Kabinet: versnelde aanpak piekbelasters gaat boeren zonder vergunning helpen

Het kabinet gaat piekbelasters, dat zijn bedrijven die veel stikstof uitstoten, versneld aanpakken. Het gaat niet alleen om landbouwbedrijven maar ook om industrie. Bedrijven gaat worden gevraagd of zij willen stoppen, verplaatsen of verduurzamen.Agrarische en industriële bedrijven in de buurt van Natura 2000-gebieden moeten op korte termijn de stikstofuitstoot grotendeels of helemaal terugbrengen. Boeren in de buurt van beschermde gebieden krijgen een eenmalig aanbod om te stoppen. Het kabinet streeft ernaar deze regeling in april 2023 klaar te hebben.De stikstofruimte die dit oplevert, wordt gebruikt om zogenoemde PAS-melders, dat zijn boeren die buiten hun schuld geen vergunning hebben, zo snel mogelijk te legaliseren. Ook kan het ruimte geven voor bouwprojecten.Met de vijftig grootste piekbelasters uit de industrie worden afspraken gemaakt over versneld verduurzamen terwijl ook hun vergunningen worden aangescherpt.

Landbouwakkoord
Begin volgend jaar wil het kabinet een akkoord sluiten met landbouworganisaties, natuurorganisaties en lagere overheden over de toekomst van de landbouw. Het landbouwakkoord moet weer duidelijkheid en rust in de sector brengen, zegt het kabinet.Er worden tegelijk afspraken gemaakt over stikstof, mestbeleid, waterbeleid en alle andere regels waar boeren aan moeten voldoen. Daarbij wordt gekeken of ze daar nog een normaal inkomen of normale omzet mee kunnen verdienen. Voor boeren die snel willen verduurzamen is 226,6 miljoen euro beschikbaar. Uit het landbouwakkoord moet blijken welke bedragen er later nog meer nodig zijn. Grondwaterpeil omhoogHet kabinet heeft ook plannen voor verbetering van de water- en bodemkwaliteit, die deze week al deels uitlekten. Daarin staat onder meer dat het grondwaterpeil op verschillende plekken in Nederland omhoog moet. Dat vermindert de uitstoot van CO2 door uitdroging van de bodem en gaat de verzakking van huizen tegen. Verder wil het kabinet in verband met het toenemend aantal overstromingen in de toekomst niet meer bouwen in "de diepste delen van diepe polders en in de uiterwaarden van rivieren". Er moeten meer zoetwatervoorraden komen, die worden opgeslagen in een "nationale regenton" in bijvoorbeeld het IJsselmeer en het Markermeer. En er moeten afspraken komen, die het bedekken van de bodem in de stad - denk aan het betegelen van tuinen - tegengaan. Het Rijk zal nauw samenwerken met waterschappen, provincies en gemeenten om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Deel dit topic

Reacties

+2
de jonge
Het kabinet heeft een fout gemaakt en behoort het zelf te herstellen en niet over de rug van anderen. Laat de leden van het kabinet zelf maar zorgen voor minder stikstofuitstoot, huis verkopen, op de fiets naar het werk en niet meer met vliegtuig,dienstauto oid zichzelf transporteren ..
cjw73
Eerst zien en dan geloven.....
jan 10
Ze willen heel veel en alles tegelijk,zou me niet verbazen als er helemaal nix van terecht komt.
Want met een stok achter de deur gaat bijna niemand zaken doen,dit is pure afpersing.
Maar als het wel zou lukken wordt eerst aan de bouw etc gedacht (politiek stokpaard van 900.000 huizen)en een paar kleine pas melders(meestal paardenboer),kijk maar naar Limburg.
Daarna komt er een verschrikkelijk excuus van truus vd Wal,ze vind het echt verschrikkelijk...
demelkboer
Nee boeren met vergunning moeten boeren zonder vergunning helpen. Daar komt het op neer
+2
Arnold1988
Lees toch aub wat er letterlijk staat!!!!

De stikstofruimte die dit oplevert, wordt gebruikt om zogenoemde PAS-melders, dat zijn boeren die buiten hun schuld geen vergunning hebben, zo snel mogelijk te legaliseren. Ook kan het ruimte geven voor bouwprojecten

Zo snel mogelijk: dat is politieke taal voor: geen idee wanneer dat is!!

Daarbij wordt gekeken of ze daar nog een normaal inkomen of normale omzet mee kunnen verdienen.

Er wordt gekeken!!! Laten ze maar garanderen dat je een inkomen kunt verdienen!!!

Lto, dus Sjaak, roept op om met een overheid een akkoord te sluiten. Een overheid die niets te bieden heeft.
Ik kom daar niet eens mijn bed voor ui!!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestbeleid , grondwaterpeil , waterschappen , samenwerken , bodemkwaliteit , verdienen , stikstofruimte , stikstofuitstoot , piekbelasters en pas-melders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
941