Dat Nederland de efficiëntste landbouw ter wereld heeft is een sprookje. Boer Meino Smit bedacht een alternatiefQuote:
‘Er zijn gratis worstjes,’ hoorde akkerbouwer Meino Smit als hij collega-boeren vroeg waarom ze gingen demonstreren ‘Onbegrijpelijk’ vindt hij het dat ze actievoeren voor een systeem dat hen te gronde richt. Een inefficiënt en irrationeel systeem, bleek uit zijn promotieonderzoek. Zijn alternatieve model zorgt voor een natuurrijk landschap en zinvol werk voor 500.000 mensen. En 100.000 paarden.

Deel dit topic

Reacties

sorry
Het heeft ook veel welvaart gebracht, maar dat snappen de meeste niet
+5
Hans van Bergen
Weer zon sufneus
+1
Arnold1988
Laat hem maar lekker achter een paard lopen
Ik ben geen vrijwilliger
Ga wel lekker controleren of het dierwelzijn van het paard goed geregeld is
Achso
@Arnold1988 ik doe mee. In Oostenrijk mogen paarden niet meer met de koets door Wenen, vanwege weet ik ook niet, non sense.
In Nederland moeten er weer 100.000 paarden met de ploeg aan de slag. Wordt nog lachen dan
Jawis
@Achso wakker dier en pvdd staan te juichen....
de Tank
Realistisch plan, Meino for president.
Kars
Hij vergeet alleen dat er niemand meer voor 2 kwartjes per uur werkt.
Jaap40
@de Tank lekker 'verdienmodel'
altijdbeter
Lachwekkend
Melkboer16
Beetje belachelijk maken van een dementerende man
marcsterreborn
Niet zo slim om het verhaal van deze man af te serveren als een belachelijk iets.
Zijn conclusie is dat het efficiënter en duurzamer moet. En daarin heeft hij helemaal gelijk.
Er staat nergens dat we allemaal weer met paarden zouden moeten gaan werken.
marcsterreborn
@marcsterreborn Er staat nergens dat we allemaal weer met paarden zouden moeten gaan werken.
En voor diverse collega's zou dat ook een behoorlijk onlogische combinatie zijn...
Achso
@marcsterreborn er staat inderdaad helemaal niks in dit verhaal. Geen paarden en niks bruikbaars
+1
ted9
@Achso Staan zeker een aantal punten in waarin deze man gelijk heeft. Elke boer is tegenwoordig bezig met meestal 1 hoofdtak. Brede kennis is zeker verloren gegaan. Vroeger had men vaak nog een boomgaard wat akkerbouw enz. Ook op het onderdeel natuur heeft hij gelijk. Tuurlijk zouden de natuurgebieden onderhouden kunnen worden door de landbouw wat nu ook al gebeurd en vroeger ook gebeurde. Dit verhaal pas ons niet maar er staan zeker punten van waarheid in.
Achso
@ted9 vroeger had iedereen ook een moestuin.. Wat moeten we met dat verhaal?
Doe nu maar eens gewoon waar men goed in is en verbeter dat.
Zo verkeerd is alles niet.
Zelf nog in de jaren 70 op grupstal meegeholpen, als jochie geweldig vond ik het. Maar alles met de hand, leuk als je 20 bent. Later wat minder.
Op het veen toen, koeien liepen na wat buien ver in de blubber. Niet echt handig. Misschien zijn we wat doorgeslagen in te droog malen. Maar dat is toch wel normaal op te lossen?
In de jaren 80/90 werd enorm op bandenspanning gelet en niet te zware machines in het land. Dat is men wat vergeten. Ook wel weer op te lossen.
Enz enz
+1
Hans van Bergen
@marcsterreborn Je kunt veel beter de boeren kapot maken . En dan opslag loodsen bouwen met chinese rotsooi erin. En dan lekker op vakantie naar Indonesie want daar is het personeel op de all inclusif zo goedkoop. En tuus lekker rondrijden met de electrieke auto met chinese batterijen. Denken is niet voor iedereen zo makkelijk. Boeren afmaken terwijl de bevolking groeit. Zon mensen moeten ze opsluiten
marcsterreborn
@Hans van Bergen Goed lezen is ook een vak
+1
jan-cees
@marcsterreborn hoezo duurzamer? NL land en tuinbouw is harstikke duurzaam . Ik heb inmiddels in circa 36 landen landbouw en veehouderij bedrijven bezocht . Nergens zo doorwrocht intergraal duurzaam als in Nederland.
En nl landbouw staat niet stil ontwikkeld continu door dat irritante geleuter over duurzamer door die burolandbouwkenners alsof we hier achterlijk zijn
Arnold1988
@jan-cees het kan veel duurzamer
Twentsch Land
Tuurlijk, maar de cirkel is wel rond.

@Arnold1988
Arnold1988
@Twentsch Land echt niet
Bodemoverschot N
Menselijke fecaliën verlaten de kringloop
Nog veel te winnen
jan-cees
@Arnold1988 ik zou zeggen geef het goede voorbeeld en we komen over een paar jaar kijken of je nog boer bent
dijkstra uit w
Dan moeten nog al wat mensen hun handjes laten wapperen op het land. denk niet dat dat gaat gebeuren. 'Laat de boertjes maar werken." was een uitspraak van een onderduiker in het dorp hier ten tijde van de bezetting.
maisbult
@dijkstra uit w kun je uitleggen wat die onderduiker daarmee bedoelde?
dijkstra uit w
@maisbult hij lag mooi in de zon niets te doen zei mijn opa, terwijl zei druk aan het werk waren op het land. deze onderduiker kwam waarschijnlijk uit de stad. en was om zijn geloof en afstamming zijn leven niet zeker daar. maar wat niet erg dankbaar voor de mensen die hen te eten gaven blijkbaar. zo is de cultuur is de stad dus al vrij lang.
ted9
@dijkstra uit w Dan trap je 'm er toch uit.
dijkstra uit w
@ted9 nou die zat ook niet bij mn opa in huis hoor. egerns op de buurt. de buren hadden ook een mevrouw. die ging liggen zonnen. terwijl de duitsers een kamp hadden een kilometer verder op. de huishoudster van de buren ei. ik wil geen gedonder. of ze verstopt zich, of ik ga weg. later was de mevrouw weg. blijkbaar hadden ze geen zin om zich te blijven verstoppen. of waanden ze zich veilig op het platteland. maar de omgeving zat net zoals op zo veel plaatsen waar de welvaart niet geweldig was vol nsbers.
maisbult
@dijkstra uit w dat is echt niet best zo'n gedrag... Zo bont heb ik het nog niet gehoord. Wel dat er voedsel uit de schuur gejat werd door eten zoekers uit het westen en zo. Wel interessant om dit eens te horen.
+9
duitser
Alle burgers zonder auto en vrachtwagen. Alles op fiets en bakfiets. Brengt ook veel. Laten we daar eens mee beginnen. Kijken hoe ver we komen met dit “geniale “ plan.
+3
richard-de-wolff
@duitser kijk dan begint het ergens op te lijken geen vliegvakanties meer
+1
spotmelker
@duitser Dat is het kritieke punt. Als je zoiets wil dan moet de hele maatschappij mee en dat heeft nog nooit gewerkt.
+1
jerseys
Ik denk dat de gemiddelde boer zich beter thuis voelt in zon samenleving als de gemiddelde burger. Wat mij betreft prima, Welzijn gaat maar tot zekere hoogte om welvaart.
kearl
Quote:
Dat Nederland de efficiëntste landbouw ter wereld heeft, is een sprookje, een pr-verhaal. Voor elke hectare landbouwgrond in Nederland gebruiken we elders in de wereld twee hectare. Ik heb met eigen ogen al die sojavelden in Zuid-Amerika gezien waar het veevoer voor onze veehouderij wordt geteeld. Als je dan ook nog meetelt dat er een hele infrastructuur nodig is om al die soja te vervoeren zoals wegen, spoorwegen, havens, schepen, inclusief brandstoffen, dan komt daar heel wat aan energie en grondstoffen bij kijken.

75% van het veevoer komt gewoon uit Nederland en omliggende landen. Daarnaast komt nog een groot deel uit Noord Amerika. Wat dan nog uit Zuid Amerika komt is aan strenge eisen gebonden en die worden ook nog eens aangehaald. Die velden waar hij het over heeft gaat de oogst via Rotterdam naar elders in (oost) Europa.
+2
BertK
@kearl Dat ze daar voor ons of andere kopers soja willen telen, heeft economische redenen. Op het moment dat het over de landbouw gaat, lijkt economie niet meer mee te mogen tellen. Medicijnen, electronica, kleding, auto's, verzin het maar, alles mag uit China en de rest van Azië en de wereld komen. Is het stuk, gaat het hier de shredder of vuilverbrander in. Op het moment dat de landbouw grondstoffen uit elders laat komen (en daar ook geld voor betaalt waar de lokale daar mede van profiteert) gaan de geitenwollen sokken er iets van vinden.

Knap trouwens dat ie alle sojavelden heeft gezien, dat zijn er nog al wat. Was soja trouwens niet zo'n product wat voor gedeeltelijk menselijke en gedeeltelijk dierlijke voeding gebruikt wordt hier in West-Europa?
Arnold1988
@BertK Rfc is aanjager geweest van de hetze tegen soya
Ze zijn nu / nog steeds bezig met hun zgn duurzame soyaverhaal
In werkelijkheid is het niets anders dan twee CEO’s die melkveehouderij aan de ketting willen leggen
En de ledenraad van Rfc: die is niet slim genoeg om te zien wat er aan de hand is.
Wel begrijpelijk: wanneer je het wel ziet wil je er niet verantwoordelijk voor zijn!!!
Bennie Stevelink
Op 1 punt heeft hij gelijk. Veevoer importeren om vee te voeren waarvan de producten geëxporteerd moeten worden en waarvan de mest ook nog weer geëxporteerd moet worden. Dat is energie verspilling. Hou het vee op de plek waar het voer is, daar kun je de mest ook meteen plaatsen.

Verder spitst hij zich toe op één soort efficiëntie (energie efficiëntie) terwijl er in werkelijkheid vele soorten zijn. Het verhogen van de ene efficiëntie gaat altijd gepaard met verlaging van een andere efficiëntie. De economische ontwikkeling en stijging van welvaart draait vooral om arbeidsefficiëntie. Het verhogen van de arbeidsefficiëntie veroorzaakt altijd verlaging van de energie-efficiëntie.

Als vroegere een gevel moest worden gemetseld zetten bouwvakkers een stapeltje stenen op de schouder en liepen daar de ladder mee op. Specie werd met een emmer aan een touw naar boven gebracht. Later kwamen de bouw liften. Die gebruikte stroom maar veel minder arbeid.
Vroeger werden goederen vervoerd met zeilschepen. Er waren veel bemanningsleden aan boord om de zeilen te bedienen. Als de wind tegen zat kon je dagen stilliggen. Toen kwamen de stoomschepen. Die konden twee keer heen en weer varen in dezelfde tijd als een zeilschip één keer. En er waren veel minder bemanningsleden nodig. Meer arbeidsefficiëntie maar minder energie-efficiëntie door gebruik van kolen.

Een andere fout die hij maakt is dat hij bij de berekening van de energie input en output alle energie op één hoop gooit. In werkelijkheid wordt voor de mens onbruikbare energie omgezet in voor de mens bruikbare energie. Er wordt fossiele energie ingestopt en suikers, zetmeel en vetten komen er weer uit. Daarnaast wordt ook een belangrijk deel van de energie gebruikt voor de productie van bouwstoffen in de vorm van eiwitten.
+1
Albert Altena
@Bennie Stevelink Zelfs het eerste punt ben ik het niet mee eens.
Veevoer wat van verre komt is vaak een bijproduct. Sojaschroot e.d.
Produceren waar het groeit zal hoogstwaarschijnlijk niet de plaats zijn waar het functioneel het beste tot zijn recht komt, anders werd dat wel gedaan.
Moeten we ook geen chocolade e.d. meer eten. Het wordt van verre ingevoerd en komt hier via de mens in het riool.
hypotheekboer
@Bennie Stevelink ga eens na hoeveel producten zuiver en alleen voor veevoer worden geïmporteerd. Veelal is het een bijproduct.
Je geeft aan Hou het vee op de plek waar het voer is, daar kun je de mest ook meteen plaatsen. Eigenlijk moet je zeggen verplaats de mensen daar ook naartoe. Die zijn nu het einde van de keten. Als je nu mest mee terug zou nemen naar de akkerbouwgebieden heb je gewoon retourvracht, dus niks geen energieverspilling, want die boot vaart toch al.
Het gat in de mineralenberekening is de mens. Dat wordt ter plaatse opgelost door kunstmest. In de veehouderijgebieden is het gewoon kringloop.
kearl
@Bennie Stevelink Driekwart van het veevoer komt hier uit de buurt vandaan.
Hoe zie jij het voor je dan? Gras op de boot naar Zuid Amerika?

Nederland is juist logistiek optimaal. Door de Rotterdamse haven hebben we hier veel voedselverwerkende industrie en dus veel reststromen.Die worden hier door de veehouderij weer verwerkt. We kunnen dat hele knooppunt wel uitsmeren over de hele wereld, maar daar wordt het logistiek gezien alleen maar slechter van
jerseys
@Bennie Stevelink Maar hij heeft ook berekend dat wanneer we het huidige energieverbruik willen handhaven en we dit zonder fossiel willen op termijn, er niet genoeg grondstoffen zijn voor duurzame energieopwekking. Wat jij aangeeft klopt, spierkracht is ingeruild voor fossiel energiegebruik. Eigenlijk niet te geloven dat mensen energie verspillen in de sportschool.
ted9
@jerseys Sportschool kan snel energieneutraal worden.
Albert Altena
@ted9 Dynamo's aan de spinning fietsen.
+2
torrarica
De goede man heeft waarschijnlijk nooit achter een paard gelopen. Ik heb in de 60er jaren alles nog met de hand en met paard gedaan. Dagen achter gelopen.Totaal onzinnig wat hij voorstelt en wat voor gevolgen dit zou hebben.
+1
arie.j
Weet niet wat dit voor een apart persoon is , maar wereldvreemd is hij wel.
Neem alleen al de stelling dat door een eenvoudige regel in het bouwbesluit we al 40 jaar huizen zouden gebouwd hebben die geen energie gebruikten
Als dat zo eenvoudig was geweest, dan had ieder dat allang en zonder enige regel gedaan, gewoon terwille van de centen .
mlkvhoudr
Dus de maakindustrie maakt wat en dat kost meer energie dan het oplevert, dat gevoel heb ik ook altijd met ambtenaren, het kost een bult energie......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , paarden , landschap , akkerbouwer , Demonstreren , Actievoeren en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
3.517