De belangrijkste stikstofmaatregelen én gevolgen op een rij

De uitstoot van stikstof is in Nederland al jaren te hoog. Om daar iets aan te doen, worden geregeld nieuwe maatregelen genomen. Van verlaging van de maximumsnelheid op de snelweg tot de bouwvrijstelling: we geven je een overzicht van de belangrijkste maatregelen én de gevolgen van de afgelopen jaren.

2015: geboorte van het PAS
Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) wordt in het leven geroepen. Op basis van het PAS kan alvast vooruitlopend toestemming worden gegeven voor projecten die mogelijk door stikstofuitstoot schade veroorzaken in beschermde natuurgebieden. Het idee is dat de stikstof die daarbij vrijkomt, later weer wordt gecompenseerd door herstelmaatregelen aan de natuur.

Mei 2019: Streep door het PAS De Raad van State vindt dat de overheid kwetsbare natuurgebieden niet genoeg beschermt tegen stikstof. Het is ook niet duidelijk of de herstelmaatregelen écht helpen. Het vooraf afgeven van vergunningen op basis van het PAS wordt per direct verboden. In één klap komen honderden bouwprojecten stil te liggen en zijn vergunningen voor boeren onzeker.

September 2019: Uitstoot halveren

Het Adviescollege Stikstofproblematiek komt met een advies om de stikstofuitstoot in ruim tien jaar te halveren. Onder meer het inkrimpen van de veestapel wordt genoemd als maatregel.

Oktober 2019: Reeks boerenprotesten Boeren gaan massaal naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen het advies. Hierna volgt nog een handvol protesten, waaronder bij het provinciehuis in Den Bosch, Eindhoven Airport en distributiecentra van supermarkten in Brabant. Omdat veel bouwprojecten nog altijd stil liggen, protesteert ook de bouwsector, in Den Haag.

Februari 2020: Geld beschikbaar Het kabinet maakt geld beschikbaar voor onder meer boeren die hun stallen willen verduurzamen. Daarnaast komt er 350 miljoen euro vrij om boeren, die dat willen, uit te kopen. Maar er zijn nauwelijks boeren die dat zien zitten. Het eerste boerenbedrijf in Brabant wordt pas in september 2022 uitgekocht, voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Maart 2020: Maximumsnelheid omlaag De maximumsnelheid op de snelwegen gaat tussen 6.00 uur ' s ochtends en 19.00 uur 's avonds omlaag naar honderd kilometer per uur. Juli 2021: Nieuwe stikstofwet De nieuwe stikstofwet gaat in. Alle sectoren moeten meehelpen om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren. Verder wordt de zogeheten bouwvrijstelling in het leven geroepen, waardoor sommige bouwprojecten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden alsnog zijn toegestaan. Een week later trekken boeren naar het provinciehuis in Den Bosch. Ze gaan in gesprek met commissaris van de Koning Ina Adema over de stikstofregels en over de vergunningen van andere bedrijven.

Juni 2022: Stikstofplannen en protesten Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof komt met nieuwe stikstofplannen. De uitstoot moet in grote delen van het land met 70 procent omlaag, wat voor veel boeren rondom natuurgebieden kan betekenen dat ze moeten stoppen met hun bedrijf. Ook wordt een kaart gepubliceerd met gebieden waarop staat hoeveel stikstof er per gebied teruggedrongen moet worden.De plannen leiden tot meerdere protesten in heel Nederland. Boeren zoeken minister Van der Wal meerdere keren thuis op. Ook verzamelen tienduizenden boeren zich in het Gelderse Stroe, voor een van de grootste boerenprotesten. Boeren willen hier onder meer duidelijk maken dat de stikstofplannen van het kabinet niet haalbaar zijn en de boeren hard zullen raken.

Juli 2022: Bemiddelaar Remkes Johan Remkes wordt bemiddelaar in de gesprekken tussen boeren en het kabinet over de stikstofplannen, om het gesprek tussen beide partijen op gang te krijgen.

Oktober 2022: Rapport van Remkes Remkes presenteert op 5 oktober zijn langverwachte rapport over de stikstofcrisis. Hierin staat onder meer dat er moet worden vastgehouden aan de deadline van 2030 voor het halveren van de stikstofuitstoot. En binnen een jaar moeten vijfhonderd tot zeshonderd veehouderijen (piekbelasters) bij kwetsbare natuurgebieden worden uitgekocht.

November 2022: Streep door bouwvrijstelling De Raad van State haalt een streep door de bouwvrijstelling, die sinds 1 juli 2021 gold. Bouwprojecten moeten vanaf nu weer een natuurvergunning aanvragen voor de bouw, aanleg en sloop van onder meer huizen, energieprojecten en wegen.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's natuurgebieden , werkgevers , stikstofcrisis , stikstofproblematiek , stikstofuitstoot , christianne van der wal , piekbelasters , stikstofregels , stikstofplannen en boerenprotesten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0