Milieuclub superblij met stikstofplannen: 'Eindelijk, na 40 jaar strijd.'

Het grondwaterpeil in veengebieden moet omhoog, dat is een van de plannen die het kabinet vrijdag presenteerde om de stikstofproblemen aan te pakken. Milieuclub Behoud de Peel vindt het bijna niet te geloven, zegt Wim van Opbergen. Zijn stichting zet zich daar al tijden voor in. De opluchting is enorm, na een eerste lezing van de plannen. "Zo te zien gaan ze echt fors inzetten op héél rigoureuze maatregelen. Na veertig jaar aandringen! Dit gaat de natuur zó hard nodig hebben. Ze lijken het nu écht serieus te nemen. Eindelijk."

Stichting Behoud de Peel dringt al tientallen jaren aan op maatregelen. "Ik hou me sinds de jaren tachtig al bezig met stikstof." En nu liggen er wat Wim betreft dan eindelijk serieuze plannen om er wat aan te doen. "En het is echt een integrale aanpak", klinkt het opgetogen. "Ze willen alle problemen aanpakken. Stikstof, maar ook het klimaat met de aanpak van co2 en methaan, de waterkwaliteit, vernatting", somt hij op. En met name die vernatting van de veengronden, zoals De Peel, is al jarenlang een stokpaardje van de milieuclub.

Maar, weet hij ook, de plannen moeten nog verder worden uitgewerkt. "Er zal een verdienmodel gevonden moeten worden voor de landbouw", legt hij uit. "Minister Adema heeft een voorstel gedaan op hoofdlijnen, maar dat gaat nog uitgebreid worden. De landbouw zal een enorme transitie moeten ondergaan."Al heeft hij best wel een idee van hoe die nieuwe manier van landbouw bedrijven er dan uit zou kunnen zien, mét alle nieuwe stikstofmaatregelen. "Neem bijvoorbeeld een zone van twee kilometer rond De Peel. Dat hele gebied zou flink natter moeten worden", stelt hij zich voor. "Veel meer natuur en ook fors meer vernat."
Veel boeren zouden daar niet op uit de voeten kunnen, zulke natte grond. "Maar je kunt ook denken aan waterlandbouw", gaat Wim verder. "Bijvoorbeeld met het telen van riet of lisdodden. Dat zijn van die stengels met zo'n bruine 'sigaar' eraan. Dat kun je hartstikke goed gebruiken als isolatiemateriaal. En je kunt het in het water telen." "En daarbuiten, daaromheen, kun je dan denken aan heel natte graslanden. Voor bijvoorbeeld extensieve melkrundveehouderijen. Dat betekent veel minder koeien per hectare. Op nat grasland, veel minder bemest. Zulke combinaties kun je best aan denken", schetst hij vast een beeld. "Maar dit zal uitgewerkt moeten worden, er moet een verdienmodel bij gevonden moeten worden." De vraag is natuurlijk of dat lukt én of boeren er wel zin in hebben. "Maar de landbouwers zullen zelf ook beseffen dat deze verandering nodig is. Klimaatverandering treft ook hen", zegt Wim hoopvol. "Op den duur zullen ze er baat bij hebben."
"De snelheid waarmee dit gaat, kan wel een probleem zijn", denkt Wim. "Want het moet nu allemaal wel heel erg vlug. Maar dat komt doordat de overheid de problemen veel te lang voor zich uit heeft geschoven." Maar: er spreekt nu echt urgentie uit deze plannen, vindt hij. En dat is voor Wim prachtig nieuws. "Dit zijn de meest hoopgevende berichten die ik in de afgelopen veertig jaar heb gezien."

Deel dit topic

Reacties

Adaptief boeren
Wel eens zo'n lisdodde teler tot zijn knieën door de bagger zien zeulen om een wegzakkende maaier voort te slepen samen met wat van die stagiaires, werkelijk een schoon vooruitzicht om zo je brood te verdienen 🤔
klant
@Adaptief boeren Wim komt je helpen met zijn sandalen en geitenwollen sokken aan, en gaat "s avonds met plezier een paar uurtjes langer door hoor heeft ie er wel voor over.
@klant Vooral avonds met die steekmuggen of van die kleine knutten, gaat het heel goed .
Moet je vooral in de Weerribben , muggenbeet , kalenberg om plaatsjes te noemen .
Bij de winterdag met een vorstperiode is het trouwens wel een prachtgebied om te schaatsen .
Twentsch Land
Milieu club doorziet de plannen beter dan sommige landbouw behartigers.
+3
j h p
Misschien moeten die figuren hun wensnatuur en wenslandbouw zelf maar doen, ben benieuwd hoe lang ze dat vol houden. 😂
+1
de Tank
@j h p Het goede voorbeeld geven overtuigt meer dan zeggen wat een ander moet doen. Dat laatste heeft nog nooit gewerkt.
stefanus
@de Tank Stuwen saboteren buiten kantoortijd is dat een goed voorbeeld ?
+3
Frans1
De vraag is natuurlijk of dat lukt én of boeren er wel zin in hebben. "

Deze zin geeft precies aan dat deze mensen geen enkel economisch inzicht hebben. Het is geen kwestie van geen zin hebben, er moet geld verdient worden om een bedrijf in de benen te houden, maar dat is hun pakkie an niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's prachtig , landbouw , grasland , klimaatverandering , stikstof , methaan , grondwaterpeil , overheid , verdienmodel en snelheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!