Gerlant: Gekke Henkie en de stikstofpsychose

(Opinie)

“Stikstofpsychose, is dat een politieke of juridische aandoening”, vroeg iemand deze week.

Nederland heeft een veel groter probleem dan stikstof, maar om dat op te lossen, moet je om de stikstoffarce heen kijken en dat schuurt met zoveel belangen dat we met z’n allen liever in deze psychose blijven hangen. Ons economische systeem is niet houdbaar met straks twintig miljoen inwoners. We hebben verschillende wensen voor dit kleine stukje aarde: wonen, werken en recreëren. De natuur beschermen en herstellen en ook ervan eten, dat past niet. Die ongemakkelijke waarheid doet zo zeer dat je bij het benoemen daarvan wordt weggezet als Gekke Henkie. Die rol past mij wel.

Veertig jaar terug had Nederland 14 miljoen inwoners, nu 18 miljoen. Leren, leren en nog meer leren was het mantra, want dan kon je een goede baan krijgen. En leren dat deden we met elkaar. Met als gevolg dat de banen er niet meer waren, maar gecreëerd werden. Als voorbeeld: de wetenschap. Vroeger was je iemand als je de universiteit had gedaan, tegenwoordig moet jij je specialiseren op een onderdeel. Vroeger kreeg je dan een baan bij de overheid, tegenwoordig moet je dan om het hardst schreeuwen om een volgende opdracht te krijgen in een vrije markt. In andere sectoren hebben we precies hetzelfde gedaan. Managers, die managers aansturen (en die weer hun managers) en niemand die uiteindelijk verantwoordelijk is. Op de werkvloer is er bijna niemand meer die er vol enthousiasme staat, want daar zien ze ook hoe er in de bovenlaag zinloos geld wordt rondgepompt. Waarbij kantoorklerken dagelijks in de auto stappen, stikstof uitstotend in de file staan, om honderd kilometer verderop hun geld te gaan halen. Geld wat niks meer waard is. In de schatkist zit allang geen tegenwaarde in goud meer en als antwoord op tegenvallers zetten bullshit jobs aan de top bij moeilijkheden de geldpersen maar weer aan. Dat kan tot de rek eruit is. Gevolg is dat zogenaamde ‘wetenschappers’ en alles wat daar omheen hobbelt, zijn gaan geloven in zichzelf en de maakbaarheid van het leven. En als ze op vraagstukken geen antwoord hebben, gaan ze die modelleren.

Domme boertjes
Een kleine drie jaar geleden stonden de boeren ineens met hun trekkers bij het RIVM voor de deur. Alle wetenschappers en overige bullshit jobs in den lande waren heftig verontwaardigd, want vrij vertaald: waar haalden die domme boertjes toch het lef vandaan om aan de wetenschap te twijfelen. Deze week was minister Van der Wal heftig verontwaardigd want: nu had ze alweer een fout lijstje met piekbelasters de wereld ingestuurd en ze moest toch wel op die wetenschappers kunnen vertrouwen. Grinnikend heb ik het aangezien.
Om hetzelfde als mij te zien, moet je dus wel naar het grotere plaatje kijken en weten dat ik ook de gevolgen van haar foute lijstje zie. Namelijk namen van boerengezinnen die openlijk op straat liggen, waar zinloze bullshit jobs straks weer wat bij een rechter van willen vinden of erger nog, als verwende nietsnutten al actievoerend in een stal gaan zitten.

Vollenbroek
In de boeren Twitterwereld was er deze week hevige commotie om Johan Vollenbroek van MOB. Hij had weer eens een rechtszaak aangespannen, nu tegen een bouwproject. Ze zagen de bui al hangen. Als hij ging winnen dan waren zij uiteindelijk weer aan de beurt. Ik mag dan niet meer hardop zeggen dat ik die rechtszaken, ondanks alles wat die met individuele boerengezinnen doen, grinnikend volg. Hij kan mij niet genoeg procederen. Johan en zijn MOB dwingen uiteindelijk onze politici om tot inzichten te komen en om te gaan regeren. Modelleren is dan geen antwoord meer. Voorlopig zijn ze nog niet zover want ook de politiek is verworden tot stokpaardjes berijden door riant betaalde types. Als voorbeeld: Tjeerd de Groot van D66. Toen landbouwminister Adema uitspraken deed die volledig in lijn waren met het door de regering overgenomen rapport Remkes (dat 2030 geen vaststaande einddatum is), kwam De Groot er weer lekker polariserend overheen: de minister moest zijn woorden terugnemen. VVD-er Thom van Campen deed hetzelfde, zichzelf daarmee totaal belachelijk makend, maar de bullshit jobs in hun achterban huilden lekker mee.

Geitenpaadje
De stikstofcrisis oplossen is helemaal niet zo moeilijk, namelijk: de Vogel- en Habitatrichtlijnen implementeren en uitvoeren zoals die bedoeld waren, maar dat kan niet. Want nare bijkomstigheid is dan dat MOB met lege handen staat en veel mensen geen werk meer hebben. De Raad van State heeft deze week het zoveelste politieke geitenpaadje (de Porthos zaak) afgeschoten en de weg vrijgemaakt voor nog meer onnodige baantjes. Wat mij verbaasd heeft, is dat de boerenleiders van FDF en Agractie niet meteen weer op het rad gingen, maar achter hun recent gedane voorstellen bleven staan, de weg voor nu vrijmakend, weg uit deze ellende.

Basisinkomen
De westerse wereld staat aan de vooravond van een enorme, ongekende economische crisis waarbij er fundamentele keuzes gemaakt moeten worden en waarbij er in Nederland erkend moet worden dat alles wat er in veertig jaar bullshit jobs is bedacht niet meer kan. Pleit ik voor de invoering van het communistisch systeem? Nee. Pleit ik voor een basisinkomen? Ik ben totaal geen fan van Rutger Bregman, als hij beweert dat wij allemaal vegetariër moeten worden en kan daar steekhoudende gaten in schieten, maar als hij het heeft over een basisinkomen ga ik heel ver met hem mee.
Stikstof is een psychose van bullshit jobs. De boeren die altijd met en in die natuur werken en naar het grotere plaatje kijken (verder dan drie jaar vooruit) kunnen nu met respect voor de ander een uitweg bieden. Maar dan moeten de twee plannen van FDF en Agractie wel worden gecombineerd.

Was getekend, Gekke Henkie.

Gerlant@regiobode.nl

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Veel woorden, veel tam tam, veel aandacht voor gerlant zelf en weinig wol zo heeft mijn vader jou dat toch niet geleerd gerlant 😉
+1
GerlantZ
Geloof het of niet, speciaal voor jou nu na al die jaren meelezen, een gebruikersnaam aangemaakt @mlkvhoudr want nu mag ik gaan raden wie jou vader was ?
mlkvhoudr
@GerlantZ 😀😃😃, ik wist wel dat je ging happen gerlant groeten van menno

Gerlant is overigens niet door mijn vader opgevoed maar heeft paar jaar gewerkt hier in de tijd van mijn vader.

Dan inhoudelijk jij denkt als hetmaar genoeg vast loopt door de heer vollenbroek dat het dan wel verbeterd voor de agrarische sector ik deel dat optimisme van je niet. De analyse dat nl te vol word deel ik met je en wij als agrarische sector mogen die ruimte afstaan.

Al zag ik vandaag wel weer iets heel interessants voorbij komen van jan cees en dan hoop ik ook dat hij gelijk heeft
mlkvhoudr
@mlkvhoudr de link er naar


+1
GerlantZ
@mlkvhoudr Jan Cees is een beste vent denk ik. Het komt alleen zo af en toe zo rotterig uit z'n bek (Maar daar ken ik er meer van als ik in de spiegel kijk). Hij moet wegblijven bij bijvoorbeeld asielzoekers als stikstof uitstoters neer zetten. Dat breekt meer af dan het opbouwt. In dit punt heeft hij volledig gelijk.
+1
GerlantZ
@mlkvhoudr Het stuk is geschreven voor jou weekblad, de Dalfsercourant, het Sallands weekblad en bijv. het Ommernieuws en niet voor een boeren site. Dat is een ander publiek. Het is ook veel breder dan het boeren leven als je goed oplet maar over je inhoudelijke: ik weet net zo goed als jullie allemaal dat er dingen gaan veranderen, daar is geen ontkomen aan. Ik ben er ook zondermeer van overtuigd dat de bende eerst nog groter moet worden voordat ze echt tot inkeer komen maar weet ook zeker dat de blijvende boer straks een goede boterham heeft.
mlkvhoudr
@GerlantZ worden we het toch weer eens 👍
kanniewaarzijn
Ik vind het een treffend stuk.
+2
Weidezicht
@kanniewaarzijn ik ook. Jammer dat mlkvhoudr kritisch is , want dit stuk raakt echt de waarheid. Wij zijn een land geworden met alleen nog maar liefhebbers voor kantoorbaantjes. Gewoon werk halen velen de neus voor op en als er voor dat gewone werk een 150000 oost europeanen moeten komen, hebben ze dasr ook nog een mening over.
+1
mlkvhoudr
@Weidezicht maar dat is toch niks nieuws onder de zon dat is omdat ze mensen due niks zelf kunnen structureel meer betaalden dan de mensen die het moesten uitvoeren. De uitvoerders werden structureel te laag betaald en daar krijgen we nu de rekening van
+1
Weidezicht
@mlkvhoudr het is inderdaad geen nieuw nieuws, als je beetje oolet in de samenleving, maar wel de waarheid, die velen niet in de gaten hebben.
Johannushoeve cv
@Weidezicht er zijn veel meer landen die dat doen . Vroeger werden ze gevangen genomen en als slaaf aan het werk gezet . Tegenwoordig worden ze met kraaltjes en spiegeltjes gelokt en als slaaf aan het werk gezet.
sorry
@Johannushoeve cv gingen ze maar aant werk...
GerlantZ
@mlkvhoudr Jan Cees is een beste vent denk ik. Het komt alleen zo af en toe zo rotterig uit z'n bek (Maar daar ken ik er meer van als ik in de spiegel kijk). Hij moet wegblijven bij bijvoorbeeld asielzoekers als stikstof uitstoters neer zetten. Dat breekt meer af dan het opbouwt. In dit punt heeft hij volledig gelijk.
marcsterreborn
Tjongejonge denk je alles gehad te hebben hier op het Prikkebord.nl, komt @GerlantZ erbij . Nog een zelfbenoemde belangenbehartiger, net als @jan-cees .
Weer iemand die meent alles te doorzien, en het wel even zal oplossen, met een paar appjes naar @gertharmtenbolscher. We wachten het maar weer af. De gemiddelde lezer van de Dalfsercourant kan van deze column waarschijnlijk geen chocolade maken.
En ik zit met de vraag: moet ik lid blijven van LTO, of me melden als donateur van @jan-cees , of doe ik dat bij @GerlantZ ? Of zouden deze drie entiteiten wellicht hun krachten kunnen bundelen?
GerlantZ
@marcsterreborn ik heb nog nooit van mijn leven gepretendeerd de waarheid in pacht te hebben, Ik doe wel een poging om jullie mee te nemen in een transitie waar ik, dat lees ik nu tussen de regels door, met een verdomde scherpe blik het zou moeten hebben over jouw reactie.

Het kan mij eigenlijk helemaal geen reet schelen. Maar eigenlijk ook weer zo verdomde veel wel. Jij zal in de spiegel moeten kijken die ik je je voor houd omdat je anders naar de kloten gaat.
de jonge
@GerlantZ een transitie van waar uit naar waar naar toe volgens jou? wat voor transitie?
+2
George
Quote Reactie van @marcsterreborn:
En ik zit met de vraag: moet ik lid blijven van LTO

NEEEEEEEEEEEEEEEEEE, Nein. 😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdeel , stikstof , wetenschap , overheid , politiek , trekkers , stikstofcrisis , piekbelasters , van der wal en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0