Schep bovenop stikstofcrisis? Nederland en lidstaten hekelen plan ’klimaatpaus’ Timmermans

Plan dreigt het land nog verder op slot te zetten

BRUSSEL - Nederland krijgt bijval van andere EU-lidstaten in de kritiek tegen de natuurplannen van Frans Timmermans. Als het aan de ’Europese klimaatpaus’ ligt mag straks óók geen vierkante meter natuur meer verslechteren buiten de Natura 2000-gebieden. Het plan komt voor ons bovenop de stikstofcrisis en dreigt het land nog verder op slot te zetten.

Meer: telegraaf.nl/nieuws/329129091/…

Deel dit topic

Reacties

+3
Grasbaal
Een heel verstandige Pool:

Quote:
De Poolse onderminister Adam Guibourgé-Czetwertyński ziet er niets in om te doen alsof de natuur statisch is. „We kunnen onze bossen niet bevriezen in de huidige toestand”, zegt hij. „Onze bomen kunnen zich niet altijd aanpassen aan klimaatverandering. Als ik deze regels volg kunnen we ze beter kappen.”telegraaf.nl/nieuws/329129091/…
+2
Kars
Frans timmermans wil de belangrijkste persoon zijn van europa nadat ursula hem van die troon heeft kunnen afhouden. Nu probeert ie het met klimaat en natuur. Hij wil zich de belangrijkste voelen in brussels, kostte wat het kost.
+1
-Jan-
@Kars Op een dag zei de ezel zei tegen de tijger: "Het gras is blauw".

De tijger antwoordde: "Nee, het gras is groen".


De discussie verhitte en de twee besloten de kwestie voor te leggen aan een mediator. Daarom benaderden ze de leeuw, koning van de jungle. Voordat hij de open plek in het bos bereikte waar de leeuw op zijn troon zat, begon de ezel te schreeuwen: "Uwe Hoogheid, is het waar dat gras blauw is?".


De leeuw antwoordde: "Dat is waar, het gras is blauw".

De ezel rende naar voren en vervolgde: "De tijger is het niet met me eens en spreekt me tegen en irriteert me, straf hem alstublieft".

De koning verklaarde toen: "De tijger wordt gestraft met 5 jaar stilte".

De ezel sprong van vreugde en vervolgde zijn weg, tevreden en herhalend: ′′Het gras is blauw"...


De tijger accepteerde zijn straf, maar hij vroeg de leeuw: "Majesteit, waarom heeft u me gestraft, het gras is tenslotte groen?"

De leeuw antwoordde: "In feite is het gras groen".

De tijger vroeg: "Waarom straf je me dan?"

De leeuw antwoordde: "Dat heeft niets te maken met de vraag of het gras blauw of groen is. De straf is omdat het niet mogelijk is voor een dapper, intelligent wezen als jij om tijd te verspillen aan ruzie met een ezel, en bovendien om mij met die vraag te komen lastigvallen".


De ergste tijdverspilling is ruzie maken met de dwaas en fanaticus die niets om waarheid of realiteit geeft, maar alleen om de overwinning van hun overtuigingen en illusies. Verspil nooit tijd aan discussies die geen zin hebben... Er zijn mensen die ondanks al het bewijsmateriaal dat aan hen wordt gepresenteerd niet het vermogen hebben om het te begrijpen, en anderen die verblind zijn door ego, haat en wrok, en het enige dat ze willen is gelijk hebben, zelfs als ze dat niet hebben. Als onwetendheid schreeuwt, dan zwijgt intelligentie.

Blijf je waarheid spreken en leef je waarheid. Nodig uit tot dialoog. Maar ga nooit het gevecht aan met een dwaas. Want hij trekt je omlaag naar zijn niveau en verslaat je met ervaring. Je vrede en rust zijn meer waard.
J Andringa
trouw.nl/buitenland/…

Dit gaat over hetzelfde dacht ik en is niet premium
casev2
@J Andringa BRUSSEL - Nederland krijgt bijval van andere EU-lidstaten in de kritiek tegen de natuurplannen van Frans Timmermans. Als het aan de ’Europese klimaatpaus’ ligt mag straks óók geen vierkante meter natuur meer verslechteren buiten de Natura 2000-gebieden. Het plan komt voor ons bovenop de stikstofcrisis en dreigt het land nog verder op slot te zetten.

„Het huidige voorstel betekent dat we iedere vierkante meter in beeld moeten brengen voor we een vergunning kunnen afgeven”, legt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) uit.

De bewindsvrouw was dinsdag in Brussel voor een eerste overleg met haar EU-collega’s over het plan. Er is nog niets besloten. Van der Wal heeft aandacht gevraagd voor de specifieke omstandigheden van Nederland: „We hebben een hoge bevolkingsdichtheid en de bevolking zal nog verder toenemen met 100.000 inwoners per jaar. We concurreren om gebruik van dezelfde ruimte.”

Het kabinet wil daarom ’meer flexibiliteit’. Nederland kreeg bijval van vooral kleine lidstaten. Die tekenen om uiteenlopende redenen bezwaar aan tegen het Europese wetsvoorstel. Ierland vreest voor het lot van de boerenstand: „We moeten wel voedsel kunnen produceren voor een betaalbare prijs voor de consument.” Letland vindt de waterdoelen veel te ambitieus en vreest onvoldoende draagvlak. „We moeten rekening houden met eigendomsrechten en de plattelandsbevolking.”

BEKIJK OOK:

Hoe hard kan biologische landbouw komende jaren groeien? Vijf vragen
De Poolse onderminister Adam Guibourgé-Czetwertyński ziet er niets in om te doen alsof de natuur statisch is. „We kunnen onze bossen niet bevriezen in de huidige toestand”, zegt hij. „Onze bomen kunnen zich niet altijd aanpassen aan klimaatverandering. Als ik deze regels volg kunnen we ze beter kappen.”

De Pool ziet bovendien een botsing met de agenda voor groene energie. Brussel ziet in de energiemix nog altijd een rol voor houtige biomassa. „Gelukkig hebben we kernenergie als oplossing. Maar daar is ook niet iedereen in Europa enthousiast over.”

BEKIJK OOK:

Overijssel bedenkt list voor meer stikstofruimte: tientallen boeren een jaar uit penarie
Compenseren
Zo’n beetje alle lidstaten met minder diepe zakken eisen extra geld uit Brussel voor het compenseren van bedrijven of voor de rekening die de administratieve rompslomp rond het juridisch vastleggen van natuurbescherming.

Aan de andere kant van het touw trekken lidstaten als Slowakije en Denemarken. Daar vinden ze de natuurplannen prachtig. Timmermans had na afloop een boodschap voor kritische landen: „Flexibiliteit mag ons niet afleiden van de doelstelling.” Voor de financiering van de plannen wijst hij naar de al reeds gereserveerde 100 miljard euro voor biodiversiteit. „Wij denken dat dit tot zeer grote hoogte de kosten dekt.”

BEKIJK OOK:

’Transitie’ landbouw zorgt voor duurder voedsel, onvrede in de Kamer
Sommige ministers arriveerden met een jetlag van de VN-biodiversiteitstop in Montreal. Minister Van der Wal tekende daar namens Nederland bij het kruisje. Er is afgesproken dat wereldwijd 30 procent van de natuur op land en zee beschermd moet zijn in 2030.

Ramp
Volgens de bewindsvrouw is biodiversiteitsverlies een ramp: „Het is heel ernstig voor de economie. Het betekent problemen voor voedselproductie, geen grondstoffen voor kleding, geen grondstoffen voor medicijnen en plagen waar onze bossen zich niet tegen kunnen weren.”

De VVD-minister verzet zich daarom niet tegen het doel van Timmermans. Volgens haar zijn ’stevige maatregelen’ nodig om te voorkomen dat de natuur verder achteruit holt. „De staat van de natuur in Nederland is echt niet goed. Op Europese schaal bungelen we ergens onderaan. Er ligt echt een grote opgave.”
robotmelker
Misschien ook deze paus gewoon zijn 'eigen vaticaanstad' geven.... Op een eiland ver van de bewoonde wereld.
+1
Kars
@robotmelker elon musk schiet hem wel de ruimte in. Dat ie diederik samson maar meeneemt
+2
Nevergiveup
@Kars Hoofdzakelijk narcisten besturen de wereld , De gewoone realistische bestuurders komen vaak niet in aanmerking door het Haantjes gedrag van die Narcisten
overstekend wild
@robotmelker Siberië, echte natuur!
aldert
@overstekend wild Nee joh ,Alaska, min 60 daar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's timmermans , natuur , schep , stikstofcrisis , nederland en natuurplannen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0