Uitspraak Europeeshof 12 november

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal heeft een nieuw offensief aangekondigd om piekbelasters uit te kopen. Ze wil 3.000 bedrijven opkopen voor een prijs tot 120% van de marktwaarde en zo twee vliegen in één klap slaan: natuur ontlasten en stikstofruimte vrijmaken. Ze zou met de vrijkomende ruimte ook PAS-melders kunnen helpen.

Landbouworganisatie LTO ziet op zich wel iets in zo'n opkoop tegen een bonusprijs. Ook andere partijen lijkt het wel aantrekkelijk. De vraag is wel of het kan. Van der Wal loopt met haar plan namelijk tegen juridische obstakels aan, waar nog geen oplossing voor lijkt. Opkopen tegen een prijs die boven de marktwaarde ligt, heet staatssteun als de overheid de koper is.
Arrest Hoge Raad
Stikstofverkenner Johan Remkes zei bij de presentatie van zijn jongste rapport begin oktober dat een goed gesprek met de Europese Commissie dit probleem wel uit de wereld zou kunnen helpen, maar waar hij misschien niet aan had gedacht, is dat er al een paar jaar een arrest van de Hoge Raad ligt waarin zoiets ongeoorloofd wordt verklaard.

Passende criteria voor passende beoordeling
Toch is dit niet eens het grootste probleem voor de minister. Zelfs al zou ze piekbelasters kunnen uitkopen, dan kan ze vermoedelijk nog helemaal niets met de zogenaamd vrijkomende emissieruimte. Dat komt door een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die gaat over een vergunning van een Deense viskweker nabij een natuurgebied. De algemene strekking van die uitspraak komt erop neer dat voor alle natuur- en stikstofvergunningen een passende beoordeling nodig is, terwijl niet helder is wat een passende beoordeling precies is. Een helder toetsingskader daarvoor ontbreekt. Anders gezegd: voor een passende beoordeling ontbreken passende criteria.

Dat is niet alleen een probleem voor Van der Wal, maar voor heel het bedrijfsleven. Het betekent namelijk dat in wezen elke natuurvergunning vogelvrij is, ook de onherroepelijk vergunningen, zo oordelen juristen die zich over de materie hebben gebogen. Ook in de activistische hoek is de uitspraak niet onopgemerkt gebleven. Bij een club als MOB worden de messen al geslepen. Of dit het nog te publiceren verdere beleid ook ondergraaft, zal spoedig blijken.

Aerius van kurk tot gifpil
Voor Nederland wordt de situatie nog verder bemoeilijkt door het gebruik van Aerius ten behoeve van de wetgeving. Ook voor de identificatie van piekbelasters en andere individuele situaties. In een recente hoorzitting in de Tweede Kamer zei directeur Charles Wijnker van het RIVM dat Aerius daar niet voor is bedoeld, maar de wetgever trekt zich daar tot nog toe niets van aan. Aerius is de kurk waar het Nederlandse emissiebeleid op drijft, maar voldoet steeds minder. Juristen en adviseurs hebben er een goudmijn in ontdekt, want er kan eindeloos over worden geprocedeerd en geadviseerd. Daardoor is er een groot en uitdijend juridisch moeras gecreëerd, zonder zicht op een uitweg. Daarmee verwordt Aerius voor de overheid steeds meer tot een gifpil.

Deel dit topic

Reacties

sorry

Adaptief boeren
Verwarring alom en dan kan je je er steeds minder druk om maken, zolang er geen concrete brief op de deurmat ligt bloed mijn neus zogezegd
Snuf
Passage uit de uitspraak

(klik om te vergroten)

+2
T60401
Lees net dat natuurorganisaties ook staatssteun hebben gekregen. nu 10 jaar later blijkt dat ze het terug moeten betalen. Komt de overheid over tien jaar ook bij de boeren aankloppen of ze even die 20% terug willen betalen omdat het staatsteun was.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @T60401:
nu 10 jaar later blijkt dat ze het terug moeten betalen.

En jij gelooft dat dat gaat gebeuren?
Arnold1988
+3
Snuf
Deze uitspraak laat zien dat zelfs onherroepelijke vergunningen waar een emissie arm vloer is geplaatst waar twijfel over bestaat het bevoegd gezag verplicht is om de vergunning in te trekken. Kort samengevat lucht wasser emissie arm vloer die in je vergunning staan zijn per direct waardeloos.
+3
rene-de-jong
Als Aerius niet passend is (want dat zegt Wijnker RIVM in feite ook), wat doen we dan nog langer met Aerius?

We weten dit al sinds het rapport Oene Oenema oktober 2019 en toch doen we net alsof de uitkomsten kloppen en voldoen aan Art 6 HR.
Er is totaal geen relatie met de SVI (staat van de natuur) en we gaan dus uitkopen/onteigenen obv BERKENDE schade, VIRTUELE WAANZIN dus.

De VIRTUELE toverstok die alle natuur zal verbeteren........

Jaap Hanekamp & Mat Briggs hebben dit inmiddels ook zeer uitgebreid onderzocht
"Het RIVM moet het voortouw nemen om AERIUS/OPS op de vuilnisbelt te gooien wil het haar academische positie, althans enigszins, herstellen."
jaaphanekamp.com/blog/…

maar ook Dick Veerman (Foodlog) kan scherp analyseren;
foodlog.nl/artikel/…

Iemand zal de stekker uit Aerius/OPS moeten trekken om deze waanzin te stoppen.

Op REMKES hoeven we niet te rekenen, Remkes zat namelijk ook in de advies commissie bij de INVOERING van het PAS systeem; hij was VOORZITTER en negeerde een advies van jurist G. Klap.
Deze jurist melde toen al aan deze commissie dat PAS niet voldeed aan de HR, G. Klap kreeg een functie elders.......wegens niet gewenst advies.
+2
Snuf
@rene-de-jong ze zijn in Nederland compleet van de pot gerukt
BertK
@Snuf Dat is inmiddels wel duidelijk. Stel we ruilen Aerius in voor het model wat in de rest van Europa wordt gebruikt, veel werk over doen, enorme rekenpartij, maar worden de resultaten dan wel acceptabel voor de wet (rechters)?
hans1980
@BertK we missen een drempelwaarde
+1
bio boer
Ik heb de vraag hier wel eens eerder gesteld wat is het alternatie voor aerius?
Hoe maken we dan een passende beoordeling die stikstof waar we over praten stelt landouwkundig helemaal niks voor grammen per ha dat zijn we gewoon niet instaat nauwkeurig temonitoren

Of we moeten norm aan stikstof wat in de grond mag zitten per habitat type in de natuur hanteren wordt die oveschereden gebied van 25 km om die natuur opslot tot de norm wordt gehaald
Aan de andere kant zijn planten ook instaat om stikstof via het loof optenemen ook nog efficiënt daarom bestaan er ook bladmestoffen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuurgebied , bedrijfsleven , uitspraak , europese commissie , tweede kamer , stikstofruimte , christianne van der wal , piekbelasters , pas-melders en van der wal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.694