Stem op Peter en Carola: Van Rooijen meest duurzame veehouders?

Door: Kees Broekman,

COTHEN - Peter en Carola van Rooijen zijn bij de laatste vier genomineerden voor de CRV-Duurzaamheidstrofee 2010. Op 11 februari wordt in de Brabanthallen in s Hertogenbosch bekend gemaakt wie de trofee voor het meest duurzame melkveebedrijf in de wacht zal slepen. Met nog twee andere Nederlandse en één Vlaams melkveebedrijf zijn zij overgebleven van de 570 bedrijven uit België en Nederland, die door een kritische vakjury zijn onderzocht. Lezers kunnen Peter en Carola helpen door op hen te stemmen:[www.veeteelt.nl]


“Deze nominatie van de Coöperatieve Rundvee Verbetering (CRV) is een bekroning van ons werk”, zegt Peter. “Om het voor mij mogelijk te maken te gaan boeren, werd het bedrijf van mijn vader en oom aan de Wijkersloot 10, in 1994 gesplitst. Er was een jaarproductie van 300.000 kilo melk en mijn vrouw en ik hadden er nog een baan bij. Elk jaar hebben we er 20.000 tot 40.000 kilo melk bijgekocht omdat we wilden investeren in de toekomst. Langzamerhand groeiden we uit ons jasje. De oude stal werd overvol, de afmetingen te krap en de melkerij had te weinig capaciteit. Ik was dagelijks al vijf tot zes uur bezig met melken. Op zich niet erg, ik heb geen hekel aan hard werken. Maar ik had ook een gezin waar ik aandacht aan wilde besteden. Zo ontstond het plan voor een nieuwe stal. Maar dan wel een die geschikt was voor de toekomst, met ruime plekken, veel comfort voor de koeien en minder arbeidsintensief. Duurzaam dus.”

Drie jaar geleden werd die stal gebouwd met plaats voor 130 koeien. Met geïsoleerd dak, ruime maten en diepstrooiselboxen. Een melkrobot was te duur en door een speciale melkstal te nemen kon worden bezuinigd. “Ruim bouwen betekent ook meer kosten.” De melkproductie steeg in de jaren naar ruim 900.000 kilo melk.
Van Rooijen heeft 190 koeien waarvan 95 melkend. Dat hij goed voor zijn dieren is blijkt uit de prijzenkast waar acht trofeeën staan van koeien die meer dan 100.000 kilo melk in hun leven hebben gegeven. Zodra het mogelijk is gaan de koeien naar buiten. Peter heeft 40 hectare eigen grond en 20 hectare bijgehuurd voor gras, maïs en het uitrijden van mest.

Melken
Elke ochtend staat Peter om 5.30 uur op om de koeien te melken. Vervolgens worden de kalveren gevoerd en ligboxen en vloer schoongemaakt. Om 7.45 uur ontbijten. Daarna de melkkoeien voeren, dieren verzorgd en onderhoud plegen aan gebouwen en land. s Middags opnieuw melken en rond 18.30 uur zit de dag er op. “Het is minder intensief dan voorheen. Ik ben wel zeven dagen per week in touw, maar er valt makkelijker te schuiven. Mijn vrouw werkt een paar dagen per week in het UMC en dan haal ik de kinderen uit bed en breng ze naar school. Het gaat goed zo. Of wij die CRV-Duurzaamheidstrofee winnen is niet zo belangrijk. Wél dat wij volgens de jury blijkbaar goed bezig zijn. Daar kun je mee verder!”

Stemmen: [www.veeteelt.nl]

Bron:[www.deweekkrant.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/01/2010 14:09 door Onze Verslaggever.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , stal , koeien , melk , melken , kalveren , melkrobot , melkstal , duurzaam , ligboxen , melkproductie , dieren en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
3