Deur op een kier voor kunstmestvervangers

Verschillende Nederlandse Europese politici houden zich al jaren bezig met het regelgeving rondom kunstmestvervangers.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Ben benieuwd of het gaat lukken:

Dat Brussel binnenkort overstag gaat heeft vooral te maken met de oorlog in Oekraïne: door EU-sancties is de toevoer van kunstmest uit Rusland gestopt en door de hoge gasprijzen is de kunstmestproductie binnen het landenblok onbetaalbaar geworden. De klap voor het Europees voedselsysteem is groot en de gevolgen zijn te merken aan de prijs van een volle boodschappenkar

Uit gelekte documenten, in handen van De Telegraaf, blijkt dat de Europese Commissie overweegt om alsnog onder ’strikte voorwaarden’ het gebruik van kunstmestvervangers toe te staan in nitraatgevoelige gebieden. In de ogen van Brussel is zo’n beetje heel Nederland ’nitraatgevoelig’.

Voor Nederlandse boeren gloort er daarmee eindelijk weer een keer hoop. „Het is niet een magische toverstaf”, zegt CDA-delegatieleider Esther de Lange die de kwestie bij de hoogste regionen van de Europese Commissie onder de aandacht heeft gebracht. „Maar na heel veel beperkingen betekent dit weer een beetje ademruimte voor boeren.”

Meeer: telegraaf.nl/nieuws/1613594771/…
Noorderling
Hoop?
Het zal niet zomaar goedkoper zijn dan kunstmest, water transporteren blijft een dure aangelegenheid en wordt gigantische klus om 1.000.000ha gras maal 20kuub extra af te voeren en weer terug. Zijn maar 1500 vrachten per dag.
bio boer
@Noorderling hoeveel % npk zou er in die vervager zitten lijkt mij niet dat er zoumaar net zo veel in zit als km is ook meer volume verijden is de aanwend en wie gaat het maken volgens mij is die capaciteit er niet eens
+1
boer03
Verwacht er niet veel van.
Ze gaan de sector niet tegemoet komen. Alleen een fooi om grasland te behouden, waarvan ik van harte hoop dat er zo weinig mogelijk boeren hier aan mee doen.

Ze weten donders goed bij geen derogatie de grondwaterkwaliteit , niet beter wordt. Toch moet de derogatie er af.

En ga er maar vanuit dat ze achter de schermen bezig zijn om de n gebruiksnorm te kunnen verlagen
bio boer
@boer03 ik hoop juist dat zo veel mogelijk grasland instand houden als de waterkwaliteit agteruit gaat krijgen we nog neer alende over ons heen grasland geeft gewoon weinig uitspoeling

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's regelgeving geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN