Ammoniak de redder van de aarde!

Een bijzondere ingezonden tekst in het Noordhollands Dagblad:

Ammoniak

Het stikstofprobleem wordt ruim bemeten in het Noordhollands
Dagblad. Helaas snappen de mensen die bezwaar maken tegen stikstof en ammoniak niet helemaal waar het over gaat. Er moeten niet minder, maar meer koeien komen.In 1909 wisten Fritz Haber en Carl Bosch in Oppau, vlak bij Ludwigshafen, ammoniak te maken als kunstmeststof voor de voedselproductie, het zogenaamde HaberBosch-procedé (ammoniaksynthese). In 1918 kregen ze er de Nobelprijs voor scheikunde voor.

In 1981 was er een slimme vogel in de VS, Greg Vezina, die van ammoniak hydrogen wist te maken, een keurige brandstof: honderd procent vrij van uitstotende gezondheid schadende gassen. President Bush jr. was hier eerst razend enthousiast over, maar wist het toch naar de vergetelhoek te dringen, want de Bushes deden in aardolie.

De TU Delft, de NWO en C-Job zijn in een zeer vergevorderd stadium om van koeienmest en -urine een ammoniak-brandstofproduct te maken waar zware motoren mee kunnen worden gevoed: honderd procent emissievrij. Ze hebben er zelfs in 2020 van de EU een die voor gekregen.

We hebben dan - bijna - geen fossiele brandstoffen meer nodig, want vloeibare ammonia kunnen we met een kleine aanpassing zo gebruiken in gasgestookte ketels.

Ammoniak wordt dus, naast zonne-energie en windmolens, de redder van de aarde.

HUISMAN - VENHUIZEN

Deel dit topic

Reacties

Willem123
SUPER
+2
Adaptief boeren
Ha ha dacht je nu echt dat de veehouderij daarmee geholpen is, helaas is de wens de vader van de gedachte, landbouw en veeteelt zal in Nederland nooit meer de ruimte krijgen die het vroeger had , als er al wat voordelen uit komen gaat de industrie er mee aan de haal, koeienstront hoort op weiland en niet in de put of op een fabriekslocatie, ze gebruiken de menselijke feaces maar voor hun futuristische ideeën, dat is ten slotte het grote gat in de kringloop
+1
walker1
@Adaptief boeren Bovendien kan je wel meer koeien gaan houden om die mest te produceren, maar je moet ook al die extra zuivel, vlees en huiden kwijt kunnen.
+1
bio boer
@walker1 en vergeet het veevoer moet ook ergens groeien
+1
Valtra man
De kunstmestfabrieken staan in de top 3 van meest energie verslindende processen. (Vooraf gegaan door de cement en plastic industrie) Er zijn tonnen energie nodig voor de productie ervan. Lijkt me wel heel straf dat ‘een simpele aanpassing’ er voor zorgt dat amoniak zoals uitgestoten door onze runderen zomaar plots als brandstof kan worden ingezet. Ik juich elke vorm van recirculatie van afvalstromen toe, maar ik ben wel eens benieuwd naar de totale som van benodigde energie vs verkregen energie.
+2
j h p
@Valtra man idd hoeveel heb je netto over van al die groene, co2 'vrije' energie, een jaar of wat geleden las ik ergens dat een windmolen meer energie koste om te maken en draaiende houden dan dat het opbracht, het zal denk ik wel steeds beter worden.
Maar zo rekenen ze met vleesvervangers/veganistisch ook, hun geliefde producten stoten zogenaamd niets uit.
kanniewaarzijn
@j h p Electrische auto's: idem.
Sanderford
@j h p dat vraag ik me ook wel eens af, ze zijn bij ons in de regio ook windmolens aan het plaatsen. Daarbij wordt alleen al voor het transport van de onderdelen weken lang een hoop akkers op zijn kop gezet en bomen gekapt. Daarnaast alle machines die erbij staan te draaien voor de opbouw. En dan praten we nog niet over het maken van de molen en winning van grondstoffen voor het materiaal.
+1
caseboy
@Sanderford Er zijn zelfs plekken waar een deel van de windmolens die er al jaren staan niet zien aangesloten omdat het net op die plekken niet geschikt is voor de hoeveelheid stroom die ze leveren
+4
Sanderford
@caseboy en dan durven al die groene malloten nog te beweren dat dat de toekomst heeft. Als je creatief boekhoud klopt dat verhaaltje wel, de realiteit is naar mijn idee anders.
+1
caseboy
@Sanderford wind molens verdienen hun geld niet met werken maar met het feit dat ze bestaan.
+1
Valtra man
@Sanderford of de olie in de tandwielkast
+3
groeier

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , stikstof , voedselproductie , ammoniak , gezondheid , bosch , zonne-energie , windmolens en stikstofprobleem geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!