Gehaltes N in drijfmest verhogen ivm mestafzet

Impact van derogatie er af betekent de komende jaren veel meer mest afzetten. Nu zitten wij net als veel andere bedrijven toch wel met een probleem. Door steeds efficienter in het eiwit te zitten bij voeding zien we de N gehaltes in de mest keihard dalen. Er komt geen spoelwater bij en de putten zijn ook niet lek. Gehaltes gaan richting de 3,4N. Dat betekent steeds meer kuubs mest afzetten.

Zijn er naast dure systemen zoals de JOZ Kraker, Sphere nog mogelijkheden om de drijfmest hoger in N te krijgen? Mestscheider is ook niet een echte optie want we voeren mest af om stikstof.

Deel dit topic

Reacties

+2
boer03
Herkenbaar. Konden voor heen uit bepaalde putten zo 4,3 /4,4 kg N halen. Dan was wegen/bemonsteren wel leuk tov boer-boer transport.

Nu met pijn en moeite 3,8-3,9 kg N. Kali drastisch maar beneden.

40-50 ton rdm op grasland —> enorme kali tekorten.

Je komt gewoon nooit uit met het bemestingsplan. Praktijk en theorie komen verder uit elkaar te liggen. De werkelijke stikstof productie is gewoon vele malen lager.
overstekend wild
@boer03 3.6 N
bio boer
@boer03 haal hier nog 4% ureum onder de 20 gemideld
boer03
@bio boer op basis van een putmonster of voer je mest w/b af?
bio boer
@boer03 per vracht heb keer 3 vrachten in februari weg laten rijden putten waren vol en land mij nog tenat voer normaal nooit af
boer03
@bio boer welk jaar was dat?
bio boer
@boer03 2020 dacht ik
boer03
@bio boer ook bioboeren hebben te maken gehad in 2021 en 2022 met lagere RE gehalten in gras/kuil. Die 4% haal je nu niet meer. Maar gelukkig hoef je niet af te voeren.
paulus2
@boer03 strooi je wel kali bij?
royale
Meer gras voeren en minder mais haha! Maar dan ben je bezig om hoger eiwitgehalte in het rantsoen te krijgen! Ik probeer als het kan om tarwegist te gebruiken met hoog fosforgehalte om meer fosfaat in de mest te krijgen. Hier zit nog steeds ± 4 kg stikstof in de mest, maar slechts 1,3kg fosfaat, maar de mest kan via boer/boer transport afgevoerd worden. Althans, dat kan nog een paar jaar! Daarna moet ik ook een paar honderd kuub gewogen en gemonsterd afvoeren omdat slechts 25% vd fosfaatproductie via boer/boer mag afvoeren! En dan kun je veel monocalciumfosfaat voeren om het fosforgehalte in het rantsoen op peil te houden!
+1
Noorderling
@royale
Is je extra input goedkoper dan wat extra afvoeren?
Beetje Bex voordeel rekent gunstiger in. Betere benutting, lagere input kosten en lagere afvoerkosten.
Achso
Jawel hoor. Een en ander in de put kiepen zodat ammoniak niet vervliegt.
Is al niets nieuw meer
Jacob88
@Achso Welk spul?
bio boer
@Jacob88 agrimest ?
casev2
Zelfde probleem hier. Ik voer in de winter een paar wagens af, omdat ik na de 1e x sleepslangen water in de kelder doe, maar kom met pijn en moeite aan de 3.5 stikstof. Geen spoelwater/regenwater in de put, dus zeg het maar?
Theo61
@casev2 als dat meer standaard is, is het stikstofprobleem snel opgelost, hebben we al 12,5% ingeleverd
bio boer
@Theo61 of niet heeft hij exstra verlies door Amoniak verluchting
bio boer
Meer koolstof ruwecelstof stro in rantsoen of mest zou stikstof bindenden gebruik ook nog agrimest in de winter meschien dat ik daarom nog goede 4% haal ureum onder de 20 gemiddeld grasrantsoen met 5 kg brok van hoofdzakelijk granen /enkelvoudige grondstoffen granen of grasbrok
zonnebloempje
Beetje kippenmest erdoor mengen zei mijn buurman altijd....
+1
bio boer
@zonnebloempje kippen mest bezink wel snel schoonspuit water moet je de tank meteen legen anders anders krijg je hem niet meer zomaar leeg
+1
Freddie1
Quote Reactie van @jacob88:
Mestscheider is ook niet een echte optie want we voeren mest af om stikstof

Dan zou je toch gewoon de dunne fractie af kunnen voeren, of zie ik dat verkeerd?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , mestscheider , derogatie , stikstof , drijfmest , mestafzet , spoelwater , kraker , sphere en richting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0