Rechter haalt streep door bouwvrijstelling, grote gevolgen voor projecten 

De Raad van State heeft een belangrijke pijler van het CO2-beleid van de overheid onderuitgehaald. Het college oordeelde dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten. Daarmee gaat er een streep door de zogeheten bouwvrijstelling.

Er moet nu weer per project vooraf worden bekeken hoeveel stikstof er bij de bouw vrijkomt. Dat zal tot grote vertragingen gaan leiden. Zulke berekeningen kosten maanden en er is een tekort is aan deskundigen die dit soort rapportages kunnen opstellen.

De Raad van State deed uitspraak in een zaak over megaproject Porthos. Daarmee moet CO2 van bedrijven in de Rotterdamse haven worden opgeslagen in lege gasvelden onder de zeebodem. De procedure was aangespannen door de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die zich inzet voor het behoud van biodiversiteit.

Deel dit topic

Reacties

+7
Twentsch Land
Ben er wel blij mee .... als het dan toch moet knallen laat het dan maar goed hard knallen, des te eerder kunnen we weer verder.
+1
t zal wel
@Twentsch Land gevolg nog meer druk op de agrarische sector,.... als het gevolg is dat het huidige kabinet valt maar dat valt nog te bezien. de groene maffia heeft t voor t zeggen...helaas.
+3
Peter79
@Twentsch Land uiteindelijk gaat het koning Johan alleen om de landbouw, de rest is wisselgeld
+2
Twentsch Land
1 slachtoffer staat alleen.

Veel slachtoffers slaan de handen in een.

@Peter79
+1
-Jan-
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Veel slachtoffers slaan de handen in een.

Dan kan het hele aerius ook in de prullebak en kan alles opnieuw gedaan worden en zijn we jaren gegijzeld door de EU waar zo braaf aan handje gelopen wordt
+1
Bartlehiemboer
@Twentsch Land Hugo de Jonge zit voor de bouw in de kamer. Deze man duld geen tegenspraak en wordt door Rutte op handen gedragen. Zijn voormalige coronaminister taak klopte ook van geen kanten alles wordt in de doofpot gestopt of een wetje veranderd. Hugo zal zijn zin krijgen dus wacht maar af waar hij mee komt.
+4
hans1980
Bananenrepubliek
Verzonnen problemen
+1
-Jan-
Quote Reactie van @hans1980:
Bananenrepubliek

Over 10 jaar zijn we een ontwikkelingsland
+3
IJsseldelta
@-Jan- Gaat geen 10 jaar meer duren! We worden Rwanda van de lage landen.
Bartlehiemboer
@IJsseldelta Dat zei ik 5 jaar terug al hier op Prikkebord. Was toen al duidelijk. Neemt het probleem niet weg. Daarom, blijf in opstand komen. Kies de juiste partijen. Zeg je CDA lidmaatschap op. In mijn ogen steunen deze boeren dit beleid. En geef vooral niet toe aan de druk.
We krijgen nog veel meer voor de kiezen maar tegelijk zie ik het juiste verhaal voor steeds meer mensen duidelijk worden. De uitzending van ongehoord nieuws dinsdag vond ik supersterk staan.
Even het normaal verstand terug.
+1
rene-de-jong
Bouwvrijstelling zoals verwacht in de prullenbak.

De door de RvS zelf ongeldig verklaarde drempelwaarde blijkt nu meer dan ooit nodig en is ook 'simpel' haalbaar.
De RvS heeft bij de PAS uitspraak (bewust) een memo buiten de beoordeling gelaten die er voor zorgde dat er helemaal geen drempelwaarde meer is, dus ook geen 0,05 mol.

De enige drempel is nu de 0,005 mol wegens computer technische (AERIUS) reden (zonder onderbouwing).

Het is nu dus niet alleen de landbouw (PAS melders) die belang hebben bij een drempelwaarde maar ook de bouw kan niet zonder en dat is een zegen !

Er kan volgens de Duitse 'RvS' prima een drempelwaarde ingevoerd worden, het BvG heeft deze zelfs teruggezet naar 7 mol, waar het OVG deze verlaagde naar 0,3 kg: bverwg.de/150519U7C27.17.0

Dat er geen drempelwaarde is in Olanda is dus aan de RvS zelf te wijten, zij hebben een memo van de landsadvocaat en het RIVM buiten de beoordeling gelaten (ro 10 in de PAS uitspraak) en daardoor is alle BEREKENDE toename onmogelijk.
Zelfs als deze toename niet meetbaar of statistisch onmogelijk is.

Verwaarloosbare bijdragen zijn daardoor 'funest' gemaakt.......

Er is met goede onderbouwing een drempelwaarde af te dwingen en zal nu ook serieus worden bekeken omdat alles vanaf heden op slot zit.
"Hoewel de bouwvrijstelling daarmee van tafel is, betekent dat niet dat er nu een algehele bouwstop geldt." Schrijft de RvS maar zij weten wsl zelf wel beter want deze uitspraak is alleen om onrust te voorkomen.

Belangenbehartigers zouden er goed aan doen om dit onderdeel op te pakken en vooral de PAS melders hiermee te helpen.
bio boer
@rene-de-jong maar wordt in duitsland de kdw ook zo veel overschreden als in nederland hier wordt bijna alle kdw overschrenden
rene-de-jong
@bio boer Ook in overbelaste situaties, het gaat vooral dan om landelijke daling en de onderbouwing daarvan.
Snuf
Dit was allemaal aan te zien komen dat dit zou gebeuren zie het advies RVS voor invoering van de pas.
rene-de-jong
@Snuf
Hoe zag die er uit dan?
Snuf
@rene-de-jong jhon van Spithoven heeft die al meermaals op PB gezet
Snuf
@rene-de-jong jhon van Spithoven heeft die al meermaals op PB gezet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bouw , stikstof , biodiversiteit , overheid , CO2 , uitspraak , mob en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0