Illustratie van: René

Column Jeroen van Maanen - Schijt niet in je eigen nest

Ik hoorde het echt, daar op die Franse snelweg terug van vakantie. Nog even een interview terugluisteren van Dick, de CEO van een grote Nederlandse veevoercoöperatie, en hij zei het echt! Hij zei dat onze ouders vroeger nog konden roken in de auto, wanneer er ook kinderen in zaten, omdat ze onbewust waren van de negatieve gevolgen.

Hij vergeleek dit met het dagelijks consumeren van vlees. Dat we dit later niet meer aan onze kinderen kunnen verkopen omdat we onbewust waren. Hij betoogde dat de opwarming van de aarde met twee graden een feit is en dat een ander eetpatroon en minder vleesconsumptie noodzakelijk zijn.

Bam, in één klap vijf dagen vakantiegevoel en ontspanning weg. Hypocriet en het verloochenen van je afkomst. Groot geworden met geld uit de veehouderij, maar nu proberen een graantje mee te pikken van de groene religie. De voorbeelden zijn talrijk: Tjeerd de Groot vanuit de NZO/zuivel, die nu de veestapel wil halveren, Vion dat een nieuw slachthuis ombouwt voor vegaburgerproductie.

En als laatste voorbeeld notabene mijn eigen dierenarts, die zijn leven lang zijn zakken vulde met ‘bloedgeld’ uit de veehouderij, en inmiddels als vegetariër zijn afscheidsreceptie viert met sojabitterballen en gaat wonen in zijn vrijstaande huis met voedselbos. Nu maar hopen dat hij niet bij de Caring Vets opduikt.

Alles leuk en aardig, we weten dat er dingen veranderen en móeten veranderen. Dat we aan het klimaat moeten denken en dat we alle vormen van consumptie best kritisch mogen bekijken. We weten echter ook dat veel van de groene-religiewensen op foute berekeningen gestoeld zijn. Dat het IPCC betaald krijgt om de opwarming te bevestigen. En dat veel onderbouwingen van klimaat en emissies, net zoals die van het vervangen van vlees of zuivel, gewoon niet kloppen, simpelweg omdat er niet gerekend wordt met wat mensen dan moeten eten. De transitie van dierlijk naar plantaardig, aangejaagd door leugens.

Wij boeren hebben veel feiten en gelijk aan onze kant, alleen we krijgen het niet. Zuivel en vlees zijn gewoon gezond, productieomstandigheden, footprint en emissies zijn grandioos verbeterd en verbeteren nog elke dag. Margarine verschilt één molecuul van plastic, vega-alternatieven barsten van zout, vetten en smaakmakers, over de productiewijze weet niemand iets, de verkoop loopt terug en de foodprint van die sojahap overstijgt die van een stuk Nederlandse kaas of vlees.

Boeren verkeren in zwaar weer, niet zelden door de groene religie, ze verdienen steun, inclusief die van de ketens die nota bene vaak als oplossing genoemd worden. Verloochen je afkomst niet, wees geen nestbevuiler, ga naast de boer staan en blijf bij je roots, zo niet dan kun je alleen maar diep vallen. En Dick? Als mijn kinderen me over dertig jaar aanspreken over elke dag vlees op tafel, dan krijgen ze een biefstuk, geen excuses. Vanuit principe en overtuiging. De jouwe ook?

Jeroen van Maanen, melkveehouder in Zeewolde en bestuurslid NMV

Deel dit topic

Reacties

+10
kanniewaarzijn
Topcolumn! Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig!
+2
BoerBart
Dick Hordijk. Agrifirm.
Vechtdalboer
Tsja voor de coöperatieve strategie van agrifirm laat Dick ook Tjeerd de groot naar van der Valk in Apeldoorn komen…….
ted9
@sorry Opleiding politicologie. Dan weet je genoeg.
+2
Jaap40
Agrifirm, au au au...
+8
George
Goh ik heb t al zo vaak geschreven hier dat we vanuit onze sector zelf uit worden kapot gemaakt met allerlei infiltranten waarvan Tjeerd de bekendste is , maar zo stikt het van die nestbevuilers zoals Jeroen ze nu terecht noemt. Overal zitten ze , bij belangenbehartigers , zuivelcoöperaties , en zoals nu blijkt ook bij voerfabrieken.
Mooi dat Jeroen dat ook in de gaten heeft.
Slecht volk ist.
ted9
@George Dat hele Agrinl avontuur speeld dat ook nog?
Jhannes
Waar is dit interview terug te luisteren?
+4
George
@Jhannes
Ik zou er geen voer meer van afnemen. Die firma kon mij stikken.
+3
Realisme
@George 😂 als een paar van de overgebleven klanten dat besluit nemen kunnen ze gaan energiebesparen/sluiten daar. Schrijven heel scherp in op voer omdat ze om omzet verlegen zitten
Fred4130
@George die deugden in de jaren 80 al niet. Toen nog Aceco als ik het goed herinner. Een coöperatie voor de boeren en sjoemelen met veevoederwaardes van de brok, fraaie firma. De boer die het ontdekte werd afgekocht om zijn mond te houden , maar vroeg of laat komt het uit en dat gebeurde dus ook en toch bleef men er van kopen , onbegrijpelijk heb ik dat gevonden. En nu laten ze wederom hun ware aard zien. Heb er nooit ook maar een korrel brok of wat ook van willen hebben in mijn melkvee tijd.
midden
@George Zo is het! Massaal afscheid nemen van zo'n coöperatie.
+1
hans1980
@Jhannes plaag jezelf niet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , vleesconsumptie , veevoer , agrifirm , dierenarts , melkveehouder , verdienen , veestapel , vervangen , slachthuis , jeroen van maanen , voedselbos en bulkwagen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
4.562