Maïskuil uitslagen 2022

Vallen de maïskuil uitslagen nog mee bij de meesten? Onlangs de droogte, valt het mij nog mee (regio Twente), kuil is ook los inmiddels, melk ook wel redelijk, wel erg broeigevoelig… 

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

Elvis
Eerdere droge jaren viel mij de vem / zetmeel altijd mee. Dit jaar wel opbrengst maar kleine kolven. Nog geen analyse
cjw73
Hier nog geen uitslag. Maar het melkt voor geen meter, en daar klagen meer hier in de buurt over.
Melkboer16
@cjw73 toch is de productie behoorlijk gestegen landelijk!
Hier melkt het met mais boven de 40% en 380 zetmeel gewoon goed!
Broeigevoelig ja maar wat wil je met de hoge temperaturen van afgelopen tijd. Weekje vorst zou al wel schelen
cjw73
@Melkboer16 sinds dat bij mij de oude mais op is en van de nieuwe bult krijgen, trekken ze het niet meer. En mijn buur zei vrijdag precies hetzelfde. Maar moet eerst de analyse maar hebben om verder te oordelen.
robbies
@Melkboer16
Quote:
Broeigevoelig ja maar wat wil je met de hoge temperaturen van afgelopen tijd

Hoe zien de kuilen er in de zomer dan uit?
Apie
@cjw73 hier precies hetzelfde. Nieuwe mais is wel redelijk droog 43% en ondanks dat redelijk smakelijk maar mis toch 2 liter per koe nu.
Noorderling
@Apie
Wel zetmeel?
Normaal verweekt een maiskuil en wordt deze na verloop onbestemdiger. Zou er nu met lager zetmeel, en slecht pensbeschikbaar geen tekort zijn in de pens, om veelal snel gras goed te benutten. Zou een kilo tarwe bij proberen te voeren.

Zelf vorig jaar gehad met droge koeien, krijgen meest mais en stro. Biestkwaliteit liep terug, hoeveelheid melk en opname. Halve kilo tarwe en alles was weer klaar. Kon vanaf het voorjaar dat de bult een half jaar zat ook zonder de tarwe omdat het uit de mais onbestendiger is geworden.
diekman
@Apie klopt nieuwe mais melkt voor geen meter. Zeker in de droogte gebieden.
hookwood
Hier de eerste maisuitslag op 37% ds bijna 1000 VEM en 390 zetmeel. De twee andere partijen moeten nog onderzocht worden.

Ik hoor trouwens ook al maisuitslagen met ds-percentages van 47-50 %.....
Herbert
2 kuilen van behoorlijk verschillende percelen. De eerste van wat drogere mindere percelen, 38.6 ds 1007 vem 328 zetmeel.
De 2e 2 weken later gehakseld 42% ds 1003 vem 385 zetmeel. Melk momenteel van de eerste, opvallend laag lactose. Liters iets onder druk, maar mag niet klagen met 4.09 eiwit en 19 ureum.
T60401
@Herbert hier ook verdroogde mais. voer momenteel veel mais. mag niks klagen wat productie betreft. Voer nu nog vers gras bij. ben bang als dat op is dat het een stuk moeizamer gaat.
Herbert
@T60401 hier ook veel mais met vers gras. 1 a 2 kilo ds kuil erbij en nog een kilo gewalste gerst. De weersverwachting is nog steeds zeer mooi, dus kan hier heel november iig nog wel vers gras blijven stalvoeren.
T60401
@Herbert heb ook nog weel 14 dagen gras. hoop dan nog Italiaans van het maisland te maaien. vrees dat er alleen net niet genoeg staat waardoor het niet de moeite is.
+1
JappieJo
Melkt beter dan de oude maïs die maar 299 zetmeel had

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's droogte en melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN