Struktuur in Rantsoen

Melk met robots en gebruikgedorst hooi van engelsraai in het rantsoen. Moet nu een nieuwe vracht bestellen
mijn vraag is, is engelsraai de juiste keuze of is roodzwenk of iets anders een betere keuze. Voer er ook het jongvee en de droogstaande koeien mee. Voer met een Mengwagen. Hoor graag jullie mening.

Deel dit topic

Reacties

ejb
overweeg ook gehakseld koolzaadstro 200 gr koolzaadstro heeft qua prik ongeveer dezelfde werking als 1 kg gedorst hooi of luzerne


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/12/2009 19:59 door ejb.
jan w
Heb ook al verschillende producten geprobeerd. Maar kom altijd toch weer bij luzerne terug. Wil je van stro of graszaadhooi het zelfde effect hebben dan van luzerne moet je er het dubbele ervan voeren. Koolzaadstro heb ik nog geen ervaring mee.
Misschien past het in je grasland-managment, je zou kunnen overwegen om 10 % van je grasland in te zaaien met structuurgras ( rietzwenkgras )De erste snede's door de kuil doen en een derde of 4e snede in ronde balen voor de droge koeien.
jan w
Wij strooien ook stro in de boxen, dit maal ik zelf. Dus dat hoeft geen probleem te zijn.
kaas
gehakseld koolzaadstr is tegenwoordig ook in grote balen van een300 kilo televeren door jan bakker fourage kost ongeveer 160 euro de tonzit zeer veel prik in moet je wel even letten op de haksel lengte want daar zit verschil in de beste haksel lengte is naar wat mij me verteld is ongeveer 40 mm lang
met touw binding in folie gewikkeld
sjouwer
Voer ook rietzwenk. Is prima spul, geeft nogal wat meer prik dan engels raaigras. Afgelopen najaar zijn er veel percelen met graszaad omgeploegd en komen volgend jaar niet terug. Probleem van tekort aan graszaadhooi dient zich volgend jaar pas aan.
hookwood
Ligt er heel erg aan wat voor lucerne je hebt. Ik voer gedroogde lucerne welke ik betrek van de grasdrogerij hier in Ruinerwold ( [www.groenvoeders.nl] ). Deze komt trouwens uit Frankrijk en is echt mooie prik. Niet te vergelijken met de lucerne die Hartog bijvoorbeeld in zakken verkoopt.

Vorig jaar heb ik ook een paar pallets koolzaadstro geprobeerd en ben nu toch weer terug bij lucerne. Is smakelijker, eiwitrijker en goedkoper.

Ten opzichte van koolzaadstro heb je wel hogere voerkosten. Bij koolzaadstro heb je hogere strooiselkosten....

Ik weet niet wat het koolzaadstro momenteel kost, maar de lucerne zit nu net even boven de 200 euro per ton.
hookwood
Valt wel mee vind ik dat stuiven. Ik voer er ongeveer een halve kilo per dag van.
spotmelker
Voer ca 1 kg kortgesneden gerstestro door graskuil en aardappels. Laat stro in ronde balen persen vanwege netbinding. Daardoor kan korter gesneden worden. Langer stro eerst door de snijwagen heen, 6 pakken/keer, vervolgens met lader weer opscheppen. Is wel wat werk maar bevalt goed. Droge koeien 2 kg stro met graskuil/restvoer. Sporadisch melkziekte maar koeien hebben meer tijd nodig om melkgift op te bouwen. Heb gehoord dat ook de mestkwaliteit door nauwere C/N-verhouding(minder NH3) verbeterd maar moet dat nog ervaren.
Scarlett
Hoeveel voer je ervan dan? Ik ben binnenkort ook toe aan een nieuwe lading. Nadeel van die balen lucerne is dat het zo vreselijk stuift
anonymous_184
Voer al een paar jaar koolzaadstro, eerst in kleine gemalen baaltjes, maar dat werd me te duur. Kost nu rond de 300 euro per ton, werkt wel erg goed.

Heb afgelopen zomer grootpakken koolstro gekocht voor 120 euro per ton en doe hiervan een 0,8 kg per koe in de mengwagen. Ik heb namelijk zeer snelle 1e snede kuil met 985 vem en 17 ADL. Op de dikke stengels na blijft er weinig stro over. Ik vindt het beter werken dan graszaadhooi, met lucerne heb ik geen ervaring.
harry uit b.
Voer al een aantal jaren rietzwenk en bevalt goed. Wordt niet week in de mengwagen en is minder gevoelig voor schimmelvorming. Minder kilo's nodig t.o.v. luzerne of engels raai om aan voldoende prik te komen. Ten opzichte van koolzaadstro is het volgens mij fijner en kunnen de koeien het minder makkelijker uitselecteren. Prijstechnisch interessant, kunst is alleen om er aan te komen.
anonymous_963
300 tot 400 gram tarwe stro van zeer goede kwaliteit voor het melkvee en de droog staande koeien ongeveer 17 ==18 kg van het melkvee rantsoen aangemengt met 2.5 kg tarwestro plus nog 2.5 l waterper koe per dag
dit doen we nu sinds 1 sept en het gaat geweldig waarbij de droge koeien sinds die tijd ook nog in 1 groep lopen ze zijn zeer gezond geen kalf ziektemeer gehad en ze zijn veel actiever en1 groep is ook nog heel makkelijk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , hooi , koeien , melk , voer , jongvee en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
12