Overijssel compenseert PAS-melders met bemestingsverbod

Provincie Overijssel gaat een deel van de PAS-melders helpen door op provinciale landbouwgronden een bemestingsverbod in te stellen. Hierdoor ontstaat een tijdelijke reductie van stikstof en dus stikstofruimte. Dat liet de provincie vrijdagmiddag weten tijdens een persconferentie op het provinciehuis in Zwolle.

Deel dit topic

Reacties

j h p
Als dit juridisch houdbaar is gaat dit nog hele grote gevolgen/problemen geven, MOB gaat dit aangrijpen om bemesting en beweiding landelijk aan te pakken denk ik.
bio boer
@j h p bestaand gebruik er is vast nog wel oogave van voor 2000
Nevergiveup
Gewoon lekker verder schaken zo , ik vind het wel goede zet nu op het laatste moment , het akkoord komt nu weer extra in de vuur linie pm de pasmelders te helpen , Adema 💪💪💪💪💪
Farma_boerke
Het is eerst voor een jaar, misschien volgt er later nog een andere methode, maar zo kunnen de dwangsommen voorkomen worden voor de PAS melders.
Definitieve legalisatie is het niet
bio boer
Mooi begin voor 700.000 ha natuurland 🙃
de jonge
Dus dat komt neer op lelystad airport vergunning gedogen eerst voor een jaar en op schiphol niets meer laten landen en stijgen... zit het zo in elkaar?
+2
Grasbaal
Overijssel is de eerste provincie die met een eigen initiatief komt. Volgens de gedeputeerden De Bree en Ten Bolscher was het moeilijk een manier te vinden die niet als staatssteun zal worden gezien. De huurprijs voor de verpachte grond zal Overijssel wel moeten verlagen, maar dat financiële verlies neemt de provincie voor lief.

Trienke Elshof, portefeuillehouder stikstof bij LTO Nederland, is te spreken over het Overijsselse plan. „Het is mooi dat de provincie zelf haar verantwoordelijkheid neemt en naar oplossingen zoekt.” Ook regiobestuurder Ben Haarman van LTO Noord waardeert het dat „de ongelooflijke druk op deze veehouders tijdelijk wordt weggenomen.” Het probleem volgens Haarman is wel dat ook dit weer een tijdelijke oplossing is. Of andere provincies de Overijsselse stikstoflist zullen overnemen, valt te bezien.

Bron: Telegraaf
oubi
@Grasbaal gaat straks jaar op jaar om de pas-melders uit de wind te houden. Na 5-10 jaar kun je niks meer met de grond.
Ook die grond weer aan landbouw onttrekken.
+2
Weidezicht
@Grasbaal die xijn dus horende doof en ziende blind. Hebben totaal niet door wasr dat heengaat en wat de gevolgen zijn. Dat is een oplossing die de sector van de wal in de sloot brengt.
+1
jan-cees
@Grasbaal dit hele circus gaat in de rechtzaal onderste boven
kanniewaarzijn
@jan-cees Lijkt mij ook. Als het staatssteun is om boeren geld te geven/dwangsommen te betalen, dan is dit toch geld geven met een omwegje? Uiteindelijk betaalt provincie Overijssel het gebeuren.
buorman
@jan-cees Waarom en op welke termijn?
Het is niet de oplossing, maar als je op korte termijn wat moet/wilt en anders moet handhaven...
jan-cees
@buorman omdat dit slechts een zeer tijdelijk oplossing is maar niet permanent dus het is een paar maanden uitstel niets meer en niets minder
Koeien boertje
@jan-cees en wat helpt het.
Als ik een deel grond zou hebben van de provincie zal m'n koe er geen keutel meer of minder om laten.
Dus de mest moet nu de polder in tegen meer transport kosten
buorman
@Koeien boertje Zo werkt ''het systeem'' niet, als iemand anders die stikstof niet uitstoot, mogen de Pas melders dat mss overnemen.
Let wel; ik vindt het ook van de zotte, maar wil je het voor de wet/de rechter goed doen zal je erin mee moeten gaan zolang het systeem/de wet niet wordt aangepast.
Koeien boertje
@buorman nee zo werkt het systeem niet.
Er lopen bv 50000 koeien in Overijssel,
Ze lopen voor 2 procent op grond van de provincie.

War gebeurt er volgend jaar?
Er word 2 procent grond uit de markt gehaald.
Die stront die moet worden afgezet op de markt en gaat waarschijnlijk de akkerbouwpolders in.

Dus er word geen koe minder gemolken
+2
bio boer
@Koeien boertje moet daar nog wel ruimte zijn voor die mest daar afbouw derogatie is er al meer mest op de markt of denk jij dat de akkerbouwer volgend jaar meer drijfmest gaat bemesten dan anders ?? In presiepe kan idereen zo veel drijfmest krijgen dan die wil is nou niet echt schaars
+1
pieta
@Koeien boertje Het lijkt mij toch vrij simpel dat als er een bepaald areaal binnen NL relatief kort bij deze PAS-melders niet bemest wordt dat dit een afname van emissie gaat geven. En die mest dan ff naar de polder brengen gebeurt nu toch ook al of zijn daar de gebruiksnormen verdubbeld? Die info heb ik namelijk gemist.
buorman
@jan-cees Via een leaseconstructie zou dit voor een bepaald jaar rust kunnen geven, zoals lease dat ook in andere gevallen doet. Ik zie dan ook niet in waarom een rechter dit niet zou accepteren en andere lease wel.
wolfje
@buorman als dit zou werken zou je dus voor je eigen reductie kunnen zorgen door een hectare of wat niet te bemesten. Daar trapt een rechter natuurlijk niet in.
Albert Altena
@wolfje En de MOB zal het voor de rechter laten afschieten. "Geen Bewijs"
PAS is toch ook zo afgeschoten?
buorman
@Albert Altena Nee, de pas gaf ruimte weg voordat er werd ruimte werd gecreëerd, hier word eerst emissie ingehouden voordat het word uitgegeven.
MOB zal het wss proberen, wat de rechter doet is afwachten
+1
jan-cees
@buorman Ga jij eens naar de rechter en zeg dat je ruimte maakt door tijdelijk een perceel niet te bemesten. Is tie snel klaar mee
Noorderling
@jan-cees Moerdijk deed het.
jan-cees
@Noorderling met nadruk op deed
buorman
@jan-cees Het mooie in dit geval is JC dat dat aan de provincie is en niet aan de Pas melders. Het vooraf afschieten schiet niemand iets mee op, als dit de de betreffende personen lucht geeft is dat mooi. Maar als jij een betere optie binnen de bestaande wetgeving hebt die niet word aangevochten door mob en/of afgeschoten door de rechter, en waarmee de dreiging voor de pas melders weg is ......
Dat de wet kul is en de kritische depositiewaarde evenzo, zijn we het snel over eens, maar ik denk niet dat jij dat veranderd krijgt voordat er gehandhaafd dreigt te worden
Lees ook die hieronder even JC
jan-cees
@buorman stikstof kopen is 1 van de weinige opties en zelfs daar zit nog enig risico. Je kan natuurlijk ook wachten op de hulp van de minister N&S
buorman
@jan-cees Waarom kopen als je het kan krijgen? Lease van de Prov voor €0,00
Het is ruimte die anders door anderen werd gebruikt en nu niet, die beschikbaar komt voor de P melders
jan-cees
@buorman omdat het kopen nu nog 30% afroming kent strak 40% en over een tijdje iedereen door heeft dat overheid pasmelders nooit kan en wil gaan legaliseren en dat dan alle pasmelders plots zullen gaan moeten kopen en er ondertussen ook de Nox uitstoters alla Schiphol op de markt lopen
bio boer
@jan-cees hebben ze toegezecht kunnen ze nu niet meer onderuit
+1
BertK
@bio boer Net zoals het kwartje van Kok?
+1
matt
@bio boer uiterste inspanning hebben ze toegezegd.

The devil zit in de details
bio boer
@matt we gaan het zien heb maklijk praten heb nb vergunningen
+1
j h p
@buorman He jij nog zoveel vertrouwen in de overheden dan, je kunt bij overheden ook heel veel subsidie aanvragen, is altijd maar de vraag of je het krijgt, in het huidige politieke en zeker het ambtelijke en gerechtelijke klimaat heb ik er bijzonder weinig vertrouwen in, die hele PAS vertrouwde ik al niet, daardoor hier in '14 een NB aangevraagd en gekregen.
buorman
@j h p Gaat het hier niet om , het is hier [tijdelijk] lucht krijgen van de prov door een constructie die zij bedacht heft en moet regelen en betalen OF van diezelfde prov een dwangsom krijgen die jij mag betalen.
buorman
@wolfje Hoeveel eigen Ha wil je niet bemesten, hoeveel ruimte denk je daarmee te winnen en wat denk je dat het jou gaat kosten om dat te regelen/borgen?
En waar laat je de mest die dus geen emissie mag veroorzaken, en wat gaat dat nog kosten
Arnold1988
@sorry Woorden van de provincie – alsook de minister – dat ze met pijn in het hart handhaven en extra maatregelen aankondigen, neem ik dan ook met een grote korrel zout.

Franca Damen, advocaat Damen Legal

In gewone mensentaal: de gedeputeerde van Overijssel en Adema liegen!
Ze gaan letterlijk over alle grenzen heen om maar boeren op te ruimen
Overijssel is de proeftuin van Nederland
De gekozen strategie is om boeren aangeschoten wild te maken en dan kijken wat hoeveel er met een oprotpremie in de bouw willen gaan werken om extra ruimte te maken voor gezinshereniging.
Dat is de ultieme droom van D66.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof , overijssel , zwolle , stikstofruimte en pas-melders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0