Zenuwbeschadeging in heup/rug

Hebben een koe, heeft 3 dagen geleden gekalft, maar is gisteren besprongen, koe is niet uit elkaar gegleden, maar gewoon door de benen gezakt was erbij toen het gebeurde, maar kan niet meer staan, heeft boven op haar rug bij de heupen 2 dikke gezwollen bulten, vreten/drinken gaat prima, melken doen we haar ligend met de minimelker in het strohok. Komt zoiets vanzelf goed? Of geneest dit zelden/nooit? Iemand hier ervaring mee?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Bij de markeringen zitten 2 gezwollen bulten.

Reacties

mlkvhoudr
De dierenarts kan waarschijnlijk wel wat voor haar betekenen, pijnstilling ontsteking remmers bloedje nemen of er gebrek is p pil er in drenchen misschien waterbak dat zijn de opties denk ik. Doet ze wat als je haar plaagt bij de klauwen als daar geen gevoel zit word het lastig verhaal
fendtlars
@mlkvhoudr ze heeft wel gevoel in beide benen/klauwen, en aangezien vreten/drinken en de melkgift redelijk goed blijven, wil ik het zo nog niet opgeven, gisteren en vandaag wel pijnstiller gespoten, energiebolus/ontstekingsremmer ook gehad.
mlkvhoudr
@fendtlars komt ze helemaal niet omhoog of halverwege?
fendtlars
@mlkvhoudr ze probeert wel maar lukt helemaal niet, alleen haarzelf omleggen op andere zijde lukt wel, maar staan of proberen te staan lukt niet.
+5
frank post
@fendtlars je moet geduld hebben. Ook niet mijn sterkste kant. Afgelopen voorjaar koe drie keer in warm bad gehad, nooit de bak lopend uitgegaan. Ze heeft twaalf dagen gelegen, 5 keer per dag voeren en water geven. 2 keer daags liggend melken. Om de 2 dagen novacam. En in eens ging ze staan……nog twee weken in strohok gehad daarna pas weer bij de koppel in. Dus vier weken werk aan gehad. Moet je niet te veel van hebben van zulke koeien. Maar word nu nog al dagen blij als ik d’r zie lopen.
fendtlars
@frank post knap werk! Dan is het het ook wel waard als de koe later weer in het koppel loopt!
weurding
Ben bang dat het niks meer wordt, misschien warmwaterbad ?
+3
newholland6640
Frank timmerman ff contacten. Die zet er meer dan een paar honderd in bad. Die heeft wel kans hoe groot de slaginskans is.
Vantveen
Pijnstiller spuiten. Drenchen, of op andere manier garanderen dat er genoeg water, ca, p en energie in zit. Temperatuur? Plaats zwelling doet mij denken aan blaas of dikke darm. Zie je haar pissen/schijten en hoe ziet dat eruit? Wat gebeurd er als je haar optilt met een heupklem?
+1
labella
@Vantveen heupklem zou ik niet doen, vind ik maar een martelwerktuig
+2
ntd79
@labella idd, heupklem is het einde verhaal. Je hebt gespoten dus noodslacht wordt hem niet meer. Vreten, water en proberen leeg te houden, wat je ook al doet. En regelmatig even op andere zij drukken, en beste van hopen
Vantveen
@labella dagen liggen word een koe ook niet beter van. Rustig een keer op de poten zetten geeft inzicht in waar het probleem zit en of het nog wat wordt
+2
ntd79
@Vantveen ik weet niet, je gaat 600 kilo omhoog trekken op het punt waar juist het probleem zit. Maar er zal best resultaat mee zijn. Alleen hier ben ik er door de jaren wel achtergekomen dat het beste werkt zoals Frank post zegt, afblijven, kan lang duren maar als er niks kapot is komen ze uiteindelijk. Maar elke koe komt uiteindelijk 'omhoog'😅
Elvis
@ntd79 het kraantje op de rendac auto krijgt alles omhoog
BULLSHITT
@labella zonder heupklem hadden een aantal koeien het hier niet gered......
newholland6640
@BULLSHITT

En waar maak je dat uit op?
de Tank
@BULLSHITT dankzij of ondanks.
+4
cjw73
@BULLSHITT nog nooit 1 overeind gezet met dat klote ding. Gewoon tijd geven of weg doen.
+2
labella
@BULLSHITT als ze met heupklem weer zijn gaan lopen waren ze dat zonder ook gaan doen!
+3
fendtlars
@Vantveen mest is wel normaal, urine nog niet gezien, hebben haar 1x met de heupklem proberen te takelen, maar blijft uit haar zelf niet staan, normaal gebruiken we ook geen heupklem, heb het idee dat het er niet beter van wordt, morgen proberen we met een warmwaterbad.
Putjeschepperr
@fendtlars draait ze wel op andere zijde?
fendtlars
@Putjeschepperr ja ze kan haar zelf wel op de andere zijde leggen.
+1
Vantveen
@fendtlars veearts of ki nog even van binnen laten voelen. Dan weet je waar de zwelling zit. Succes verder!
+2
komelker 2
Als de koe maar uit zich zelf van kant draait dan komt het vanzelf wel goed. Koe niet optillen helpt toch niet.
Jan te Raa
Koebad bellen Lemerveld
Heb er goede ervaringen mee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melken , koe , ervaring , dikke en koebad geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!