MOB - LTO

Mobilisation for the Environment, de milieuorganisatie achter Johan Vollenbroek, is kritisch op het bemestingsverbod van Overijssel waarmee stikstofruimte gecreëerd moet worden voor de PAS-melders. LTO Noord is positief over de tijdelijke maatregel, maar vindt wel dat het Rijk snel met een definitieve oplossing moet komen voor de legalisatie van de PAS-melders.
Met het bemestingsverbod wil Overijssel een tijdelijke reductie van stikstof realiseren. Daarmee kan het dan afzien van handhaving bij PAS-melders waar de provincie nu een last onder dwangsom heeft opgelegd. Dit zijn drie boeren en twee biomassa-installaties. Het bemestingsverbod is een oplossing voor 2023 en kost de provincie 1 tot 1,5 miljoen.

Een PAS-melder, die anoniem wil bijven, is blij met de noodoplossing. Hij weet nog niet hoe deze uit gaat pakken op zijn bedrijf, omdat de provincie nog contact met hem moet opnemen over de uitwerking van de maatregel. De boer hoopt in elk geval dat het bemestingsverbod standhoudt bij de rechter.

Geen geitenpaadje
Volgens Overijssel is dat wel het geval. De tijdelijke maatregel dan ook zeker geen geitenpaadje. De oplossing is door juridische deskundigen als zeer kansrijk beoordeeld, wanneer deze getoetst gaat worden bij een rechter: de daadwerkelijke uitstoot van de PAS-melders wordt gecompenseerd door de reductie die het bemestingsverbod mogelijk maakt. Daarmee geeft Overijssel naar eigen zeggen invulling aan het natuurbelang, wat de rechter eerder miste in de beslissingen om de handhavingsverzoeken af te wijzen. Honderd procent garantie kan Overijssel niet geven, omdat pas bij een daadwerkelijke rechtszaak een definitieve conclussie getrokken kan worden.

Onzekerheid
Advocaat Valentijn Wösten van MOB, die ook de handhavingsverzoeken in Overijssel indiende, bestrijdt de effectiviteit en de juridische houdbaarheid van de maatregel. „Er zijn geen omrekenfactoren (om ammoniakuitstoot om te rekenen naar stikstof,red.) beschikbaar om de stikstofneerslag van een bemestingsverbod te bepalen." Hij verwijst naar de onzekerheid over de vergunningverlening bij enkele emissiearme stalsystemen door recente gerechtelijke uitspraken. „ Deze beslissingen laten zien dat je niet zomaar een emissiefactor kunt toeschrijven aan een activiteit, dus ook niet aan mest. Verder heb ik er inmiddels ook steeds minder trek in om op incidentenpolitiek te reageren."

MOB staat open voor overleg om over dit landelijke probleem verder te praten. Wösten: „Als LTO werkelijk begaan zou zijn met de PAS-melders dan zou Sjaak van der Tak zich al lang bij MOB hebben gemeld. Het gegeven dat de heer Van der Tak zich meer dan drie jaar na de PAS-uitspraak zich nog steeds niet bij MOB heeft gemeld, maakt duidelijk dat LTO politieke spelletjes speelt over de rug van de PAS melders."

LTO Noord: 'Nog geen definitieve oplossing'
Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost, is blij dat Overijssel een oplossing heeft gevonden waarmee handhaving voorkomen kan worden.„Daarmee wordt de druk die op de schouders van deze gezinnen rust, wat minder. Maar het is nog geen definitieve oplossing. Deze moet komen uit Den Haag. Daar zal men flink aan het werk om te zorgen dat deze groep snel gelegaliseerd wordt. Als daar een wetswijziging voor nodig is, dan moet die er komen."

Bron: melkvee.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Quote:
MOB staat open voor overleg om over dit landelijke probleem verder te praten.

Zullen ze toch nattigheid voelen?
cs-agrar
Quote Reactie van @Grasbaal:
Zullen ze toch nattigheid voelen

nee. ruiken handel, komt gewoon dikke rekening achteraan, dat is het verdienmodel er achter, is bij, ik meen, provincie Friesland ook zo gedaan
kanniewaarzijn
@cs-agrar Ze willen graag een graantje meepikken van de miljoenen projectgelden die de LTO binnen sleept.
Mh12
Als Overijssel gelijk krijgt, kunnen we ons borst nat maken...... kan je voor iedere tank mest vergunning aanvragen
+1
pieta
@Mh12 Bestaand gebruik waarop ook al gereduceerd door verlaging gebruiksnorm. Over een paar jaar gaat de derogatie er af en dat betekent een reductie van 30% op dat onderdeel.
Kars
@pieta hoeveel is er al af sinds invoering natura 2000? 200% mestplaatsing per ha?
slagakker
@Mh12 Is voorlopig probleem opgelost voor de pasmelders met dwangsommen.Krijg een beetje het gevoel bij u bijdrage dat het ikke ikke en de rest kan stikken voor u geldt!!
Kars
@slagakker die pasmelders denken net zo. Die 8.3% die ik mocht inleveren voor hun hebben ze me nooit iets voor gegeven. Iets met ikke ikke
+1
Elvis
@Kars je zit zo graag in de slachtofferrol dat je zelf wat verzint
wolfje
Totale mestproductie wordt niet minder door maatregel Overijssel. al komt de mest dan niet op de grond van provincie dan zeker ergens anders. stikstofuitstoot wordt dus toch niet minder? daarnaast is stikstofuitstoot toch bepaald per n2000-gebied. besparing op het ene n2000-gebied kun je volgens mij niet zomaar gebruiken voor uitstoot op het andere n2000-gebied.
ik ben geen pas-melder maar deze oplossing is volgens mij gatenkaas...
+1
Albert Altena
@wolfje Met resultaat dat afvoer nog duurder wordt en boeren er de brui aangeven.
En zo gaat BV. Nederland naar de bliksem.
+1
sorry
Quote Reactie van @wolfje:
al komt de mest dan niet op de grond van provincie dan zeker ergens anders.

er zijn gebruiksnormen
pieta
Quote Reactie van @wolfje:
niet op de grond van provincie dan zeker ergens anders

Volgens de theorie wordt dat exportmest. Wie mest wil gebruiken gebruikt hem al, derogatie wordt komend jaar lager dus ook daar wordt minder mest uitgereden.
zwierb
@pieta Als het zo werkt kunnen de pas melders ook zelf mest gaan exporteren en daarmee ammoniak reductie realiseren. Ben bang dat het niet zo werkt want dan zou het hele probleem makkelijk zijn op te lossen.
pieta
@zwierb Nee, niet zo jij het stelt. Als ze hun eigen land niet zouden bemesten en de mest exporteerden wel misschien. Bij alleen export mis je de kern van minder mest aangewend in NL. Dat waarborg je wel door grond buiten de bemesting te houden, die normaal gesproken wel bemest wordt.
Grasbaal
Quote Reactie van @wolfje:
Totale mestproductie wordt niet minder door maatregel Overijssel. al komt de mest dan niet op de grond van provincie dan zeker ergens anders

Dat is het zelfde met minder vliegtuigen op Schiphol, mensen gaan toch op reis, vliegen dan via België of Duitsland. Per saldo geen enkel verschil...
pieta
Quote Reactie van @Grasbaal:
at is het zelfde met minder vliegtuigen op Schipho

Niet dus. Minder vluchten = minder uitstoot (in Nederland)
GJKlaassen
Wosten heeft net zoveel gelijk als dat hij ongelijk heeft...

Proberen ze trouwens om als adviseur van LTO binnen te komen? Net als dat adviseringsprojectje in Friesland?
Theo61
@GJKlaassen Als ik soms lees wat LTO doet en nalaat heb ik het idee dat de milieuorganisaties er al gezeteld zijn.
George
Mob geïnfiltreerd bij LTO? Ik sta nergens meer van te kijken. 😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , uitstoot , getrokken , ammoniakuitstoot , overijssel , stikstofruimte , pas-melders , johan vollenbroek , vergunningverlening en sjaak van der tak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0