Hoe een klein land enorm is in voedselproductie



Quote:
Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen legde de Nederlandse voedselindustrie in al haar facetten vast.

Deel dit topic

Reacties

+1
richard-de-wolff
De Nederlandse zelfvoorziening graad voor voedsel is volgens de fao 54 % zit nog onder Zimbabwe over eerlijke berichtgeving gesproken
richard-de-wolff
@richard-de-wolff plaats 188 van 196 landen tis toch om te janken
+4
richard-de-wolff
@richard-de-wolff beroerde is we kunnen het hier wel noemen maar wij weten het wel, het moet in het AD Trouw Telegraaf en dat soort bladen
+1
George
@richard-de-wolff Ik kan niet geloven dat ze in Zimbabwe meer eigen voedsel produceren dan hier , ik geloof er helemaal niks van zelfs.
cs-agrar
Quote Reactie van @George:
in Zimbabwe meer eigen voedsel produceren dan hier

dat kan zomaar, woont daar wat minder volk per km2 dan hier. Tis alleen nogal waarschijnlijk dat de eigen bevolking dat voedsel daar niet betalen kan.
George
Quote Reactie van @cs-agrar:
dat kan zomaar, woont daar wat minder volk per km2 dan hier

En toch geloof ik het niet. Ik kan me echt niet voorstellen dat we op plaats 188 van 196 landen staan. Dat geloof ik gewoon niet.
+1
Porky
@George dat ben ik helemaal met je eens, ik geloof daar ook heeeeelemaal niks van
+1
richard-de-wolff
@George ben niet handig om link te plaatsen maar als je googeld heb je het zo
George
Quote Reactie van @richard-de-wolff:
ben niet handig om link te plaatsen maar als je googeld heb je het zo

Richard het is niet zo dat ik jouw niet geloof maar eerder kwam dit al aan bod in een FDF berichtje. Ik kan gewoon niet geloven dat we in NL op plaats 188 staan van de 196 landen wat voedselvoorziening betreft.
Gerron
@Vdejong Interessant lijstje. Maar is het niet gewoon dat bijv. Noorwegen veel vis exporteert en ander voedsel importeert? Dus als Noorwegen die vis niet zou exporteren dan zou het wel zelfredzaam zijn.
Vdejong
@Gerron 🤷
Gerron
@Vdejong Ik weet niet wat die emoii betekent maar ik ga mijn vraag maar even verduidelijken. Die link gaat over zelfredzaamheid. Dus als Noorwegen geen voedsel exporteert en ook geen voedsel importeert dan denk ik dat er voor die 5.4 miljoen inwoners wel genoeg te eten is. Weliswaar eenzijdig maar het kan ondanks dat er in dat land weinig mogelijkheid is tot akkerbouw.
Maar als Nederland geen voedsel exporteert en geen voedsel (En dus ook geen veevoer of andere agrarische producten.) importeert dan zou het hier wel eens krap kunnen worden om onze bijna 18 miljoen mensen te voeden.
+2
Vdejong
@Gerron Draaf je niet een beetje door? De emoji betekent ik weet het niet en de link had ik alleen geplaatst om Richard de Wolff behulpzaam te zijn
Gerron
Quote Reactie van @Vdejong:
Draaf je niet een beetje door?

Nee hoor. Ik zeg gewoon dat Noorwegen niet in dat lijstje zou hoeven te staan. En dat geldt trouwens ook voor Zimbabwe al heb ik begrepen dat het daar nu weer iets aan het verbeteren is. Maar vroeger was Zimbabwe de graanschuur van Afrika.
Ted6
@richard-de-wolff We importeren ook nog wel een beetje voedsel hè. Kijk maar eens in het winkelschap bij groente en fruit: daar ligt jaar rond voedsel vanuit de hele wereld hier in de winkel. Van welk graan wordt ons brood gebakken ? Waar wordt ons bier van gebrouwen ? Denk aan alle mais en soya. (Ik noem maar even een paar dingen, zonder volledig te kunnen zijn.)
We zijn beslist niet zelfvoorzienend volgens mij.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Ted6:
We zijn beslist niet zelfvoorzienend volgens mij

bij lange na niet. en wij hebben hier in principe alleen produkten die bij het hier gebruikelijke klimaat passen, wat wij over hebben gaat ergens anders heen waar ze meer moeite hebben met die produkten telen, maar zij hebben weer iets wat wij niet hebben of kunnen. De standaard opmerking van, maar we produceren voor export, slaat dan ook nergens op als je kijkt hoeveel import er is. Wees dan zo stoer om die kraan ook dicht te draaien.
Gerron
Quote Reactie van @Ted6:
@richard-de-wolff We importeren ook nog wel een beetje voedsel hè. Kijk maar eens in het winkelschap bij groente en fruit: daar ligt jaar rond voedsel vanuit de hele wereld hier in de winkel. Van welk graan wordt ons brood gebakken ? Waar wordt ons bier van gebrouwen ? Denk aan alle mais en soya. (Ik noem maar even een paar dingen, zonder volledig te kunnen zijn.)We zijn beslist niet zelfvoorzienend volgens mij.

Als je niet alleen naar voedsel kijkt maar gewoon alles neemt dat in principe op grond groeit dan importeren we nog veel meer. Denk aan bijv. hout en dus ook papier, katoen en wol.
+1
jerseys
@Ted6 En laten we maar niet beginnen over de grondstoffen die nodig zijn voor de voedingsmiddelentechnologie. Tate & Lyle (restproduct Corngold) die mais waar de zetmeel uitgehaald wordt voor knutselvoedsel komt echt niet uit Europa. En laten we het maar niet hebben over alle palmolie die geïmporteerd wordt onder 200 bar gehomogeniseerd en in voedsel geknutseld wordt. Het wordt tijd dat we een focus krijgen op echt gezond voedsel (goede omega 3/6 verhouding ect) dan zul je zien hoe de landbouwsector weer gaat floreren en de hele gezondheidszorg afgebouwd kan worden.
+1
jerseys
@jerseys Een kleine verschuiving van zorgkosten (6666 per persoon per jaar) naar voedsel kan onze maatschappij en landbouw al veel opleveren.
richard-de-wolff
@Ted6 dat zeg ik toch 54 % produceren we zelf dan importeer je 46 %
richard-de-wolff
@richard-de-wolff das bijna de helft 😝
bio boer
@Ted6 als voerinport stopt halveert de melkproductie ook over pluimvee en varkens maar te zwijgen we zijn relatief klein met de kippen 23.000 vreten wel 150 ha grondstoffen op voeren 1 miljoen ton mengvoer perjaar
Vdejong
Quote Reactie van @bio boer:
1 miljoen ton

1 miljard kilo??????
bio boer
@Vdejong 1miljoen kg 😅
Ted6
@bio boer Ik bedoel nog niet eens import van veevoer, maar puur de import van voedsel voor de mens.
+1
Coen
@bio boer , we zijn (en altijd al geweest) een handelsnatie, enorme vaklui en we hebben de Rotterdamse-haven, daarom is de Intensieve Veehouderij hier zo groot geworden en die produceren wij hoofdzakelijk voor elders maar wel binnen een straal van 800 km.

de melkveehouderij is hier zo groot omdat we in de meest productieve delta van de wereld zitten, en ook dat vindt zijn afzet binnen die straal van 800 km.
bio boer
@Coen melkvee ook mede door goedkoop grond stoffen uit de haven daar door grond ook mede duur geworden
jerseys
@bio boer klopt werd altijd gezegd. Het gat van Rotterdam. Heb niet het idee dat wij als Nederland nu goedkoper voeren in de melkveehouderij dan elders. Het heeft ons ook enorm afhankelijk gemaakt van de mengvoerindustrie.
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
als voerinport stopt halveert de melkproductie

zal het, die vreten voornamelijk afval naast de standaard gras en mais
bio boer
@cs-agrar wat bedoel jij met afval ?
Sojaschroot bijvoorbeeld zie ik niet perse als afval door de hoge waarde van het schroot is de olie het afval geworden is soja olie nu de goedkoopste plantaardige olie 🤷‍♂️ is geen aanval als ik op grond zat waar mais stuk meer opbrengt dan gras had ik er ook mais opgezet en soja gekocht geld is altijd baas
kanniewaarzijn
Vanavond bij Tegenlicht, NPO2 om 22.19 uur.
bio boer
@kanniewaarzijn wat komt daar in ?
kanniewaarzijn
Dit verhaal waar dit topic over gaat. Voedselproductie in Nederland.
paul1

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voedselproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN