Wakker Dier: melkkoeien staan 85 procent van hun leven op stal

We zijn weer 14 dagen verder, alle ziektes en andere aandoeningen zijn blijkbaar op, nu ligt de weidegang onder de loop:

Koeien die in de lente mogen weiden, staan alsnog gemiddeld 85 procent van het jaar binnen, in een vaak te krappe stal. In een nieuwe radio- en buitenreclame onthult Wakker Dier dit vandaag aan het grote publiek. Anne Hilhorst van Wakker Dier: "Koeien horen in de wei waar ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen, niet in krappe stallen."

Koeien staan gemiddeld steeds langer binnen. Waar koeien in 2013 gemiddeld nog1.700 uur buiten stonden, was dit in 2021 nog maar 1.300 uur. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ieder jaar neemt het aantal weide-uren verder af. Hilhorst: “Ondanks alle mooie beelden die de zuivelindustrie ons voorschotelt, gaat het de verkeerde kant op.”

Kale plekken, verwondingen en stress
De meeste koeien leven in ligboxstallen. Zij liggen dan op een plek tussen twee stangen. Ligboxen zijn vooral handig voor de melkveehouder, omdat het gemakkelijker schoon te maken is. Het is geen goed systeem voor de koeien. De ‘boxen’ zijn krap en een koe kan alleen op bepaalde manieren liggen. Kale plekken, verwondingen en stress komen in een ligbox systeem vaker voor dan in een vrijloopstal.

Geen ligplek voor koeien laag in rang
Hoewel er geen wettelijke regels voor zijn, hanteren de meeste melkveehouders een maximale bezetting van honderd procent. Dat betekent dat er voor iedere koe een ligplek is. Maar dat is voor koeien eigenlijk te weinig. Het zijn kuddedieren met een sterke hiërarchie. Ze willen samen optrekken met hun metgezellen en afstand houden van koeien hoger in rang. Hilhorst: “Een koe laag in rang zal niet naast een dominante koe gaan liggen, ook niet als dat het laatste plekje is. Zij zal blijven staan en dat geeft stress.”

Cijfers over weidegang
Wakker Dier gebruikt bij haar berekening de door het CBS gepubliceerde cijfers over het gemiddelde aantal uren weidegang van ‘weidekoeien’. Daarin zijn de koeien die helemaal nooit buiten komen niet verdisconteerd. Wakker Dier rekent met de ‘weidekoeien’ cijfers van het CBS omdat de meeste melk die Nederlanders kopen afkomstig is van weidekoeien.

Zuiver is niet zo zuiver als we denken
Wakker Dier startte deze zomer een campagne om het leven van de melkkoe te verbeteren. De gemiddelde melkkoe geeft 36.000 liter melk in haar leven. Daarvoor moet ze hard werken onder vaak slechte omstandigheden. Veel dieren zijn ziek, of de uitputting nabij. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “In de gangbare melkindustrie worden koeien echt gesloopt.” Wakker Dier wil dat alle melk minimaal gaat voldoen aan één ster van het Beter Leven Keurmerk en/of Nederlands biologisch (Natuurweide). Zodat het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de melkveestal verbeteren.

Deel dit topic

Reacties

Vdejong
Dat is minder dan hier
+8
Kars
Zonder derogatie wordt het nog minder weiden hiero. Bedankt milieugoeroes
+4
klant
@Kars zonder derogatie blijven de deuren dicht, alles in de mais hiep hiep hoera.
Vdejong
@klant afschaffing derogatie complot van de maishandelaren en de zuivel?
Jaap40
@Vdejong CO2 bonus
+3
Nevergiveup
En hoe veel % zitten de mensen tussen 4 muren ?
+1
Melkboer16
Gewoon over laten waaien, hoe meer je reageert hoe liever ze het hebben!
Grootste gedeelte consumenten interesseert het geen biet!
Die wil de goedkoopste melk met de beste kwaliteit en verder geen gezeur
bio boer
@Melkboer16 dat is dan ook wel weer zorgelijk die houding van de consument
Dat betekend dat de melk ook uit polen mag komen als het maar goedkoop is succes in nl
+1
Koeien boertje
@bio boer dat klopt.
90 procent interesseert het niet, paar procent koopt maar waar ze achter staan
+3
Bekkink
De kinderopvang ook maar afschaffen. Alle vrouwen weer thuis bij de kinderen
+12
arie.j
En Wakker Dier krijgt veel te weinig slaap zo te lezen😜
Maar... ik wil ze wel wat helpen hoor
Honden en Katten zijn buitendieren, en zitten in alle Nederlandse steden en dorpen voor 98% binnen, dat is nog heel wat meer.......
Dus doe er wat aan Wakkere Dier!
+1
weurding
@arie.j katten willen ze verplichten binnen te houden, roven te veel
+2
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@arie.j katten willen ze verplichten binnen te houden, roven te veel

Dan de wolf ook verplicht opstallen, bij Wakker Dier natuurlijk😉
+1
weurding
@arie.j goed wetsvoorstel😇
+1
spotmelker
Liever een melkkoe die zich 85% van het leven in een m.i. comfortabele stal loopt dan een WD-er die zich 85% van het leven bezighoudt met het zinloos etteren van andere beroepsgroepen.
grös
Ze kunnen hier van 9 tot 19:00 naar buiten maar ze gaan 's ochtends een paar uurtjes grazen en weer naar binnen..
bio boer
@grös koeien zijn bij mij altijd graag buiten er zijn wel een piriodes dat iets minder is dat is vaak als door droogte en warmte slecht gras heb 3 dagen in de zelfde wei gaan zo ook ik protest
Als ik ze bijna elke dag nieuw perceel geef gaan ze graag naar buiten maar als ik savonds de opraapwagen leeg rond 18.00 komen ze meestal wel thuis
bio boer
@bio boer 9 uur tot 19.00 buiten 22.00 tot 07.00 buiten toegang naar buiten snachts blijven ze wel wat meer binnen heb ik het idee of sochtens zijn ze altijd binne op paar na ben snachts ook wel keer gebeld door de robot toen was stal zo goed als leeg dus weet niet zo goed wat ze snachts doen
+1
de Tank
Geen aandacht aan besteden.
+1
Weidezicht
Van de zomer nvwa op ons dak, vanwege klachten dat er koeien (vetweiders, waarvan 1 met tweeling erbij) achterin het land liepen (eigenkeuze) zonder schaduw. Dus om dat gezanik te voorkomen, van de zomer masr binnen houden?
Jean-PierreK
Eén ster beter leven is voor melkkoeien dezelfde eis als weidemelk: 120 dagen 6 uur. In de laatste alinea schrijft wakker dier: "Wakker Dier wil dat alle melk minimaal gaat voldoen aan één ster van het Beter Leven Keurmerk en/of Nederlands biologisch (Natuurweide). Zodat het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de melkveestal verbeteren."

In combinatie met de rest van de tekst is promoten van één ster beter leven niet echt voor de hand liggend volgens mij.

Ik heb trouwens het idee dat veel collega's bij de gecombineerde opgave standaard weinig uren weidegang opgeven omdat ze dat ook in de kringloopwijzer invullen en dat dat in de kringloopwijzer gunstig uitkomt. De cijfers van de gecombineerde opgave worden weer door CBS gebruikt, waardoor het lijkt alsof de koeien minder weiden dan werkelijkheid. Maar dat is mijn vermoeden, ik kan er naast zitten.
veeboertje
@Jean-PierreK hier wel in ieder geval, anders komt het hier met de bex niet uit terwijl we rond de 200 dan 8 uur weiden, geef ik 120 dan 6 uur op. Dit komt omdat de KLW voor elk uur weidegang 1kg ds gras rekent
Kars
@veeboertje hier ook dag en nacht. Mar geef 120/6 op.
Jean-PierreK
@veeboertje & @Kars , dank voor de reacties. Wij weiden ook jaarlijks meer dan 200 dagen (dit jaar 251), Waarvan een gedeelte dag en nacht. Bij het invullen van de kringloopwijzer wordt mij ook geadviseerd om veel minder uren op te geven. Omdat ik voldoende marge houd qua mestplaatsing, kan ik echter zonder problemen de werkelijke uren opgeven. Maar met het afbouwen van de derogatie wordt minder beweiden (opgeven?) wel aantrekkelijker.
Hans van Bergen
@Jean-PierreK Als blk niks voorstelt zou ik me vandaag nog laten keuren als ik jow was. Blk jongvee moet naar buiten. Das als een groot verschil. Ook is in de stal meer ruimte zijn de boxen groter e zijn er veel meer drinkplaatsen. er is meer ventilatie meer afkalfstal ruimte en ziekebox ruimte meer kalverstal ruimte iedereen heeft schuurborstels etc etc
Jean-PierreK
@Hans van Bergen , lijkt me lastig om goed te weiden als de koeien als jongvee niet buiten geweest zijn. We proberen voor de winter alle jongvee ouder dan een half jaar in de wei gehad te hebben. Dat is dit jaar niet gelukt door oa de hitte en droogte. De kalverwei was te kaal om nog twee lichtingen er achteraan te weiden.

Ik heb het in mijn reactie puur over het bericht van Wakker dier dat zich toespitst op weidegang en een slechte vergelijking maakt met weidemelk. Zelf doen we mee aan een ander concept waarvoor ook bij elke groep koeien een borstel vereist is. Qua afmeting van de boxen, ben ik wel benieuwd wat "Beter leven keurmerk" daar over zegt. We hebben nog holsteiners van rond de 1,60 kruishoogte en steeds meer jerseys die zo dertig centimeter kleiner zijn. Die verhoudingen komen ook terug in de rest van de koe. Welke boxmaat ideaal is ligt aan wat voor koeien er op stal staan. Leg jongvee maar eens in de boxen van de melkkoeien...
+1
jan 10
Eigenlijk moeten jullie volgend jaar de koeien gewoon niet naar buiten doen!Wat een stel zeikers zijn het bij wakker dier,en maar eten van de boer .
+3
Weidezicht
@jan 10 of wel de koeien nasr buiten, maar een algehele informatie stop invoeren. Van alles en nog wat moet geregistreerd worden, en uiteindelijk keert het altijd tegen je.
Hans van Bergen
@jan 10 Jow fabriek maakt alleen maar bulkpoeder. Das nu beste handel en de klanten geven er niks om hoe de koeien erbij hangen of staan. Maar als de olie prijs daalt klapt de poeder prijs ook
+1
Thomas2000
Laat ze dan eens wat tegen die rechtzaken van MOB doen. Die vechten beweiden aan en lopen vergunningverlening voor nieuwe comfortabele stallen voor de voeten.
cs-agrar
Quote Reactie van @Thomas2000:
Laat ze dan eens wat tegen die rechtzaken van MOB doen. Die vechten beweiden aan en lopen vergunningverlening voor nieuwe comfortabele stallen voor de voeten.

juist, en WD komt via de andere kant, dus alle vee (lees boeren) moet verdwijnen
+1
Porky
Laat die gekkies eens iets nuttigs gaan doen ,ga eens lekker een wandeling maken met een bejaarde, komt die ook eens buiten. Stelletje idioten
+3
cs-agrar
En dit terwijl de boeren weten, dat bij slecht weer, en daar vallen naast regen ook hete zonnige dagen onder, die koe eens even buiten kijkt en weer om draait naar de comfortabele ligboxen met matrassen/waterbedden/diepstrooisel enz. Als je het dan over vermenselijken hebt van de dieren, die dieren zijn wat dat aan gaat ook liever lui dan moe, en zoeken hun gemak.
Arnold1988
Er zijn zoveel boeren die denken recht te hebben op weidepremie
De eenzijdige focus op weidegang in de sector qua welzijn wordt uitstekend gebruikt Dior wakker dier
Wanneer je het niet eens bent met die campagne vergeet je in de spiegel te kijken
+1
familie pelle
@Arnold1988
Quote:
. vergeet je in de spiegel te kijken

Daar heb jij gelukkig nooit last van....😅
Arnold1988
cbs.nl/nl-nl/nieuws/…

De doelen worden niet gehaald
Het aantal koeien wat genieten mag in de wei kan veel meer worden
Dat wakker dier de sector hier aan herinnert, op een voor de meeste melkputmelkers vervelende manier, is geheel terecht
Wanneer je doelen stelt moet je je ook zorgen voor resultaat!!!
spotmelker
Quote Reactie van @Arnold1988:
Dat wakker dier de sector hier aan herinnert, op een voor de meeste melkputmelkers vervelende manier, is geheel terecht

Geld dit niet voor robotmelkers dan?
Arnold1988
@spotmelker Ik kan nu al raden dat je niet met een robot melkt
+1
spotmelker
@Arnold1988 Wat ik doe, doet in deze niet terzake, uit jouw tekst blijkt dat ik iets gemist heb dus ik stel je alleen een vraag waar je wederom geen direct antwoord op geeft.
Arnold1988
@spotmelker nou
Je wilt het graag horen
Het gemiddelde welzijnsniveau op robotbedrijven is beter dan op melkputbedrijven
Is niet erg, het is de fase waarin elke individueel bedrijf zich op dit moment bevindt
Op robotbedrijven is weidegang minder nodig om de koeien aan de gang te houden
Zelf heb ik 5 robots aan het draaien
Vandaag 0 ophaalkoeien
En waarom??
Omdat ze heerlijk binnen liggen en lopen op zeer goed onderhouden klauwen
Dat resulteert in goede resultaten waarbij het gemis aan weidepremie minder is dan bij bedrijven met oude gebouwen en weidegang
Noorderling
@Arnold1988
Het een sluit het ander uit? Of robot of oude stal met weidegang en dus een melkstal?
Melkstal en comfortabele stal waarin koeien regelmatig en wanneer nodig bekapt worden is onmogelijk?

En over aan de gang houden. Dat dat ergens een reden voor weidegang zou moeten zijn is niet best.
Maar hebben we het zelf ook niet veel te groot gemaakt? Nu wordt hierboven gesteld dat iedereen makkelijk 85% haalt, laat de fanatiekste weiders eens 50% halen, nog geen enkele reden om concessies te doen aan een stal.
Arnold1988
@Noorderling Maar hebben we het zelf ook niet veel te groot gemaakt?

Ja

De gevolgen wilde niemand horen
+1
Albert Altena
@Arnold1988 Heb ik ook altijd op de vergaderingen bij de FC gezegd.
Met weidepremie doe je net alsof het in de stal niet goed is.
spotmelker
@Albert Altena dat is nu falende marketing. Als je waarde wil toevoegen aan melk moet er inhoudelijk ook iets inzitten wat je kan claimen. Bij weidemelk zou je dat in hoger aandeel onverzadigd vet kunnen aantonen.
Arnold1988
@Arnold1988 kan nog goed een discussie herinneren met een vakgroeplid
Had koeien op stal in 2016/2107
Ging ze jaar erop weiden
Want dat was maatschappelijk gewenst
Nu staan ze nog steeds op stal
Nu praat hij over 20000 kg per koe
Das pas visie!
de Tank
@Arnold1988 Dat is ook een visie, rationeel gezien zul je ongetwijfeld gelijk hebben. Alleen worden er niet alleen keuzes gemaakt op rationele basis. Nu kun je natuurlijk proberen de hele wereld te overtuigen van de rationele kant van de zaak en op die manier blijven produceren of je kan (voor een deel) meegaan in de emotionele kant.
+1
j h p
@Arnold1988 Jij snapt het echte voordeel van echt weiden niet, blijkt wel uit je reactie.
j h p
@j h p Weidepremie is dan leuk meegenomen.
Vdejong
Quote Reactie van @Arnold1988:
Vandaag 0 ophaalkoeien

is maar net waar je de grens stelt
Arnold1988
@Vdejong welke grens?
Vdejong
@Arnold1988 tijd tussen melkingen
Arnold1988
@Vdejong klopt
Staat redelijk scherp ingesteld
Gemiddelde 3,5
Minimaal 2,3 en maximaal 5 melkingen
Vdejong
@Vdejong Of waren de koeien al opgehaald door opa of de kinderen voor je in de stal kwam?
Arnold1988
@Vdejong nee, ik doe de koeien alleen
Vdejong
@Arnold1988 alleen de koeien, de rest van het werk wordt rond gezet door opa en de kinderen 😁
Arnold1988
@Vdejong nee
3 a 4 uur hulp per week
+1
j h p
@Arnold1988 En hoeveel loonwerk/voeraankoop?
Zomaar wat kreten zegt niet zo veel.
Je hebt nogal eens wat te zeggen over anderen, maar puur op wat jij hier neer zet ben jij het bedrijf waar onze politieke tegenstanders zich tegen afzetten, schiet maar......
Arnold1988
@j h p Heel veel loonwerk
Koop bijna alle voer aan
Het interesseert me geen bal wat iemand daar van vindt
Het levert een uitstekend saldo op
Grondgebondenheid komt niet eerder dan 2032🙏🙏🙏🙏🙏
Dan zit ik al lang op Ibiza
sjoerd de melker
@Arnold1988 Dan ga je er vanuit dat je de FR nog steeds voor goed geld kunt verkopen want grond te verkopen zal je dan niet veel hebben.
Als het melkquoutum en de FR gekocht zijn met geleend geld, wordt het dan misschien toch een land waar het leven wat minder kost als op Ibiza?

Ander puntje: als jij op Ibiza aan je cocktail nipt, zal je dan wel aan ons denken als wij open dagen, tour de boer, en weet ik veel organiseren, om tegenwicht te bieden aan WakkerDier uitingen?
Arnold1988
@sjoerd de melker ik zal aan jullie denken en er een aantal op drinken
sjoerd de melker
@Arnold1988 zit jij na staking van je bedrijf samen met je kinderen op Ibiza of wil je overdragen en denk je dan ook je opvolger als die bezig is om de publieke opinie te beinvloeden om afzet voor zijn product zuivel in de benen te houden
Arnold1988
@sjoerd de melker ik denk aan iedereen
j h p
@Arnold1988 o ja, hier ruim 3000 uur weidegang.
Arnold1988
@j h p het summum van duurzaamheid. Hebben ze het zo slecht binnen?
j h p
@Arnold1988 Beetje zielig dat je daar meteen vanuit gaat, verdediging?
Scheelt mij veel loonwerk en diesel en nog belangrijker de koeien en ik vinden het mooi.
Arnold1988
@j h p nee hoor. Is geen verdedigen
Dat had je kunnen begrijpen uit de rest van mijn reactie
Ben je er trots op dat ze 3000 uur buiten lopen?
+2
j h p
@Arnold1988 Ik begrijp dat jij het niet wilt begrijpen.
Ieder z'n eigen trots, ik denk dat jouw trots momenteel snel afgebroken wordt.
Waar ik wel trots op ben is dat de buren enorm meegenieten van onze weidende koeien en dat vaak genoeg zeggen en als ze bij ons stal komen, genieten van de rust onder de koeien die tevreden liggen te herkauwen op de weterbedden.
Uit je reacties lijk je mij best wel slim maar ben je toch een keer of wat verkeerd afgeslagen.
+1
Arnold1988
@j h p het oordeel dat ik verkeerd afgeslagen ben sla ik op op de harde schijf
Het moet vast lekker voelen om zonet oordelen over een ander
Ik ken nogal wat varkensboeren, kippenboeren en kalverhouders die alles kopen. Echt, verschrikkelijk hoeveel melkpoeder die verprutsten om dierlijk eiwit te maken
Ik sluit dan maar aan bij kringlooplandbouw
Lijkt mij gewoon geweldig om dan helemaal te deugen
j h p
@Arnold1988 Maar begrijpen doe je me nog steeds niet getuige dat je verkeerd afslaat en het over een heel andere boeg gooit. Wat jij nu aanhaalt heb ik het heel niet over.
Arnold1988
@j h p wat is er verkeerd?
En wat begrijp ik niet?
Vdejong
@j h p
Quote:
toch een keer of wat verkeerd afgeslagen.
waarom is hij verkeerd afgeslagen? Omdat hij een andere keuze gemaakt heeft dan jij? Een keuze die jij niet wenselijk acht?
j h p
@Vdejong Als je zo'n bedrijf hebt en je de ggb eis in 32 gaat nekken.
Vdejong
@j h p wat voor bedrijf heeft hij dan en daarnaast zal hij in 2032 al lang en breed op Ibiza zitten of een ander eiland. Curaçao is ook leuk! 🏖🌴😎🍹
j h p
@Vdejong Hij zegt 5 robots aan het draaien te hebben, dan blijkt het dus een kwetsbare investering.
+1
j h p
@Vdejong Een ieder mag doen zoals die denkt dat het beste is, hij gaat er alleen automatisch van uit dat als je aan weidegang doet je dan ook slechte huisvesting hebt en het voor de weidepremie doet, waarvan, en dan doe ik een aanname, hij vindt dat hij die weidepremie natuurlijk helemaal betaald.
Vdejong
@j h p Meer dan300 dagen 10 uur? Of meer dan125 dagen 24 uur?
j h p
@Vdejong Ruim 200 dagen waarvan 170 dagen dag en nacht, op de hete dagen hadden ze de keuze om overdag naar binnen te gaan, bleven 1x met 33 graden tot 16.00 buiten.
Willem123
@Arnold1988 JE MOET NU EENS OPHOUDEN MET ALTIJD JE GELIEG
Willem123
@Arnold1988 JE MOET NU EENS OPHOUDEN MET ALTIJD JE GELIEG
Arnold1988
@Willem123 wat lieg ik?
Arnold1988
Je ziet bij de laatste actualisatie van de PP eisen door SMK dat welzijn op meer peilers rust dan een verrotte staldeur open zetten.
Arnold1988
@Arnold1988 Veelzeggend
BertK
Wat dacht je van het gemiddelde hobby paard?
Claas 1986
Jongvee buiten telt niet mee????

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's biologisch , keurmerk , weidegang , melkkoeien , melkveehouders , melkveehouder , vrijloopstal , ligbox , zuivelindustrie , melkindustrie en beter leven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
84
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
8.892