Jaar uitstel voor verplichte bufferstrook en vanggewassen

Jaar uitstel voor de verplichte bufferstrook van 3 meter langs sloten in het kader van het mestbeleid. Ook de regeling voor het inzaaien van vanggewassen in oktober op zand- en löss wordt een jaar uitgesteld.

Deel dit topic

Reacties

+12
klant
Bedankt john spithoven.
+3
Ted6
Eindelijk ook een keer mooi nieuws aan het eind van de vrijdagmiddag.
+1
ted9
Van uitstel komt afstel toch.
+40
John Spithoven
Dank, we blijven er als SSC boven op zitten. We laten ons niet bestelen!!!!!!!
+14
John Spithoven
@John Spithoven Maandag 5 december 2022 liep er een ultimatum af. LNV heeft het gevecht niet aangedurfd.
Het signaal wat ze hier mee afgeven: Eigendom onder het artikel 17 van het EVRM wordt gerespecteerd, boven nationale wetgeving!!!!!
+1
T60401
@John Spithoven Allemaal wel leuk en aardig maar ik lees in het kader van het mestbeleid. Je hebt ook nog de glb. glmc 4 schrijft ook bufferstroken voor.
Terwisscha
@T60401 klopt de bufferstroken worden niet afgehaald van de mestplaatsingsruimte. Maar voor GLB blijven ze wel gelden.
dijkstra uit w
@John Spithoven ik hoop dat dat zo is , vorige maand had Sjaak namelijk al een verhaal dat piet met iets zou komen over de buffer stroken. maar dat zou ie de boeren zelf vertellen. wat ook mee speelt is dat er volgens sommigen helemaal geen kaarten beschikbaar zijn over waar wel en waar niet een sloot is waar een buffer strook omheen zou moeten. enkel in de provincie zeeland zou dat er zijn.
ik ben blij dat het voor 2023 niet geld. eerder had piet al aangegeven dat er wel beteeld mocht worden op de stroken in 2023. maar nu dus ook bemest. we moeten wel blijven opletten. want straks hebben we wel stroken waar je bijna alles mag. en later niet meer. zo kunnen ze de boeren even aan het idee laten wennen.
+1
dijkstra uit w
@dijkstra uit w komt nog bij dat piet maandag om tafel zit. dan heb je mooi even wat goede wil laten zien zo voor het weekend.
huub
@dijkstra uit w
Quote:
wat ook mee speelt is dat er volgens sommigen helemaal geen kaarten beschikbaar zijn over waar wel en waar niet een sloot is waar een buffer strook omheen zou moeten

Ik heb twee weken geleden het waterschap gevraagd hoe het zit met de waterloop langs een perceel van ons, nog geen reactie 🤷‍♂️
familie pelle
@huub
Quote:
. Ik heb twee weken geleden het waterschap gevraagd hoe het zit met de waterloop langs een perceel van ons, nog geen reactie 🤷‍♂️

Lnv heeft de waterschappen gevraagd om te helpen het beleid tav de bufferstroken uit te voeren. Waterschappen hebben daar vriendelijk voor bedankt.
huub
@familie pelle het gaat er om of die waterloop valt onder de kader richtlijn water, dat weten ze toch bij het waterschap 🤔
+5
John Spithoven
@dijkstra uit w We hebben als SSC de minister twee keer verzocht om de regeling buiten werking te stellen. Daarnaast hebben we een batterij aan Kamervragen gesteld over deze materie. Wat wil nl het geval. Ondanks dat in september 2021 het ministerie al via het 7de actie programma nitraat bezig was met bufferzones. had het ministerie geen wettelijk kader opgezet. Je kunt geen eigendom belemmeren zonder wettelijk kader. Daar zit nu ook de reden van uitstel. Lees onze brieven maar op onze website. We gokten dat de minister het, net zoals in 2000 met de teeltvrije zones, onder het activiteitenbesluit deze maatregel wilde stoppen. Het activiteiten besluit heeft een mogelijkheid tot nadeelcompensatie, maar ook een procedure met voor en na hang. Dit waren ze allemaal vergeten. Ronduit prutswerk. Maar, gezien de paragraaf over het EVRM in 2000 over teeltvrije zones , zien we de invoering in 2024 en een daarop volgend proces met vertrouwen tegemoet.

We gaan door in deze zaak!
lees de kamerbrief
rijksoverheid.nl/ministeries/…
Afm2011
@John Spithoven de bufferstroken zijn dus nu uit het mestbeleid voor 2023, maar als je met ecoregeling wilt meedoen dan moet je er nog wel aan voldoen?
+3
John Spithoven
@Afm2011 zoals ik de Kamerbrief lees wel, maar daar zit de keuze mogelijkheden in, wel of geen GLB. Overigens bij kleine ( gemaakte) percelen gaan de conditionaleiten wel veranderen. Bij 4 % gaat de strook van 3 en 5 naar 1 meter.
Maar ook die onderbouwing klopt niet.
Dit is het begin en we gaan er verder mee
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. Overigens bij kleine ( gemaakte) percelen gaan de conditionaleiten wel veranderen. Bij 4 % gaat de strook van 3 en 5 naar 1 meter.

Onjuist. Het gaat om topografische percelen!
Nevergiveup
@familie pelle vertel : een perceel is links en aan de voorkant sloot , de helft van het perceel grenzend aan de linkerkant is bouwland de rechterkant grasland voor al 10 jaar.

De linkerkant , bouwland komt in de berekening op 1 meter , de rechterkant , grasland op 3 meter. Het gehele perceel ( kadastraal nr: en topografisch was dit ooit 1 perceel in GLB , echter gesplitst 10 jaar geleden al) zou alles op 3 meter komen.

De 1 meter voor bouwland vervalt volgens U ?
familie pelle
@Afm2011
Quote:
. maar als je met ecoregeling wilt meedoen dan moet je er nog wel aan voldoen?

Nee. De bufferstroken horen bij de conditionaliteiten waar je aan moet voldoen als je in aanmerking wilt komen voor de basisbetaling. De ecoregelingen zijn een extra inspanning waar je extra voor betaald krijgt. Iedereen wordt hier voor de gek gehouden met een Pyrrusoverwinning.
Nevergiveup
@familie pelle het is misschien ook beter om niet voor dat wissel(chantage)
geld moet gaan
Noorderling
@familie pelle
En vergeet de 4% niet productieve grond niet.
familie pelle
@Noorderling
Quote:
.
En vergeet de 4% niet productieve grond niet.

Dat is een jaar uitgesteld en als je meer dan 75 % gras hebt ben je sowieso vrijgesteld.
Noorderling
@familie pelle
dat is 4% bouwland niet productief vanuit de conditionaliteiten voor de basispremie.
Voor vergroening blijft die staan geloof ik, zit ook in de simulatietool, mag sloten wel meetellen, bomen en andere landschapselementen.
+8
John Spithoven
@familie pelle Dank voor de kwalificatie. Wat heeft u of uw organisatie gedaan? Kritiek vanaf de toetsenbord is zo makkelijk en je wordt er ook nog niet moe van.....Zoals ik al gezegd heb, is dit pas het begin. Het addendum 7 de Actie Programma nitraat had een groot onwettelijk deel in zich. Niemand heeft dit opgemerkt. Daarnaast werd er onwettig een bufferzones uit het addendum 7APN opgelegd. In het GLB zitten deze ook, maar met een andere insteek, uitzonderingen enz. Wij gaan hier mee verder, we hebben een rafeltje beet van de deurmat van LNV en blijven trekken. Daarnaast komt er rondom de derogatiebeschikking de komende tijd nog een hele hoop bagger boven tafel. Dus dit is maar het begin. Maar wel een positief begin!
familie pelle
@John Spithoven och och. Je bent weer eens op je teentjes getrapt. Even voor de duidelijkheid;U bent mijn organisatie.

Daarnaast zie ik mijn bijdrage als een waarschuwing aan ieder die denkt dat de bufferstroken volgend jaar verdwijnen. Wil je het huidige glb geld ook volgend jaar binnen harken dan heb je nog steeds van doen met die ellendige bufferstroken.
+1
John Spithoven
@familie pelle Het GLB is een keuze
Vraag je GLB betalingen aan dan moet je aan de basis voorwaarden voldoen. Onder voorwaarde 4 is dat bufferzone met een max van 4 % van je areaal. Anders 1m . De meeste percelen vallen dan onder de 1m bufferzone. Bij 7de APN was 3 en 5 m verplicht zonder wettelijk kader. Dat is uitgesteld met 1 jaar . We wachten af hoe ze het 7de APN invullen onder het Activiteitenbesluit en bij ik nbreuk vrij genot en gebruik eigendom zullen wij proces doorzetten.

En voor de belemmeringen waterwingebieden gaan we zo ie zo verder.
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. Onder voorwaarde 4 is dat bufferzone met een max van 4 % van je areaal. Anders 1m . De meeste percelen vallen dan onder de 1m bufferzone.

Niet helemaal. Bij krw wateren ga je van 5 naar 3 meter als t meer dan 4 % van je perceel is dus niet areaal. En als het bij 3 meter nog steeds meer dan 4 % is dan pas ga je naar 1 meter.
Met de dezelfde systematiek heb je watervoerende sloten met 3 meter bufferstrook en overige sloten rekenen met 1 meter bufferstrook.
Overigens, bij ecologisch kwetsbare waterlopen is de bufferstrook nooit kleiner dan 5 meter breed!!
De bij mij laatst bekende definitie van “perceel” is dat het gaat om topografisch perceel. Maw bijna niemand ! Voldoet aan die 4% norm.
En ja , dit is een keuze. Maar het is een voorwaarde voor de basisbetaling en dat betekent in de praktijk dat het voor iedereen economisch interessant is om deze belachelijke manier van landjepik te accepteren.
+1
Freddie1
Quote Reactie van @familie pelle:
och och. Je bent weer eens op je teentjes getrapt

We willen allemaal hier denk ik dat we zulke onzin (zoals bufferstroken) niet op ons pad komt.
Daarom kunnen we beter maar zorgen dat we elkaar maar een beetje ondersteunen hier pb en daarbuiten zodat we samen sterk zijn tegen de overheid.
Misschien is het beter dat je daarom wat meer opbouwende kritiek/feedback levert richtig mensen die elke keer maar weer van alles voor ons doen en ook nog eens zichbare resultaten leveren.
familie pelle
@Freddie1
Quote:
. Misschien is het beter

Misschien is het beter dat je de glb regels eens doorleest en dan een conclusie trekt.
+3
pieta
Quote Reactie van @John Spithoven:
een rafeltje beet van de deurmat van LNV en blijven trekken.

Wel oppassen dat het rafeltje niet scheurt. Probeer er nog een paar rafels bij te pakken zou ik zeggen. Dan wordt het een trekkoord en haal je de mat binnen. 😁 Ik vind dat je (ook SSC) goed werk verricht. Ik ben donateur van SSC en zie heil in juridisch terug slaan ala Vollenbroek.
+1
Arnold1988
@pieta John is misschien wel de beste op stikstofgebied.
Ben erg benieuwd naar de presentatie deze week.
Realisme
@Arnold1988 presentatie? Uitnodiging?😉
Afm2011
@familie pelle maar alleen recht op ecoregeling als je ook voldoet aan de conditionaliteit toch .... dus als je in aanmerking wilt komen voor brons, zilver of goud dan wel 3 mtr bufferstroken langs natte sloten
Elvis
@John Spithoven ja heel mooi, maar voor de grondwaterbeschermingsgebieden geld dit dan niet?
+2
John Spithoven
@Elvis zoals je al kunt lezen in deze topic, we blijven verder dit dossier uitdiepen en daar naar handelen. En wat we al melden, aanscherping plaatsing normen waterwingebieden blijft gehandhaafd, dus daar gaan ook wij mee verder.
Elvis
@John Spithoven Dat valt dan niet onder wat je eerder noemde "eigendom belemmeren zonder wettelijk kader" wat bij de bufferstroken wel het geval was?
+1
John Spithoven
@Elvis Als je het niet erg vind ga ik hier geen onderbouwing van een aankomende zaak vermelden.
+4
Vario512
@John Spithoven Het geld aan Stikstofclaim is weer goed besteed. Bedankt John.
Elvis
@John Spithoven en de grondwaterbeschermingsgebieden?
Arnold1988
Lnv zit bomvol prutsers
+6
klant
@Arnold1988 valt wel mee ze weten donders goed wat wel of niet kan, dat zie je nu wel weer. Als scc er niet was geweest hadden ze ons mooi bij de bok gedaan en onze vrienden van lto laten het gewoon gebeuren.
Jaap40
@klant...laten het gewoon gebeuren.... dat zeker.
Uitvoeringsorganisatie van LNV
dijkstra uit w
@Arnold1988 en anders rvo wel. wat ik wel niet heb meegemaakt tot nu toe. zelf ook een blunder begaan. maar rvo is ook niet foutloos. weer een bult werk van
+12
Nevergiveup
Extra teken voor agrariërs om SSC financieel te steunen tegen dit regime.
+1
matt
Nou kunnen ze weer een jaar achterover leunen,met kaartjes intekenen.
T60401
@matt nee die kaartjes zijn nodig voor de glb. daar blijft alles gewoon gelden. bufferstroken rustgewassen. De uitstel gaat over het mestbeleid.
matt
@T60401 ik lees het toch anders,maar kan het allemaal niet meer volgen.
Was ik maar professor geworden.
familie pelle
@T60401
Quote:
. die kaartjes zijn nodig voor de glb. daar blijft alles gewoon gelden. bufferstroken rustgewassen. De uitstel gaat over het mestbeleid.

Precies. Ik gun ssc het succes wel maar de bufferstroken in het 7e nap waren een aanvulling/ in lijn gebracht met de verplichte conditionaliteiten uit het glb.
+1
JohanvS
Alle percelen die kleiner zijn dan 5ha èn rondom een sloot hebben kan je een bufferstrook van 1 meter toewijzen.
Bij 3 meter kom je immers boven de 4% regel, reken zelf maar na.
Noorderling
@JohanvS grens ligt bij 9ha vierkant en kan met een paar gekke vormen ook wel 12ha zijn.
bio boer
@Noorderling is niet echt ha grens lang smal perceel blijft altijd in de 4% hoe lang perceel ook is
Hier heb je maar weinig percelen van 10 ha of meer mijn grootste percelen zijn ha of 6
Noorderling
@bio boer
Juist niet denk ik?
Hoe rechthoekiger hoe meer meters sloot en dus procentueel bufferstrook.
Nevergiveup
@Noorderling wiskundig is een heel lang smal perceel heel snel aan de 4% , een perceel van 200 meter lang , 6 meter breed en omgeven door sloot is 100% buffer 😅
bio boer
@Noorderling als perceel 120 meter breed is dan zou die theoretich wel 100 ha kunnen zijn maar onder die 4% komt die niet om dat 2x3=6 meter beide lange zijdes altijd 5% van de breedte inemen ongedacht hoe lang die is
bio boer
@bio boer dus lange percelen van 120 meter breed is ideaal dan val je terug op 2x 1 meter is maar 1.7% van wat je verliest
pieta
@bio boer Of mag je dan terug naar 1 meter maar moet je wel op 4% vh perceel uitkomen. Dus perceel van 1 ha geeft maximaal 4% braak. Dat is 400 m2, bij 100 mtr lengte en alleen sloten langszij zou dit 2 meter per slootkant geven?
+1
bio boer
@pieta van 3 meter meer dan 4% van het totaal ga je terug naar 1 meter langst de sloot is het nogsteets meer dan 4% van totaal naar 0.5 meter

1 meter kan ik prima mee leven was toch al niet tot de sloot bemester bleef er altijd wel ruim halve meter uit om met de gedachte de mest dan better tot zijn recht komt dan op de sloot kant waar bij ons veel riet groeid maaisel van het talud maken we stro vind het riet eigelijk nog mooier strooien dan tarwe stro vocht opname merk ik geen verschil
+1
Noorderling
@pieta
Het is 1 of 3meter, niet maximaal 4%.
pieta
@Noorderling Oké. Bedankt
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
Het is 1 of 3meter, niet maximaal 4%.

per bedrijf
per perceel
of een beetje ingewikkelde per topografisch perceel.
Noorderling
@T60401
Topografisch.
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
meter breed is dan zou die theoretich wel 100 ha kunnen zijn maar onder die 4% komt die niet om dat 2x3=6 meter beide lange zijdes altijd 5% van de breedte inemen ongedacht hoe lang die is

150 meter kan ook nog, 6meter delen door 4%
bio boer
@Noorderling wilde even maklijke getallen nemen 😅
+1
bio boer
@Noorderling 160 in veel gevallen ook nog met kopeinden er nog bij kan nog bij 1 km lang dan heb je al best perceel van 16 ha
+1
Jan-T
Zal dit probleem ook niet worden veroorzaakt dat de regelingen niet goed verwerkt kunnen worden met de huidige programmatuur die ze toepassen.
Denk dat de toewijzing van de bufferstroken nog niet gereed zijn in mijn percelen.

Ze willen nog al wat.
In mijn percelen zijn elk jaar de perceelsgrenzen anders, net als of de wereld elk jaar krimpt???.
Hoe kan je dan een betrouwbaar mest beleid ten uitvoering brengen en dit op een correcte manier digitaal vast te leggen.
bio boer
Waar uit blijkt dat dit door ssc komt ? Of heeft lnv ook geregeerd op brief van ssc ?
+2
groeier
Ze passen bewust de tactiek toe van overvragen, hoog inzetten om vervolgens hun doel maar 1 jaar later te bereiken. Zo houden ze de partijen aan tafel en blijven we in een glijdende schaal volgens schema, gestaag richting de afgrond bewegen.
bio boer
@groeier is net vee op de kar jagen je kan ze er met gang op jagen hopen dat ze op de kar staan voor ze het in de gaten hebben of rustig laten kijken en stap voor stap de kar op eind resultaat is zelfde op de 2e methode heb je wat meer rust
+3
Realisme
@bio boer nog een klein verschil😬 als methode 1 niet lukt kan je methode 2 wel vergeten😂
Elvis
@bio boer lto was er ook mee bezig
groeier
De enige oplossing is uit alles de stekker uittrekken.
En daarna zelf opnieuw beginnen.
Werkelijke rede v/d overheid is dit en hun eigen misstanden verbloemen;

+7
Freddie1
@John Spithoven
Een mooi resultaat👍
Bedankt voor u/je inzet, super dat u/je zoveel over hebt voor agrarisch Nederland. De beste stuurlui staan aan wal, met andere woorden niet te veel aantrekken wat ze hier allemaal nerzetten. Ik snap er niet ze heel veel van, maar het is mij wel duidelijk hoe veel je voor ''ons'' al hebt gedaan.

Nogmaals van harte bedankt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestbeleid , Bloemen en Sloten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!