PlanetProof-veehouders moeten volgend jaar ook jongvee weiden


Quote:
Het College van Deskundigen heeft de eisen aangescherpt voor veehouders die melk leveren onder het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. De aanpassingen hebben vooral betrekking op dierwelzijn. Zo moet jongvee vanaf komend jaar verplicht de wei in.

Deel dit topic

Reacties

Mkl87
Jongvee weiden is nog makkelijk zat in te passen. Vind er genoeg eisen tussen staan van de zogenaamde deskundigen waar ik meer vraagtekens bij heb. Wij leveren geen PP, maar als ik dit zo zie dan zal dat ook niet zo snel meer gaan gebeuren
+2
bio boer
@Mkl87 jongvee in de 2 jaar 100 dagen weiden is niet zo spannend
Tot je actieve wolf in je buurt hebt 😅
+2
casev2
Als je je jongvee niet laat (leren) weiden denk ik dat de weidegang bij het melkvee ook niet echt een succes zal zijn. Bij de 1e druppels staan juist die koeien al bij het hek.....
Herbert
@casev2 nou ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier weiden ze allemaal of staan ze allemaal in een hoekje. Er gaan er niet 15 apart in een hoekje staan terwijl de rest wel blijft weiden. Al het jongvee vanaf een jaar oud gaat hier ook wel naar buiten. Sinds ik roterend standweid gaat het wel stukken beter met nat weer.
de Tank
@Herbert om koeien echt te laten weiden en voldoende ds/dag opnemen is jongvee zo jong mogelijk weiden een must. Ik ben 5 jaar geleden weer begonnen met weiden. Koop nu vee aan, uiteraard allemaal weidegang gewend😜ik pik degene er zo uit die dat van jongsaf deden.
Herbert
@de Tank ik kan mij idd wel voorstellen dat je verschil ziet tussen vaarzen die echt hebben geweid en vaarzen die alleen ff stroomdraadtraining gehad hebben. Ik zie hier wel een groot verschil met mn buren. Die moeten savonds altijd koeien halen voor het melken, die weiden voor mn gevoel ook langer door met slecht weer dan die van mij. Enigste verschil is dat ze iets korter per dag weiden en standweiden ipv roterend wat ik doe. Jongvee weiden gaat ongeveer hetzelfde.
Mh12
Wat is financiële extra pp, tov weide en duurzaamheid programma
KOC1981
@Mh12 pp is 4,5 cent -0,6 coöp inleg.
Normaal is 1,3 weidegang + max 1,5 op co2 + max 0,7 op overige - 0,6 coöp inleg. Dus in principe zit er minimaal 1 cent tussen. Maar denk dat 1,5 cent realistischer is omdat je in focus planet niet overal de max bonus scoort.
Marco69
Das altijd typerend, wel meer eisen maar meer euro's ho maar. Aanpassen stallen volgens nieuwe eisen zal wel geheel gratis zijn???
bio boer
@Marco69 is beetje wie de handschoen past trekt hem aan
Heb je jongegebouwen met veel koe comfort hoef je niks exstra te inversteten voor pp boer met oudegebouwen stap weer uit
Mkl87
@bio boer bij mdv kun je zelf kiezen waar je punten op wil scoren. Dat zou mij een beter systeem lijken dan harde eisen stellen. Dan kun je zelf nog keuzes maken waar je zelf in wil investeren. Als voor PP bijvoorbeeld geëist wordt dat elke koe een vreetplek moet hebben van 75cm breed dan vallen er al veel af
KOC1981
@Marco69 meer eisen = meer betalen is zeker een terechte en logische boodschap, maar zou het goed vallen als de pp toeslag omhoog gaat en het verschil tss leden dus weer groter wordt?
+1
Marco69
@KOC1981 In de 1ste plaats is het al vreemd om met PP tussen gangbaar en bio in te gaan zitten. 1, de vorm dat er alleen select groepje eraan mee mogen doen om de lokatie.(beloon dan iedereen die pp voldoet)
2, schuilt het gevaar dat PP straks de nieuwe standaard wordt voor de gewone basis prijs. En die niet pp zijn een korting krijgen.
Noorderling
@Marco69
met de nieuwe voorstellen lost 1 probleem zich wel op denk ik, voor alle voorwaarden 1cent extra beuren kun je weinig extra voor doen dan je nu al doet.
Er gaan wel een paar van de lijst afvallen, wordt de vijver zo groot dat je uit heel nederland wel moet vissen.

Wal keert het schip, procentueel zijn de toeslagen met huidige melkprijzen nagenoeg verdampt, ook bio. Wat is nog 1 cent op 50 of 60 cent, voor zowel weidegang als PP bovenop gewone melk. Dat mag dan niet gauw geld kosten en moet je er door toevalligheden aan voldoen. Meepakken als het kan, velen gaan er niet om bewegen. Eerste AH melkstroom boeren krabben ook al even achter de oren wat 100% blijvend grasland, gve/ha en einde derogatie voor korte en lange termijn gaat betekenen. Als dat de waarde van je grond halveert, graskwaliteit kost door mesttekort voor engels raai en alsnog veel mest moet afvoeren en krachtvoer kopen wordt het ook lood om oudijzer.
bio boer
@Noorderling als ik grasland vernieuw met gras op gras blijft ik het opgeven als blijvend grasland of is dat officieel fout ah boer mag ook niet met rountup spuiten dacht ik

De ah prijs is boven de bio prijs menteel
Noorderling
@bio boer
Dat blijft inderdaad blijvend grasland.
Als je echt af wilt werken met onkruiden en kweek zou ik niet weten waarom je er niet 2jaar een ander gewas tussendoor zal zaaien, wat je zou kunnen combineren met egalisatie etc.

Gras kwaliteit gaat met structureel 40kuub niet beter worden verwacht ik. Beste onkruid onderdrukking is stikstof. Vlinderbloemigen ben je ook na 5jaar kwijt. Loop je wel vast op den duur.
hoest
@Noorderling hier wel percelen waar al meer dan 5 jaar Klaver in staat.
hoest
@bio boer hangt van je afnemer af, Aware bio zit nog boven de AH-lijn.
bio boer
@hoest weet ook niet de ah lijn melk prijs precies met welke gehaltes
+1
hoest
@bio boer even nagekeken ah 68.93 bio 71.17 bij 4.42 vet en 3.57 eiwit
Freddie1
Wordt wel steeds moeilijker om overal aan te voldoen, ik meende als je één keer ++ boterzuur hebt je er ook al uit ligt...
Arnold1988
@Freddie1 dat is ook niet normaal hè
Arnold1988
@Arnold1988 boterzuur is pre 21e eeuw problematiek
bio boer
@Freddie1 dat heeft weinig met pp temaken meer met kwaliteit
Jawis
@bio boer managementprobleem

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , jongvee , keurmerk , veehouders en wei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0