Oplossingen stikstof dossier binnen handbereik!

Statement

Hierbij willen Jan Cees Vogelaar en John Spithoven beiden een statement doen omtrent de stikstof problematiek. Een dossier dat gezien de ontwikkelingen van vandaag de Nederlandse economie steeds meer schade toebrengt. En dat is onnodig. Ook vandaag , in de uitspraak Porthos, blijkt wederom dat een genegeerd advies van de Raad van State uit 2012 zorgt dat het stikstof dossier de Nederlandse veehouderij en economie dag in dag uit meer schade berokkent. Onlangs becijferde het FD dat het schadebedrag tot nu toe al richting de 28 miljard euro gaat.
Ook oplossingen , zowel vanuit het kabinet als stakeholders zullen de impasse verder doen bewegen richting het moeras.
Allemaal onnodig.
Binnen het huidig wettelijk kader en met respect voor de adviezen van de Raad van State uit 2012 ligt er een oplossing binnen handbereik. En ondanks alle uitspraken ligt die oplossing op het vlak van een drempelwaarde, zowel voor de bouw als de veehouderij.
In alle adviezen van de Raad van State wordt er op de volgende voorwaarden gehamerd voor een oplossing:
De instandhoudingsdoelstellingen zullen richting een gunstige staat moeten bewegen, artikel 6.2 en 6.3 van de habitatrichtlijn, het verslechteringsverbod en het voorzorgsbeginsel zullen gerespecteerd moeten worden.
De kritische depositie waarde speelt daarbij een cruciale rol. Internationaal zijn de critical loads (KDW) tot stand gekomen met een bandbreedte. In 2012 is er door Nederlandse 'deskundigen' in het Alterra rapport 2397 de KDW omgevormd tot een abstracte waarde. Daarbij is de bandbreedte verdwenen en daarmee ook de ruimte voor een drempelwaarde. De deskundigen hadden daarmee voor ogen ruimte te scheppen voor het politiek debat.
Ook TNO verwijst in een onderzoek van april dit jaar naar de ruimte voor een drempelwaarde tot max 10 mol. Ook zij refereren aan de bandbreedte in de KDW. Ook dit rapport is in het politieke debat op de hoek van het bureau beland.
Resumerend: de huidige stikstof impasse is een keuze. Oplossingen zijn er binnen het wettelijk kader. Een critical load met een bandbreedte levert ruimte op voor een drempelwaarde voor de bouw, de pas knelgevallen en de meeste veehouderij activiteiten. En daar waar wetenschappelijk is vast gesteld dat depositie te relateren is aan een specifieke bron kan maatwerk zorgen voor een oplossing in de vorm van bijvoorbeeld een bedrijfsverplaatsing. Daarnaast is het advies: ga monitoren in de natuur middels gevalideerde depositie metingen en bodem onderzoeken en dat alles gerelateerd aan de gunstige instandhoudingsdoelstellingen.
Kabinet Rutte 4, aan jullie de keuze. Toont zij daadkracht of moddert zij door in deze stikstof crisis, die inmiddels alle ingrediënten in zich heeft om om te slaan naar sociale onrust!

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's advies , scheppen , veehouderij , stikstof , natuur , politiek , economie , jan cees vogelaar , uitspraak en richting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0