Stikstofclaim sommeert minister om Aerius-model 'on hold' te zetten

Stikstofclaim (SSC) heeft vandaag, 23 december 2022, namens haar aangeslotenen, de minister van Natuur en Stikstof, mevrouw van der Wal gesommeerd om het Aerius model voor vergunningverlening buiten werking te stellen. SSC heeft de minister daar tot en met 31 december 2022 de tijd voor gegeven. Gaat de minister niet in op de sommatie van SSC voor of op de gestelde datum, dan zal zij de voorzieningenrechter middels een kort geding met een spoedeisend karakter verzoeken onder moverende redenen het Aerius model voor vergunning verlening op te schorten tot het moment dat uit deze berekening een uitkomst komt die elke redelijke wetenschappelijke twijfel wegneemt of een project middels stikstofdepositie significante gevolgen kan hebben voor de betreffende natuurgebieden. SSC doet deze sommatie namens haar aangeslotenen en in het bijzonder namens een PAS-melder die door onrechtmatig overheidshandelen en buiten zijn schuld een last onder dwangsom opgelegd heeft gekregen.

SSC heeft haar sommatie onderbouwd met een aantal moverende argumenten. Allereerst vermeldt TNO op 26 april van dit jaar in een vertrouwelijke notitie dat Aerius pas een redelijke betrouwbare berekening kan reproduceren bij een grens tussen de 1 en 10 mol/ha/jaar, terwijl er nu een niet wetenschappelijke, maar computermodelmatige grens is gesteld van 0.005 mol. Daardoor is de uitkomst van een reken exercitie van het Aerius model voor vergunning verlening geen benadering van de realiteit. Toch wordt een aangeslotene van SSC last onder dwangsom opgelegd terwijl de uitkomst van de Aerius berekening behorende bij zijn activiteiten buiten de wetenschappelijke betrouwbaarheid ligt vastgesteld door TNO.

Vervolgens haalt SSC het rapport van de commissie Hordijk aan, ‘Meer meten, robuuster meten’. Daarin stelt de commissie dat het Aerius model niet doelgeschikt is voor vergunningverlening. Als derde argument haalt SSC de technische briefing van het RIVM aan, dat voor de vaste kamercommissie landbouw gehouden is op 3 november jl. Daar concludeert ook het RIVM dat het Aerius model niet geschikt is voor vergunning verlening.
Als vierde argument verwijst SSC naar antwoorden op Kamervragen van 6 september 21. Daar geeft de minister aan dat depositie buiten de 1 km van de bron niet meer te herleiden is aan dezelfde bron. En deze constatering staat haaks op de huidige rekenafstand waar het Aerius model nu mee rekent, namelijk 25 km.
En als laatste argument verwijst SSC naar een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU van 10 november 22 . Dit arrest vermeldt dat bij een passende beoordeling voor een project elke redelijke wetenschappelijke twijfel over de gevolgen van het bewuste project weg genomen dient te worden. Gelet op het bovenstaande is bij het Aerius model daar geen sprake van.

Daarnaast heeft de publicatie van een internationaal onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature geconstateerd dat ammoniak lucht concentraties voor een veel groter aandeel bestaan uit emissies van verbrandingsprocessen dan dat er nu bij de validatie van het Aerius model worden mee genomen. Daardoor zijn de uitkomsten van een Aerius berekening nog onbetrouwbaarder geworden, dan hierboven omschreven.
Gelet op bovenstaande en in combinatie met het opleggen van een last onder dwangsom bij een PAS melder met als argument dat de uitkomst van een Aerius berekening van zijn project in strijd is met artikel 6 lid 3 van de habitatrichtlijn en artikel 2.7 van de Wnb , heeft SSC de sommatie verzonden.

SSC vertrouwt er op dat de minister van Stikstof en Natuur voor of op 31 december 22 de juiste beslissing neemt.

Deel dit topic

Reacties

+15
spotmelker
Eindelijk, laat dat onbenullenlegioen toch opzouten met hun nattevinger-rekenmodellen!
+4
klant
Goed zo knallen.
+11
Weidezicht
Langs deze weg, de juridische, zal het moeten gebeuren. Als dit ook niet gaat leiden tot een ander beleid, dan is het definitief gedaan. Top SCC, succes.
+2
Twentsch Land
De overheid wordt steeds meer in het nauw gezet......dan wordt het steeds moeilijker om smoesjes te bedenken 😃

@Weidezicht
+6
Peppel
Goeie timing ook 😄
+7
kanniewaarzijn
Hoe is het überhaupt mogelijk dat hier beleid op gebaseerd wordt?? Vloeren worden afgekeurd omdat het niet zeker is of de doelstelling voldoende wordt gehaald. Aerius wijkt 70 tot 100% af en dat kan wel?
Frans Z.
Gaan ze generiek korten zal je zien.
Twentsch Land
Dat ze ook generiek gaan korten denk ik al lange tijd maar het probleem is dan dat ze er nog geen grond mee in handen krijgen en dat is wel waar het omdraait voor hun dus piekbelasters en herinrichting zal de zinnen op worden gezet.

@Frans Z.
+1
BertK
@Twentsch Land Als je generiek gaat korten, wie dan? Alleen landbouw? Alleen vergunninghouders? Mag dat onderscheid? NOx is uitwisselbaar volgens RvS, dus iedereen korten?
Twentsch Land
Ligt aan hoe gekort gaat worden ....generieke korting fosfaatrechten pak je gelijk stikstof mee.

Of fosfaatrechten omkatten naar dierrechten ... wat ik er van heb begrepen kan dan 10 procent geroomd worden zonder vergoedingen.

Fair zou zijn ook industrie te korten, maar we weten allebei wel dat die ook wel gespaard worden.

@BertK
Arnold1988
@Frans Z. Dat is wel waarschijnlijk
De MsW bevat een artikel die daarvoor gebruikt kan worden
+9
John Spithoven
@Frans Z. Dag Frans, in welke passage uit onze sommatie maak je op dat er een risico tot generiek beleid zit?

Als je de onderbouwing leest van SSC waarom zij deze sommatie doet, moet je concluderen dat SSC verzoekt dat een passende beoordeling ( noodzakelijk vanuit de Habitatrichtlijn) resulteert in een uitkomst die wetenschappelijk onderbouwt is.

Bedrijven middels handhaving en dwangsommen stil leggen of binnenkort 3000 bedrijven dwingen te stoppen op basis van een reken excersitie waarbij de uitkomst 0.0 met het doel te maken heeft, nl de natuurlijke kenmerken beschermen is een grote juridische dwaling.

En verzoeken alleen om een betere wetenschappelijke onderbouwing en tot die tijd het model niet meer te gebruiken.
Frans Z.
@John Spithoven John,prima dat jullie dit doen(ook namens mij dus als aangeslotene)maar de druk op stikstof kan wel zo groot worden dat dit als uitweg wordt gekozen. Fijne feestdagen. In Den Haag minder denk ik zo.
+4
John Spithoven
@Frans Z. Dank voor de steun
Als ik meer tijd heb zal ik onze beweegredenen motiveren vanuit elke uitgangssituatie, pas knelgevallen of vergunning houders.

Ook onze inzichten over generiek beleid.
+13
crisis
@John Spithoven Super actie! Laat dat LTO gezemel dat hierdoor helemaal geen vergunningverlening meer mogelijk is, ook niet voor de landbouw, maar van je af glijden. MOB zoekt continu de confrontatie, dat kunnen wij ook. Buigen of barsten.
+1
GJKlaassen
@Frans Z. Als nou door kundig en eerlijk wetenschappelijk bewijs geconstateerd wordt dat de landbouw DE veroorzaker van het stikstofprobleem is, dan moetje wellicht als sector ook je verantwoordelijkheid pakken.
Maar dat bewijs ligt er niet en we weten allemaal waarom.

Dit bericht van SSC zet de minister en co muurvast voor de spiegel.
Muis
Goed gedaan van SSC top john
bio boer
Ja joh maak de mogelijkheden nog maar meer beperkter om te kunnen bouwen zo komt er nooit nieuwe stal 🙃
bio boer
@bio boer en hoe gaan pasmelders zich zelf legaliseren als aerius uit de running licht veel bettere technieken zijn er ook niet
+1
John Spithoven
@bio boer jij wil graag miljoenen investeren op basis van een reken excersitie die zorgt dat je het risico loopt dat je rendement op je geïnvesteerd vermogen zwaar negatief wordt, of te wel weg gegooid geld?
bio boer
@John Spithoven dan wordt ik wel uitgekocht en getaxeerd maar zit zo ver van de natuur dat het kleine kans heeft hoogste depositie van melkvee is 0.02 mol
Twentsch Land
Daarom zal een pasmelder bij een nieuw meet systeem nog steeds niet uit de bocht vliegen.
@bio boer
bio boer
@Twentsch Land de vraag is kunnen ze wel nieuw systeem maken met de kennis die ze nu hebben kunnen ze geen 100% geranties geven het is soort schating
bio boer
@bio boer het vastelen van de kdw hebben ze ook de laagste kdw gepakt in de bandbreedte wat de natuur zou kunnen hebben dat weten ze ook niet zeker er is maar weinig zeker over het stikstof verhaal
bio boer
@bio boer waarschijnlijk weten ze niet eens of stikstof de beperkende factor is voor de natuur of iets anders zijn vele andere factoren die invloeden hebben op habitat klimaat overige mineralen in de bodem ph dat merken zelf wij als agrarische ondernemers met bijvoorbeeld klaver soms gaat het fantastisch en andere keer komt er niks van terecht
Twentsch Land
Dat blijft voorlopig even de vraag maar mocht het zo zijn dan zal een pasmelder geen piek locatie zijn.

@bio boer
bio boer
@bio boer volgens aerius zat zelfs in de 25 km zone maar nu hebben ze op 20 km van mij nieuw type natuur bij gerekend in beide gevallen moet je earius berekening laten zien als bewijs dat je de natuur geen exstra schade aanricht
+1
jan-cees
@bio boer die eis kun je aanvechten bij de rechter
Haijtink
Prima om de berekening van aerieus aan te te vechten, maar hiermee ontneem je pasmelders de enige mogelijkheid om zichzelf te legaliseren om uit alle onzekerheid te komen. Hiermee haal je extern salderen onderuit, waarmee deze bedrijven nu nog werken kunnen. Dit gebeurt op dit moment veel.
+1
BertK
@Haijtink Met welke reden zou de overheid kunnen handhaven? Zij zal een passende beoordeling moeten maken, op basis van de claim van SSC refererend aan onderzoek dat NH3 niet verder komt dan max een km. Iedereen buiten die km heeft iig geen significante invloed op N2000. Als dat wel zo wordt gezien, ligt iedere aanvraag plat. Misschien gebeurt dat sowieso.
+6
John Spithoven
@Haijtink Dank voor de reactie. Ik vraag u nogmaals ons artikel te lezen

Een pas melder is buiten zijn schuld door onrechtmatig overheidshandelen in overtreding op artikel 2.7 van de Wnb. Op moment dat het bevoegd gezag gedwongen wordt door een externe partij, lees bijv de MOB , om te handhaven, ontstaat er een probleem voor de PAS melder. De provincie zal via de rechter uiteindelijk gedwongen worden last onder dwangsom op te leggen. Dat gebeurt op basis van overtreding art 2.7 Wnb en wordt aangetoond met een ..... Aerius berekening. Een reken excersitie die als uitkomst geen valide onderbouwing heeft. Ik denk dat SSC om de belangen van de PAS melders maximaal te waarborgen , geen andere keus heeft. Zeker omdat ook uit het advies landsadvocaat handhaving Overijssel duidelijk wordt dat er geen zicht is, en ook niet komt, op legalisering.

Overigens....de vergunning verlening Wnb ligt stil in alle provincies, van 2 december 22 tot 26 januari 23. Dus niemand kan extern salderen.
Daarnaast zal iemand die een Wnb vergunning aanvraagt dat moeten doen onder besluit emissie arme huisvesting met een systeem met een ammoniak emissie lager dan 8.6, dus met een systeem van de Rav lijst. De lijst , waar minister Adema op de jaarvergadering van de POV heeft gezegd dat deze volledig zal sneuvelen.
Daarnaast is er sinds 10 november 22 een uitspraak van het HvJ die aangeeft dat een natuurbescherming wet vergunning alleen houdbaar is als de passende beoordeling op basis van redelijke wetenschappelijke basis is. Aerius is dat niet ....en ook de Rav systematiek niet.
Niet dat SSC dat zegt maar TNO, RIVM CDM en HvJ dat vermeldt.
Dus ook de rechtspositie van een vergunning aanvrager in het algemeen wordt maximaal behartigt door nu eerst wetenschappelijke duidelijk te eisen.. En ja, het gaat effe pijn doen, maar beleid blijven bouwen op een verrot fundament zal geen ondernemer of bank in moeten willen investeren.

Geloof me, niet dat we ons op de borst willen kloppen, maar we weten als geen ander wat we doen.
oubi
@John Spithoven een pas-melder die voor 1 juli 2015, zonder een wnbvergunning een stal heeft gebouwd heeft zelf ook onrechtmatig gehandeld. Dus niet alleen de overheid. Ze hadden zelf ook hun verantwoordelijkheid kunnen nemen door voor 2015 middels interne of externe saldering een vergunning aan te vragen.
Er wordt wel heel gemakkelijk afgeschoven........
+4
John Spithoven
@oubi Als je ons verhaal goed leest, dan zie je een oplossing waarbij vergunning houders niet voor PAS knelgevallen hoeven te leveren. En dat wordt door een overheid instantie geadviseerd, niet door SSC 🙃
robbies
@oubi en wat als er geen ammoniakruimte voor handen was in bepaalde regio's? Bedrijfsontwikkeling maar stoppen?
sorry
@robbies zijn er zat die met gewone roosters gebouwd hebben
robbies
@sorry in Brabant is vanaf 2005 emissiearm al verplicht
Arnold1988
@robbies gewoon wachten op je beurt
Muis
@John Spithoven het probleem van boeren is dat ze niet lezen zoals jij weet hebben jan cees jij en ik duizenden pagina's door gelezen ( wob stukken ,rechtszaken ) en den kom je tot een conclusie
bio boer
@Muis alles komt opslot te staan als de rechter er in mee gaat is er niet zomaar een alternatief staat verguning verlening weer stil en langer
+3
hans-hans
@bio boer eigenlijk zou dit verhaal ook op journaal moeten ,het werkt niet Aerius zeggen de mensen die er verstand van hebben
waarom iets gebruiken wat niet goed is ??
marcsterreborn
@hans-hans roken is ook nog niet verboden...
+5
Twentsch Land
Ook niet verplicht

@marcsterreborn
marcsterreborn
@Twentsch Land ammoniak uitstoten ook niet
BertK
@bio boer Jammer dan. Ze weten donders goed dat hun verhaal niet klopt. Ze hadden het iig kunnen weten.
robbies
@bio boer vergunningverlening ligt nu ook stil
de Tank
@Muis we gaan zien wat al die kennis op gaat leveren🤔
Arnold1988
@Muis werk je samen met die twee?
Arnold1988
@Arnold1988 en toen was het Muisstil
+2
Muis
@Arnold1988 was jij maar zo stil als een muis .
Arnold1988
@Muis waarom zou je dat willen?
jan 10
Quote Reactie van @Muis:
het probleem van boeren is dat ze niet lezen zoals jij weet hebben jan cees jij en ik duizenden pagina's door gelezen ( wob stukken ,rechtszaken ) en den kom je tot een conclusie

Als boer een stalletje wil bouwen moet hij eerst dus duizenden pagina,s doorlezen,hebben wel wat anders te doen..
de Tank
@jan 10 die pagina's lezen is geen garantie op het maken van juiste keuzes
+3
koe-boer
De vrijdag voor kerst, heerlijke timing😄
+4
Mh12
@koe-boer idd, je moet ze gelijk behandelen als ze ons ook behandelen. Als er eens wat is, krijg je altijd zo'n rot brief net voor het weekend......
+3
klant
@Mh12 nu nog even het ware verhaal over de derogatie erin gooien, kunnen ze daar in den haag peentjes zweten
+6
Ruitenboer
@John Spithoven Top actie, succes met deze zaak en bedankt voor je inzet
+8
de jonge
Komop mensen, even een bijdrage overmaken naar ssc zodat ze hun goede dingen voort kunnen zetten... Een applausje alleen redden ze het niet mee....
Muis
En prikkers de kamer brief al gelezen te aangaan van legalisatie pasmelders ?
Arnold1988
@Muis Boeie
JohnDeere7serie
Vandaag nog vuurwerk in dit dossier?
Spannend --> tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/
+1
Frans Z.
Nog iets gehoord John? Of is ze nog niet terug van vacantie.
+19
John Spithoven
@Frans Z. @JohnDeere7serie Allereerst de beste wensen. Sorry voor de late reactie, maar had met de feestdagen even wat afstand genomen.

Op de sommatie van SSC richting de minister over het 'on hold' zetten van Aerius is de afgelopen week een aantal keren telefonisch contact geweest met ons juristen team en juristen van EKZ/LNV. Inhoudelijk is er tot op heden niet gereageerd, net zo min dat er op het verzoek van SSC over de deadline is ingegaan. Vandaag, de eerste werkdag van dit nieuwe jaar, is ons juristen team gestart met de voorbereidingen van de dagvaarding. In het belang van de aanstaande zaak kunnen we niet communiceren over de inhoud van de telefonische gesprekken. Ik hoop dat jullie dat begrijpen.
+7
Jawis
@John Spithoven heel veel succes!
+1
Piet1960
@John Spithoven Arrogantie van de macht dat er niet inhoudelijk is gereageerd.
BertK
@Piet1960 ze weten het ff niet...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , natuurgebieden , stikstofdepositie , uitspraak , kamervragen , pas melder , vergunningverlening , van der wal en stichting stikstofclaim geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0