Vollenbroek schiet te hulp


Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Nederland richting interne stikstof oorlog.
Frans1
En straks zijn de boeren op, en dan?
Twentsch Land
Kan Nederland de hot op voedsel bedelen.

@Frans1
+1
de hoef
@Frans1 halen we ze in buitenland
+3
Kars
De overheid staat zo goed als schaakmat.
+2
theo-lamers
Ik zie het probleem niet zo, zolang het op vrijwillige basis verloopt. De landbouw heeft een doelstelling van 50% N reductie dus draagt het allemaal bij aan reductie. Is beter als iedereen 25 %korting omdat er te weinig gebeurd
+9
de jonge
@theo-lamers het probleem is dat er geen probleem is maar een probleem is gemaakt!!!
Weidezicht
@theo-lamers elk bedrijf wat nu stopt en vergunning verkoopt. Gaat die afname van stikstof dan ook meetellen in de reductie?
theo-lamers
@Weidezicht lijkt mij wel
Theo61
[@theo- Die stikstof die is verkocht word gebruikt voor de bouw en wegen, dan is er toch geen reductie om de natuur te redden ???
+1
theo-lamers
@Theo61 die stikstof is weg uit de landbouw dus die kan de landbouw ook niet meer uitstoten. De anderen kopen nu misschien wel N die ze komende jaren weer kunnen reduceren.
de jonge
@theo-lamers ja die is lekker... je geeft geen antwoord op zijn vraag en het gaat niet over toekomst reduceren het gaat over nu want volgens de politiek is er geen tijd te verliezen!! dus graag antwoord op theo 61... hoe kan de natuur gered worden als de stikstof op het ene bedrijf word verkocht (bv vergunde stikstof in landbouw) om op een ander bedrijf te mogen worden gebruikt, (bv in industrie niet vergunde stikstof, wat dan dus word omgekat naar vergund)... wat word de natuur daar beter van
spotmelker
@Theo61 dat wil het onbenullenlegioen ook want dan kunnen ze door uitblijven van "natuurresultaat" de landbouw nog verder decimeren.
+1
Theo61
@spotmelker Zo zie ik het ook, stikstof voor de a27 is niet alleen voor de ontwikkeling er gaat een groot deel naar het gebruik van die weg en dat is blijvend. dus moet er ergens weer gekort worden.
de hoef
Quote Reactie van @Theo61:
voor de a27
kunnen ze hier huren
Weidezicht
@Theo61 mijn vraag gaat er zuiver om, of alle stikstof die nu al uit de sector wordt getrokken, al bijgehouden/meetelt met die reductie die ze per 2030 willen halen. Uiteindelijk verdwijnen die hoeveelheden stikstofproduktie uit de landbouw. Wat de overheid e.d. er dan mee doen, staat ff los van mijn vraag. Straks heeft over 3 jaar de sector voor groot geld voor 50 procent zijn vergunningen verkocht, en komt dan de overheid dan bij de overgebleven boeren met het verhaal nu moeten jullie evenzogoed alsnog 50 procent uitstoot reduceren.

Lijkt me verstandig om nu al goed overzicht te houden hoeveel vergunningen er de sector uitgaan. Die kg alvast op kladblok maar eens op gaan tellen.
Jean-PierreK
@theo-lamers , bij extern salderen met bv industrie vervallen volgens mij geen productierechten. Dus wordt in dat geval vaak gesaldeerd met latente ruimte.

Volgens mij staat nergens in de wet een verdeling per sector bij de reductie. Er wordt wel vaak gezegd dat iedere economische sector moet bijdragen.
+1
bio boer
@theo-lamers bij handel is alleen het afromen reductie de rest niet
theo-lamers
@bio boer Als ik mijn bedrijf verkoop en mijn vergunning word ingetrokken heb ik toch gewoon 100% gereduceerd
bio boer
@theo-lamers nee als ander met jou dierechten weer vee gaat houden met zijn latente is er nog net zo veel nh3 uitstoot als je dierechten en je stikstof niet verloopt is pas 100% reductie daarom bij opkoop ook dierechten worden opgekocht
+1
buorman
@bio boer Bij extern salderen 30% inleveren voor natuur, 70% gaat naar koper
cs-agrar
Quote Reactie van @theo-lamers:
het probleem

is dat alle "makkelijke" stikstof, de boeren die vrijwillig verkopen, en stikstof is alleen bij boeren te halen, straks op is door verkoop aan bedrijven buiten landbouw. Groene stikstof welke ingezet gaat worden als grijze stikstof, dat is geen vooruitgang. Maar ergste is nog, dat de pas-melders, welke te goeder trouw gehandeld hebben nog steeds niet gecompenseerd zijn, wat de overheid wel toegezegd had, straks geen stikstofruimte meer kunnen krijgen, omdat het dan alleen nog via bijv onteigening kan. Het gaat nu dus compleet andersom. Degenen die wél vergunningen hadden aangevraagd en verkregen, lees de pas-melder, heeft straks niets, en degenen die het allemaal niet voor elkaar hadden, lees industrie, infra enz, gaan er mee vandoor. En ja, idd, stikstof is een op papier gecreerd probleem, maar een zelfde soort papier gaat nu niet alleen onze collega's de nek omdraaien, maar de gehele sector. En nee dat valt niet wat mee, want zoals in begin van deze reaktie geschreven, stikstof is alleen bij boeren te halen...de enige sector die alles op vergunningen heeft staan..
theo-lamers
@cs-agrar , stikstof is alleen bij boeren te halen...de enige sector die alles op vergunningen heeft staan

Stikstof die we ook gewoon gekregen hebben in het verleden omdat we vee houden en die stoten stikstof uit. De handel erin is pas gekomen met de NB vergunningen. Alle bedrijven die niet onder pas n uitstoten kunnen wat mij betreft gelegaliseerd worden en van daaruit kun je weken naar reductie.
buorman
Quote Reactie van @theo-lamers:
Stikstof die we ook gewoon gekregen hebben in het verleden

Dat geldt alleen voor de emissie die er al was toen de N2000 gebieden werden aangewezen, het bestaand recht/gebruik.
Daarna is er het nodige veranderd door extern salderen/handel totdat op 1/7/15 de opas werdt ingevoerd
+2
de jonge
@theo-lamers waarom wil jij werken aan een reductie van een groep die juist wel vergunningen heeft, waarom wil je die groep met vergunning reduceren om andere groepen die geen vergunning hebben bv in de bouw en industrie te legaliseren... ik snap jou gedachte niet. ik geef mijn rijbewijs toch ook niet aan jou omdat je vind dat je zonder rijlessen en examen te hebben gedaan meent recht te hebben op een rijbewijs?
+3
Jawis
Prachtig dit... sinds de totale stikstofuitstoot van nederland bij de boeren is neergelegd in de vorm van emissie en depositie heeft ieder ander het nakijken. Het wordt nog mooier als een rechter bepaalt dat nh3 niet voor nox mag worden uitgewisseld. Dan wordt het pas een zootje.....
Hooibaaltje
@Jawis ik vind het nu ook al aardig zooitje hoor.
+1
Theo61
Die stikstof die is verkocht word gebruikt voor de bouw en wegen, dan is er toch geen reductie om de natuur te redden ???
Vantveen
@Theo61 Als de bouw klaar is. vervalt de stikstof dan of gaat ie naar het volgende project?
bio boer
@Vantveen vaak geeft een activiteit ook stikstof uitstoot waar voor is gebouwd woonwijk geeft ook stikstof uitstoot na de bouw
buorman
+1
Marco de 1ste
Hoeveel industrieele bedrijven hebben geeneens NB vergunning zoals schiphol.
Boeren die als enige wel hun zaakjes voor elkaar hebben worden hiervoor opgeofferd.
NL heef tstraks nog een tekort aan boeren. Raar is ook dat Nox en NH3 op een hoop gegooid wordt.
+5
Frans Z.
@Marco de 1ste Ook vreemd dat alleen agrariche pasmelders een dwangsom aan de broek hebben. Er zijn toch ook zat pasmelders in andere sectoren?
de hoef
@Frans Z. jij snapt al hoe het werkt
bio boer
@Frans Z. Moet een belanghebbende dat afdwingen bij de provincie
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Frans Z.:
ook zat pasmelders in andere sectoren

moeten we misschien zelf even aan de kaak stellen...
Jan-T
Diegene die het probleem veroorzaakt komt , die zal nooit het probleem oplossen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0