De kogel is door de kerk.....Rutte 4 denkt zijn zin te hebben.....

En ja hoor, het is zover. Na 3,5 jaar lang treiteren is de kogel door de kerk. Komende vrijdag komen er om 16.30 (buiten werkktijd van de meeste melkertbanen) een batterij aan kamerbrieven. Twee daarvan, zijn al uitgelekt (da's natuurlijk pure toeval...) De voortgang van het NPLG en de opkoop van piekbelasters, op aangeven van de zoveel bejubelde Remkes (waar sommige zelfs verliefd op worden, over smaak valt te twisten....).
Drie en half jaar lang zijn de PAS knelgevallen misbruikt voor een groter doel, de nationale veekrimp. En dan eindelijk gingen sectorpartijen door de knieën. De gedeputeerde in Overijssel, niet te beroerd voor een klusje, voerde de druk lekker op en flikkerde , omdat hij echt niet anders kon......., een aantal PAS melders voor de trein. Nu waren er legio andere opties (onzekerheid in Aerius en de bandbreedte in de KDW laat ruimte ontstaan voor een drempelwaarde tot 12 mol aldus TNO), maar handhaven met een last onder dwangsom zou het meest effectief wezen om enkele sector partijen op de knieën te krijgen. Hoe laag kun je als overheid zakken om dit menselijk leed te creëren voor je agenda uit het regeerakkoord. In dat regeerakkoord had namelijk D66 afgedwongen dat CDA en VVD met meeloper CU de veehouderij moest slopen.
En met misbruik van de PAS knelgevallen is dat dan eindelijk gelukt. Misselijkmakend!!!
Afgelopen dagen is er koortachtig overlegd voor een oplossing. En daar was het gedrocht dan vanavond......zonering rond N2000, woest aantrekkelijke opkoop tegen aan forse inflatie onderhevige uitkoopsommen met als outlook gedwongen onteigening. Dit allemaal om stikstof, klimaat en waterdoelen te bereiken, want uitkoop voor stikstof dat liep niet zo lekker....en in ruil voor.............niet houdbare (volgens art 6.3 HR) innovaties waarbij verdienmodel voor op staat......maar niet voor de boer.....want er komt ook nog een kamerbrief komende vrijdag voor perspectief voor de blijvers.....een brief waar zelfs een minister zich al in verslikte omdat hij weinig perspectiefvolle zaken te melden had........wat een fantastisch onderhandelingsresultaat.

Maar is dit onderhandelingsresultaat een overwinning? Voor de PAS knelgevallen? Voor de bouwvrijstelling? Voor de natuur?
NEE!!! Het resultaat is gebouwd op een juridisch verrot fundament. In 81 % van de oppervlakte natuurgebieden is de staat van de natuur stabiel of gunstig. Maar de wet stikstofreductie en natuurherstel dwingt af dat de KDW doelen in 74 % van het natuur areaal gehaald worden. En de wetenschap heeft al meermaals gewaarschuwd dat deze doelen niet haalbaar zijn.( buitenland en natuurlijke processen zorgen al voor een overschrijding van 34 % van de KDW). En juristen hebben al meermaals gewaarschuwd dat als de doelen niet gehaald zijn de overheid geen stikstof ruimte uit kan geven aan.....de bouwvrijstelling......en de PAS knelgevallen.

Gefeliciteerd sector......wat hebben we toch een fantastisch resultaat bereikt!!!!!!!!!!!

Deel dit topic

Reacties

+1
Weidezicht
Wat hebben sector partijen (je schrijft dat ze door de knieen zijn gegaan) hier in dit plan te zeggen gehad? Is er weer door achterdeuren overleg gepleegd? Las dat bart kemp vandaag op ministerie was geweest?
Snuf
De strijd barst los
Arnold1988
@Snuf Ik snap niet waarom de strijd los zou barsten
+1
Spuit11
Jij stelt dat alles is gebouwd op een verrot fundament. Maar vergis je niet, dat weten ze zelf ook wel. Alleen dat is de reden waarom ze zo kwistig met geld gaan smijten om maar wat boeren op te ruimen.
Wat het "perspectief" voor de blijvers wordt blijft nog even spannend maar het zal vast gebaseerd zijn op bluf.
jan 10
Ze weten in den Haag niet eens wat piekbelasters zijn en waar ze zitten,lijsten kloppen niet of (weer wel:😬 )
Terwijl de grootste vervuiler en piekbelaster elke dag tonnen vuil en roet over half nl verspreid en dat zonder vergunning.
Helaas voor de pasmelders denk ik dat het weer een dooie mus wordt.
+1
Arnold1988
Ok
Dus....
Er komt een opkoopregeling voor piekbelasters
Dus er gaan een 500 a 600 bedrijven stoppen
Er wordt daarmee juridisch geen ruimte gemaakt om vergunningen te kunnen verlenen
Waarom komt er dan deze opkoopregeling??
Miljarden uitgeven om alleen maar berekende stikstofdepositie te verlagen??
Dat is echt niet woest aantrekkelijk mevrouw van der Wal!!
We gingen iets doen voor de pasmelders!
Voor de echte pasmelders!
En wat Christianne??
Miljarden uitgeven.
Doelloos.
Visieloos.
Kansloos.
Past precies bij de kaders van het regeerakkoord.
Heel stiekem vraag ik me af: Zijn reptielen in de winter nog dommer?
+1
Jan-T
Gewoon een aerius berekening zelf in vullen als je niet boven de 2.00 mol uitstoot komt per hectare.
Dan mooi onder de radar blijven en je kop niet boven het maaiveld uit steken.
De lijst die ze hebben is op basis van wat bepaald??.
Wie heeft deze bedrijven op een lijst gezet.??

Kortom kalm blijven en laat ze verrekken daar in Den Haag.
Ze weten toch niet waar ze mee bezig zijn.
Kostprijs verhoging doen ze wel aan.

Maar we hebben Tjeerd de Groot nog die weet het allemaal beter en gaat de wereld redden samen met R. Jetten.????????
Kars
Wordt geen 1 pasmelder geholpen na opkoop peikbelasters. Jah tenzij de rest inlevert voor hun.
+2
Spuit11
@Kars Na het drama in Overijssel denk ik ook niet dat er nog serieus één PAS melder gelooft dat hij nog wordt gered.
Freddie1
Het komt waarschijnlijk door belangenbeharigers die niet op het scherpst van de snede onderhandeld hebben. John heeft betreft stikstof een geweldige kennis, hij gaat door wanneer een ander al lang gestopt is.

Ik kan nu iedereen de schuld geven, bijv. LTO, maar ik weet niet waar mee zij nog gaan komen. V.d. Tak hoor ik de laatste tijd ook niet zo, hij is al een poosje niet meer in het nieuws geweest.

Niemand lijkt zich hier nog aan te willen branden en daarom krijgt de overheid vrij baan om te doen en laten wat ze willen.
+5
John Spithoven
Ik zie positieve en opgeluchte reacties.
Zonering waarin 3000 bedrijven worden aangeschreven en waarbij ze met het net ophalen er 600 willen elimineren.
De overige 2400 worden strenge voorwaarden opgelegd. Innovatie, bio, natuur inclusief, extersief,....vanuit het veld hoor ik dat banken naast pas knelgevallen nu ook hun neus optrekken voor bedrijven in de zonering van .....2 km .,.5 km?
Ik ben niet blij en positief, wederom 1000den nieuwe knelgevallen gecreëerd.
Ik ga vandaag de og taxateur bellen om een taxatie uit te voeren, van een peildatum voor de Kamerbrief...
Hoe kun je aan als sector partij positief zijn.....wat een belangen behartiging
spotmelker
@John Spithoven meewerken aan de uittocht? Op basis van fictie en onhaalbare doelen? Ik heb in Stroe wat anders gehoord.
+1
John Spithoven
@spotmelker ik ook...maar ja...we moeten allemaal aan de landschapsgronden....op advies van de sector partijencen CDA te beginnen in de buffergebieden
Weidezicht
@John Spithoven heb ik , of een ander, hier lang geleden al eens geschreven, zorg voor een taxatierapport.
jan 10
Deze week regio vergadering bezocht lto noord,ook nog een pas melder gesproken,hij deed nogal laconiek ,wachtte wel af.... volgens mij beseft niet elke pas melder wat hem boven het hoofd hangt.
Meest verontrustende is dat de politiek helemaal niet (nog steeds niet)luistert naar belangen behartigers,je zou verwachten dat ze op z,n minst wat doen met adviezen uit het veld.
De trein dendert gewoon door en gaat recht op een betonnen muur af ,met van de Wal en Rutte voorin.
+7
KOC1981
Quote Reactie van @jan 10:
De trein dendert gewoon door en gaat recht op een betonnen muur af ,met van de Wal en Rutte voorin.

Was het maar zo dat van de Wal en Rutte voorin de trein zitten op het moment dat we aan de betonnen muur zijn. Denk dat ze een perronnetje eerder afstappen, op weg naar een droombaan in Europa.
Erco
@KOC1981 voor op de trein binden figuurlijk dan (anders weten ze me straks nog te vinden 😉) lijkt me beter
+3
Ut Wief
Ja, we moeten als een malle gaan taxeren.
Eigenlijk met terugwerkende kracht, voor 10 juni (juli?), de dag van dat kaartje. Je bedrijf is geen kont meer waard op deze manier.
De Rabobank heeft een stikstofcommissie ingesteld. Daar moet je langs. Ze zien 10 juni, de dag van dat ingetrokken kaartje toch als "iets dat je kunt weten nu". Dus reductiedoelstellingen uit ingetrokken kaartjes zijn een bedrijfsrisico voor de Rabobank. Ze trekken gewoon de melk op. Toch vreemd. De Rabobank is tot op het bot verdeeld op dit item, als je het mij vraagt, maar de braven zitten aan de top. Ik hoorde dat ING een grote bedrijfsovername in het noorden heeft gefinancierd, omdat de Rabo die nu laat liggen.
Echt, te gek voor woorden. Het is nog niet eens wetgeving, het is pure politiek, en de Rabo schikt alvast. Mijn overgrootschoonvader heeft de Rabo hier nog opgericht.
Onze kredietadviseur heeft het allemaal keurig uitgelegd, hij kon dit gesprek afvinken, maar ik weet niet precies wat hij dacht. Op zich een prima kerel, maar als iedereen gaat vinken, dan liggen wij er wel af. We moeten allemaal vergroenen, maar dat is pure ideologie. We zijn in het sprookje belandt van De Nieuwe Kleren van de Keizer. Maar het wordt tijd dat de iemand gaat roepen: De keizer is naakt. Lijkt mij een mooie taak voor de Rabo en de hele periferie. Hallo leveranciers, waar zijn jullie nu?
(Irene vd Marel)
+1
Arnold1988
@Ut Wief Hallo leveranciers, waar zijn jullie nu?

Heel simpel: NIET THUIS!
+1
altijdbeter
@Arnold1988 Die melden zich dadelijk wel samen met de bank als al die verplichte innovaties gekocht moeten worden
+1
rene-de-jong
Reactie van LTO Nederland: via algemeen directeur Hans van den Heuvel (waarom is die wandelende TAK niet beschikbaar);

"'De éénmalige vrijwillige 'topregeling' is conform Remkes en inzet van LTO. Het is een goede optie voor stoppers die zo ruimte bieden aan PAS-melders, blijvers en andere activiteiten."
Zo te lezen moeten we LTO dankbaar zijn.
melkvee.nl/artikel/…
HansBa
@rene-de-jong en de blijvers in het gebied opzadelen met extra milieu eisen of hogere stikstof heffing. LTO is ook goed de weg kwijt!
+5
John Spithoven
@rene-de-jong het is bizar
LTO kent de wet niet.
LTO heeft met de steun aan de wet stikstof reductie en natuurherstel twee jaar geleden al afscheid genomen van de PAS knelgevallen, zonder dat ze het door hadden.

En dan nu positief zijn omdat v d Tak met onze ruimte de bv Nederland heeft gered over de rug van.....hun eigen leden, de pas knelgevallen, de natuur

Voor een kerstpakket en een fles whisky zijn we verkocht!!!!!!
+4
John Spithoven
@John Spithoven overigens, net zoals hier het hele rivierengebied, vallen we in de zonering. Waar moet ik het bedankje heen sturen? LTO, Agractie, of de vakbonden?
Ik ben ze immens dankbaar dat ze mijn bedrijf met hun instemming waardeloos hebben gemaakt.....😡
+4
Realisme
@John Spithoven blijkt agractie toch net zo goed een rattenclub te zijn, of ze zijn gewoon dom.
Arnold1988
@John Spithoven Op welke manier is Nederland gered?
John Spithoven
@Arnold1988 Scherp opgemerkt, Ronald.....maar laten we de feestvreugde bij VNL (VNO NCW LTO )😁 maar niet verpesten.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , onteigening , stikstof , wetenschap , overheid , natuurgebieden , inflatie , verdienmodel , overijssel en piekbelasters geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
6.485