76

Is de GEA monobox net zo goed als lely of delaval?

Hier weinig gea robots in de buurt wat is in Nederland de ervaring?kunnen ze meekomen? 
Zelf twee bedrijfen met gea melkstal en hoop een over te schakelen naar robots in een paar  jaar.  

Deel dit topic

Reacties

+3
Ja
+2
Alles hangt natuurlijk af van een goede dealer, maar op dit moment presteerd GEA het beste, DELAVAL 2e en Lely 3e in onderhangtijd, en box tijd.
Capaciteit is dan ook het hoogste bij GEA.
Betrouwbaarheid en onderhoudskosten zijn vergelijkbaar bij rood, groen en blauw.
+2
@Rene Strik
Vertel, wat zijn de aansluittijden?

En is dat het enige wat telt?
@Rene Strik u heeft monoboxen?
+2
Melkkwaliteit, celgetal, kiemgetal, mislukte melkingen allemaal nauwelijks verschil. Dus box tijd en capaciteit wordt dan beslissend. Werkelijke box tijd, dus vanaf het moment dat de koe herkend wordt tot dat ze eruit loopt is onder 6 minuten.
Onderhangtijd 35/40 seconden.
Gem productie 39- 41 kg met 2.8 melkingen per dag.
Buiten dat is het niet handmatig kunnen onderhangen/trainen een echt minpunt bij rood
+3
@Rene Strik Rood vindt dat de robot moet kunnen onderhangen.
+1
@BertK
Elke robot kan goed onderhangen.
Alleen het is veel minder stress voor een vaars om de eerste 1 tot 2x handmatig onder te hangen. Geen stress is veel kortere trainings tijd en minder stress voor de eigenaar.
+3
@BertK Rood is eigenwijs. Ik ben er wel fan van maar handmatig aansluiten moesten ze er per vandaag op maken.
+2
@pieta 90% van de nieuwe vaarzen melkt de 2e melking al zelfstandig in de rode hier. Daar is niemand meer bij.
Ik heb geen robots gekocht om handmatig onder te hangen!!!!
+2
@Karelw als je liever 10 minuten met een vaars vecht die niet ondergehangen wil worden dan 30 seconden zelf onderhangen is dat ook een keuze!
+1
@Rene Strik sommige lukt het de eerste keren niet met de robot. Probeer altijd wel. Vaak gaat er 1 poot over de arm van de laval robot. Mits dat ze niet te hard te keer gaan laat ik ze even met die poot daar klungelen. Dan hebben ze toch zoiets van dat is niet zo lekker doen we de volgende keer niet meer.
@T60401 eerste keer direct na afkalven is vaak geen probleem om onder te hangen met de arm, alleen de robot inlopen is vaak een probleem
@Karelw Daar gaat het mij niet om. Voor een vaars kun je het wel eens gebruiken maar is het meestal niet nodig. Maar hier kalft nog wel eens een koe met een wat groter dieper uier. Na een paar dagen minimelker(ook al een keer 2 weken) melkt de robot ze weer. Ook kalft zo'n koe nog wel eens net voordat we weg moeten(feest ofzo) en dan telt voor mij ooit elke minuut. En verkies ik de kant van 30 seconden zelf aansluiten boven het de robot laten doen als ie aan het tobben gaat.
+3
Ik heb Merlins, aansluittijd hoofdzakelijk onder de 30 seconden. Momenteel 26-27.
Kiemgetal al tijden 3-4.

Zeer gebruiksvriendelijk. Weinig tot geen storingen en onderhoud doe ik hoofdzakelijk zelf.
Handmatig onderhangen en trainen (als kvbox gebruiken bij hoogdrachtige pinken gaat prima.
+1
@GJKlaassen alleen oudijzer boeren hebben het er goed mee.
+6
@klant dank voor je zinvolle bijdrage
@GJKlaassen heb je “oude” merlins of die m2rlin?
@Van-Epscheuten
2 jaar oud
V300, gemiddelde boxtijd 6.30 minuten ca 28 kg bij 2.5/2.6 melkingen. Handmatig aansluiten 👍, lange melkslangen 👎.
+2
Boxtijd is toch geen argument om onderscheid in robots te maken.
Het gaat juist om de tijd van het betreden van de box tot en met het aansluiten.
Kan de koe makkelijk de box in? Snelle herkenning en begin met voorbehandelen, korte aansluittijd en snel sprayen en velaten van de box.
Melktijd is ook veestapel afhankelijk.
Stimulatie om vlot de melk te laten schieten is natuurlijk wel een belangrijk stukje melktechniek. Bij ons is gemiddeld 50-60% van de melk in de eerste 2 minuten gemolken.
@GJKlaassen hier altijd tussen de 60 en 65.
Ook 2 merlins.
De koe moet gewoon ff tijd hebben om de melk te laten schieten.
Wij kunnen ook een koe op hand zetten al zou ik niet weten hoe het moet.
Doe nog wel eens eerst de achterste en dan de voorste scannen met een oude koe die zo'n vol uier heeft na kalven
+2
Over een week 2 jaar met 2 monoboxen aan het melken. Gemiddelde verblijfsduur is 5 minuten en 45 seconden, dit is op moment van herkenning tot het dippen in de beker en koe eruit laten. 3.2 melkingen, 7 weigeringen vrij koeverkeer met naselectie. Op dit moment 123 aan de melk op lopen (met prioriteit voedering) en 12 dragende vaarzen op vaarzentraining. Gemiddelde aansluittijd tussen de 30-35 seconden. Geen haalkoeien ze lopen eigenlijk allemaal zelf. Goede dealer achter staan met vakkundige monteurs en vaak verbeteringen en updates aan de robot die het alleen maar beter maken. Denk dat er nog rustig 10-15 koeien extra op kunnen lopen.

Hier destijds de keus gemaakt tussen Lely en GEA waarbij de GEA toch wel een stuk beter bij de tijd is. Delaval hoor ik hier in de buurt weinig goede verhalen van met net zo'n discutabele dealer, dus die zijn niet betrokken geweest. Altijd welkom om een keer te komen kijken!
+2
Melk nu ruim 5 jaar met 2 monoboxen, service is prima. Onderdelen die na 2 of 3 jaar stuk gaan zitten inmiddels in het onderhoudscontract en worden preventief vervangen. In al die tijd slechts 1x s,nachts een storing gehad waarvoor ik een monteur moest bellen.
Melkkwaliteit is prima en het handmatig kunnen aansluiten bij verse vaarzen met bv een bult zucht onder de buik een handige optie.
+3
@Adelbert zo zit ik ook in de wedstrijd..... hier ook 5 jaar 2 monoboxen..... vooral eerste jr nogal wat kinder,iektes, maar altijd direct opgelost. Laatste jaren weinig trammelant, maar er is echt nog wel eens iets. Maar dat wordt altijd opgelost.... ik kan nog steeds goed wennen aan robotmelken. In mijn beleving relaxter dan mijn situatie met melkput. Maar kan voor iedereen anders voelen.
Bij aanschaf met 3 om tafel gezeten, lely, fullwood en gea, lely viel al snel af, erg arrogant toentertijd, en wilde niks van prijs af halen. ook a4 was ik niet heel erg kapot van..... fullwood vond ik ook mooie machine, maar nieuwe van gea trok net iets meer. Prijs maakte toen niet veel uit tussen gea en fullwood..... geen 5k op 2 robots.
Heb de a5 bij buurman zien draaien, dat vind ik wel een mooiere machine, maar nog steeds veel geluid, ook gebruikt compressor meer stroom op jaarbasis.... ziet er wel simpeler uit dan gea, maar ook minder mogelijkheden.....
+3
Quote Reactie van @Mh12:
wilde niks van prijs af halen

Dat blijft een ondoorzichtig psychologisch spel. Als er in 1x 10% af kan, kan er vaak ook nog wel 10% af, of 20? Doe me dan maar direct een scherp bod ipv spelletjes spelen. Maar goed, dat blijft lastig.
Scheelde het uiteindelijk ook nog met de rest of waren ze ook daadwerkelijk duurder?

Hoe zwaar zou je aanschafkosten meewegen in het gehele verhaal?
1000euro per jaar is uiteindelijk ook weer niets als een machine technisch beter is, onderdelen goedkoper of minder stuk gaan.
+1
@Noorderling het is uiteindelijk ook niet de goedkoopste geworden..........
+3
@Noorderling als ik vraag om een scherpe prijs neer te leggen en van die prijs kan uiteindelijk nog meer dan 10 procent af, dan is daar het gat van de deur
Quote Reactie van @ntd79:
vraag om een scherpe prijs neer te leggen en van die prijs kan uiteindelijk nog meer dan 10 procent af

Als jij nou gewoon een klein beetje onder die scherpe prijs biedt dan gaat er geen 10% af. 😁
@pieta ik laat altijd merken dat ze niet de enige zijn. Bieden hoeft in de eerste instantie dan niet eens, dat is de laatste fase als je de keuze gemaakt hebt.
@ntd79 Voor de strakste handel moet je degene die je wilt als eerste afzeggen. 😁
+2
@Adelbert ....Melk nu ruim 5 jaar met 2 monoboxen, service is prima. Onderdelen die na 2 of 3 jaar stuk gaan zitten inmiddels in het onderhoudscontract en worden preventief vervangen. In al die tijd slechts 1x s,nachts een storing gehad waarvoor ik een monteur moest bellen....

In 5 jaar tijd 's nachts slechts 1 x storing gehad waar de monteur bij moest komen., en dat zelfs ( als ik het goed lees ) ondanks dat er de nodige onderdelen na 2 / 3 jaar stuk gingen... hmm .. dat geloof ik niet, zelfs niet op zondag..;)
Mooie robot overigens , handige ruimte achter de box , kwartierseparatie , wel duur in onderhoud als ik de servicecontracten vergelijk met blauw en rood ( paar jaar terug tenminste , toen zaten er ook nogal wat kinderziekten in de Mono )
@bonsjoer is dat nu nog steeds het gedwongen koeverkeer met gea?
Of zijn ze daar helemaal afgestapt?
@Koeien boertje hier alles vrij koeverkeer....
+1
Ik heb geen melkrobot maar deze kwam ik tegen met gea robot op youtube
Ik weet iemand die heeft de groene monoboxen heeft vervangen door rode. Nu zeg ik niet dat groen slecht is, ieder zijn ding.
+4
@Vdejong het is net als trekkers heb bij de mf dealer wel keer nieuwe fendt zien staan en Anders om we denken niet allemaal het zelfde wat voor de een belangrijk is kan een ander weinig schelen bij een merk zit vaak ook nog bepaalde emotie iemand die gea melkt weet ook niet hoe een nieuwe lely melkt in de praktijk en anders om ook niet dus weten ze beide niet welke de beste is als ze beide denken dat zij de beste hebben is het goed dat zijn ze tevreden met de keuze
+1
@bio boer en lely boeren varen er ook wel bij dat lely goede concurrentie heeft dat houdmelkaar lekker scherp
@bio boer robot koop je deels op gevoel.
@GJKlaassen Op feiten koop je idd geen groene.
@diepstrooiselboks slechte zijn er naar mijn mening niet meer.
Er zijn wel dealers waar je persoonlijk een streepje mee voor hebt en of in de buurt zitten.
Ik heb gea toen niet mee laten doen enkel alleen omdat er in de buurt geen robot liep en dealer ver weg
+2
Handmatig onderhangingen vind ik een pre. Vooral bij inmelken vaarzen. Te veel stress. Koeien worden daarnaast ouder dus nu vaak koeien met te diepe uiers net na afkalven. Deze melken we nu met een melkmachine. Hiervoor hebben wij geen robots gekocht om ook nog koeien met een melkmachine te moeten melken. Daarom kiezen wij de volgende keer niet meer voor een Lely maar voor Laval of GEA.
@Robin1 waarom kan lely dan niet net zo diep als gea of de laval.die arm kan je toch ook tot 1 cm boven de grond laten schuiven
@Robin1 de voorgangers weet ik niet, maar als een A5 hem niet meer aangesloten krijgt om uierdiepte, dan denk ik toch dat het ook voor de koe tijd wordt voor een enkele reis. Heb tot nu toe een koe gehad, kon zien dat het mis ging, maar al te ver in dracht. Maar dat was ook met de minimelker een kwelling
@ntd79 Je hebt koeien die kalven af met wat zucht. Na enkele dagen melken trekt de uier dan wat omhoog en wordt het zicht beter voor de arm. En ja, de koeien met die uierdiepte kun je afserveren met enkele reis. Maar ik heb er een paar lopen die dit al voor derde keer hebben. Maken lijsten van 10- 12.000 liter maar hebben een wat dieper uier en zijn zijn gewoon geen 1.60 hoog maar amper 1.40. Zijn de poten ook wat korter he.
@pieta meestal wordt dat snel minder, maar deze fungeerde bijna als mestrobot, voor de koe ook niet prettig, eigenlijk moesten ze die gevallen ook voor noodslacht in aanmerking laten komen in plaats van 8 dagen op de been proberen te houden
Quote Reactie van @pieta:
Je hebt koeien die kalven af met wat zucht.

ook melkziekte?
Als je het echt wilt voorkomen zou je drogekoeien rantsoen kunnen verzuren.
Nog wel wat koeien met diep uier lopen door verleden, maar die blijven nu gewoon lopen en wordt niks erger.
Melkziekte geminimaliseerd. Zat altijd te tobben met hoog kali in gras en grof eiwitrijk gras winnen nooit lukte.
Van een ding spijt en dat is dat we er niet veel eerder mee begonnen zijn.
@Noorderling met anionische zouten bedoel je?
Quote Reactie van @Noorderling:
ook melkziekte?

Nagenoeg nooit. Maar wij hebben dan ook een uitgebalanceerd droogstandsrantsoen van een mengsel van graskuil met grasbaal of alleen graskuil of een mengsel van twee graskuilen. 😁
+1
@pieta 1 , desnoods 2 korte rubberen mat(ten) onder de achterpoten een paar dagen , dan sluit ie hier ( A4) toch netjes aan bij extreem diepe zucht uiers.
Handmatig vaarzen inmelken lijkt me 'levensgevaarlijk' bij schoppende schrikachtige vaarzen, de Monobox sta je wel 'veilig ', maar daar kunnen de koeien niet recht de box inlopen wat ik toch wel een plus punt vind van de A4 . Het gaat hier soms aardig tekeer.., soms met voorpoten in de voerbak, soms een automatische robotstop. ( dat zal bij bij de robots waar je wel handmatig aan kan sluiten toch ook wel gebeuren lijkt me, zeker als je ook nog's met spanbeugels begint ) , maar toch is het nog altijd gelukt om ze in te melken. Zolang jezelf rustig blijft ( valt soms niet mee ) komt het toch altijd wel goed.
@bonsjoer het voordeel van de rechte inloop verlies je 3x door het gedonder en gestress bij de eerste melking. Na zo'n ervaring komt die vaars nou niet echt graag weer terug.
+1
@Rene Strik Onzin, overgrote deel van de vaarzen ( ook die met inmelken in de protestmodus gingen ) komen gewoon op dag 2 ,3 zelfstandig en laten zich zonder begeleiding netjes melken. , verder maak je mij niet wijs dat een zenuwachtige vaars zich bij handmatig aansluiten als een voorbeeldig rustig I love Gea koetje presenteert, nee die zal ook denken als ie de volgende keer de melkbox weer in mag..., ik sla ff over.
+1
@bonsjoer ik had er gisteravond ook een, voor geen goud ging ik daar met de armen onder. Vaars er mooi weer uit laten, de spanbeugel mooi in de hoek laten hangen en vanmorgen was er niks aan de hand. Was dat wel zo geweest, dezelfde werkwijze. Bij de derde keer geven ze vaak wel toe, en binnen 4 dagen zie je ze niet meer terug
@ntd79 bij die gea,kunnen ze er van achteraf bij dacht ik.
Ik denk ookwel ooit,als ze op die robot arm trappen.
Gelukkig is het niet mijn arm 🙂
+1
@matt die robot geeft wel mee😅hooguit een keer opnieuw opstarten als ie helemaal de weg kwijt is. Nee, iedereen zijn ding, maar ik zal nooit snappen waarom mensen zo graag onder willen met de armen. Of ze het de eerste of de tweede keer niet toelaten zal mij een zorg zijn. Volgens mij hoe groter je het circus maakt met touwen en spanbeugel hoe minder het wordt.
Quote Reactie van @bonsjoer:
esnoods 2 korte rubberen mat(ten) onder de achterpoten een paar dagen

Hebben we al, blokje er onder doen we ook nog. Maar dan zijn ze wel eerst door de robot geweest.
Quote Reactie van @bonsjoer:
oms met voorpoten in de voerbak

Dit kun je makkelijk voorkomen. Poort boven de voerbak (soort plafond) monteren, kunnen ze niet omhoog.
+1
Quote Reactie van @bonsjoer:
Handmatig vaarzen inmelken lijkt me 'levensgevaarlijk' bij schoppende schrikachtige vaarzen

Doen wij al zo lang we robots hebben. Eentje doet de bediening vd arm, de ander houdt vaars rustig en houdt eventueel de tepelbekers vast bij aansluiten zodat ze er niet direct weer af gaan als ze een beetje schrikken. Wij melken ze meestal de 3 keer samen. Dit vind ik het grootste minpunt van robots.
@pieta wat wild west bij jullie en vaarsen bij mij staan ze 9 van de 10 keer gewoon rustig alleen moet ze er wel op de rug er in duwen dat is nadeel van makke dieren
+1
Quote Reactie van @bio boer:
op de rug er in duwen

met de poten omhoog?
@Vdejong somigen wel voor geen mogelijk heit er in tekrijg bij mij eerste keer strooi ook wel wat zaagsel in de box laast 1 met emertje brok er in gelokt duwen lukte mij maar niet 🙈
@bio boer Nee hoor, gaat eigenlijk al jaren prima. Ik neem gewoon voorzorgsmaatregelen zodat het niet mislukt. Een rustig leeggemolken vaars bij de 1e keer is bij de 2e melking al makkelijker. Vd week hebben we er een aangemolken die tilt geen poot op. Gaat vanzelf.
Het mislukken van melken of een veel te bange vaars is mijn inziens het grootste probleem. Zorg dat het de 1e keer op een rustige manier lukt en het gaat de 2e keer vaak al vanzelf.
@pieta Ja en wat als de vaars er absoluut niet in wil
+2
@Vdejong Dat ken ik niet. Ze stribbelen wel eens tegen. Wij voeren in de droogstand brokken met de schep. Hiermee lok ik de meeste wel de robot in. Wij hebben namelijk lekkere brokjes van Agrifirm. 😁 Zijn wel veel te duur hoor ik.
+1
@pieta misschien zijn de brokken wel goedkoper geworden
@pieta Met inmelk beugel kan ik mij prima alleen redden, robot laten zoeken, en er zelf even bijgaan zitten om tepelbeker vast te houden.Doen ze al wel 2 weken voor afkalven door de robot, krijgen dan ook wat brok. Eigenlijk zou de arm er dan ook al onder moeten zakken, want daar schrikken ze de eerste keer het meeste van, zou technisch toch moeten kunnen volgens mij
@zwierb Van te voren er bij doen past mij niet.
@pieta uierdiepte en grote bij de laval nog nooit problemen meegehad zelf grote vaars met klein uier geen probleem
@kaas Bij delaval hoor ik altijd dat je daar enkel grote problemen mee hebt. 😁
@Robin1 Met wel type lely melk je nu?
Nee als er nog steeds boeren zijn die de gea er weer uit schoppen omdat er veel problemen zijn met oud type camera en aansluiten slecht gaat haalt de gea de lely en de laval nooit in .ik zou toch gaan voor bewezen kwaliteit.
+1
@kaas gea heeft dezelfde camera als delaval.
@Rene Strik en boumatic ook
@Rene Strik dan nog moet het verwerkt worden maar geen oordeel met beide merken geen ervaring
+1
Leuke reacties , maar wat kost de Gea mono box nu eigenlijk ?
@komelker 2 Ga er maar vanuit dat het je inclusief beetje verbouwen inclusief rente en onderhoud ongeveer tussen de 25 en 30k per jaar is voor 2 stuks. Of vergeet ik wat?
+1
@komelker 2 2 jaar terug was het 120k voor de eerste en de helft voor de tweede. Tenminste dat heb ik zo onthouden maar begin een beetje aan mezelf te twijfelen.
Bevalt overigens magnifiek de gea r9500 (zo heet de monobox tegenwoordig). Twee belangrijke punten die mij over de lijn trokken waren de melking totaal afzonderlijk per kwartier en de continu celgetalmeting. Het grote nadeel van gea is de software, wat een schijtprogramma is dat. Er werd toen ik 'm aanschafte al over "het nieuwe programma" gesproken maar dat is nog steeds niet uitgeleverd zover ik weet. En de nieuwe software moet je huren en kun je niet kopen, totaal bezopen. Elke keer als ik een andere robot zie word ik jaloers op de gebruiksvriendelijke software.
Er zit hier wel een goede dealer waar we al sinds de eerste melkmachine bij zitten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , melkrobot , melkstal , schakelen , gea , nederland en monobox geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!