicht
@Jean-PierreK ik ga er vanuit dat als je de reisbewegingen van bepaalde kamerleden en hulpjes van het afgelopen jaar inzichtelijk zou hebben, er heel veel gereisd is naar brussel. Daar is zeer veel gelobbeyed tegen de derogatie.
Twentsch Land
Het zou zo maar wel eens kunnen dat er onder de tafel meer is gehandeld dan boven tafel.

@Weidezicht
+1
marcsterreborn
@Twentsch Land nou en of. Herinner je nog de uitspattingen van toenmalige PvdA Kamerleden Mei Li Vos en Paul Tang?

[ Terwijl onze politici elkaar liever kwijt dan rijk lijken, gaat het er in de Nederlandse politiek veel intiemer aan toe. Volgens een roddel op de site van de NOS zouden twee kamerleden het gedaan hebben in de fractiekamer van de CDA. Het gaat om Mei Li Vos en Paul Tang (allebei van de PvdA). De verdwaalde kamerleden zouden betrapt zijn in de fractiekamer van de CDA, een christelijke partij die te vergelijken valt met onze CD&V.

Zijn het slechts roddels of is er een mooie 'coalitie' in de maak? De Telegraaf en andere media spreken van 'coïtale momenten'. De Nos noemt het 'bewegingen die in het huwelijk gebruikelijk zijn'. Beide kamerleden ontkennen het bericht. Vos geeft wel toe dat ze met Tang in de fractiekamer van de CDA terecht gekomen was. Ze waren naar eigen zeggen 'verdwaald' in het grote gebouw. ]
+2
marcsterreborn
@marcsterreborn overigens was dit niet onder de tafel. Maar er bovenop.
Jean-PierreK
@Weidezicht , als dat zo is dan waarschijnlijk niet vooral afgelopen jaar maar vooral daarvoor. Immers in februari was het blijkbaar al besloten dat derogatie zou eindigen. Van GroenLinks weten we dat bij een vorige derogatie Rik Grashof naar Brussel is gegaan om te pleiten voor het niet verlengen van de Nederlandse derogatie. Zijn opvolger Bromet heeft afgelopen jaar aangegeven niet blij te zijn met het vervallen van derogatie. Echter toen het om steun voor afbouw van derogatie en behoud grasland ging toen veranderde de toon. Dat geld moest gebruikt worden voor bedrijven die zich netjes aan de regels gehouden hadden. En toen waren de bedrijven die in 2022 meer dan 170 kg N uit dierlijke mest gebruikt hadden ineens weer milieuvervuilers. Immers ze hadden niet kunnen weten dat in 2022 geen derogatie was. Andere kamerleden waaronder Derk Boswijk van het CDA gaven haar hierin gelijk.
+1
Arnold1988
@Jean-PierreK Heeft de minister gezegd dat er veel gedaan is om derogatie te verkrijgen?
Zo ja, wat is er gedaan? Wat is de inbreng van Nederland geweest?
Jean-PierreK
@Arnold1988 , dat zij idd vragen waar ik hoop antwoord op te vinden bv door wob die door @John Spithoven is aangehaald.
John Spithoven
@Jean-PierreK prikkebord.nl/topic/271287/…

Toen was het al duidelijk, waarbij Nederland de sturende hand had.
Arnold1988
@John Spithoven Zoals al eerder gevraagd: wat doet de belangenbehartiging in Den Haag voor de boeren behalve thee drinken en lekkere gebakje eten?
John Spithoven
@Arnold1988

Hieruit maak ik op dat ze zich maximaal hebben ingespannen.
klant
@John Spithoven zoeken naar nieuwe waarderingsvormen voor de melkveehouderij.
Arnold1988
@John Spithoven Ze hebben een paar politici gesproken over derogatie. Dat is hun inzet? Niet alles op alles gezet om het proces in Brussel nauwlettend te volgen en te agenderen waar het nodig is?
De zin van Wunnekink over agenderen ipv reageren is wel leuk wanneer je eerst Vedder hoort zeggen dat ze bij gaan sturen
Tijd om ffff met 1 mond te spreken zoals ons kabinet wel kan?
hans-hans
Quote Reactie van @Arnold1988:
wat doet de belangenbehartiging in

wat doet de belangenbehartiging in................................
den haag of bedoel je brussel??
bio boer
@Jean-PierreK wat wel gebeurd met dierlijke mest is als je droog jaar hebt gooi je als nog 230 kg n er op met kunstmest zou je dat nooit doen dat is zonde van geld als er niks groeit de mestput moet wel leeg voor de winter
Kars
@bio boer wat kletspraat. Die biologisch boeren hier met ketsplaat in de zon. Beregenen kennen ze niet. De grootste morsers met slecht benutting van mest zijn hun.
Gangbare boeren beregenen hier over geinjecteerde als het droog is.
Met droogte niks halen die biologische boeren van hun zandgrond. Als we zo moeten gaan boeren dan wordt het een groot fiasco.
bio boer
@Kars nu heb je het over 1 boer die jij kent ? Die heb je bij regulier net zo goed die in een bruine zode lekker gaan bemesten zonder beregenen

Volgens mij hoef je niet bio of regulier tezijn om op het goede momenten tebemesten
+5
Albert Altena
LTO heeft in ieder geval nog vijf leden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Albert Altena:
LTO heeft in ieder geval nog vijf leden.

Dat is nog naar boven afgerond 😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie en nitraatrichtlijn geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0