FOSFAAT UIT RIOOL MAG IN KUNSTMEST!! en hier word het toekomstige probleem vast klaar gemaakt voor de sector

Fosfaat uit riool mag in kunstmest

Waterschappen mogen een fosfaathoudend restproduct uit de rioolwaterzuivering voortaan leveren aan kunstmestfabrikanten.

De fosfaathoudende stof struviet is een geschikte grondstof voor kunstmest maar mocht daar tot nu toe niet voor gebruikt worden. Het moest als afval behandeld worden. Aan de toelating is zes jaar onderzoek en procedures voorafgegaan.

Rioolslib, dat fosfaat bevat, mag al vele jaren niet meer over landbouwgrond uitgereden worden. De kans op vervuiling met ongewenste stoffen is te groot.

Terugwinnen uit rioolwater
Het is wel mogelijk om fosfaat terug te winnen uit het rioolwater, in de vorm van struviet (Magnesium-ammonium-fosfaat). Dit ontstaat door magnesium toe te voegen aan vergist rioolslib. Een deel van de fosfaten uit rioolslib worden overigens al teruggewonnen en hergebruikt. Rioolslib wordt verbrand, waarna de fosfaathoudende as naar de kunstmestindustrie gaat.

De Unie van Waterschappen is opgetogen over de toelating van struviet. Bestuurder Sander Mager: ‘Voor een circulaire en duurzame toekomst is het van groot belang dat we de waardevolle grondstoffen die we uit het rioolwater halen, kunnen hergebruiken.’

Achttien stoffen
Volgens de Unie opent deze toelating de weg naar hergebruik van meer grondstoffen uit rioolwater. Waterschappen winnen nu al achttien stoffen terug, zoals bioplastics, vetzuren, biomassa en Kaumera. Dat laatste is een nieuwe grondstof met toepassingen in de landbouw en de betonindustrie. Volgens de Unie moet het tempo van de introductie van nieuwe vormen van hergebruik omhoog, om de doelen van het programma ‘Nederland circulair in 2050’ te halen.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Komt over als .... we hebben een probleem, we hebben een oplossing voor het probleem zodat het niet meer ons probleem is.
+2
de jonge
@Twentsch Land precies, en het probleem komt te liggen bij de landbouwsector,, waterkwaliteit he..
+3
hans1980
Groter plan
Geen kunstmest uit dierlijke mest
Wel uit humane met bijhorende zware metalen medicijn resten ed
Kars
@hans1980 zoiets had ik ook al bedacht. En de boer mag betalen voor die rioolkunstmest.
+3
de jonge
@hans1980 welke partijen hebben voor deze absurditeit gestemd...dan nu maar vast aansprakelijkheid voor alle gevolgen bij deze partijen neerleggen.... wat een k u t politiek hebben we in dit land
+4
boer.
Straks geen koe meer drachtig.
Was 40 jaar geleden ook al zo door het gebruik van rioolslib.
Heeft het kabinet en links haar zin.
Jannus
@boer. Ze moesten het in de coca cola doen en in Afrika uitdelen
Jawis
@Jannus waarom afrika? Dat slaat nou weer nergens op....
Jannus
Quote Reactie van @Jawis:
waarom afrika? Dat slaat nou weer nergens op....

😄 beetje sarcasme aan geboorte beperking
Ted6
@boer. Zoals ik het lees gaat het om fosfaat dat teruggewonnen is uit rioolslib, dat is wat anders dan het gebruik van rioolslib van 40 jaar terug.
Bovendien ben je er altijd zelf nog bij als je kunstmest koopt, toch ?
+1
de jonge
@Ted6 en als er straks een verplicht aandeel in de kunstmest moet??
Cowboy3
@de jonge Fosfaatkunstmest die de afgelopen jaren al was toegelaten bij rijenbemesting in de mais op derogatie bedrijven met herwonnen fosfaat was al een gedeelte afkomstig van rioolslip.
+2
hypotheekboer
Bovenstaande tekst is niet helemaal helder. Zal zijn redenen wel hebben.
Mooie rotzooi iig. Er staat Rioolslib wordt verbrand, waarna de fosfaathoudende as naar de kunstmestindustrie gaat. Of dat de huidige situatie of na toelating is, is niet helder. Probleem is dat mineralen in as `verglazen` bij verbranding. Dan zit de fosfaat wel in de analyse, maar de plant kan er vervolgens heel weinig tot niets mee. Heb je als boer mooi een probleem.
de Tank
@hypotheekboer volgens mij staat er wel helder in dat die as al gebruikt wordt.
hypotheekboer
@de Tank dan zou ik de leverancier maar eens goed uitvragen wat en welk percentage fosfaat in kunstmest als herkomst verbrand rioolslib heeft. En laat hem/haar maar eens verklaren hoe en wanneer fosfaat vrijkomt. Zelfde geldt voor coatings waarbij mineralen geleidelijk zouden vrijkomen. Zijn feitelijk microplastics.
bio boer
Je bent er zelf altijd nog bij wat van mestof je besteld hoe hard heeft veehouder in nedeland met input veevoer fosfaat mestof nodig
Akkerbouw is het wat anders
Twentsch Land
Nog wel .... als de nood hoog wordt voor de tweede kamer wordt het plan zo aangepast zodat je geen keus hebt.

@bio boer
bio boer
@Twentsch Land waarom zou de noot hoog zijn ?
de jonge
@bio boer omdat ze ergens heen moeten met de afvalstoffen... en wat is er makkelijker dan straks een bepaald percentage van deze zooi verplicht te stellen om in de kunstmest te verwerken en straks het vervuilde water bij de boeren op het bord te leggen,,, als je nu nog vertrouwen hebt in de politiek die er nu zit heb je denk ik een paar jaar niet opgelet, groen links etc geven steeds in debatten al aan dat het water het volgende probleem gaat worden...en als dat probleem er in feite nu nog niet is wil de politiek wel zorgen dat het er straks wel komt.
+1
Vdejong
@bio boer Omdat kokosnoten in de kruin van de palmboom groeien

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , landbouwgrond , fosfaat , kunstmest , waterschappen , afval , biomassa , toekomst , grondstof en kaumera geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0