Ophef bij boeren over ‘ingekorte’ lijst gewassen die nog mogen

Bij boeren in Nederland is ophef ontstaan over een door ambtenaren opgestelde lijst met gewassen die na 1 oktober volgend jaar nog verbouwd mogen worden. Volgens de boeren zijn er volgens de lijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) veel minder gewassen toegestaan.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Hoe zit dat nu met die lijst?, oproep Jolanda Nooijen:
Grasbaal
Een filmpje van een Brabantse akkerbouwer die boos is dat er volgens haar te weinig gewassen op de lijst staat, is reden voor onrust op social media over de gewaslijst. “De lijst is niet compleet. Wij willen dat daar nog een aantal gewassen aan toegevoegd worden, bijvoorbeeld meer wintergewassen”, zegt Bart Kemp van de boerenorganisatie Agractie Nederland.

“Wij toetsen of het realistisch is, want je moet natuurlijk wel groente kunnen verbouwen. Bij sommige gewassen is het niet mogelijk om het eerder van het land af te halen. Je kunt je mais niet half rauw gaan oogsten”, vervolgt hij.

Meer: boerderij.nl/boeren-missen-gewilde-teelten-op-lijs…
sorry
Quote Reactie van @Grasbaal:
Je kunt je mais niet half rauw gaan oogsten”, vervolgt hij.

mais met onderzaai mag je toch wel oogsten na 1 oktober?
jan-cees
@Grasbaal in goed overleg met bedrijfsleven vastgesteld
mlkvhoudr
@jan-cees ik dacht wat bedoel je nou maar ik neem aan dat je hier aan refereert?


jan-cees
Grasbaal
Er is een lijst met winterteelten opgesteld. Dit zijn ook gewassen die meer nutriënten opnemen in het najaar dan een vanggewas en weinig nutriënten achterlaten.

Gewassen als suikerbieten mogen dus wel langer blijven staan, net als verschillende groenten: zoals broccoli, verschillende koolsoorten, bloembollen, prei, poot- en tweedejaars plantuien. Boeren missen bijvoorbeeld de rode biet, winterzaaiuien, wintervlas en zetmeelaardappelen van een wat later ras.

Meer: boerderij.nl/boeren-missen-gewilde-teelten-op-lijs…
joske1980
Nou ook gewoon consumptie aardappelen mogen wel op die lijst. Als je kijkt wat er hier op zand na 1 oktober nog gerooid moest worden zul je versteld staan.
labella
Laat LNV eens snel optieven met hun lijstjes!
Grasbaal
Zal Jolanda nu gerust zijn?:

In een reactie stelt het ministerie van LNV dat dit nu eenmaal is wat Europa van ons eist. „Een verbod op bepaalde teelten komt er niet”, benadrukt een woordvoerster. „En we zullen proberen zo dicht mogelijk aan te sluiten op de praktijk. Het is de keuze van de boer welke gewassen hij wenst te telen. Maar het doel is wel dat de kwaliteit van het grondwater verbetert.”

Bron Telegraaf
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Grasbaal:
n een reactie stelt het ministerie van LNV dat dit nu eenmaal is wat Europa van ons eist.

NSP is invulling die nederland geeft aan europese wetgeving.
Lekker schermen met Brussel, maar doordat maatregelen geen correlatie hebben met de effecten, gaat dit ons ook na 6 actieplannen, bij nr 7 ook niks brengen.
+1
Zwaagdijk
@Grasbaal onderzaai vanggewas. Complete onzin!!
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Grasbaal:
nu eenmaal is wat Europa van ons eist

Denkt nu niemand van f@ck EU?
Cowboy3
Quote Reactie van @Grasbaal:
Zal Jolanda nu gerust zijn?:

+1
T60401
@Cowboy3 zo weer een brandje geblust denken ze daar bij RVO. Ondertussen dendert de trein gewoon door.
Cowboy3
Quote Reactie van @T60401:
Ondertussen dendert de trein gewoon door.

Dan kende gij Jolanda en Compliment BV nog nie.
hans-hans
Hij stond er al op

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , suikerbieten , lnv , akkerbouw , natuur , Gewassen , boeren en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0