Illustratie van: FerreV

Het Landbouw Akkoord.... perspectief?

Begin van het nieuwe jaar gaat lnv aan de slag met het landbouw akkoord. Om nog meer verdeeldheid te zaaien, heeft de minister hoofd - en bijzettafeltjes.
Wij krijgen heel veel vragen over de inhoud van het landbouw akkoord. Wat is de inbreng en wat schieten we er mee op? Ook veel terechte vragen van bestuurders. Klaarblijkelijk is het zelfs binnen een organisatie van sector partijen not done om fatsoenlijk intern te communiceren.

Wat is het geval

Eerste kwartaal 23 krijgen duizenden boeren een woest aantrekkelijk aanbod, bedrijven hoofdzakelijk gelegen in de buffergebieden, hoe groot die ook mogen wezen en waar ze dan ook worden begrensd. Overigens hebben we al wat informatie dat er actief veehouders worden geronseld, een soort kerstgroet......

Na de snuffel periode over het woest aantrekkelijke aanbod gaat het echte werk beginnen. Derde kwartaal 2023, blijkt uit interne stukken. Er is dan immers een landbouw akkoord, een bilaterale overeenkomst die de belangen van individuen fors kunnen schaden.
Onder de nieuwe Omgevingswet gaat zoals mogelijk vast gelegd is in een landbouw akkoord, alle grond uit de buffergebieden in een pot. De provincie heeft bij monde van gedeputeerde staten na 1 juli 23 het instrument om een inrichtingsplan en plan van toedeling te maken, met mandaat van de gebiedscommissies en provinciale staten.. (wet inrichting landelijk gebied als aanvullingsrecht onder de Omgevingswet) Dat inrichtingsplan houdt rekening met de opgave uit de kaders NPLG (stikstof, water, klimaat en ruimte), maar krijgt de juridische titel onder WILG ( onteigening op klimaat of stikstof wordt moeizaam maar met WILG gaat dat eenvoudiger)
In het plan van toedeling, ook onder regie provincie, krijgen enkele boeren eigendommen terug met voorwaarden omtrent gebruik en exploitatie.

Dus, een landbouw akkoord wordt 1 grote goocheltruc over belangen en eigendommen. De overheid heeft geen zin en ziet ook weinig mogelijkheden om veehouders individueel te benaderen, dus dan maar collectief met als het even kan steun van sector partijen.

Een landbouw akkoord .....bezint eer ge begint!!!!

Deel dit topic

Reacties

+2
John Spithoven
destentor.nl/veluwe/…

Bufferzones van 3 tot 5 km ....rondom natuur.....welke natuur?
+2
John Spithoven
@John Spithoven trouw.nl/duurzaamheid-economie/…

Ook bufferzones langs vogelrichtlijn gebieden?

Duidelijk is dat boeren niet meer bij Nederland horen......

Vreten komt uit het lab en de fabriek....is het perspectief wat de burger voorgehouden wordt....
de jonge
@John Spithoven hier waarschuwt bartlehiemboer dus al een jaar of 3 voor, het gaat er niet om welke reden of excuus er gebruikt wordt,het gaat erom wat het einddoel word, en er zijn nog zat ziende blind zelfs nu nog met het ""energieplafond""....
+1
Vdejong
@John Spithoven dus twee stukjes natuur, 6 tot 10 kilometer van elkaar vandaan, 1 bufferzone
+4
GJKlaassen
Laat Adema eerst maar eens intern het een en ander oplossen...
De metingen van de waterkwaliteit in woonwijken voor de derogatie geven genoeg reden om nog meer wantrouwen te hebben in de 'metingen' rondom stikstof.
+2
klant
@GJKlaassen dacht je dat adema niet wist wat voor vieze spelletjes er gespeeld worden.
GJKlaassen
@klant of hij het wel of niet wist maakt geen bal uit!!
+3
Theo61
@GJKlaassen Hij doet er gewoon aan mee ondanks zijn geloofsovertuiging.
dorpsrandhoeve
kanniewaarzijn
@dorpsrandhoeve Hij zegt het precies goed: kritische geluiden zijn niet meer mogelijk, de middelmaatjes maken wel uit wat goed voor ons is. En met denderende vaart gaan we richting afgrond!!
Arnold1988
Gelukkig hebben we naast de belangenbehartiging nog een paar fanatieke individuen die proberen te redden wat er te redden valt👍
Gelukkig hebben die personen nog nooit gepolderd voor AH melk of een grondgebonden sector
Gelukkig hebben die nog nooit geprobeerd een deal te sluiten met de milieuclubs
Nee, gelukkig blijven die personen altijd alles met een rechte rug benaderen met enorme afkeur van allerlei zaken die niet gebaseerd zijn op een economisch toekomstperspectief voor de boeren
Klopt toch?
Toch??
Arnold1988
@Arnold1988 Idee voor een rustig weekend:
Laat vandaag alleen maar mensen reageren die nog nooit een scheve schaats gereden hebben
jan-cees
@Arnold1988 vertel welke deelnemer in het AH concept heeft daar nadeel van?
Arnold1988
@jan-cees dat is natuurlijk moeilijk te zeggen.
Misschien wel geen enkele
Daar zit ook niet hetgeen ik benoem
Het zijn wensgedachten die op sectorschaal op termijn negatief uitpakken
Ah klanten willen volgens het concept een melkveehouderij met aandacht voor extra’s
Nu wil Den Haag dat ook
Den Haag is een afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Ben nog niet zonder dat ik de Trump aanhangers geloof.
Nu de meerderheid van de Nederlanders een milieuvriendelijker bedrijfsvoering wil waar bufferstroken een onderdeel van zijn dan gaan boeren moeilijk doen.
Ik constateer de we zelf de koppen die kant op gedrukt hebben en daar nu last van gaan krijgen.
Jij bent voor een maximale melkproductie per hectare.
Niet economisch onderbouwd, maar ingegeven door maatschappelijk geneuzel.
Mag allemaal. Ik heb daar mijn mening over.
+1
jan-cees
@Arnold1988 Ronald ik ben voor een land en tuinbouw waar boeren en tuindersgezinnen een boterham kunnen verdienen en niet alle dagen de kop va jut zijn. Daarvoor kun je bedrijfsystemen bedenken die een meerwaarde opleveren. Niet alle boeren en tuinders willen/kunnen/hoeven daar in mee dat is prima. Maar door te stellen als je niets bedenkt dat er dan niets aan afnemerszijde aan gedachten zijn over hoe een boer of tuinder in de markt en maatschappij kan inspelen dat is wel een uitermate onderschatting van je afnemers.

Grondgebondenheid niet economisch te onderbouwen?
Als dat zo zou zijn waarom is dan het merendeel van de melkveehouders grond gebonden en hebben die grondgebonden melkveehouders dan allemaal een financieel probleem?
In jouw redenering hebben die grondgebonden bedrijven allemaal een probleem.

Ik zie dat juist de heel intensieve bedrijven met geen of beperkte huiskavel meer vraagstukken en uitdagingen hebben om in de toekomst nog een boterham te verdienen.
Arnold1988
@jan-cees Wie heeft de voorwaarden van het AH concept bedacht!
Is daar een internetconsultatie voor geweest?
Dit gaat een eindeloze discussie worden
Is wel leuk maar voegt weinig toe
Feit wat ik zie is een ratrace op duurzaamheid waar de boer de dupe van wordt
Maar dat gaat sowieso gebeuren
Maakt niet uit wat wij vinden
Ik ben iig blij dat ik nooit een norm verzonnen heb voor een maximale hoeveelheid melk per hectare.
Twentsch Land
Maximale hoeveelheid melk per hectare

Een norm hoeft nog niet zo fout te zijn, echter dan niet een 80-20 eis er bij.
@Arnold1988
jan-cees
@Arnold1988 hoezo internetconsultatie? Het zijn twee marktpartijen die voorwaarden hebben gesteld en daar een vergoeding bij hebben gezet. En er is een flinke wachtlijst . Als jij iets gaat kopen doe je dan ook eerst een internetconsultatie dat iedere aanbieder zn zegje kan doen?

By the way er is wel een uitgebreide wisselwerking met een klankbordgroep van melkveehouders geweest en nog steeds regelmatig
marcsterreborn
Quote Reactie van @jan-cees:
twee marktpartijen die voorwaarden hebben gesteld en daar een vergoeding bij hebben gezet.

Vergoeding voor jou?
jan-cees
@marcsterreborn nee slimmerik voor de boeren die produceren in dat program. Voor mij staat er geen wachtrij op de dam. Tenminste zojuist nog niet maar wie weet
marcsterreborn
@jan-cees ja kan nog komen....
+4
Achso
@jan-cees precies. Als men gras met blauwe stipjes aan de koeien wil voeren, daarvan melk produceren en er voor betalen wil, moet men dat vooral doen.
Heeft niets te maken met de ordinaire eigendoms roof wat er nu gaande is
richard-de-wolff
@jan-cees vraag me af hoe groot die wachtlijst is zijn ook nogal wat die er mee stoppen
jan-cees
@richard-de-wolff daar heb ik geen weet van ik krijg alleen af en toe de vraag of ze er bij kunnen
Wie weet het
@jan-cees dat vragen ze aan jou? En je eet niet mee?
+1
de Tank
@Arnold1988 Als je alle melk die je produceert zelf opdrinkt kun je je eigen voorwaarden maken. Als je die door een ander laat vermarkten heb je ook te maken met wat die andere partij voor visie heeft. Dat jij daar niets mee kan omdat je zelf de visie van een productie van 20000 kg/koe omarmt is jouw probleem. Vanuit oogpunt van efficiëntie zal het een goede visie zijn. Helaas voor jou leven we nu in een andere tijd, wellicht komt ie weer een keer terug.
Achso
@de Tank welke tijd is dat? Het overschreeuwen door de kleine minderheid? Ik ben straks benieuwd hoe dat met de CO2 berekening gaat
de Tank
@Achso Die tijd inderdaad, ken jij trouwens een tijd waar een meerderheid de dienst uitmaakt?
Achso
@de Tank nee eigenlijk niet. Zover voor democratie.
Maar het geschreeuw van een paar gemiddelde IQrs is toch wel wat van nu
+16
John Spithoven
Vandaag wat mensen gesproken, naar aanleiding van deze topic en ten aanzien van wat een aantal van ons te wachten te staat.

Zomaar een opmerking: je bent polariserend bezig. Dat kan, maar mag ik mensen niet waarschuwen voor het geen wat hun boven het hoofd hangt? Duidelijk is dat er al jaren een herinrichting van Nederland boven ons hoofd hangt. Stikstof, waterkwaliteit, natuur, klimaat enz zijn geen doelen an sich maar een middel als onderdeel van een andere agenda, Nederland moet op de schop, raakt vol en voedselproductie rendeert niet. En voor een eerste levensbehoefte is dat een vreemde gedachte. In mijn jonge jaren in het midden oosten geweest , als er ergens op een plek voedselproductie niet rendeert dan is het daar, maar om strategische redenen wordt er juist fors en beschermend op ingezet. Polariserend...als je niet mee beweegt met het gecreerde probleem en geen respect toont voor de wetenschappelijke feiten, ben je dan correct bezig? Als je de leden van je organisatie niet op de hoogte brengt welke schade je meebewegen veroorzaakt, ben je dan integer?
Mensen denken vaak, het zal wel. Gisteren kreeg ik een screenshot van een adviesbureau gericht aan een klant met de mededeling dat hij of zij met het bedrijf op de plek zit waar het ongewenst is. Als een soort early warning voor de brief met de woest aantrekkelijke aanbieding die komt in januari 23. Een mooie kerstgroet......
Hebben bestuurders wel door in wat voor hel mensen terecht komen als je de stempel ongewenst krijgt? Niet op basis van feiten, maar op basis van meebewegen?
Zoiets als....het gaat vreselijk slecht met de natuur....stikstof hier stikstof daar.....door uw productie draagt u bij aan het opwarmen van de aarde met als gevolg mogelijk miljoenen slachtoffers.....de waterkwaliteit is door uw productiemethode ernstig in het geding, daarom moeten we NU maatregelen nemen......enz
Terwijl wetenschappelijk er buiten de 300 m geen relatie is tussen gevonden stikstofconcentratie (neerslag weet men niet) en de bron (lees stal), of dat in de klimaatdiscussie de korte kringloop genegeerd wordt, of dat er gerommeld wordt met kwaliteitsdata van grondwateranalyse om op die manier bemestingsnormen fors aan te passen zodat voedselzekerheid in het geding komt, enz

Dus.... .polariserend? Door mijn bijdragen? Of vindt er door sectorpartijen een andere belangenafweging plaats waarbij de belangen van het individu, de leden onderschikt is aan de grotere agenda????

En voor een aantal veehouders....jullie hebben echt geen idee ik welke persoonlijke crisis jullie binnenkort terecht komen. En dan ben ik het eens met de beschuldigende vinger richting bijv mij....alleen als een groot blok kunnen we een tegenwicht bieden.....maar of dit blok nu gevormd wordt door sector partijen middels meebewegen van het frame?
sorry
Gelijk een co2 reductie...de korte kringloop wordt niet voor niets met de fossiele gemengd
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Hebben bestuurders wel door in wat voor hel mensen terecht komen als je de stempel ongewenst krijgt?

Nee, daar hebben ze geen benul van. We zijn als inwoners van dit land (en de boeren in het bijzonder) slechts pionnetjes, die je kunt verplaatsen of gewoon van de kaart kunt vegen als het de hoge dames en heren belieft.
Achso
@kanniewaarzijn totdat het fout gaat. Zie Iran.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Zoiets als....het gaat vreselijk slecht met de natuur....stikstof hier stikstof daar.....door uw productie draagt u bij aan het opwarmen van de aarde met als gevolg mogelijk miljoenen slachtoffers.

Als dat werkelijk het probleem was zou men met ingang van gisteren alles op alles zetten om te reduceren. Dan zou werkelijk alles en iedereen zijn/haar complete leven anders moeten inrichten. Tenslotte is het zó belangrijk dat alles geoorloofd is. Wat zien we in werkelijkheid gebeuren?? Trek je conclusie...
+1
de jonge
@John Spithoven hoort allemaal bij de plannen john, net zoals dit:ad.nl/buitenland/… We worden gewoon in een social credit systeem gerommeld, zie ook zo met de energieregeling... Maar wat zat iedereen tegen een fvd aan te trappen en hoe vaak zijn er reacties verwijderd waarin dit al werd voorspeld, en dit is het begin nog maar..verdiep je ook maar eens in c40 cities kom je van alles tegen wat de doelen en de echte redenen zijn van wat ons nu overkomt
Weidezicht
@John Spithoven ik denk dat bij de kleinere belangenbehartigers zoals Agractie en POV, de inzet om mee te praten wel ingegeven is met het beeld voor ogen om wat voor de sector te betekenen. Voornamelijk ook ingegeven door het feit dat LTO al aan tafel zit, voor de troepen uitrent om maar mee te kunnen praten. De kleinere partijen worden op die manier "gedwongen" om ook maar mee te praten. Bij LTO heb ik zeer sterke twijfels dat zij het nog doen vanuit het belang van fe sector. Dat v/d Tak daar is neergezet door de politiek om telkens op cruciale momenten zand in de motor van gezamenlijke belangenbehartiging te strooien wordt wel steeds duidelijker. Ik ken de verdere organisatie niet, maar ik denk dat er velen bij lto werken die meer lto als een bedrijf zien waar zij werken en wat ze in stand moeten houden, dan dat ze het echte doel, belangenbehartiging voor de agrarische sectoren, voor ogen hebben. Zeg niet dat die dat allemasl met kwade opzet doen, maar meer als bedrijfsblindheid/follow the leader. Als alle veehouders nu per 1 jan. Lid worden van LTO, en dasr dan vanaf moment 1 de boel eens flink opschudden?
Want hier elkaar vertellen hoe het zit, leidt tot weinig/niets.
+2
Realisme
@Weidezicht besef je wel wat je zegt? Als alle veehouders dat doen dan krabbelt LTO zijn handtekening onder een landbouwakkoord waarbij een ieders bedrijf vogelvrij word. Door die handtekening van je “eigen” belangenorganisatie sta je bij de rechter kansloos. Ik zou het willen omdraaien: als we allemaal (die nog lid zijn) nou eens het lidmaatschap opzeggen totdat LTO niet meer zo een politiek gestuurd instrument is. Ik denk dat vooral de bezem door het landelijke deel moet want regionaal zit het hier in het westen wel goed heb ik het idee.
Weidezicht
@Realisme dat zou de betere optie zijn, alleen hoe krijg je de laatste leden weg, en hoe krijg je openbaar dat lto geen leden en dus geen mandaat meer heeft. Wat betreft de regionale inzet, dat hoor ik hier om mij heen ook (ook het westen) mensen zijn best wel te spreken over de reginale inzet. Probleem zit landelijke top.
cs-agrar
Quote Reactie van @Weidezicht:
hoe krijg je openbaar dat lto geen leden en dus geen mandaat meer heeft

prikkebord natuurlijk
Weidezicht
@cs-agrar 500 lezers?
weurding
@Weidezicht nieuws is maar een paar lezers nodig, rest gaat snel via app en mond
Achso
@John Spithoven de waarheid is polariserend. Het makkelijkste is om van eventuele problemen weg te kijken. Zo slecht kan het toch niet zijn idee.
Je ziet het in de hele samenleving. De politici doen maar wat, hoeft nergens op gebaseerd te zijn, maar echt geprotesteerd wordt er nergens. Degenen die wel wat willen bewerkstelligen worden dan weggezet als ‚populist‘ ‚polariserend‘ . Zie dat dan maar als compliment.
Politici hoeven nergens rekenschap voor af te leggen. Wordt men eruit geknikkerd, krijg je geld toe.
Brussel en Den Haag willen de grond die in bezit is van de nederlandse agrariers. Linksom of rechtsom. Zolang men dit niet zien wil, is de reactie altijd te laat en houdt men zich bezig met details die helemaal niet terzake doen. Een leuke bezigheids therapie
theo-lamers
@John Spithoven geen idee ik welke persoonlijke crisis jullie binnenkort terecht komen.

Jij denkt dat die onder een steen geleeft hebben afgelopen jaren. De meeste bedrijven weten echt wel of ze eventueel in aanmerking komen en een aantal wacht er misschien wel op. En de andere weten wel waar ze aan toe zijn en kunnen daar na handelen. Neemt niet weg dat het een nare mededeling is die je liever niet krijgt. Van de ander kant beter vandaag dan over een aantal jaar.
+4
Arnold1988
@theo-lamers liever vandaag zeker weten dat je een mes in de rug krijgt dan morgen
Of wijst men liever de buurman aan
snoep
Beste co waarom verwijder jij mijn berichten ? en blokkeer je me telkens ??
Jawis
@snoep co is liefhebber van de lto
Jan-T
Dit betekend gewoon een hectare toeslag van €.1250,- per hectare.
Of geen gebruik van maken.
Dit zou de inzet moeten zijn van de belangen behartigers.

Maar of ze dit gaan begrijpen.
Want wie wat inlevert mag ook verwachten dat er een goed inkomen tegen overstaat en geen uurloontje van het minimum.
Want de agrarische sector is DGA directeur groot aandeel houder en daar behoort ook een juiste beloning bij.
+1
Realisme
@Jan-T misschien krijg je die 1250 per ha ook wel, het eerste jaar of misschien het tweede ook nog wel. Daarna word het 1000 tenzij je nog wat extra doet weer paar jaar later word het 500 tenzij je nog weer een stapje harder zet.
Arnold1988
boerderij.nl/ervaring/…

Bijzonder is dat de roundhouse niet eens volstaat. Er is een NB-vergunning voor 56 koeien, maar er lopen slechts 40 dieren rond. “We merken dat de consument 40 een prettig aantal vindt en in zekere zin bepaalt diezelfde consument voor ons de maat van de muziek

Ik heb niets toe te voegen
De consument is koning
Weidezicht
@Arnold1988 als die dan zodanig betaald dat het uit kan en de betreffende boer is dan daar ok mee, zie ik geen probleem. Ik wil in het restaurant ook kiezen, staat er niets naar mijn smaak, ga ik de volgende keer een deur verder. Gun ik die eerste restauranteigenaar het beste, maar draag er verder niet aan bij.
Frans Z.
@Arnold1988 56 koeien wordt misschien een tering bende als ie het nu al niet schoon kan houden. Maar ja dat gaan we niet vertellen.
+1
jan-cees
Stikstofbeleid is grote farce geworden
nature.com/articles/s41467-022-35381-4/
+3
John Spithoven



Zeer bijzonder, niet landbouw maar het grootste deel emissie ammoniak, 44 % +/-19 % komt van verbranding motoren!! Zeer benieuwd wat de overheid en sector partijen met deze informatie gaan doen!!
John Spithoven
@John Spithoven correcte geen verbranding motoren maar verbranding processen
+2
jan-cees
@John Spithoven benieuwd wat alle goedbedoelende bestuurders hier als inhoudelijke reactie op kunnen geven voordat ze boerenbedrijven opofferen als hoofdgerecht aan de bijzettafels
Kars
Biomassa dus ook, dus de groene energie vervuilt zichzelf 🤔
Achso
@Kars biomassa is toch een duidelijk voorbeeld van de complete idiotie die er gaande is.
Hoezo is: bomen kappen in de US, transporteren, op een schip leggen naar Rotterdam, in het vuur kieperen beter dan gas?! De natuur heeft duizenden jaren geleden daar de oplossing voor gevonden in de vorm van gasvelden.
Arnold1988
@John Spithoven dus de uitkomst kan zijn
44-19 = 25%
Niet erg overtuigend
John Spithoven
@Arnold1988 Even in de materie duiken...

clo.nl/indicatoren/nl0461-ammoniak/….

RIVM gaat voor hun concentratie validatie Aerius uit van een veehouderij aandeel in de ammoniak concentratie van 85 %. Dus is dit wel degelijk een belangrijke constatering. Zeker omdat uit de gemeten ammoniak concentratie de droge stikstofdepositie wordt gemodelleerd. De bijdragen in depositie voor de sectoren onderling wijzigen nu aanzienlijk.
Koers
@John Spithoven volgens mij wordt het nog een ingewikkeld verhaal als er tot onteigening wordt overgegaan en een aantal fanatieke boeren gaat de gerechtelijke molen in. Telkens wordt een deel van de berekening of uitgangspunten waar het beleid op gebaseerd is onderuit gehaald. Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken.
+1
Realisme
@Koers moet je toch eerst zorgen dat je niet door je eigen sector word uitgeleverd want dan word het een lastig verhaal voor de rechter
spotmelker
Quote Reactie van @Realisme:
word het een lastig verhaal voor de rechter

Dat wordt het sowieso, want de niet onafhankelijke rechtspraak in dit land oordeelt o.b.v. wat hun overheid ze opdraagt en zijn niet van zin om naar voortschrijdend inzicht te kijken tenzij diezelfde overheid daarmee komt.
Johannushoeve cv
@Arnold1988 goed lezen is ook een vak😆 . Er staat -+ 19%

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's woest , zaaien , landbouw , onteigening , stikstof , overheid , veehouders , klimaat , begrensd en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0