Illustratie van: AgriTrader

Rabobank verwacht einde aan melkkrapte

Mede als gevolg van een hogere melkproductie in de EU en de Verenigde Staten komen vraag en aanbod van melk dichter bij elkaar. Voor Europa betekent dit dat de noteringen meer worden blootgesteld aan de wereldmarkt, hoewel de export beperkt blijft. De melkprijzen zullen vanaf begin 2023 iets dalen, maar blijven in Nederland op hoog niveau.

Deel dit topic

Reacties

+1
Bekkink
Op hoog niveau......60 c is ook goed ipv 62....
+1
bio boer
@Bekkink 50 cent niet goed ? Oude niveau was 35/40 cent
+3
casev2
@bio boer als we terug gaan naar 35 lost het stikstof probleem zichzelf op denk ik. Denk dat je dat niveau mag vergelijken met 25 cent van vroeger, en dan stapelen de facturen zich wel op....
de Tank
@casev2 gemiddeld naar 35 is al lang geleden, dat we het weer een keer aantikken voor een periode sluit ik niet uit.
bio boer
@casev2 daar is idereen die nu nog boer is ook doorheen gekomen toch elke sector heeft wel eens zware tijden als er ook maar goede tijden tegen over staan nu gaat het tenmiste lekker wat de toekomst brengt gaan we zien
De grote jongens wordt nu in iedere geval bakken binnen geharkt zo 100k melk geld permaand is geen uitzondering dan gaat het nu hard kan ook hard andere kant op natuurlijk
+5
Melkboer16
@bio boer er zijn veel collega’s gesneuveld de laatste jaren!
Die zijn echt niet uit weelde gestopt weet ik.
En de lage prijzen hebben veel achterstallig onderhoud opgeleverd en veel spanningen.’
Ik blijf liever over met meer collega’s als met minder
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
doorheen gekomen

niet alleen de melkprijs bepaald of je overeind blijft
+6
Bekkink
@bio boer inflatie van 50 jaar hebben we nog tegoed. Het zou nu dik 1 euro moeten zijn....
bio boer
@Bekkink nee dat is ook weer niet waar we kunnen ook veel goedkoper produceren het boeren kun je ook niet vergelijken met 50 jaar geleden ik heb het niet slecht als ik naar mij zelf kijk verdien meer dan modaal inkomen hoef prive niet zuinig tedoen
Dat de prijs wat aan de krappe kant was afgelopen jaar dat wel voor 50 cent kunnen de meesten wel goed uit de voeten met huidige kostprijs
+1
Willem123
@bio boer U bent toch groot pluimveehouder met 35 melkkoeien
bio boer
@Willem123 hebben beide voor kippen zijn we vrij klein inmidels 23.500 legkippen en hebben 180/190 melkkoeien
+3
Bekkink
@bio boer mijn pa had in de jaren 90 dik 90 guldencent voor de melk, met de helft van de koeien. Nu zou ik tevreden moeten zijn met € 0,50 c en 2x zoveel koeien? Als ik terug ga naar de helft van de koeien moet uit werken gaan. Kortom de melkprijs moet dan naar dik €1!!!!
+1
de Tank
@Bekkink Als je maar de helft krijgt van waar je tevreden mee bent dan snap ik niet dat je nog door gaat. Met de melkprijs van afgelopen jaar kan ik andere mensen al het werk laten doen op mijn bedrijf en er zelf nog een prima inkomen aan overhouden. Mijn vader molk in de jaren 70 en 80 een kwart van wat ik doe en maakte daar heel wat meer uren voor. Werk eens aan je onvrede, ik denk dat die bij een euro/kg nog niet weg is maar zich dan ergens anders op richt.
+4
Bekkink
@de Tank ik kan goed boeren van deze melkprijs, gaat er mij meer om dat de boeren wel erg gauw tevreden zijn. In andere sectoren zijn alle uren betaalde arbeid...landbouw is veel hobbymatig.
En waarom word er dan zoveel geleasd? Vroeger tikten ze de machines zo af....
de Tank
Quote Reactie van @Bekkink:
In andere sectoren zijn alle uren betaalde arbeid

Sure, jij kent overal de ins en outs blijkbaar. Vergelijken is de voedingsbodem van onvrede, direct mee stoppen. Waarschijnlijk vraag ik het onmogelijke omdat vergelijken vaker het gevolg ergens van is dan een oorzaak .Als je alle uren betaald wilt hebben moet je in loondienst. Afgelopen jaar zit ik rond de 80-100 euro/gewerkt uur, zal ook wel eens 0 geweest zijn. In beide gevallen heb ik er geen brood minder om hoeven eten.
+3
Bekkink
@de Tank als we niet meer kunnen vergelijken, kunnen alle studiegroepen ook worden opgeheven.
Dat wij een apart beroep (levenswerk) hebben is niks mis mee. Alleen wij leveren s werelds beste en meest gecontroleerde voedsel en daar mag een goede prijs tegen over staan.
En nu is de prijs goed. Maar de kosten stijgen ook...
De verpachter zei mij laatst ook dat ik nu een dikke melkprijs beurde, dus de pacht gaat omhoog. Als de melkprijs zakt, zak jij dan ook weer??? Vroeg ik....nee tuurlijk niet.....
+1
bio boer
@Bekkink hier worden alle uuren wel betaald alleen gaat er veel in aflossing zitten om er zo veel kapitaal in de grond zit en als vermogen in het bedrijf
Als ik nu stop met mijn 30 jaar heb ik al vermogen waar van ik met gemak huis kan kopen zonder hyphotheek ik ken niemand van mijn leeftijd die dat kan zo slecht hebben we het echt niet
bio boer
@bio boer dat is vermogen uit bedrijfs resultaat niet uit waardestijging wat al gewoon de de boeken staat
bio boer
@bio boer heb even nagerekend ik verdien zo 40 euro per uur gaat de belasting nog af vind geen slecht loon
+1
Jan-T
Quote Reactie van @bio boer:
ik verdien zo 40 euro per uur gaat de belasting nog af vind geen slecht loon

Een ZZP er komt voor €. 40,- per uur zijn bed echt niet uit op dit moment.
En een ZZP-er die meer dan 40 uur per week werkt die krijgt het loon wel uit betaald wij als Agrarische sector moeten het maar zien of we dit voor mekaar krijgen.

Verder denk ik dat op dit moment het uurloon richting de €.55,- gaat.
en dan vergeet ik de loonsverhoging 2.5% in januari en in juli 2.5%.

De agrarische sector doet zich zelf te kort.

En dit heeft niks te maken met wat je verdiend door 7 dgn in de week te werken.
Noorderling
@Jan-T
die zzp'er moet zn auto, aov en pensioen er nog van betalen.
Jan-T
Quote Reactie van @Noorderling:
zzp'er moet zn auto, aov en pensioen er nog van betalen

Dat klopt, maar deze ZZP-ers werken niet 7 dgn in de week en ze lachen iedereen uit als het economisch goed gaat. want ze doen wat ze financieel zelf willen en zijn niet afhankelijk van een coöperatie en of leveranciers die de leuning grijpen en de prijzen maximaal verhogen.
+2
Bekkink
@bio boer dan kan al die subsidie bij de bioboeren er ook wel af😏
Melkboer16
@Bekkink wij tikken op dit moment ook veel zo af!
Maar het is jaren anders geweest en konden we teren op machines die nieuw gekocht zijn en goed onderhouden.
Lease is ook niks mis mee, stel je hebt 5 jaar geleden nieuwe tractor geleasd: dan heb je goed geboerd, tractor is hetzelfde of meer waard geworden en weinig tot geen onderhoud

Je leasekosten vervallen en dr tractor kan nog jaren mee
+2
cjw73
@Melkboer16 zo dan heb ik toch iets goed gedaan. Heb die van mij ook 5 jaar geleasd en in oktober het laatste afbetaald.
Bekkink
@cjw73 een fendt of een zetor? Zit nogal verschil in.....
cjw73
@Bekkink ja qua prijs wel. Het rijdt allebei hoor. Maar geen van 2.
+1
cjw73
@Bekkink je zal verder ook wel fors geld uit gegeven hebben en daarom heb je nu zoveel koeien nodig. En met 50 cent voor de melk en de rest normaal was het super. Alleen alles is explosief gestegen sinds de oorlog in Oekraïne.
+1
bio boer
@Bekkink als de melk 1 euro opgeleverd kan ik ander het werk laten doen dan nog inkomen overhouden of jaar resultaat van 1 miljoen euro per jaar overhouden ben ik in paar jaar schulden vrij zo gek hoeft het niet hoor 😅
+1
duitser
@bio boer waarom niet? Doen de meeste ondernemers toch?Meeste aannemers zelf staan ook niet op de steiger.
We zijn een soort manusje-van-alles, doen alles zelf en zijn snel tevreden
Willem123
@Bekkink KLOPT helemaal ,en dat toen nog met hele kleine melk fabrieken, volgens mij was 88 /89 een goed jaar, toen kon je nog vooruit boeren.
+1
j h p
@bio boer Ligt aan de kostprijs, ik denk niet dat die volgend jaar naar 30 ct gaat.
+1
de Tank
@j h p de kostprijs hoeft ook nog niet boven de 40 te zijn. Ik verwacht de melkprijs daar structureel niet onder. Het recht om te mogen produceren is een groter probleem dan de prijsvorming.
j h p
@de Tank Ik denk dat de kans behoorlijk groter is dat die boven de 40 dan er onder, incl prive, anders heb je nog niets.
de Tank
@j h p Ik denk dat de verschillen tussen bedrijven steeds groter worden. Bij de vergelijking die ik laatst kreeg van vergelijkbare bedrijven(met dat van ons) lag gemiddelde KMO op 45 cent met een spreiding van 32.33 - 56.7 cent. waarbij de hoogste en de laagste hetzelfde nodig hadden voor kapitaal en prive.
ntd79
@de Tank nou, dat weet ik niet, de overige toegerekende kosten met totale voerkosten zal bij de meesten al snel 7 plus 13 cent zijn, samen 20, niet toegerekende kosten gaat incl afschrijving gemiddeld naar zo'n 18 cent. Rente voor een normaal bedrijf, de meeste hebben het spul niet vrijstaan, 2,5 cent, prive en belasting gaat vaak ook mooi richting 4 cent voor een gemiddelde omvang. Let wel, we praten over 2022.
de Tank
Quote Reactie van @ntd79:
dat weet ik niet

Wat weet je niet?
ntd79
@de Tank dat de kostprijs niet boven 40 cent hoeft te liggen. Volgens mij hoef je niet veel bijzonders te doen. Maar tuurlijk zijn er bedrijven die mest aanvoeren, ruwvoer verkopen en prive onttrekkingen gedeeltelijk elders verdienen
de Tank
@ntd79 Zoals ik al aangaf, overzicht wat ik kreeg is over eerste 9 maanden van dit jaar, kostprijs gemiddeld op 45 cent. Je hebt dus gelijk en ik herzie mijn mening, onder de 40 is voor de meesten niet weggelegd. Verschillen zijn wel gigantisch valt mij op.
+1
ntd79
@de Tank ik denk dat als je een intensiteit hebt van 20k melk de bunder, ongeveer 80 procent eigendom, normaal gefinancierd, dat je dit jaar idd zo op die 44 cent zit. Maar ze zitten er idd tussen dat je denkt, hoe krijg je het voor elkaar. Maar andersom ook, als je bijvoorbeeld op 3 cent onroerend goed zit, is leuk, maar volgens mij laat je het dan vervallen of je boert je tijd uit met houtje touwtje.
de Tank
@ntd79 Of je hebt sober, degelijk onroerend goed dat goed onderhouden wordt en 2000-2500 euro/ligbox incl. melkerij gekost heeft. Geeft direct al fiks verschil met luxe halfvolle stal.
bio boer
@de Tank poah dat zijn nog eens prijzen nu ben je zo 8000 euro kwijt denk ik
ntd79
@de Tank maar bij 2000/2500 per box incl melkerij heb je denk ik hem zelf met de bats uitgegraven, geen mestputten, zijmuren en melk je de koeien met de hand en het installatie werk uit laten voeren door een paar Bulgaren?
+1
bio boer
@ntd79 de spantje pruttsers kun je ook wel laten lopen dat gaat bijna altijd goed
ntd79
@bio boer ja, maar toch zie je net zo vaak dat dat de hele dag met van alles en nog wat zelf lopen prutsen om maar geen rekening te krijgen uiteindelijk ook nergens naar toe gaat.
de Tank
@ntd79 In 2007 hebben we de stal verlengd met 75 boxen, hedendaagse maatvoering. Door loonwerker laten graven en spanten laten zetten. Verder alles zelf gedaan, volledig onderkelderd 2meter diep, alles gestort, 1500 euro/ligplaats incl inrichting. Nu heb ik daar gewoon veel lol aan en een buurjongen die heel veel meehielp. Ik snap ook wel dat dit niet de maatstaf is. Anderzijds kan het soms ook niet op en zit er veel luxe in een stal waarvan mensen denken dat je zonder geen dieren goed kunt houden. Alles is hier op hedendaagse maatvoering en oerdegelijk. Wil je een geïsoleerd dak en klimaatregeling dan kan dat op de huidige basis ingepast worden zonder dat het enorme investeringen vergt. Als ik een opvolger zou hebben kan hij er dan prima de eerste 20 jaar mee door zonder problemen. Paar robots er in en doorrr.
ntd79
@de Tank ik vind het knap, zelfs als je alles zelf doet kom ik er nog niet mee weg om dat allemaal voor 110 klaar te krijgen. Alleen bronbemaling en tekeningen en sterkte berekeningen voor gemeente schiet ik al onder een ton, en dan moet bouwen nog beginnen. Maar wat is in principe luxe. Als je stal verlengd en die is volledig onderkelderd, dat is natuurlijk al behoorlijk luxe. Dan zou het nog net een verschil kunnen maken met sandwich of golfplaten en materiaalkeuze voor spanten, maar het grote geld zit in die kelders
Noorderling
@ntd79
Quote:
maar het grote geld zit in die kelders

Arbeid. Eind van het verhaal komt dat gauw bij 50% in de buurt van de totaalsom wanneer je alles laat doen.
Vrije overspanning of neem je staanders voor lief, die jezelf met een heftruck neerzet of een paar honderd euro per uur voor een kraan af tikt. Heb je de tijd en/of neem je de tijd. Dan kun je wel voordelig wat doen.
de Tank
@ntd79 Ik snap ook wel als ik nu moet bouwen voor de basis al veel meer kwijt te zijn. In de tijd dat we bouwden was het ook slap in de bouw, kon je scherp inkopen, bevriende aannemer de bekisting goedkoop huren, zelf 1,5 jaar dubbele diensten draaien. Veel lol aan gehad, nu moet ik er ook niet meer aan denken. Nadeel is dat ik nauwelijks op de stal af kon schrijven. De helft van de WOZ waarde was bijna gelijk aan de bouwkosten. Ik zou willen dat ik nog veel af te schrijven had. Aangezien de stal na mij niet meer als stal gebruikt gaat worden zou het terecht zijn het ding naar 0 af te schrijven. Om te stellen dat goedkopere stallen van 15-20 jaar oud niet toekomstbestendig zijn gaat mij te ver.
de Tank
@ntd79 Ik heb de boel zelf getekend, constructieboer de berekening laten verzorgen, verder sondering van oude deel stal erbij gepakt. meewerkende praktische gemeente een goed gesprek mee gehad. Zaten op paar mille leges na niet meer kosten in.
Arnold1988
@de Tank Stal uit de vorige eeuw en dan nu uitboeren en zeggen dat de rest teveel in een dierplek investeert. Dat is een visie waar de uitboerders goed mee kunnen werken
Maar geheel niet representatief voor de blijvende boer.
ntd79
@Arnold1988 dat bedoel ik
Arnold1988
@ntd79 is niets mis mee
Een strategie die je past
Maar dat irritante vingertje elke keer
Dat is jammer
Weer niet wat er speelt in de sector
+2
de Tank
Quote Reactie van @Arnold1988:
Maar dat irritante vingertje elke keer

Daar ben jij natuurlijk wars van.
de Tank
@Arnold1988 Wat er speelt in de sector is heel divers, afhankelijk van gemaakte keuzes in het verleden, locatie en vast nog wel een handvol factoren. Jij kent maar 1 goede manier en dat is de jouwe. Ik vind het prima als je 12000 euro/ligplaats investeert, het is niet De norm, het is jouw norm.
+1
bio boer
@Arnold1988 op die manier kun je met 60 koeien de kost wel verdienen bedrijf voor half geld dan laaste vlot aflossen en je boert lekker uit
+2
Noorderling
@ntd79
nieuw energiecontract of een oude scheelt zo 2-3cent.
Rente vast of euribor is 2-3cent.
Kunstmest afgelopen jaar voor 30cent gekocht of 1euro is 2cent.
Zit je al op 8cent wat contracten of inkoopmoment uit kan maken zonder technisch nog verschillend te draaien.
Daarbovenop nog weersinvloeden, wel teeltkosten en geen opbrengst met daarnaast nog duur voer kopen hakt er hard in.

Die spreiding geloof ik wel, daarnaast is kmo wel een belangrijk getal, maar ook wel te beïnvloeden.
Probeert toch nu wat meer als kosten te boeken en/of onderhoud terwijl het ook een investering had kunnen zijn. Levert op termijn geen afschrijving op, als het nu betaald wordt is dat ook niet direct een probleem.
Kan met erfverharding, kavelverbetering, stalrenovatie toch wel flink aantikken en daarmee cijfers vertroebelen.
Hooibaaltje
@bio boer Nee. Minimum 60 ct, er moet wat verdiend worden .
bio boer
@Hooibaaltje wat heen hebzucht 🤪
hans1980
Want de voorspellingen van de rabobank komen altijd uit
Putjeschepperr
Ze moeten campina weer redden het is weer zo voorspelbaar
Arnold1988
Ik verwacht dat de verwachting van de Rabobank exact overeenkomt met onze verwachting van de verwachting van de Rabobank.
M.a.w.: het is weer komkommertijd.
j h p
@Arnold1988 Jij bent dus in verwachting? 😁
+1
komelker 2
Gelukkig zijn er meer banken.
Arnold1988
nieuweoogst.nl/nieuws/2022/…

Weer een bank met een visie
Deze neem ik serieuzer:

Daarnaast is het nog onduidelijk wat de impact van de uitkoopregelingen in verband met stikstof gaat zijn

Rabobank praat niet over krimp
Beetje kop in het zand steken
weurding
Benieuwd hoe b.v. melkverwerkende bedrijven straks hun opgelegde co2 tax door gaan berekenen... korting op melkgeld of toch naar die arme consument toe
bio boer
@weurding of beetje van beiden als de boer teweinig krijgt droog de melk ook op dus zal altijd evenwichts balk zijn dat idereen goed kan verdienen is toch utopie het onderend valt af en de top gaat door dat hoeft niet aan de kwaliteiten te liggen van de boer kan ook andere beperkingen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , export , europa , melkproductie , rabobank , wereldmarkt en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0