Illustratie van: Leo-NH

Boxen zonder neusboom

Beste,

Ik zou graag de neusboom/keerboom weghalen bij de boxen tegen de muur aan om meer ruimte te creëren. De kopruimte is niet geweldig dus ik zou het zo wat willen optimaliseren. De neusboom omhoog zetten gaat niet makkelijk ivm spantvakken. Neusboom zit nu ook aan de binnenkant van de box. Dan zou hij naar een dikke meter hoogte moeten, staat nu op 75 cm( zo hoog mogelijk). Het gaat om R-boxen met een golfschoftboom.

-Is het veilig, of kans dat vaarzen tussen de muur en box komen?
-Heeft dit zonder neusboom genoeg stabiliteit?

Deel dit topic

Reacties

Vdejong
Uitproberen, dan weet je het.
FordTurbo
@Vdejong Houd liever de boxen nog even heel, dus vandaar dat ik het vraag
Vdejong
@FordTurbo Maak je de neusboom vast in de bovenste bocht van de R. Hoeveel ruimte heb je tussen de muur en de boxen?
+1
j h p
@FordTurbo Ik ken je situatie zo niet, maar ik zou er dan een knieboom voor in de plaats doen, heb je nog wel een soort van begrenzing. Heb hier allebeide met zwevende boxen op waterbedden en toch gaat er heel af en toe 1, al dan niet door toedoen van een tochtige koe.
Vdejong
@j h p Een enkele keer hadden we een pinkje tussen de muur en de boxen in NL. Was weinig ruimte en dus lagen ze dan meestal. We moesten dan of de knieboom aan gort slaan of het dier over de knieboom heen trekken, nu was dit laatste nog wel te doen met een pinkje.
bio boer
Ik heb neus boom net zo hoog al schoftboom zijn wel hoge boxen vind wel maklijk als het moet kunnen ze er voor er uit komen is wel midden rij van van 2+2 stal
FordTurbo
@bio boer en hoe heb je het bij de buitenrij?
bio boer
@FordTurbo gewoon zo het hoort zitten wel tegen de muur aan dus last hebben ze er niet van toen ik de boxen had aangeschaft bleeken ze zo diep tezijn zijn dat ze heel stuk overstaken boven de roosters langs voer hek dat wilde ik niet vond ik zonde van de ruimte dus stuk van de boxen afgeslepen
david2
De muur eruit, veel makkelijker voor ruimte👍👍💪, heb ik ook gedaan 10 jaar eerder moeten doen...
Rob_MB
@david2

Eens. Lengte van de box is belangrijker dan breedte.

Muur er uit is bij veel bedrijven wel makkelijker gezegd dan gedaan.
+1
Rob_MB
Neusboom is er voor dat de koeien niet te ver in de box LOPEN, Knieboom is er voor dat de koeien niet te ver in de box KRUIPEN.

In stallen met die houten ronde spanten, lengte van die boxen is vaak niet langer dan 220/240 en kun je neusboom prima weg halen. Paddenstoel boxen zijn door de bank genomen stevig genoeg.

De drie kritische punten bij het staan/liggen van een koe:

a. genoeg kopruimte
b. knieboom niet te hoog bij gebruik matten ( max 8 á 10cm)
c. schoftruimte, glanst de schoftboom en is deze zo glad als een spiegel, naar voren zetten bij paddenstoel boxen, gegolfde schoftboom bij zwevende.
ucarecdn.com/d10d679d-539a-41f2-bb13-a2c833744e94/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's geweldig , boxen en dikke geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN