Illustratie van: johnderfavo2.0
138

Voermengwagen

Wat zijn de ervaringen en nadelen van een zelfrijdende voermengwagen met frees?

Deel dit topic

Reacties

Wij hebben 8 jaar een lopen. Nadeel zal het geld zijn in aanschaf. Hier past het perfect, maar kan me voorstellen dat als je toch trekkers en een shovel hebt staan, een getrokken wagen veel goedkoper is
@ntd79 een onderhoudsbeurtje is ook niet goedkoop denk ik? Veel liters hydrauliekolie.
@huub laatst een 1000 uren beurt gehad kwam op 2.75 ex btw per draaiuur.
Hydrauliekolie niet vervangen .

Als je eenmaal gewend bent een zelfrijder , wil je niks anders .
@huub hydrauliek olie hoeft niet bij elke beurt.
Voor en nadelen is nogal specifiek. Bij de meeste Nederlandse bedrijven zal de afschrijving en ondhoudskosten een nadeel zijn. Voordelen zijn vooral tijdwinst en minder knoeien.

Maar ken dan ook weer boer die zelfrijders heeft aangeschaft vanwege de lagere aanschafkosten en naar een maand er weer uit heeft gedaan omdat het voeren te lang duurde.

Beste is om het uit te proberen
Voordelen : alles met 1 machine nadelen ; hoge aanschaf prijs hoge afschrijving hoge onderhouds kosten storingsgevoelig zijn zelfrijders niet een beetje op zijn retour?
+2
Ze zijn niet zuinig. Onderhoud is duur. Aanschaf prijs is ook niet alles.
Je kunt er niet zomaar iemand mee opweg sturen.

En je wilt even zo goed nog een knappe voorlader of een shovel-tje om het erf hebben. En de trekker die gewoonlijk voor de wagen staat kan altijd nog strooien,schudden, harken of mixen.
Quote Reactie van @deJong:
En de trekker die gewoonlijk voor de wagen staat kan altijd nog strooien,schudden, harken of mixen

Maar dan kan je niet voeren.πŸ€·β€β™‚οΈ
+4
@casejxu je kunt toch niet 2 dingen tegelijkπŸ˜…
@deJong maar je hoeft niet altijd alleen tr lopenπŸ™ƒ
+7
@deJong het is echt helemaal afhankelijk hoe je je bedrijf hebt ingericht, dan kun je ook pas een zinnig woord over kosten zeggen. Ik heb een oude mf staan van 100pk met een voorlader. Die wordt gebruikt als handige erftrekker, mest mixen, uitmesten en voer aandrukken. We hebben daarnaast een zelfrijder. Als ik op dit moment weer over moet op een getrokken wagen moet ik een knappe trekker kopen waar ik anders niks voor te doen heb dan mengen. Een grote getrokken voermengwagen om 1 keer te voeren anders duurt allemaal veel te lang, een shovel en een kuilhapper. Dat heeft natuurlijk ook zijn onderhoud nodig. En dan zit ik weer met dat heen en weer geloop, en trekker op en af. In mijn situatie hoef ik er geen seconde over na te denken. Maar als het er allemaal toch al is, wordt het een heel ander verhaal.
+2
@ntd79
Alles heeft zn aanloop nodig en kunt ergens naartoe werken.
Als er een zelfrijder komt vertrekt de shovel hier alleen niet, dat gaat eerste berekening al mank 😁
+1
@Noorderling we hebben in 2008 het laatste mechanisatie aankoop rondje gemaakt. In 2015 was pa wel klaar met het maaien en harken en ik heb er nul tijd voor, dus toen de zelfrijder kwam heeft ie een trekker, maaier en hark weer meegenomen. Ben nooit zo van het langzameπŸ˜…
@ntd79 daar heb jij groot gelijk in.
Voordeel; snel voeren en je hoeft niet uit te stappen van shovel/verreiker/voorlader naar de voerwagen.

Nadeel: Duur in aanschaf. Kan veel meer aan kapot dan een simpele mengwagen achter de trekker.
Een vreemde kan niet zomaar voeren met een zelfrijder, die heeft eerst wel wat uitleg nodig.
Het straatwerk heeft behoorlijk te lijden van een zelfrijder.
@Deutz10 Hoezo kan er meer kapot aan een zelfrijder dan aan een getrokken + trekker? De hoofdonderdelen zitten toch op beide. Zonder trekker kan je ook niet voeren. Tenzij er nog eentje als reserve staat.
@mike_v zoals ik aangaf kan er aan een zelfrijder meer kapot dan een simpele mengwagen. Een trekker kan ook kapot, maar is gemakkelijk te vervangen. De meeste boeren hebben meerdere trekkers en anders het mechanisatiebedrijf wel.
De meeste mechanisatie bedrijven die voedermengwagens verkopen, hebben ook wel een "reserve" machine staan voor hun klanten @Deutz10. Daarbij is de kans dat je trekker in panne komt te staan net groter doordat je er meer uren mee maakt doorheen de dag. Het is maar hoe je het bekijkt.
@mike_v bij mijn weten zijn er weinig mechanisatiebedrijven die een zelfrijder hebben staan. Wel een getrokken mengwagen, maar dan heb ook nog iets nodig om te laden.
Een trekker krijg je ook wel mee als dat nodig zou zijn en je lmb een beetje goed gezind is @Deutz10.
+1
Machines worden tegenwoordig onbetaalbaar
Levensduur van de opvoerband is heel beperkt. Door de Pto aangedreven vijzels is robuuster en veel minder verliezen.
Eigen gewicht zelfrijder goed in de gaten houden. En onderschat niet het slechte zicht met een mengkuip achter een arm naast en frees voor de cabine
@overstekend wild wat is heel beperkt 4000 uren op de klok,opvoerband functioneert nog.
@matt en @ntd79 Als je een dunne rubberen band heb en hij loopt recht(vaak genoeg rollen schoon maken) kan hij wel meer dan 5000 uur mee gaan bij onze eerste een nylon band gehad ,na 1000 uur meenemers er af bij garantie een dikke rubber gekregen bij 6000 vervangen, kreeg schuurtjes van de kant uit.
Toen een dunne van ACB horst erop gelegd, is veel beter dan origineel en koste nog niet de helft en de verbinding is beter.
@overstekend wild na 3700 ook nog nooit vervangen. Als het goed is heb je achter volop camera zicht.
+1
Enige nadeel is zoals eerder genoemd dat je niet jan en alleman er mee op pad kunt sturen.

Verder, duur in aanschaf en onderhoud? Ja, maar waar vergelijk je het mee.

Wij hebben 3 jaar geleden bewust voor een zelfrijder gekozen. Zijn intussen van 3 trekkers naar 1 gegaan (maaien, mestrijden, grondbewerking etc doe ik grotendeels zelf) en hebben alleen een minishovel nodig voor de klusjes op/om het erf.

Voermengwagen (Siloking sf 4.0 13m3) is iedere 1000 motoruren een onderhoudsbeurt nodig, die kostte afgelopen voorjaar goed 2000 euro (alle vloeistoffen incl filters en arbeid). Brandstofverbruik ligt gemiddeld rond de 15l/h+1L AdBlue.
@EA_MF heb je nog getwijfeld om automatisch voersysteem te kopen? 36% extra investeringsaftrek en ook nog vamil, maar dat vind ik minder interessant. Daarnaast ook nog minder diesel nodig en kan ik met eigen stroom toe! Ik ben zelf nog niet zover. Ik heb geen zin om 2x per dag de koeien te voeren en een 24 kuubs zelfrijder is wel erg duur!
+1
@royale nee, automatisch voersysteem vroeg teveel aanpassingen aan stal en erf.
@royale Als je toch elektrisch wil zou ik eerder voor een stationaire menger gaan met een voerband. losdeurtje aan de andere kant voor dk rantsoen
Dat de melkkoeien en droge koeien vaak maar 1 of 2x per dag worden gevoerd is een nadeel van de zelfrijder. Ook hoog brandstofverbruik en onderhoudskosten hoog na een paar jaar. Vergelijk een zelfrijder maar eens met automatisch voeren, kosten met automatisch voeren kunnen wel eens erg meevallen, ook weinig arbeid en vaker voeren.
+2
@Derksen Wanneer lely stopt met die voerkeuken met grijper en kuil blokken zou het bij ons een kans maken
@Derksen
Mengresultaten overtuigen me nog niet echt.
Of dat vaker voeren dan voordelig is vraag ik me ook af, blokken staan gesneden in de opslag. Als er verlies is aan het voerhek, is het er eerder ook al wel.

Als koeien tijdens het voeren naar het voerhek is eigenlijk een slecht teken. Dan is er dan wat wel te halen wat er later niet is. Fris voer of er is selectie.
Hoe meer koeien er blijven liggen hoe beter het is.

Denk dat je met een vergelijkbare voerkeuken en mengwagen evenveel tijdwinst boekt. Voer snijden moet toch, tijd gaat zitten in de kleine dingetjes die wel moeten. Door nog niet optimale indeling gaat een paar droge koeien voeren hier niks sneller dan melkkoeien.
+1
@Noorderling ik voer ook automatisch al 20 jaar maar als ik dit niet had zou ik laten voeren laat een ander de boel maar opslijten, kun je zelf wat anders doen in de tussentijd
@January
Mengwagens slijten deels ook harder door het oproesten dan door voeren, roest gaat er met voer makkelijk maar blank staal slijt een stuk minder, dus stilstand = achteruitgang en ik laat 's winters ook voeren. Nu nog een paar weken zelf, maar de kuilsnijder heeft ook elke ochtend weer een nieuwe laag roest op zitten.
+1
Paar jaar mee gevoerd.
Nu weer een getrokken wagen waar we met de voorlader voorgesneden blokken in gooien. Geen poespas, kan dat ook niet kapot.
Als je 1 hebt wil je niet meer zonder.
Met het juiste merk ben je snel klaar en weinig kosten/onderhoud.
We hebben ze er bij lopen die al ruim 20.000 probleemloos draaien.
Maar ook koeienboeren die hem binnen 1000 uur al helemaal afgetuigd hebben.
@stephan-inter nu wordt ik nieuwsgierig welk merk dat is πŸ˜…
+2
@rommert14 agm sitrex
@stephan-inter zou wel eens 1 willen proberen, gewoon voor de beleving. En de mengresultaten als er zo snel geladen wordt.
@rommert14 wat let je er zijn genoeg met een demo , maar waarom laat je niet voeren is er niet een loon werker die het kan doen , Meng resultaten moet je niet zo bang voor zijn mengen word zo ie zo overschat
@January nee hier is geen loonwerker die het aanbiedt
@rommert14 scheelt veel dat het al los in de kuip komt.
zoals inter zegt lijkt mij ook agm of storti de betere wagens.
en je moet een kalme chauffeur zijn. de frees en laadarm is het enige wat te lijden heeft naar mijn idee en daar moet je met een beetje respect mee omgaan. je kan er ook rustig mee werken omdat het toch al vlug genoeg gaat.
@zomaar Ja precies, een keer met een agm gewerkt, viel me nog niet mee maar toen was ik ook nog maar 18 πŸ˜…
+2
@rommert14 je moet de wagen aanvoelen met laden. daar gaat wel een week of twee overheen.
vraag anders of je een wagen kan huren voor twee maanden. kost je twee maanden huur maar dan weet je goed of je ermee uit de voeten kan en of het qua erf en dergelijke past. een wagen op proef voor een week ofzo is te kort. dan heb je er ook lang genoeg mee gewerkt om alle minpunten en evt opties te weten.
@rommert14 dan heb ik al een wagen voor jou gevondenπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

boerderij.nl/zelfrijdende-tatoma-gigamix-voermengw…
+1
@deJong ja had het gezien laatst, die komt kwa inhoud wel aardig in de buurt, wel een bakbeest
+2
@rommert14 kijk naar noord Amerika, daar zie je ze amper. Veel grote bedrijven voeren met getrokken wagen en shovel en dat is niet voor niks.

Zelf paar jaar met een agm gevoerd, zal zelf nooit z’n ding kopen.
+1
@Ruben-Wind in de vs zie je ook veel voertrucks, die zie je hier amper. Komt ook omdat ze vaak meer locaties hebben. Je moet ook naar opzet kijken. In de vs is een zelfrijder te ingewikkeld en teveel geneuzel voor die grote bedrijven. Een grote shovel, een grote kuip en gaan. Als je in de vs verteld wat voor melkstallen wij hier hebben op onze koppels wordt je vierkant uitgelachen. Een 20 stands wordt daarbij aan 700 koeien drie keer daags melken gedacht, niet aan zoals hier 100. Maar hier moet een boer het grotendeels allemaal zelf doen, dat is het verschil.
@Ruben-Wind zelfrijdende mengwagen kost op grote bedrijven alleen maar meer tijd.
@kearl ik denk ook niet dat t hier veel tijd gaat schelen, kan hier nu 1300 mk voeren binnen 5 uur
@rommert14 bij ons heeft jarenlang de loonwerker gevoerd met een trioliet. Voerder 100 koeien in 13 minuten.
+1
@huub hoeveel tijd spandeerde je daarnaast zelf nog aan het klaarzetten van stro, krachtvoer, mineralen enz?
@EA_MF 5 minuten(?) als de zelfrijder qua grootte past bij de groepen koeien, bijvoorbeeld 180 koeien in een 24m3 mengwagen dan kan je met een zelfrijder supersnel werken.
@huub dan heb je niet al teveel componenten? Stro, kuil, maΓ―s, twee soorten krachtvoer die je niet tegelijk kunt ook laten draaien en misschien nog een bijproduct en eventueel bij drogere kuil nog een paar honderd liter water, mengen en vervolgens lossen, dan ben je toch wel snel 20 minuten verder.
+1
@ntd79 we hebben ook wel eens vijf kuilen gevoerd. Zit qua tijd niet veel verschil in.
@rommert14 Dit gaat over de tijd die je nodig hebt voor laden en lossen. Langer mengen kan ie zelf, in de tijd kan je bijvoorbeeld restvoer wegschuiven. Sneller en preciezer dan met een zelfrijder kan je niet voeren.
@huub Ja okΓ©, dus dan is de totale voertijd langer dan een kwartier
+1
@huub Als je de shovel maar groot genoeg hebt kun je er qua snelheid niet tegen op.
@kearl precies kuilen bij elkaar hebben
Quote Reactie van @ntd79:
dan heb je niet al teveel componenten?

Die 5 minuten waren toch voor het klaarzetten van wat spullen volgens mij.
+1
@huub husselen denk
@rommert14 wat is daar mis mee , is een stuk sneller en goedkoper koeien merken er niks van ken genoeg die super melken met een bv keenan
@January is niks mis mee, maar een kwartier voeren voor 100 koeien is wel heel snel
@rommert14 viel mij 100% mee.

Stienneke en boudewijn in dk voerden ook met een keenan. 26 kuub de 818 stond op 1000 touren voor de wagen te pruttelen. Op die wagen zat een omwentelingen teller. Die mong altijd precies de zelfde hoeveelheid omwentelingen. Altijd correct dezelfde menging van het rantsoen en laag brandstof verbruik.
+2
@deJong ja sommigen zweren bij een keenan en anderen juist niet, t blijft mooi al die verschillende boeren
+4
Quote Reactie van @rommert14:
zweren bij een keenan

Blokkenwagen mengt nog beter als die dingen🀣
@zettelmeyer er zijn zelfs boeren hier die een bovenlosser de hemel in prijzen 😝😜
@zettelmeyer heb je er eentje gehad dat je er slechte ervaring mee hebt??
+1
@Baltus_steyr op stage destijds en bij verschillende voer demos geweest. Koeien selecteerde als een malle. Kon lang gras moeilijk verwerken. Extreem brede wagens. Niet aan beide kanten kunnen losse. Dus nee zon dure dosseerwagen hoef ik nie. Haha ja idd @Herbert maar die zelfde boer zegt ook dat het een mengwage niet evenaart dus eerlijke mening!
@zettelmeyer zaten op die demo's dan wel snijmessen in ?
@Baltus_steyr ja ga ik wel vannuit. Die boer was vroeger vertegenwoordiger van keenan.(weegens succes heeft die nu een schouten voerdosseer wagen). Op stage destijds wel messen. Droge koeien mix make met natuur hooi en veel kuil was drama
@zettelmeyer oke duidelijk. Heb kennis in Frankrijk zitten , die melken + 150 koeien en hebben een grote keenan voermengwagen en die voeren er mais en kunstmatig gedroogd(lang) hooi mee en dat zit goed door mekaar gemengd en daar bevalt het prima. Je ziet daar trouwens heel veel keenans lopen.....Naar mijn idee mengt het luchtig en goed doormekaar. En met lang grof spul zou het moeten snijden door de vele messen die in de wagen zitten. Ik heb er persoonlijk zelf geen ervaring mee!
+1
@Baltus_steyr Ik wel, kwam met bedrijf mee. Wat een hopeloos ding. Koeien vertelden wel waar meeste krachtvoerachtigen lagen en waar enkel nog wat gras. Messen erop. Verkoper uit Nederland diverse malen bij gehad. Bleef hopeloos. Weinig vermogen nodig totdat je ging lossen, dan kwam je met 120 pk niet toe aan een 360 keenandel. Of gewoon een horizontale marmix achtige wagen, ofwel een tweevijzel verticaal. Hebben ze afgelopen 40 jaar beide gehad, allebei de types met kop en schouders qua mengen boven een keenandel. uit.
@deJong ding kan niet mengen
@hans1980 haha. Dat kon blijkbaar wel😁
@deJong zeker weten wel, en een stuk minder diesel verbruiken, win win , maar heb het wel vaker gezegt dat mengen zwaar overdreven word , en de meeste boeren hebben niks te mengen , beetje gras maΓ―s en kv , dan is husselaar prima
@January als je genoeg vreetplekken hebt wel.
@Koeien boertje inderdaad dan ga je bij elke 3+3 al nat
@rommert14 heb ik ook maar voer 4 keer per dag 😎
+2
@January dan kun je nooit van de keet af.
Ben gemengd gaan voeren mede omdat ik te weinig vreetplekken had en met mais en bijproducten het niet naar de kleine vaarzen ging.
Ook niet met vaker voeren, want dan kwam ook alles in de benen.
Nu ist veel rustiger en gezonder
@Koeien boertje ik voer al 20 jaar automatisch gooit smorgens de voorraad bakken vol en alles word gevoerd
+2
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Ben gemengd gaan voeren mede omdat ik te weinig vreetplekken had en met mais en bijproducten het niet naar de kleine vaarzen ging

Ga je toch grote vaarzen fokken. 😁
Quote Reactie van @January:
beetje gras maΓ―s en kv

wat zou je er nog meer in kunnen mikken dan dat?
@Noorderling bij producten bv
@January
die uitsplitsing zou je nog kunnen maken.
Gevolgen van meelachtigen voeren en selectie met doseerwagen zijn veel groter dan bijproducten, hebben veel meer ruwecelstof. Behalve vloeibaar voer, dat wordt dan een dikke chaos.
+1
@January bij zou ik wel een blokkenwagen met weeginrichting nemen.

De buurman voert zelf met een schuitemaker rapide 100. Gehakselde kuil, mais, en proti+.

Weekje op vakantie paste zijn melker op. En liet hij voeren door de loonwerker. Maar wel op 90 koeien binnen een paar dagen 600 liter meer in de tank😁
@rommert14 hier gaat het met shovel en mengwagen ook net zo snel als vorige eigenaar met zelfrijder deed, kuil blijft nog stuk netter ook zo
@sameiron netter als met een frees, hoe dat?
+2
@rommert14 Dat kan heel goed, hier deed de frees het ook minder netjes als de kuilhapper. Misschien omdat we met een opraapwagen kuilen? 🤔
+2
@rommert14 Hele beste happer hebben, zo’n frees laat nogal los voer achter. Viel me zwaar tegen toen ik dat hier zag
@sameiron welk merk wagen? Ik weet niet beter dat frees schoner werkt
+1
@stephan-inter valt mij ook wat tegen bij zo frees. Heb de bult hier met happer met dichte bak strakker als de meeste zelfrijders kunnen
+1
@cb6520 je hebt altijd wat los op de grond liggen idd, maar dan ga je een meter terug en frees je dat even op, dan ligt het er gewoon netjes bij. je moet er mee leren werken en dat is hun dan niet gelukt waarschijnlijk
@cb6520 dat kan. Mijn ervaring is anders. Zal wel een merken ding zijn
@stephan-inter Een storti was dat. Bij mais lag en een berg los voer voor alsof de vogels er een dagje bezig waren geweest en bij graskuil gaat er niks boven een mes.

(klik om te vergroten)

@sameiron dat hapt mooi zeg, en dichte bak zeker?
@rommert14 Ja klopt kost wat heb je ook iets
@sameiron Heb je ook een foto van hoe dat in de mais gaat?
@rommert14
Zelfs met een tandenbak wil mais happen heel best, beetje druk op de hefboom houden en je snijd keurig af
@mf 6150 mwoa, misschien met een shovel wel maar met de voorlader was altijd een drama
+1
@rommert14
Doe t met de verreiker, voorlader ging ook zolang de hoekpunten en messen maar scherp waren
@rommert14 was laatst bij een boer met 1400 mk voerde met een trekker en menger niks geen dikke shovel, koppelde mengwagen af gooide hem vol aankopellen beetje mengen en lossen , niet dat ik het zo zou willen maar ging best goed
@January dat verhaal komt me wel heel bekend voor, volgens onze klauwbekapper heeft die man net een nieuwe shovel gekocht.....
@rommert14 haha ik hoorde het ook, maar goed het ging wel, maar je moet het ook niet moeilijker maken dan het is , ik geef hem groot gelijk
+1
@January zolang je niet anders weet. Als je de steunpoot en dergelijke wat goed voorelkaar hebt gaat het ook wel denk ik.

(klik om te vergroten)

@sameiron netjes hoor, dan is voeren een genot met die dikke shovel
@rommert14 absoluut ja, shovel weet jij ook alles van, L70 toch?
@sameiron klopt ja, l70f
@sameiron netjes. netter zal inderdaad niet meevallen.
@sameiron dat herken ik in iedergeval niet
@rommert14 de frees trekt meer los waardoor je sneller schimmel/broei voor in de wand krijgt. Vooral met opraapwagen ingekuild materiaal.
@deJong
Slaat die frees omhoog dan? Pa voerde vroeger met een getrokken wagen met frees, weinig tot geen broei en altijd strakke kuilen
@mf 6150 sorti (en Peecon met storti frame) draaien omhoog idd, zou moeten zorgen voor minder vermoezing. De rest vd merken draaien gewoon naar onder. Snijvlak is hier net zo hard als de kuil zelf. hangt hooguit een hand vol losse kuilsprietjes aan.
@EA_MF
Achja, ja dat was bij ons ook zo, en voor dat laatste ff keertje vooruit achteruit zoals geschreven
@Ruben-Wind klopt, maar ben gewoon benieuwd hoe dat hier zou gaan 😁 in Duitsland zijn er wel grote bedrijven met een zelfrijder dacht ik
@rommert14 Duitsland zijn heel veel zelfrijders. Kwam bij klanten die er 70 koeien mee voerden tot wel 1500 en meer
@Ruben-Wind in Oost Duitsland zag je ze vroeger wel veel op de grote bedrijven, vooral rmh.
@zomaar meerdere keren als beste uit de tests gekomen met demo dagen. Waar ook andere merken stonden. Kortste mengtijd. En dan ook echt gemend. Niet wat andere merken wel eens hebben dat er een brok mineraal uit komt enzo. Schoon werken. Bult altijd mooi strak en schoon.
Laten voeren dan kun je een zelfrijder beter rendabel maken
+4
Quote Reactie van @January:
Laten voeren dan kun je een zelfrijder

Als je laat voeren is het geen zelfrijder maar een anderrijder. 😁
@pieta 🀣🀣
@pieta πŸ˜΅β€πŸ’«
+1
@pieta
zolang er nog een stoel op zo'n ding zit, mag je het nooit een zelfrijder noemen
Buurman hier heeftcm een siloking, en is er zeer tevreden over, heb er zelf al enkele keren mee gevoerd, en verbazsde me dat die zo een kleine draaicirkel had, enkel oppassen met gras frezen, daar krijg je hem wel tam mee, zicht is redelijk goed, door de achteruitrijd camera, en eens je de machine gewoon bent heb je die camera amper nog nodig.
+2
@vanheule nou, die blijf je echt wel gebruiken, mag heel graag weten wat er allemaal achter de wagen gebeurt. Als dat ding kapot zou zijn kwam er vandaag nog een nieuwe op.
@ntd79 ja, daar heb je wen een punt,
Is dit niks? Is niet zo groot, maar nog wel een beetje betaalbaar. Als het glad word, dan heb je wel een probleem lijkt mij...
+1
@Freddie1 de 18 kuubs rmh van mijn schoonpa stond met een beetje gladheid ook stil😁
Misschien kan een zelfdladende voermengwagen wat zijn. geen shovel of voorlader nodig en werkt toch mooi
+1
Hier ook over nagedacht. Hebben een Siloking op demo gehad, viel ons niet helemaal mee. Vooral de tijdbesparing viel tegen. Ik heb normaal ongeveer 45 min werk incl 12 min na mengen en 10 min onder de silo. Met een zelfrijder hoopte ik ook korter te kunnen na mengen maar we zagen weinig verschil. In totaal bespaarde het ongeveer 10 min waardoor het totale brandstofgebruik gelijk was aan de trekker + verreiker. Maar de verwachte onderhoudskosten waren een stuk hoger daarom niet voor een zelfrijder gekozen en we hadden dan alsnog de verreiker nodig op het erf.
Zelfrijder met frees hou je je kuil ook strakker vind ik dan een blokkenhapper. Ook is t al deels gesneden voor t je wagen in komt. Wel een nadeel vind ik van onze kuhn zelfrijder is dat de vijzels hydraulisch zijn aangedreven en heeft 1 van de 2 vijzelhydromotoren het al een keer begeven.
+1
@Ton_Deere
Kuilen netter dan met een happer is de grootste onzin, dat ligt puur aan jezelf
+2
Quote Reactie van @mf 6150:
Kuilen netter dan met een happer is de grootste onzin

Ik vindt met kuilsnijder het beste, maar met de persoon die het uitvoert heeft de meeste invloed op het resulaat zoals je terecht aangeeft.
@arjen90 als je het freest heb je 1 strak egaalopen stuk. Als je blokken hapt met bijvoorbeeld kuilhapper heb je veel meer oppervlaktes. Meer oppervlakte is meer zuurstof en meer broeiruimte in je kuil
+1
@Ton_Deere en dan heb je nog het weer wat er invloed op kan hebben, of kuil op het westen hebben
@rommert14
Denk dat dat nog meer invloed heeft
@mf 6150 dat is zeker
@Ton_Deere
Ook met de happer heb ik 'm egaal, ligt puur aan jezelf maar dat is met heel veel zo. Zelfde discussie of een fendt t langer uithoudt dan een mf of een nh, en gebruik/verbruik en onderhoud is leidend
+1
@Ton_Deere volgens mij blijft de oppervlakte hetzelfde🀨

Ligt ook aan de frees. En het product. Vorig jaar overgegaan van loonwerker naar zelf voeren. Op een groffe kuil is mooi snijden of happen in de zomer beter. Bleef de kuil in het rantsoen veel frisser dan wanneer er gefreesd werd.
@arjen90
Klopt, kuilsnijder is nog veel netter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voermengwagen en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nΓ©t dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
138
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
0