Het kleine Nederland is na de VS de grootste voedselexporteur ter wereld

Het kleine Nederland is na de VS de grootste voedselexporteur ter wereld. Fotograaf/documentairemaker Kadir van Lohuizen laat zien wat de belangrijke rol van Nederland in het wereldwijde voedselsysteem is. Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? Waar brengen we het naartoe? En welke rol speelt Nederland in dit systeem? De wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor ten minste 25% van alle uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor komt de voedselvoorziening steeds meer onder druk te staan.

Bron

De Voedsel BV
vpro.nl

Deel dit topic

Reacties

+1
Dirk van Zetten
Nederland is 1 van de grootste bananen en cacaoexporteurs, groot deel van Nedelandse export is doorvoer van Rotterdamse en Amsterdamse havens naar Duitsland....export en import is nagenoeg gelijk. Streep je export en import tegen elkaar weg is Nederland net zelfvoorzienend
weurding
@Dirk van Zetten dingen die je hier niet kan verbouwen kun je idd eigenlijk niet voor export meerekenen
+1
casev2
@Dirk van Zetten vergeet ook niet dat wij alleen de varkenshaas en de ham van een varken eten. De rest motten we niet, en gaat naar afrika/china. Het was een erg vermakelijke docu van de vpro, het kijken waard!
Gerron
Quote Reactie van @casev2:


@Dirk van Zetten vergeet ook niet dat wij alleen de varkenshaas en de ham van een varken eten. De rest motten we niet, en gaat naar afrika/china. Het was een erg vermakelijke docu van de vpro, het kijken waard!

Dit soort uitzendingen is meestal wel de moeite waard om te bekijken. Toch eeen beetje kritiek: Nederland is echt niet na de VS de tweede producent ter wereld. Kijk alleen al naar de hoeveelheid aardappels die in China geproduceerd wordt. In Senegal (grote klant) wordt de import van uien tijdelijk verboden tijdens de binnenlandse oogst. Wij eten echt een stuk meer van het varken dan je beweert: Speklappen, kotelet en schouderkarbonade maar die prijs wordt kunstmatig hoog gehouden. Nu in de aanbieding bij de Jumbo: 1.5 kilo half om half gehakt voor 9 euro. Kippenbouten zijn in verhouding tot kipfilet goedkoper maar wel duur. Dus maak de kipfilet duurder....
Afgekeurde etenswaren zijn prima als bijv. varkensvoer. Het is alleen jammer dat bijv. bij een niet goed sluitende verpakking de maden ook in dat voer verwerkt worden. Net als de producten die getest worden op houdbaarheid...
+1
Herbert
Misschien ook even vermelden hoeveel van dat voedsel in een straal van 500km in de winkel ligt. Op papier is het export, maar puur op afstand gezien kon ons voedsel voor het grootste deel nog wel eens heel regionaal genuttigd worden.
+1
altijdbeter
De agrarische sector met hun belangenbehartiging zou er verstandig aan doen om dit argument niet meer te gebruiken.

Dat je dat als agrarische sector niet snapt, geeft alleen aan hoe verschrikkelijk dom onze belangenbehartigers zijn
zeppmann1
Niet in volume maar in Euro's !!
BertK
Als het brood van eigen tarwe moest komen, aten we zes dagen Chinees!
BertK
@BertK chinees bedoel ik, ben geen kannibaal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , broeikasgas , voedselproductie , uitstoot , voedsel en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.419