Mogelijke beleidswijzigingen in het stikstof dossier?

In de wandelgangen vang ik een mogelijke beleidswijziging op.
Geen zonering uit NPLG, maar een andere insteek.
Er wordt gesproken over een zonering rond stikstof gevoelige N2000 tot 5 km. In deze gebieden gaat men generiek beleid toepassen en ligt de focus op extensivering middels opkoop/uitkoop. De gedachtegang is dat bedrijven buiten die zones meer ontwikkelingsruimte krijgen. Er zijn nog geen kaartjes te bemachtigen maar STAF had vorig jaar al een kaart gemaakt wat zonering van 5 km betekent voor het landbouw areaal van Nederland.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
Twentsch Land
Uitgaande van dit kaartje lijkt zeker wel 60 procent van Nederland ergens binnen de 5 km te vallen.
+6
John Spithoven
Nu wordt er wederom voorbij gegaan aan internationale onderzoeken waarbij de relatie tussen depositie en haar bron bij een zone van een paar honderd meter wel ophoudt.
Daarnaast wordt ook voorbij gegaan aan internationale onderzoeken waarbij een depositie lager dan 0.3 kg per ha per jaar niet meetbaar en niet valideerbaar is.

Ben benieuwd hoe ze in zonering tot 5 km generiek beleid en (gedwongen) uitkoop juridisch gaan afdwingen...
+5
John Spithoven
@John Spithoven Daarnaast wordt er wederom gefocust op het behalen van de KDW in de vorm van een abstract getal, ontstaan door een Nederlands deskundigen oordeel. Internationaal ziet men dezelfde KDW (critical loads) als een indicator met een grote bandbreedte.
Internationaal heeft men meer focus voor economische ontwikkeling dan het huidige kabinet Rutte.....
+5
jan-cees
Het blijft weer stil bij de LTO adepten die overleggen met het IPO.
Blijkbaar weten ze niet dat je met het IPO geen juridisch houbare afspraken kan maken.
IPO is geen overheid maar een vereniging.
+1
mlkvhoudr
@jan-cees inter provinciaal overleg voor de genen die niet weten wat de ipo is. Destijds bij demonstratie provinciehuis in zwolle vertelde een gepensioneerde vrouw die gewerkt had op provinciehuis dat ipo niet geschikt was voor waar het op dat moment voor werd ingezet
+2
jan-cees
@mlkvhoudr daar had ze gelijk aan en het IPO ontrekt zich aan democtratische controle ze zijn niet Wobbaar . Dus bestuurders die gaan overleggen met IPO zijn onverstandig bezig
Twentsch Land
John / Jan Cees

Bij dit kaartje valt een groot gedeelte binnen de 5 km ..... kan het beoogde opkoop resultaat in zo’n groot gedeelte van Nederland niet gehaald worden bij alleen vrijwillige opkoop ?

Je zou haast denken dat dat het achterliggende doel kan zijn want op 5 km afstand is de uitstoot op een gebied niet of nauwelijks.

Of is het achterliggende doel de herinrichting van Nederland .... dus boerderijen weg onder de noemer voor een natuur gebied maar weg voor andere belangen.
jan-cees
Het beoogde is de door Remkes genoemde zonering . Maatregelen vooral nemen in de zones
Alleen het is niet passend bij wat de wet stelt en dus geen oplossing
Kars
Eerst zou ik op basis van stikstofkaartje in blauwe gebied zitten en nu int rode. Haha wanne kul ist allemaal. Wetenschap 🤣
+1
j h p
Ik ben benieuwd wat de boeren hier over de grens daarvan gaan vinden. 😂 Die zien Barbie al aan komen, und jetst aufhoepelen ihr strontbauern.
bio boer
De kaart van staf gaat voor hele natuur gebieden gaat op de stikstof gevoelige oppervlakte daar zit nog wel verschil en er zijn ook nog natuurgebieden waar de kdw niet wordt overschreden
bio boer
@bio boer niet alle n2000 natuur wordt de instandhouding door stikstof bedrijgd door stikstof volgens kdw systematiek

Daarom zit westen van friesland in de 25 km zone

(klik om te vergroten)

J Andringa
@bio boer je bent me net voor hiermee,

In het Lauwersmeer gebied is ook geen overschrijding ingetekend. Het kaartje van de STAF heeft er wel een strook van 5 km omheen getrokken.
Noorderling
@J Andringa langs het wad is wel meer n2000 die dan weer niet meegenomen is.
J Andringa
@Noorderling klopt, maar daar heb ik geen moeite mee 😁
arie.j
Flink bekalken die gebieden, dat help meer.
En verder zijn de gevolgen van hitte en droogte op Natura 2000 gebieden met hoge zandgronden groter dan van verzuring (waar met bekalken dus nog wat aan te doen is)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , staf en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0