Boeren strijden om de schaarse ruimte voor mest


Quote:
Stikstofadviseur Johan Remkes heeft het kabinet geadviseerd de uitstoot bij honderden vervuilende boerderijen dicht bij natuurgebieden terug te dringen. Wrang genoeg zou hún stikstofruimte dan moeten gaan naar boeren elders die afgelopen jaren zonder vergunning hun bedrijf uitbreidden. Vijf boeren doen een boekje open.

Deel dit topic

Reacties

verwijderd
+2
Kars
@cornelissen de ZLTO bestuurders die ik ken, dat zijn stuk voor stuk eerste klas eigenheimers. Hebben nooit genoeg. Als ze kunnen profiteren van ander om er zelf beter van te worden, staan ze vooraan in de rij.
+1
cornelissen
@Kars Je mag hier er niet al teveel over zeggen ,want mijn reactie is verwijderd door de beheerder.
Maar als je het artikel leest ,kun je wel je eigen conclusies trekken.
+1
Arnold1988
@cornelissen Elkaar beconcurreren op ruimte is alledaags en onderdeel van een open economie.
Fair level playing field?
+5
Frans1
@Arnold1988 zo naïef was ik in mn beginjaren ook. Vergeet het maar, een gelijk speelveld is er niet, en komt er niet.
+7
Melkboer16
@cornelissen iedereen weet wel welke reactie je hebt gegeven.
Die is al 5/6 jaar hetzelfde
+3
Jawis
@cornelissen jammer hoor een beheerder die wel zijn eigen mening te pas en te onpas hier ventileert maar owee als je iets over zn vriendjes zegt.......
+1
sorry
Staan er mooi op jos en janus
+1
matt
@sorry kan het niet lezen wat is er met jos en janus?
cornelissen
Quote Reactie van @matt:
kan het niet lezen wat is er met jos en janus?

Even een gratis account aanmaken en dan lees je het. Volgens jos niet zoveel aan de hand , nou ja van 80 koeien naar 170 melkkoeien en het verschil zonder vergunning, Nog niet veel, volgens hem.
Grasbaal
@cornelissen Jos is er altijd open geweest. De melkveehouderij wereld zag er in 2014-2015 heel anders uit als nu. Heel veel ondernemers hebben toen grote stappen gemaakt (jij ook)

(klik om te vergroten)

+13
jan-cees
@Grasbaal Maar het blijft een rare beweging van bestuurders die zelf sterk zijn gaan bewegen op dat moment vanwege de voorsprong in kennis.

Het zijn andere normen en waarden die je graag zou zien bij bestuurders
Grasbaal
@jan-cees Jos was toen nog geen bestuurder....
+1
jg
@Grasbaal Jammerlijke reactie . Sneu.
+19
jan-cees
@Grasbaal Co het begint mij op te vallen dat je regelmatig LTO bestuurders verdedigt en bijvoorbeeld stukken van @spithoven verwijdert terwijl daar niets onbehoorlijks in staat.
Is LTO aandeelhouder in prikkebord?

Nu even terug naar de inhoud.
Of je bestuurder bent of gewoon boer maakt in principe geen zak uit wat mij betreft.
Je gaat geen stal bouwen zonder vergunning doe je dat wel dan ben je superstom en heel fout bezig en breng je schade toe aan allen en de sector en dus ben je dan een parasiet in mijn ogen.

Als je na zo een streek dan ook nog denkt het lef te hebben om bestuurder te worden dan beschadig je de sector nog meer.

Wat denk je voor positie te hebben bij LNV en politici als ze weten dat je zelf de regels met voeten treed?
Wat denk je dan nog serieus te kunnen betekenen voor de sector?
Alleen iemand met een heel verrot moreel kompas of geheel zonder kompas doet zoiets.


Dat bestuurders de achterban een ander verhaal ophangen dan dat ze zelf handelen is ook
verwerpelijk.

En Co dat jij dat in verdediging neemt had ik nooit van jouw verwacht.
+5
Grasbaal
Quote Reactie van @jan-cees:
Is LTO aandeelhouder in prikkebord?

Nee, LTO is hier geen aandeelhouder (alleen Tinus en ik zijn aandeelhouders) , maar dat geeft geen recht om continu LTO bestuurders af te branden. Deze discussie over het handelen van Jos is een herhaling van zetten die hier de laatste jaren regelmatig langs is gekomen. En die werd dan ook keihard afgerekend door andere melkveehouders die ook waren verdubbeld maar net te laat waren om genoeg koeien te kopen.

Het is de zoveelste herhaling van dezelfde zetten, ook de voorspelbare reactie van @cornelissen daar weer op.

Nogmaals mensen continu afbranden is hier niet toegestaan, die berichten gaan er zsm vanaf. Misschien hebben we weleens teveel toegestaan, maar ook wij zien niet alles (direct).
+5
frank post
@Grasbaal het is toch gewoon zelfverrijking ten koste van collega’s? En dan zelf benadrukken dat collectief belangrijker is dan individu. Dat in combinatie met op de plek blijven zitten dan vraag je er toch omdat met enige regelmaat je weer ter discussie staat?
+2
jg
@Grasbaal De waarheid verjaart niet .....
+1
jan-cees
@Grasbaal het is een reactie op een actuele discussie over een artikel in het FD waar de betrokken bestuurder zelf weer wat olie op het vuur doet
Jawis
@Grasbaal eigenlijk ben je een w......... beheerder
+2
crisis
Quote Reactie van @jan-cees:
Je gaat geen stal bouwen zonder vergunning doe je dat wel dan ben je superstom en heel fout bezig en breng je schade toe aan allen en de sector en dus ben je dan een parasiet in mijn ogen.

Officieel is het hebben van een NBw-vergunning vanaf 1 oktober 2010 voor elke ondernemer verplicht. Veel provincies hebben dit jaren naast zich neer gelegd. Ook bij het aanvragen van een bouwvergunning werd veelal niet gewezen op de verplichte NBw-vergunning. Richting 2015 is door veel adviseurs en belangenbehartigers ook nog nadrukkelijk gewezen op de mogelijkheden die de PAS zou bieden voor reeds gerealiseerde capaciteit. Met de kennis van dit moment had menig ondernemer anders geacteerd.

Het gaat alleen best ver om elke ondernemer die gebouwd heeft tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2015 zonder NBw-vergunning aan te vragen en alle PAS-melders en vrijgestelde bedrijven die gebouwd hebben tussen 1 juli 2015 en 29 mei 2019 zonder NBw-vergunning parasieten te noemen. Ik begrijp dat je wat doorgewinterde bestuurders de maat wilt nemen, maar er zitten vooral ondernemers zonder kwade opzet in deze groep. Die smijt je in één moeite door met Jos en Janus voor de bus.

Gewetensvraagje voor @jan-cees en @spithoven: Hoe staan jullie tegenover legalisering van PAS-melders die de stalcapaciteit gerealiseerd hebben tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2015?
jan-cees
@crisis Bij mij is het heel eenvoudig zolang je als ondernemer binnen het wettelijk kader je onderneming hebt ontwikkeld dan is dat prima heb ik zelf ook gedaan en hoop ik nog te doen.
Zodra je willens en wetens over de rand heen gaat ben je fout bezig en breng je de de sector schade toe en parasiteer je op anderen die wel binnen de wet opereren zoals het hoort.

Verder als het gaat om legaliseren Pas melders en wetende dat de overheid (overigens samen met LTO, NMV etc) er een giga puinhoop van hebben gemaakt en volgens mij jij daar als bestuurder(ster) ook bij betrokken was , hebben John en SSC eerder dit jaar al een voorstel gedaan om ruimte te organiseren voor de Pasmelders en dat is door de overheid op basis van vrijwilligheid latente ruimte te laten opkopen.

De Pas was een gedrocht dat nooit had behoren te bestaan en een domme rekentruc waar nu de hele sector voor moet bloeden.

En binnen LTO/NMV en NAJK zie ik niet de oplossingen voor het vraagstuk omdat men maar blijft ronddraaien in het overheids karrenspoor en de basis overslaat.
crisis
Quote Reactie van @jan-cees:
De Pas was een gedrocht

Klopt.

Je babbelt behoedzaam om de vraag heen, maar geeft geen direct antwoord. Nogmaals gewetensvraagje voor @jan-cees en @spithoven: Hoe staan jullie tegenover legalisering van PAS-melders die de stalcapaciteit gerealiseerd hebben tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2015?

Een vinkje is voldoende
O Dit zijn parasieten
O Dit zijn knelgevallen
Arnold1988
@crisis jij een knelgeval??
👍😂😂
Arnold1988
@Arnold1988 maar goed..
het is wel heel interessant om te weten waar Spithoven en Vogelaar de streep willen trekken
Eventueel samen met Johan
crisis
Quote Reactie van @Arnold1988:
interessant om te weten waar Spithoven en Vogelaar de streep willen trekkenEventueel samen met Johan

Johan heeft z'n vinkje al gezet.
Arnold1988
@crisis even afwachten wat SSC gaat doen...
crisis
Quote Reactie van @Arnold1988:
jij een knelgeval

Je bent geen knelgeval, maar je voelt je een knelgeval. Of niet.
+4
John Spithoven
@crisis @Grasbaal
@crisis ik zal jouw als laatste beantwoorden.

Eerst het volgende: Onderstaande heb ik naar Co gestuurd nadat ik verwijdert was.

Beste Co

Ik zal uitleggen wat er speelt en mijn drijfveer is.

In het FRP waren er 12 die het reductie plan ontdoken door melk af te zetten zonder COKZ kopersnummer naar buitenland. Bedrijven gelieerd aan bestuurders. Toen ik dit melde werd er niets mee gedaan door bestuurders, pas na een dreigement pers. Dit was in oktober 2017, terwijl dit al op 24 april 2017 door mij werd gemeld.

Dat mensen met voorkennis hebben gehandeld rond om de peildatum kun je boerenslimheid noemen. Dat bestuurders dat gedaan hebben kun je handelen met voorbedachte rade/voorkennis noemen. Dat goedwillende boeren daar voor moeten bloeden kun je bizar noemen.

Dat er PAS wetgeving kwam in een vorm die de Raad van State bij advies 2012 afkeurde, kun je naïef noemen van een staatssecretaris. Dat bestuurders daarin meegaan met een bindend convenant ook. Dat bestuurders daar op anticiperen is ook boerenslimheid, dat er nu een situatie komt dat een vergunning houder zijn bedrijf kan op doeken omdat er oa bestuurders zijn die voor het in werking treden van het PAS hebben gebouwd, gelegaliseerd zijn met het PAS, nu door de uitspraak 29 mei 19 illegaal zijn en vooraan in de onderhandelingen zitten om hun illegale situaties met ruimte van bedrijven die legaal en volgens de wet gehandeld hebben te legaliseren is crimineel

En dat LTO haar organisatie niet zuivert van dit soort gasten in dom , zorgt voor verdeeldheid.
Daarnaast weigert LTO andere informatie dan de info die gegrossierd wordt door de overheid. Waarheidsvinding is niet relevant, meebewegen wel .

Mijn agenda is door dit aan de kaak te stellen. Ik wist van het artikel af maar heb er geen rol in gehad, het heeft mij inmiddels twee anonieme bedreigingen opgeleverd.
Ik streef alleen maar rechtvaardigheid na. Dat doe ik scherp. Ik praat en overleg met veel bestuurders, ook heel veel LTO bestuurders. Zoals deze week in het Zlto gebied. Met wederzijds alom waardering. Maar de grote jongens binnen bijv LTO negeren elke vorm van info , zelfs van eigen bestuurders. Zij hebben duidelijk andere informatie, een andere missie en een ander doel.

Dan @crisis
De volgende feiten

In mei 92 kwam de habitatrichtlijn. In 94, 00, 04 de aanwijzing. In 2005 de implementatie van de habitatrichtlijn in de natuurbeschermingswet, die in 2015 wijzigde in de wet natuurbescherming en voor het laatst wijzigde in juli 2021 ivm doelen WSN.
Tussen aanwijzing en febr 2009 zijn interimmers, zij hebben geen passende beoordeling gedaan, hebben geen Nbw maar er wel recht op.
Tussen febr 2009 en 1 juli 15 was er de tijd met de Nbw met mogelijkheid extern salderen. In die tijd was er dus maar 1 wettelijk kader, de Nbw.
Tussen 1 juli 15 en 29 mei 19 konden bedrijven met een depositie tussen de 0.05 mol en 1 mol bij een nieuwe activiteit een melding doen. Daar is een passende beoordeling voor geweest. Bewaar die heel goed, hier ligt nl wrs ook de oplossing. ( Zonder dat er bedrijven moeten wijken) Wettelijk schrijft de habitatrichtlijn met het voorzorgsbeginsel in art 6.3 voor dat voorafgaand aan een project er een passende beoordeling moet plaats vinden. Let wel alle projecten die na realisatie een passende beoordeling deden handelen in strijd met de habitatrichtlijn.
En als laatste tussen de aanwijzing en 29 mei 19 zijn er de vrijgestelde met een depositie bij nieuw project onder de 0.05 mol. Ook zij moeten gelegaliseerd worden maar hebben nooit een passende beoordeling gehad. ( Zover ik kan nagaan) Daar zal ruimte voor moeten worden gekocht.

Heel veel informatie waar ik zelfs LTO bestuurders voor moet bij spijkeren. En met wederzijds waardering.

Maar de grote jongens/bestuurders, gezien hun handelswijze en anticipeer gedrag, staan niet open voor de feiten.

Gezien wat er het afgelopen etmaal gebeurd is gooi ik het dossier op een laag pitje totdat de boeren er zelf om vragen.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
De volgende feiten

Dank voor het uitgebreide antwoord. Voor velen waarschijnlijk verhelderend, mij reeds bekend. Je ontwijkt een antwoord op deze vraag: Hoe staan jullie tegenover legalisering van PAS-melders die de stalcapaciteit gerealiseerd hebben tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2015?
Arnold1988
@crisis zelfde oogarts als Vogelaar?
Spithoven is duidelijk:

Let wel alle projecten die na realisatie een passende beoordeling deden handelen in strijd met de habitatrichtlijn.
+1
frank post
@crisis dat zijn dus bedrijven die gebouwd hebben en er (bewust) geen vergunning voor aangevraagd hebben? Immers in die periode kon je nb vergunning aanvragen……
John Spithoven
@crisis ik ben glashelder, lees nog maar eens na.

Wanneer gaat LTO dit aan haar leden uitleggen ipv dat ik het land door kan scheuren om ze de slechte boodschap te brengen?

En let wel...ook LTO bestuurders, maar zij die ons werk wel waarderen.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
ik ben glashelder, lees nog maar eens na

Ik had het al scherp, maar wil graag bevestiging. Scheelt jou ook kilometers maken.

Jij geeft aan: PAS-melders die een melding gedaan hebben voor stalcapaciteit gebouwd tussen 1 februari 2009 en 1 juli 2015 komen feitelijk niet in aanmerking voor het legalisatieprogramma in de Wsn. Zij zullen zichzelf dienen te legaliseren. Correct?
manneke
@crisis in noord brabant is er een periode geweest dat je verplicht via n ammoniak bank van de provincie moest salderen. In elk geval in 2010 tot welk jaar weet ik zo niet meer. Dit is afgeschoten door raad van state. Als je een aanvraag via de ammoniak bank had lopen mocht/kon je geen nb aanvragen omdat je vergunning geblokkeerd werd tot laatste rechtzaak of zoiets. Dus dan stond je stal er wrsl al voordat pas begon. Volgens mij werd het op n gegeven moment wel vrij gegeven maar dat was echt n paar maanden voor de pas inging. Toen was er al.niet veel ammoniak meer te koop. De bedrijven die.via ammoniak bank vergund waren hebben wel allemaal n pas vergunning gehad die onherroepelijk was vraag me niet hoe ze het geregeld hebben.
Groo
@crisis deze nooit legaliseren over de rug van andere. 10%is pasmelder rest is nep melder
+1
de Tank
@Groo heb je daar documenten van? Triest om te lezen dat sommigen ten koste van anderen door willen terwijl het hele stikstof verhaal gefundeerd is op los zand. Wel of geen vergunning perfect op orde is voor mij geen maatstaf voor het wel of niet hebben van bestaansrecht. De vergunningverlening is een ratjetoe, niemand die exact weet welk recht hij heeft. Dit is niet door boeren veroorzaakt, laten we elkaar daar dan ook niet mee om de oren slaan.
nescio
Quote Reactie van @John Spithoven:
En dat LTO haar organisatie niet zuivert van dit soort gasten in dom , zorgt voor verdeeldheid.

net als usa president die z'n belastingaangifte niet wil laten zien, blijft altijd door sudderen. Schoon schip maken
jan-cees
@crisis zit variatie in er zijn mensen die onterecht met de vingers tussen de deur komen en er zijn partijen bij die ze beter meteen de tent kunnen sluiten
Arnold1988
@jan-cees klopt
crisis
Quote Reactie van @jan-cees:
zit variatie in er zijn mensen die onterecht met de vingers tussen de deur komen en er zijn partijen bij die ze beter meteen de tent kunnen sluiten

Kijk, zo is het helder. Gaan we de mensen die onterecht met de vingers tussen de deur komen nu voor de bus gooien of proberen we die te helpen met het risico dat er hulp naar iemand gaat die bewust geanticipeerd heeft op de invoering van de PAS?
John Spithoven
@crisis nog een keer lezen..,.want je mist een deel...

En adviseurs van mengvoer fabrieken of architecten, banken, voor zover uw advies en financiering betrekking hebben op projecten zonder passende beoordeling/Nbw tussen febr 2009 en 1 juli 15 handelde ook u in strijd met artikel 6.3 habitatrichtlijn.
En hier zit het grote geheime broeinest..
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
En hier zit het grote geheime broeinest..

Wil je er een raadspelletje van maken? Jij wilt zeggen dat vanwege het feit dat de passende beoordelig niet vooraf is gemaakt er nu ook achteraf geen legalisatie mogelijk is via extern salderen?!
John Spithoven
@crisisnog een keer lezen, sorry. Ik schrijf in ieder geval niet wat jij nu leest..,
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
nog een keer lezen, sorry

Alleen sorry zeggen als je het meent. Als je wilde dat ik het begreep dan legde je het wel beter uit.

Mooie avond, John.
Arnold1988
@crisis heldere soep is het lekkerste
Een individuele beoordeling is vereist om de juiste keuze te kunnen maken.
Heb je allemaal ✅ dan legaliseren
Heb je dat niet, dan zijn er gelukkig genoeg vacatures voor mensen die willen werken
+1
John Spithoven
@crisis En dan als laatste.....
Waarom is Johan Vollenbroek zo succesvol.
Tweeledig
De implementatie van de habitatrichtlijn in de natuurbeschermingswet heeft hem een uitonderhandelde voorsprong gegeven. De Nederlandse interpretatie en implementatie van de habitatrichtlijn met name artikel 6, geeft een 100 % succes in de rechtszaal

En ten tweede, met hulp van een WOB, en gewonnen RvS zaak daarin , heeft hij de PAS knelgevallen op een presenteer blaadje gekregen met rugnummers.
Daarna laat hij 1 van zijn vrinden met een bijzonder verleden, de topotijdreis analyse doen. Elk adres dat in topotijdreis voor 1 juli 15 een gerealiseerde stal laat zien zonder andere Nbw is prijs met een 100 % wingarantie in de rechtszaal. Handhavingsverzoeken en daarop volgende opgelegde dwangsommen zijn een genot voor de MOB.
jan-cees
@crisis je hebt je eigen dossier toch wel op orde? Dan is er geen risico dat er paar onterecht tussen wal en schip raken
+1
bio boer
@jan-cees in friesland zij de provincie dood leuk ga maar bouwen nb heb je niet nodig je uitstoot is toch maar laag
Arnold1988
@bio boer heb je dat op papier?
hans-hans
@Arnold1988 dat is niet nodig als er meerdere zijn en ja er zijn er die het op papier hebben want in Groningen is het ook heel normaal
Vraag maar aan aannemers van stallenbouwers in die regio s
cornelissen
Quote Reactie van @hans-hans:
er zijn er die het op papier hebben

Zorgvuldig met dat schrijven omgaan ,want je kunt het nog een keer nodig hebben.
bio boer
@Arnold1988 ik zelf niet maar boeren die dat betreft welicht wel
+1
jan-cees
@crisis heb ik je antwoord op gegeven dat past je waarschijnlijk niet maar nog een keer.
Iemand die netjes binnen het wettelijk kader met de toen benodigde vergunning heeft gebouwd is er een legalisatieplicht welke ook in de Wsn is opgenomen en die volgens deze door lto najk en nmv gesteunde wet in februari 2025 door de overheid van vergunning voorzien.
Degene die geen geldende vergunning had in de genoemde periode hebben ook geen recht op legalisatie en eigenlijk ook niet op verkregen fosfaatrechten want die staatsteun mag alleen worden gedaan aan bedrijven met een geldende vergunning

Dus voor de tweede keer je antwoord
Arnold1988
@crisis Jan Cees noemt types zoals Jos en Jannus parasieten
Terecht?
crisis
@Arnold1988 Jan Cees zei iets anders: "Je gaat geen stal bouwen zonder vergunning doe je dat wel dan ben je superstom en heel fout bezig en breng je schade toe aan allen en de sector en dus ben je dan een parasiet in mijn ogen."
Arnold1988
@crisis Betreffende personen bouwden zonder de benodigde vergunningen en vallen derhalve onder de reikwijdte van de uitspraak van dhr Vogelaar.
MTSTAMMINGA
@jan-cees Je gaat geen stal bouwen zonder vergunning doe je dat wel dan ben je superstom

Die zonder vergunning heeft gebouwd ,kreeg echte geen geld van een bank Zo was het hier in 2009!!! En in 2011 werden we gewaarschuwd door de minister !!!!
Dat het fosfaatrechten werd zonder knelgevallen regeling werd op het laast pas duidelijk !! (zeer triest) En dan het gedoe met dat stomme geld hielp die ondernemers ook niet!!!
jan-cees
@MTSTAMMINGA je moet ze de kost geven die zonder vergunning zijn gaan bouwen kun je Jumbo leegkopen
+2
de Tank
@jan-cees Of bestuurders zijn over het algemeen boeren die altijd de neiging hebben om sterk uit te breiden als de kans zich voordoet. Ik ken genoeg boeren die niets met besturen hebben met die drive en ook fors uitgebreid zijn zodra het quotum wegviel. Mensen die nog actieve herinneringen hebben aan 1983 toen het quotum er op kwam. Mensen die beseffen dat de ruimte in Nederland beperkt is en het risico niet wilden nemen dat ze met een tekort aan wat voor rechten dan ook kwamen te zitten. Er zijn er genoeg die om die reden juist het laatste quotumjaar nog veel quotum(en koeien) kochten.
Bestuurders zijn vooral vaker met de neus op de feiten gedrukt dat de ruimte beperkt is met de daarbij mogelijk behorende consequenties.
+6
de hoef
@jan-cees ik zie daar geen kwaad in , je zit in een bestuur zo hoor je nog eens wat, en die dingen gebruik je gewoon goed , niks mis mee
+1
de Tank
@de hoef Laat iedereen die zich zo druk maakt hierover bij zichzelf eens nagaan of hij in dezelfde positie niets met die info zou hebben gedaan.
+7
jan-cees
@de hoef daar denk ik anders over
+7
Frans1
@jan-cees ik ook, vooral omdat het statement van LTO daar destijds haaks op stond. Dat was voor mij destijds de reden om het lidmaatschap op te zeggen. Als er bestuurd wordt om het eigen belang te dienen boven datgene waarvoor je in het bestuur zit is dat wel wat dubieus
de Tank
@Frans1 Juist om hetgeen ze uitdroegen behoor ik al jaren niet meer tot de achterban van lto. Als je je oor te luister had gelegd naar hoe er maatschappelijk naar de landbouw wordt gekeken dan was een verdere groei na het quotumtijdperk niet reëel. Lto heeft vooral de wens van de achterban uitgedragen, ontbrak aan een visie. Mensen die zelf een belang hebben horen niet in een bestuur en tegelijkertijd is dat een utopie.
cs-agrar
Quote Reactie van @de Tank:
Lto heeft vooral de wens van de achterban uitgedragen

nou daar hebben ze aardig van geleerd dan, zoiets doen ze nu niet meer
+1
Frans1
@de Tank je geeft precies aan wat het probleem is: het maakt geen moer uit hoe je je bedrijf ingericht hebt, beleid wordt gemaakt nav de cijfers van de sector als geheel. Des te dubieuzer is het als je als bestuurder dan gebruik maakt van bestuurlijke informatie voor eigen gewin, en als belangenbehartiger oproept om vooral maar niet te anticiperen
+3
de hoef
@Frans1 ik was geen lto lid,
heb niks gehoord,
maar had het idee,met alle info die er was ,dat de stal vol moest blijven ,
als het probleem van jullie op de datum van 2 juli vast zit, wat er deze keer niet bijstaat, dan hebben jullie gelijk ,
gaat het om puur ondernemen , dan hou ik me aan het eerste
+5
Frans1
@de hoef jij hebt er ook nooit een geheim van gemaakt, en bent ondernemer. Maar we hebben hier vaak zat de oproep van LTO om vooral niet te anticiperen op een evt peildatum, en als je als bestuurder dan al weet dat een dergelijk stelsel al in de maak is vanuit bestuurlijke info , en daar dan naar gaat handelen, vind ik dat verwerpelijk, vooral als dan je achterban mede door zulke acties afgeroomd moet worden. Ben je dan belangenbehartiger? Dan hadden ze open kaart moeten spelen, en niet a zeggen en b doen
Arnold1988
@Frans1 wanneer dat gebeurt hoor je als belangenbehartiging in te grijpen en de verkeerde appels er uit te halen
Maar dat gebeurt niet
Daardoor is de huidige situatie ontstaan
Lnv trekt zijn eigen plan
Stoort zich niet aan inbreng van lto bestuur
Ambtenaren uiten hun ongenoegen over de bestuurder
Wat wil je dan als sector?
En nu?
Bestuurders met een pasmelding willen gratis gelegaliseerd worden
Gelukkig heeft lnv al een flink begin gemaakt door twee stapels te maken
1 met pasmelders
2 met pasmelders met een luchtje
jan-cees
@Arnold1988 vertel Arnold waaruit blijkt dat lto 2 lijstjes pasmelders heeft?
Arnold1988
@jan-cees nog een keer ogen laten doen?
Lnv
Wil SSC met haar plan ook de valse pasmelders helpen?
jan-cees
@Arnold1988 ik vraag je om de lijstje die laat je niet zien . Wijzen is bewijzen kom maar over de brug
jan-cees
@jan-cees oeps verschrijving idd lto moet lnv zijn
jan 10
Quote Reactie van @jan-cees:
daar denk ik anders over

Tis een beetje de dominee en de koopman ....
Soms wint de ene,en soms wint de andere.
Maar jij heb ook wel eens scheve schaats gereden,wie nooit is zijn kop stoot komt er ook niet.
+1
jan-cees
@jan 10 daar trek je een conclusie die je niet kan staven.
Ik ben me vanaf het moment dat ik ondernemer ben geworden door mijn vader en moeder zeer regelmatig er op gewezen dat je alleen met recht en rede de scheur kan en mag opentrekken als je jezelf binnen de gestelde kaders beweegt en niet daarbuiten. Dat heb ik 44 jaar sinds ik ondernemer ben gedaan en doe ik nog steeds.
Dus wellicht dat jij je schaatsconclusie op jezelf betrekt maar op mij is deze in mn bedrijf niet van toepassing.
Mijn zondes beperken zich tot een zware voet en dus bij tijd en wijle een brief uit Leeuwarden
jan 10
Quote Reactie van @jan-cees:
daar trek je een conclusie die je niet kan staven.Ik ben me vanaf het moment dat ik ondernemer ben geworden door mijn vader en moeder zeer regelmatig er op gewezen dat je alleen met recht en rede de scheur kan en mag opentrekken als je jezelf binnen de gestelde kaders beweegt en niet daarbuiten. Dat heb ik 44 jaar sinds ik ondernemer ben gedaan en doe ik nog steeds.Dus wellicht dat jij je schaatsconclusie op jezelf betrekt maar op mij is deze in mn bedrijf niet van toepassing.Mijn zondes beperken zich tot een zware voet en dus bij tijd en wijle een brief uit Leeuwarden

Bedoel het niet echt negatief,maar je uitje bij bij Thierry Baudet fvd lijkt me niet het meest succesvolle feestje voor jou.(was heel dom)
Van een oprechte Zeeuw(je roots) had ik meer verstand verwacht:😬
Bewonder wel je enorme gedrevenheid.
+2
Twentsch Land
Bedoel het niet echt negatief,maar je uitje bij bij Thierry Baudet fvd lijkt me niet het meest succesvolle feestje voor jou.(was heel dom)

Achteraf invullen is zo moeilijk niet.

Toen Jan Cees partij koos voor Baudet had Baudet nog niet van die rare kapsones.....

@jan 10
jan 10
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Bedoel het niet echt negatief,maar je uitje bij bij Thierry Baudet fvd lijkt me niet het meest succesvolle feestje voor jou.(was heel dom)Achteraf invullen is zo moeilijk niet.Toen Jan Cees partij koos voor Baudet had Baudet nog niet van die rare kapsones.....

Kom op zeg,hij maakte toen al met iedereen ruzie.
Mannetje dulde toen al geen enkele tegenspraak.
+1
jan-cees
@jan 10 dat was een niet succesvol avontuur dat ook anders had kunnen aflopen . Maar allemaal wel binnen de wet
+3
Twentsch Land
Een goed bestuurder houdt het niet alleen voor zichzelf maar draagt het uit naar de achterban.

@de hoef
+1
Frans1
+2
weurding
@de hoef Niet als het leidt tot evt. schade aan de achterban die je zgn "vertegenwoordigd"
+1
George
Quote Reactie van @de hoef:
die dingen gebruik je gewoon goed

Gewoon goed voor jezelf , zoals gewoonlijk bij al dat soort baantjesjagers.
Voor mij is dit niks nieuws , ik word al jaren misselijk van dat soort volk.
familie pelle
@Grasbaal
Quote:
. Jos is er altijd open geweest.

Dat klopt. En is ook bijzonder hypocriet.

(klik om te vergroten)

+1
familie pelle
@familie pelle een beter voorbeeld dan iemand die het individuele belang boven dat van anderen stelt is er niet. Maar intussen in krantjes en Twitter de popiejopie uithangen en afgeven op mensen die voor het algemeen belang strijden.
+3
sorry
@matt

Boeren strijden om de schaarse ruimte voor mest
Vasco van der Boon
Vasco van der Boon

Stikstofadviseur Johan Remkes heeft het kabinet geadviseerd de uitstoot bij honderden vervuilende boerderijen dicht bij natuurgebieden terug te dringen. Wrang genoeg zou hún stikstofruimte dan moeten gaan naar boeren elders die afgelopen jaren zonder vergunning hun bedrijf uitbreidden. Vijf boeren doen een boekje open.
Vele boeren hebben de laatste jaren hun bedrijven uitgebreid zonder over de daarvoor vereiste vergunningen te beschikken.
Vele boeren hebben de laatste jaren hun bedrijven uitgebreid zonder over de daarvoor vereiste vergunningen te beschikken. Foto: David van Dam
In het kort

'Honderden' boeren gebruikten 'trucjes' om meer ruimte te krijgen voor het houden van dieren, het uitstoten van stikstof en mestproductie.
Ook boerenleiders zochten de grenzen op van wat was toegestaan om hun boerderij uit te breiden.
Afschaffing van het melkquotum in 2015 was een katalysator.

'Ik voel me er enigszins schuldig onder', bekent Jos Verstraten op Prikkebord, een digitaal platform voor melkveehouders. De agrariër openbaart daar hoe hij nog even dertig jonge melkkoeien ('vaarzen') aanschafte, toen begin 2015 rond gonsde dat de overheid de onstuimige groei van de veestapel moest intomen omdat die botst met Europese mestnormen. Verstraten gokte erop dat hij in het nieuwe stelsel meer koeien zou mogen houden als hij er nu een paar bij kocht.

Boerenslimheid. Want boeren kregen op 1 januari 2018 inderdaad een stelsel op basis van hoeveelheid koeien — en de poep die ze produceren. Op grond van het aantal beesten dat ze op 2 juli 2015 hadden, kregen ze gratis fosfaatrechten die ze onderling mochten verhandelen. Het recht van Verstratens dertig extra koeien deed op de markt tussen de twee en drie ton. Een leuk extraatje boven op de €1,45 mln aan fosfaatrecht dat de overheid Verstraten toekende voor de runderen die hij al eerder had.
Nieuws
Ministerie verwacht zeven keer meer stikstofvervuilers te moeten aanpakken

Gezeten aan de keukentafel in zijn boerderij in het Brabantse Westerbeek legt Verstraten uit wat hem en andere boeren dreef. Hij moest wel uitbreiden, vertelt de 57-jarige bestuurder van de landelijke vakgroep melkveehouderij van boerenkoepel LTO Nederland. Zijn stal uit 2009 was slechts deels gevuld. Die moest vol. Tegelijkertijd was hij bang achter het net te vissen.

'Als je als boer wilt groeien, komt de ruimte sinds een jaar of dertig altijd van een andere boer. De taart is verdeeld. De koektrommel is leeg', zegt Verstraten. Nieuw land komt er niet. Geen natuur meer te ontginnen. Mestplafonds, fosfaatrechten, dierrechten en nu de schaarse stikstofemissieruimte snoeren de mogelijkheden verder in.
Wedloop tussen boeren

Schaarste aan 'productieruimte' — ruimte om dieren te houden, stikstof uit te stoten en mest te produceren — leidde de afgelopen jaren tot een wedloop tussen boeren. Er waren boeren die keurig voor uitbreiding van hun bedrijf de benodigde natuurvergunningen aanvroegen en kregen. Maar er waren ook boeren die de randen van de wet opzochten, blijkt uit onderzoek van het FD. Ze wachtten niet op een vergunning, maar gingen al een nieuwe stal bouwen en kochten er koeien bij.

Wrang genoeg wordt het grootste deel waarschijnlijk op termijn hiervoor beloond. Stikstofbemiddelaar Johan Remkes adviseerde het kabinet om de uitstoot bij honderden vervuilende boerderijen dicht bij natuurgebieden terug te dringen. Die stikstofruimte kan dan gaan naar boerenbedrijven die zonder vergunning zijn gegroeid.

Verstraten is zo'n boer. 'Eigenlijk', zegt hij, 'zijn mijn uitbreiding met dertig vaarzen en alle uitbreidingen van mijn bedrijf daarna en daarvoor sinds 1994 illegaal. Want ik heb geen enkele milieu- of natuurvergunning.'

Het geruchtenciruit speelde een rol bij de illegale uitbreidingen, zo blijkt. Er heerst argwaan dat andere boeren de karige ruimte inpikken om vlees, mest en stikstofuitstoot te mogen produceren. Verstraten hoorde dat er onder de bestuurders van lobbyclub Nederlandse Zuivelorganisatie boeren zaten die snel in aantal koeien groeien. Dat gaf voor hem de doorslag om met dertig extra koeien 'een gok' te nemen.
Trucjes

'Boeren weten alles van elkaar', zegt veehouder en Gelders CDA-Statenlid Arjan Tolkamp (45) uit Aalten. 'Iedere boer kent wel een ander die met een trucje uitbreidde, of juist misgreep.'

Overheidsdocumenten die op aandrang van milieugroep MOB, ontevreden boeren, Greenpeace en dagblad de Gelderlander zijn vrijgegeven, tonen opvallende uitbreidingen van stallen en beesten op de boerderijen van meerdere bestuurders van agrarische organisaties.

In zijn vorige baan als agrarisch adviseur bij accountantskantoor Accon AVM ervoer Tolkamp dat 'misschien wel honderden' boeren met trucjes groeiden. Op een nieuwjaarsreceptie in 2015 hoorde hij van de mestadviseur van LTO, die op de hoogte was van elk overleg met het ministerie, dat er een fosfaatrechtenstelsel zou komen. 'Veel boeren zijn daarop gaan bouwen en trokken tot uit Tsjechië dieren aan. Ik ken er een met 100 ligplaatsen en 200 koeien.'
Illegale melders

In 2015 wilde de overheid uitbreidingen van boerenbedrijven mogelijk maken en tegelijk de stikstofuitstoot bij natuurgebieden terugdringen. Er kwam een Programma Aanpassing Stikstof (PAS), dat agrariërs ruimte gaf om milieuvervuilende activiteiten voort te zetten in de verwachting dat hun ammoniakuitstoot in de toekomst omlaag zou gaan dankzij innovaties zoals emissiearme stallen. Een melding bij de overheid volstond. Veel boeren dachten dat ze via het PAS zonder natuurvergunning meer beesten konden houden en stallen uitbreiden. Verstraten is een van hen. Hij groeide van tachtig naar 170 melkkoeien. 'Nog niet veel, meent hij. 'Verderop had er één 130 koeien in 2015. Die melkt er nu 600.'

72% van de boeren die een PAS-melding deden, breidden hun stikstofuitstoot uit door meer dieren te houden en grotere stallen te bouwen, blijkt uit een inventarisatie door het FD van alle meldingen. Onder hen menig boer actief in landbouworganisaties. Collega's van hen, concurrenten om de krappe ruimte, zien er 'nep-PAS-melders' onder, omdat ze een zonder vergunning gerealiseerde uitbreiding met een PAS-melding proberen te legaliseren. Johan Vollenbroek van milieugroep MOB kent ze ook. 'Dit is het topje van de ijsberg.'

Verstraten weet dat sommige van die boeren met een natuurvergunning hem een nep-PAS-melder noemen omdat hij hoopt dat een coulanceregeling zijn gerealiseerde uitbreiding met terugwerkende kracht legaliseert. 'Ik vind niet dat ik gesjoemeld heb. Zelf ben ik overtuigd van mijn eigen integriteit.' Waarom spreekt hij op het online platform dan toch van een schuldgevoel? 'Uit solidariteit met andere boeren.'
Allemaal een vergunning

Verandering is op komst. De Raad van State vernietigde het PAS in 2019 na een procedure opgestart door milieuactivist Vollenbroek. Sindsdien werken de 'PAS-melders' illegaal. In navolging van de boerenorganisaties LTO, Agractie en FDF drong stikstofadviseur Remkes twee weken geleden bij het kabinet aan op een generaal pardon voor deze groep. Dat leidt weer tot scheve ogen bij boeren die wel altijd met natuurvergunning werkten.

Het kabinet zit op de lijn van Remkes en wil alle PAS-melders alsnog een vergunning geven. De stikstofruimte die daarvoor nodig is, moet komen van boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden. Zij moeten inkrimpen, hun bedrijf anders inrichten of helemaal stoppen. Ambtenaren verwachten dat bij aanzienlijk meer dan de door Remkes genoemde 500 tot 600 zwaar vervuilende boeren moet worden ingegrepen om alle boeren met een PAS-melding te kunnen legaliseren.

'Mensen die zich niet aan de regels houden, worden gewoon beloond', oordeelt boer Tolkamp. Dat gold volgens hem ook voor het snel aanschaffen van extra koeien in aanloop naar de peildatum in 2015. Boeren verkregen daarmee kostbare fosfaatrechten. 'Dat schaadt andere boeren'. Tolkamp zit de stichting Fosfaatknelgevallen voor. Die komt op voor 750 benadeelde agrariërs, die zich aan de wet hielden maar door toeval op de peildatum minder koeien hadden dan waarvoor de stal was gebouwd.
Nieuwe stal

De provincie met de meeste boeren die hun PAS-melding willen laten omzetten naar een vergunning is Noord-Brabant, met 673 van alle bijna 3000 agrarische melders. Een opvallende melder is een boerenleider die alsmaar uitbreidde zonder daar de papieren voor te hebben. Het gaat om Janus Scheepers, die in het bestuur van de Brabantse en Zeeuwse boerenbond ZLTO de mestportefeuille heeft.

Als de melkveehouderij zich al warm loopt voor de verwachte afschaffing van het melkquotum vraagt Scheepers in 2011 een natuurvergunning voor uitbreiding van zijn aantal koeien aan. Zijn 158 koeien en 799 varkens stoten dan jaarlijks 3313 kilo ammoniak uit. Op 15 december 2014 wijst de provincie de aanvraag af. Dat houdt Scheepers niet tegen, blijkt uit een reportage in vakblad Melkvee. Daarin schittert de nieuwe stal die hij gebruikt voor de verdubbeling van zijn aantal koeien.

Dat de niet-vergunde uitbreiding al is gerealiseerd toont ook een brief van de Omgevingsdienst Brabant. Daardoor is de ammoniakuitstoot van zijn boerderij eind december 2014 al gegroeid tot 4960 kilo per jaar: bijna net zo veel als in het uitbreidingsplan waarvoor hij die maand geen natuurvergunning kreeg.

Dat Scheepers geen vergunning heeft, ziet de overheid door de vingers bij het uitdelen van de fosfaatrechten. Hij krijgt ze voor zijn 267 melkkoeien en 199 stuks jongvee op peildatum 2 juli 2015. Het zijn 308 runderen meer dan toegestaan, goed voor €2,2 mln aan extra fosfaatrechten.

Tien dagen na de fosfaatpeildatum vraagt Scheepers onder het PAS opnieuw een natuurvergunning, voor een grotere uitbreiding dan eerder is afgewezen: 525 koeien en 520 varkens die 6047 kilo fosfaat uitstoten, een verdubbeling. Dat krijgt de ZLTO-bestuurder op 16 januari 2016 wel gehonoreerd.

Waarom ging hij in 2014 bouwen terwijl hij nog geen vergunning had? De stal stond er al, en 'als die stenen op elkaar gemetseld zijn, is leegstaan geen optie'.

‘In de boerenwereld is het niet fout wat ik heb gedaan.’

ZLTO-bestuurder Janus Scheepers

Bovendien was er al zicht op het PAS, vertelt hij: 'We hebben niet gewacht met uitbreiden, want de natuurvergunning zouden we repareren met het PAS. Dat is gebeurd. We hebben een hindernis gehad en dat is opgelost. Er is steeds zicht geweest op legalisatie.' Zijn boerderij zit tussen de stikstofgevoelige Natura 2000-reservaten Strabrechtse en Groote Heide. Volgens de beruchte landkaart van stikstofminister Christianne van der Wal moest de ammoniakuitstoot daar met 70% dalen.

Had hij niet gewoon op de vereiste natuurvergunning moeten wachten met uitbreiden? 'Tienduizenden voornamelijk niet-agrarische bedrijven hebben nog steeds geen natuurvergunning', voert Scheepers tot zijn verontschuldiging aan. 'In de boerenwereld, mijn belevingswereld, is het niet fout wat ik heb gedaan.'
Bemoei je met je eigen

In de documenten met PAS-melders springt ook de 61-jarige melkveehouder Wil Meulenbroeks in het Brabrantse Lage Mierde in het oog. Hij was van 2017 tot dit jaar bestuurder van sectorkoepel ZuivelNL en voorzitter van LTO Melkveehouderij.

Meulenbroeks breidde van 2012 tot 2018 met 39% uit tot 227 koeien, terwijl hij in 2017 als LTO-bestuurder in het blad Veeteelt verkondigde: ‘Op veel bedrijven zal de veestapel opnieuw ingekrompen moeten worden.' Alleen al in 2015 breidde Meulenbroeks met 36 melkkoeien uit terwijl zijn aanvraag om met een natuurvergunning uit te breiden nog in behandeling was.

Kritiek hierop doet Meulenbroeks af als kinnesinne van boeren die door de PAS-coulanceregeling of fosfaataffaire ruimte tekortkomen voor hun bedrijf. 'Schrijnende gevallen. Maar als het slecht gaat met je bedrijf moet je je niet met de zaken van je buurman bemoeien.'
Contraproductief

Eerst een nieuwe stal bouwen en dan verder zien, was ook de volgorde bij het familiebedrijf in het Overijsselse Bornerbroek van Koen Bolscher, voormalig bestuurder van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. Van 252 runderen waarvan 182 melkkoeien in 2012 breidde Bolscher onder het PAS met bijna de helft uit tot 361 runderen waarvan 237 melkkoeien. Terwijl de nieuwe stal er al stond. Een aanvraag van Bolscher voor een natuurvergunning vond de provincie in 2021 overbodig hoewel die bij meer dan 200 koeien vereist is.

Het stikstofbeleid is volgens de 38-jarige veehouder contraproductief. Politici overwegen lege plekken in stallen af te pakken. De reactie van boeren is dan vaak: opvullen, zegt Bolscher in de marge van een ledenvergadering van FrieslandCampina. 'Ik zie dat overal gebeuren.' Want ook hij weet dat 'de ruimte die de één gebruikt, afgaat van de ander.'

Statenlid en veehouder Tolkamp heeft een duidelijke conclusie over tien jaar overheidsbeleid rond landbouw, melk, fosfaat en stikstof. 'Het is een puinhoop.'

Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1440102/…
+6
Frans1
@sorry En dat moet de sectorbelangen behartigen. Een belangenbehartiger met het motto onder de bestuurders: geen beter belang dan eigen belang. En voor dit soort capriolen moeten andere bedrijven het veld ruimen om dit vergund te krijgen. Want de pasmelders zijn toch zo zielig.. niet allemaal dus. Bewust doordouwen, en achteraf janken
+4
weurding
@sorry het is wel makkelijk je schuldig te voelen terwijl je even een graai doet ten koste van anderen, iets van " als ik het maar heb...."
Arnold1988
@weurding ik geef het eerlijk toe:
Ik heb zware misdrijven begaan
Maar...ik ben er eerlijk en open over!!
Dan is het goed. Toch?
weurding
Melkboer16
Dat beconcurreren gaat meevallen denk ik!?
Hier is de afgelopen jaren de helft gestopt en de komende 5 jaar weer de helft en die grond blijft wel liggen. Varkensmest gaat de verwerking in en pluimveemest betalen ze al voor bij verbranding.
cornelissen
@Melkboer16 Ik zou toch het stuk even lezen, want de kop dekt de inhoud niet geheel.
+2
nooit
.

(klik om te vergroten)

Elvis
@nooit Dat kan, zijn hier ook 20% gegroeid in kgs fosfaat
sorry

+1
Arnold1988
@sorry niet te geloven
Samen met Duckie op reductietoer
Caroline is de weg echt kwijt
sorry
@Arnold1988 misschien vragen ze erwin ook wel
Arnold1988
@sorry dan zou ik Calon ook vragen
sorry
@Arnold1988 kinisine jonge
Albert Altena
@Arnold1988 Bedenk wiens brood men eet, wiens taal men spreekt.
Maw. Men kan er wel anders over denken!!!
Twentsch Land
Geen paniek...wil is nr 16 .... zover is het nog niet.

@Arnold1988
Arnold1988
@Twentsch Land wel makkelijk
Ik had nog twee opties waarop ik zou kunnen stemmen
BBB valt nu definitief af
Ik heb nu nog 1 keuze, exit keuzestress
Wel makkelijk om nu al te weten dat ik weer op de meest stabiele partij van Nederland ga stemmen
+1
de hoef
Quote Reactie van @Arnold1988:
t ik weer op de meest stabiele partij van Nederland ga stemmen

sgp
Twentsch Land
Idd de meest stabiele partij.

@de hoef
jan 10
Quote Reactie van @de hoef:
sgp

Zijn nogal bekrompen af en toe,maar prima platte land partij.
Twentsch Land
Ga jezelf niet weer teleurstellen

Stabiele partijen bestaan niet in Nederland

Er is echter een mogelijkheid .... begin je eigen partij en zorg dat het alleen bij jezelf blijft, je kan precies zeggen wat je wilt zonder het met een partij genoot te overleggen ..... richting andere partijen zul je soms water bij de wijn moeten doen wil je zelf ook een keer een resultaat behalen 😉

Wie niet waagt wie niet wint .... wie weet krijg je zelfs mijn stem 🤓

@Arnold1988
jan-cees
@Arnold1988 SGP is stabiel maar ook kantlijnpartij
Arnold1988
@jan-cees ach
Jij denkt dat ik sgp stem
Het feit dat ik rokjes en naaldhakken kan waarderen betekent niet automatisch dat ik sgp stem
Maar is niet erg hoor
Je zit er wel vaker langs😜
jan-cees
@Arnold1988 das 1 van de over de jaren heen partij met langste stabiele trackrecord
Arnold1988
@jan-cees ja
1 van
robbies
@Arnold1988 jij kunt niet eens op Meulenbroeks stemmen
KOC1981
@robbies de tweet hierboven komt uit de groene hoek die spotten met de kandidaten op de provinciale lijst van de BBB. Waar vinden we de volledige lijst?
familie pelle
@sorry ik denk en hoop dat het een foutje is van de BBB. Komt wel vaker voor dat een nieuwe partij mensen met een discutabele achtergrond op de lijst zet.
+1
Arnold1988
@familie pelle kijk eens wat Caroline verzameld heeft
Beetje onderzoek naar achtergrond gebeurt niet
Zo jammer
Na de verkiezingen weten andere partijen daar wel wat mee te doen
familie pelle
@Arnold1988
Quote:
. Na de verkiezingen weten andere partijen daar wel wat mee te doen

Denk je dat daar geen misperen op de lijst staan? BBB is voor de agrarische sector iig de minst slechte.
jan-cees
@familie pelle Daar verschillen we van inzicht volgens mij is Ja21 de betere partij voor de agrarische sector maar dat zal komen omdat ik zelf betrokken ben bij JA21 en dus het program mee heb geschreven en de schriftelijke inbreng over landbouw mede help vormgeven
Arnold1988
@jan-cees behalve wanneer jij op een stoeltje komt
Niet doen.
familie pelle
@jan-cees
Quote:
. omdat ik zelf betrokken ben bij JA21

Oké, dan is JA21 de op één na minst slechtste partij voor de landbouw.
Arnold1988
@familie pelle bbb is op moreel vlak bezig met een aftakeling
Zouden ze dit het artikel van FD geheel gemist hebben??

fd.nl/economie/1440102/…

Meneer Meulenbroeks die compleet lak heeft aan wetten en regels en het reductieplan ontdoken heeft??
+1
de Tank
Boeren strijden al jarenlang met elkaar om de schaarse ruimte gezien prijzen voor grond en produktierechten. Eten of gegeten worden, mooier is het niet.
Arnold1988
De pasmelders in het artikel helpen met opkoop van piekbelasters?
+2
jvt
Vraag aan een ieder: ieder was vrij om plaats te nemen in bestuursnetwerken en hadden ze het zelf anders gedaan? Waarschijnlijk niet. Enige zwakheid in het verhaal van Jos, die komt meeste aan bod in artikel, is het verwijzen naar de veehouder die er nu 600 melkt. Voor bijna 100 procent zeker weet ik wie hij bedoeld, maar vergeet te melden dat die op andere locatie ook gestopt zijn met melkvee en op bedrijf van schoonvader nieuw gebouwd hebben. Met dit in achterhoofd een verdubbeling in dieraantallen, maar Jos heeft zelf niet anders gedaan al is absolute koeaantal natuurlijk anders. Aan de andere kant veel landen in europa waar ze jaloers zijn op de waarde van verkregen rechten, veel boeren op leeftijd hadden ook graag deze ten gelde willen maken. Denk dat als hier in Wallonie er een premie, want zo kun je het ook noemen, kwam van ca 8000 euro per koe er weinig koeien meer overbleven hier.
+4
duitser
@jvt veel landen jaloers op verkregen rechten?

Nu kijk je teveel door de bril van een stopper. Wegens die dure verkregen rechten zitten jij en ik in het buitenland. Anders had je die stap niet gemaakt. De jeugd hier is heel blij dat hier geen dure rechten zijn. In Nederland is de jeugd die dure rechten vaak blok aan het been.
jvt
@duitser Quotum was europees , fosfaat niet. Was er destijds geen stop gekomen op handel van quotum naar vlaanderen was wallonie, uitgezonderd oostkantons en pays de herve, al leeg geweest. Denk ik frankrijk niet anders, was quotum vrij verhandelbaar geweest daar tegen nederlandse prijzen, zat alle melk nu enkel nog in bretagne en normandie bij wijze van spreken. Hier toch meer de insteek boeren om te leven en niet andersom. Meeste gingen verder met wat vleesvee, akkerbouw waar dat kan en eventueel alles in bio.
weurding
@jvt ondanks dat quotumprijzen in Nederland hoger lagen dan in omliggende landen gingen er vele boeren verder en anderen stopten, heeft Denk ik meer met leeftijd te maken dan dat men "het grote geld" niet kon weerstaan
weurding
Quote Reactie van @jvt:
Denk dat als hier in Wallonie er een premie, want zo kun je het ook noemen, kwam van ca 8000 euro per koe er weinig koeien meer overbleven hier.

dan is het toch raar volgens jou dat velen zelfs bijkopen in nl en de drive vinden om door te gaan? denkt dat ook in wallonie echt wel die-hards zitten, dat je zelf bij dat geld de handdoek in de ring zou gooien wil niet zeggen dat iedereen dat doet 😉
jvt
@weurding Nee, denk niet teveel als stopper. Ook jonge boeren zouden dan kiezen voor extensief wat vleesvee of akkerbouw. Maar snap idd niet dat je als, mits bankschuld het toelaat, je niet kiest voor verkoop, ofwel naar buitenland ofwel overal wat zzpen en rustig leven. Heb het zelf destijds niet gedaan, maar gezien huidige situatie nederland zou keuze nu anders zijn.
duitser
@jvt das de leeftijd. Mijn ouders zagen het ook somber in en toch werden we boer. Zo gaat het nu ook. Jeugd ziet vaak nog genoeg uitdaging. Gelukkig
+1
jvt
@duitser Koen, jij weet ook dat ik eea zeer positief zie voor melkvee, de jongere generatie heeft de toekomst want eindelijk lijkt wereldwijd voorzieningsgraad onder de 100 procent te schieten en goede prijzen. Vergrijzing begint eindelijk door te tellen icm arbeidsproblematiek en automatisering die niet meer zo snel gaat als laatse 25 jaar. Maar of die toekomst zo rooskleurig is voor de nederlandse jongere, dat is ander verhaal..
buorman
Deze toename:
''Tien dagen na de fosfaatpeildatum vraagt Scheepers onder het PAS opnieuw een natuurvergunning, voor een grotere uitbreiding dan eerder is afgewezen: 525 koeien en 520 varkens die 6047 kilo fosfaat uitstoten, een verdubbeling. Dat krijgt de ZLTO-bestuurder op 16 januari 2016 wel gehonoreerd.''
kon toch niet met een melding afgedaan worden?
Of heeft hij noch gewoon een PAS vergunning, en hoeft dus niet geholpen te worden.
Verleende PAS vergunningen zijn toch niet ingetrokken? Alleen de meldingen toch?
En dit zal toch ook niet kloppen, een aanvraag niet nodig in 2021?
''Een aanvraag van Bolscher voor een natuurvergunning vond de provincie in 2021 overbodig hoewel die bij meer dan 200 koeien vereist is.''
jan-cees
@buorman alle onder de pas veleende vergunningen zijn niet meer geldende.
+1
crisis
Quote Reactie van @jan-cees:
alle onder de pas veleende vergunningen zijn niet meer geldende.

Voor zover ik weet onjuist. Tot op dit moment zijn NBw-vergunningen die tijdens de PAS zijn uitgegeven onherroepelijk. Mocht je aantoonbaar andere info hebben dan horen we dat vast van je.
jan-cees
@crisis Nbw vergunningen zijn inderdaad onherroepelijk maar Pasmelding (die eigenlijk een Pasvergunning zijn volgens de rechter gezien de uitspraak afgelopen week over een positieve weigering) zijn niet meer geldig.
Jaap40
@jan-cees ok....dus de Pas vergunning ook niet meer geldig.
buorman
@jan-cees Ik sluit me vooreerst maar even aan bij crisis, dat een pas melding eigenlijk een vergunning was voor het houden van een bepaald aantal dieren, is m.i. niet hetzelfde als dat een Pas vergunning [aangevraagd en vergund na 1-7-15] als melding word gezien. Pas vergunningen die waren aangehouden en dus nog niet vergund zijn wel vernietigd.
Maar als jij jurispedentie hebt dat een verleende Pas vergunning [aangevraagd en vergund na 1-7-15] is vernietigd dan graag een linkje.
+1
hans-hans
@buorman een verleende pas vergunning is een nb vergunning ???? anders is het toch een melding ?

(ik moet er bij zeggen dat ik er niet veel van weet) daarom de vraag
buorman
@hans-hans
Ja voor zover ik weet [Maar als JC betere info heeft lees ik het graag] zijn onherroepelijk en nog altijd rechtsgeldig: De oude Nbw vergunning [aangevraagd voor 1-7-15], en een verleende vergunning aangevraagd na 1/7/15 [Pas verg] niet geldig zijn Pas meldingen [meestal geringe toename] en verg aanvragen van na 1/7/15 die niet verleend/aangehouden waren
frank post
@buorman enige uitzonderingen zijn de “interimmer”
buorman
@frank post Betreft dit interimmers die onder de pas wel alsnog een vergunning hebben aangevraagd maar niet gekregen, of ook diegenen die ook na 1/7/15 geen vergunning hebben aangevraagd?
''Interimmers/vernietigde vergunningen
Agrarische bedrijven die na aanwijsdata van Natura 2000-gebieden hun bedrijf hebben uitgebreid of gewijzigd zonder een verklaring van geen bedenkingen of natuurbeschermingsvergunning worden interimmers genoemd. De PAS biedt voor al deze bedrijven een oplossing omdat de feitelijke ammoniakemissie/stikstofdepositie van het veebedrijf al is meegenomen in AERIUS. Zowel de interimmers als de bedrijven waarvan de verleende natuurbeschermingsvergunning is vernietigd, mogen geen melding doen, maar dienen zelf alsnog een natuurbeschermingsvergunning aan te vragen om hun bedrijf alsnog te legaliseren. Het is van groot belang om uw situatie te (laten) onderzoeken door een deskundige omdat de situatie strafbaar wordt en u vervolgens voor een deel geen vee meer mag houden als de PAS ruimte op raakt.''
jan-cees
@buorman er is afgelopen week een uitspraak gedaan in overijssel dat een positieve weigering gelijk staat aan een afgegeven vergunning. Partijen gaan mogelijk in beroep maar mocht dat dit tot aan de RvS worden vastgehouden dan komen de pasmelders ook weer in een ander daglicht
buorman
@jan-cees wie/wat zijn die poitieve weigeringen? Mensen die geen verg aan hoefden/konden vragen omdat dat niet nodig zou zijn?
+1
jan-cees
@buorman iemand die vergunning aanvroeg en waar de provincie een verklaring van positieve weigering heeft afgegeven
robbies
@jan-cees heb je een link naar die uitspraak. Dat is voor veel boeren relevant, mn in Brabant.
jan-cees
@robbies heb ik nog geen link van maar zag uitspraak wel voorbij komen
buorman
@robbies @jan-cees
''Rechtspraak.nl
Inhoudsindicatie:
Weigering van een natuurvergunning omdat er door interne saldering geen sprake is van een vergunningplicht (positief weigeringsbesluit). De maatschap en de stichting stikstofclaim stellen daartegen beroep in. Zij willen uit het oogpunt van rechtszekerheid een natuurvergunning en geen positief weigeringsbesluit. Het beroep van de stichting is niet-ontvankelijk omdat zij geen belanghebbende is. Er is geen sprake van een bovenindividueel omdat er geen belangen van andere leden van de stichting of anderszins een ander belang dan het individuele belang van de maatschap in het geding zijn . Het beroep van de maatschap is niet-ontvankelijk vanwege het ontbreken van procesbelang. De rechtsgevolgen van het positieve weigeringsbesluit zijn gelijk aan die van een vergunning voor het gevraagde project waaraan dezelfde argumentatie ten grondslag zou zijn gelegd. Een vergunning levert in dit geval dus niet meer rechten op dan de positieve weigering, zodat de maatschap geen belang heeft bij het voeren van deze procedure.''
deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak/…
+1
John Spithoven
@buorman uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…

De uitspraak 19 oktober 22

Wij zijn deze zaak begonnen omdat:
Er op dit moment heel veel vergunningen met intern salderen worden afgegeven en de provincies dat af doen met een positieve weigering onder art 2.8 Wnb en niet met een Wnb onder art 2.7
Provincies nemen een disclaimer op in de positieve weigering, inhoud disclaimer is dat de positieve weigering vervalt op het moment dat de omstandigheden wijzigen, bijv Aerius kaarten wijzigen, model wijzigd of bijv emissie factoren. De disclaimer ondermijnt daardoor de rechtspositie van de onderneming, want als door omstandigheden ( vaak buiten macht ondernemer) de depositie wijzigd, is de positieve weigering waardeloos ( aldus de disclaimer)

Uitspraak is vreemd dan wel opzienbarend. Beide partijen worden niet ontvankelijk verklaard in deze zaak. Normaal levert dat geen inhoudelijke behandeling op. Nu wel
In het kort gezegd komt het daar op neer dat de rechter zegt partijen hebben geen rechtsbelang in deze zaak want buiten de disclaimer om vindt de rechter dat een positieve weigering vlgs art 2.8 Wnb gelijk gesteld moet worden als de Wnb zelf uit art 2.7
Er mag geen rechtsongelijkheid meer wezen tussen deze twee titels. Dat is winst dat nog wel bij de RvS moet worden bezegeld

Bijvangst is dat we mogelijk nu ook een haakje zien om alle pas melders, daar waar er een passende beoordeling is geweest tijdens de melding en deze voor het project uit ging ( voorzorgsbeginsel) te kunnen legaliseren zonder dat daar andere bedrijven voor hoeven te wijken. Maar dit behoeft verder onderzoek waar we nu mee bezig zijn.

Over de zaak komt een persbericht mits we alle ins en.outs bestudeerd hebben.
+1
robbies
@John Spithoven Als die uitspraak ook bij RvS overeind blijft, dan is dat wat mij betreft wel een extra contributierondje voor SSC waard 😉
John Spithoven
@John Spithoven Aanvulling op mijn bijdrage gisteren morgen na juridisch onderzoek

PAS melders met een passende beoordeling en realisatie project na 1 juli 15 kunnen NIET geholpen worden met een positieve weigering.

Er is namelijk een depositie toename in de passende beoordeling ten tijde van de aanvraag waar geen reductie ruimte vooraf is gerealiseerd.

Helaas
Arnold1988
@John Spithoven kan dat ook ik Jip en Janneke taal
John Spithoven
@Arnold1988 pas melders kunnen alleen geholpen worden met ruimte , Nbw vergund, latent of gerealiseerd.

Dit is enige mogelijkheid, waarbij mijn voorkeur uit gaat naar een vrijwillig en tegen vergoeding uitwisseling van latente ruimte.
Arnold1988
@John Spithoven dus...
Er wordt ruimte gezocht om mensen met enorme groeidrang zonder vergunning voor 1-7-2015 te helpen???
Ummm, laat ze rustig vrijwillige hulp zoeken. Zullen niet veel vrijwilligers voor zijn voor die opgave.
Twentsch Land
Er wordt ruimte gezocht om mensen met enorme groeidrang zonder vergunning voor 1-7-2015 te helpen???

Nee !

De overheid zoekt een oplossing voor zichzelf, voor het door hun door de kamer geloosde gedrocht systeem genaamd PAS .

Dat pasmelders hiermee misschien een voordeel mee kunnen behalen is voor de overheid bijzijnder.

Maar idd bizar dat er plannen zijn om die een vergunning hebben en zogenaamd een piekbelasters worden genoemd het hun te ontnemen en het een ander te geven.

@Arnold1988
Arnold1988
@Twentsch Land Ik sterf liever
+7
Twentsch Land
Rustig kerel, heb geen haast, die dag komt vanzelf wel.

@Arnold1988
HansBa
@John Spithoven dus de Pas melders met gerealiseerde stal voor juli 15 kunnen geholpen worden? En die daarna gebouwd heeft met een Pas melding had dus al een fosfaat probleem en zijn nu weer de Sjaak?
theo-lamers
@John Spithoven dat wisten ze toch van te voren, de pas was stikstof uitgeven die nog gecompenseerd moest worden. Met latente ruimte reduceer je geen emissie daarom die uitkoop.
jan-cees
@hans-hans boven de 1 mol berekende depositie kwam je in de vergunningmolen
buorman
@jan-cees En daar waar de ontwikkelingsruimte [bijna] op was al vanaf 0.05 mol:
''Meldingsplicht of vergunningsplicht
Wanneer de depositie van een nieuwe economische activiteit lager of gelijk aan de grenswaarde van 1 mol per hectare per jaar blijft, dan hoeft men geen vergunning aan te vragen en kan er eenvoudig met AERIUS een melding worden ingediend.
Nieuwe economische activiteiten boven de 1 mol/h/j hebben wel een natuurbeschermingsvergunning nodig.
Bestaande activiteiten die gebaseerd zijn op een milieuvergunning/AMvB die aan de voorwaarden voldoet, hoeven niet gemeld te worden.
Alle toegedeelde ontwikkelingsruimte wordt geregistreerd in het AERIUS register, zodat er een overzicht blijft van de totale uitgifte van depositie. Wanneer de ontwikkelingsruimte voor 95% benut is, wordt de grenswaarde van 1 mol per hectare per jaar teruggebracht naar 0.05 mol/ha/jaar.
AERIUS zal op 1 juli om 0.00 uur te gebruiken zijn. Het heeft wel een grote capaciteit maar de overheid verzoekt vriendelijk niet allemaal tegelijk met AERIUS te gaan berekenen omdat ze dan wel problemen verwachten. Via Aerius is het nadrukkelijk de bedoeling om de uitbreiding van uw bedrijf te berekenen en niet uw bestaand recht. Dit wordt duidelijk als naast de vergunde ook de gewenste veebezetting in Aerius wordt ingevuld.''
bron; melkveebedrijf
+1
de hoef
Quote Reactie van @buorman:
, dat een pas melding eigenlijk een vergunning

een pas melder heeft , een vergunning van 2004 als milieu vergunning de pas was een melding omdat hun geen stikstof gekocht hebben,
de nb vergunning is voledig gegunt op kg gekochte stikstof
+1
Frans1
@de hoef mijn laatste nb vergunning was in 2016, was onherroepelijk vergund onder de pas.zijn dat soort vergunningen allemaal waardeloos geworden?
de hoef
[@Frans1 dan zal ik het niet goed begrepen hebben , dacht dat pas een melding was
buorman
Quote Reactie van @Frans1:
vergund onder de pas.zijn dat soort vergunningen allemaal waardeloos geworden?

Dat is wel wat JC als reactie op mij gaf, maar voor zover ik weet geldt dat alleen voor de meldingen
jan-cees
@Frans1 je hebt een Nb vergunning gekregen omdat je boven de 1 mol depositie zat en een melding dan niet volstond en je hebt een trits mitigerende maatregelen getroffen jouw vergunning is hard en niet onwettig zoals de pasmeldingen vooralsnog wel zijn
buorman
@de hoef Wat jij citeert is een reactie van JC waar ik naar verwijs
bio boer
@de hoef hier in friesland geen Amoniak of wat dan ook ooits gekocht frieland deelde gewoon zo nb vergunningen uit had meschien nooit gemogen 😅
buorman
@bio boer Klopt niet bio boer, ook hier in Fryslan is er zat gehandeld/gesaldeerd in ammoniak voordat de Pas in werking trad
J Andringa
@buorman wij hebben ook moeten kopen
Vevo

Vevo
@Vevo hier in dit draadje Vreugdenhil zijn visie op verschillende pas melders
frank post
@Vevo als politiek de lijn volgt van Vreugenhil ziet het er slecht uit voor Jossen en Janussen.
Vevo
@frank post en voor de overheid zelf
+10
John Spithoven
En dan het volgende....in een echt democratisch functioneren bestuur was er deze ochtend een brief naar de leden gegaan met de boodschap dat betrokken en genoemde bestuurders tijdelijk hun functie neer leggen en LTO een intern onderzoek start naar integriteit van genoemde personen. Dan laat je zien dat je de democratie respecteert. In de echte wereld zijn deze gedragsregels de normaalste zaak van de dag.
+1
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. een echt democratisch functioneren bestuur was er deze ochtend een brief naar de leden gegaan met de boodschap dat betrokken en genoemde bestuurders tijdelijk hun functie neer leggen en LTO een intern onderzoek start naar integriteit van genoemde personen.

Kan “crisis” meteen werk van maken in z’n nieuwe functie.
jan-cees
@familie pelle Wat ik de afgelopen tijd zo voorbij heb zien komen zou crisis wel eens geen lto bestuurder kunnen zijn . Maar goed bij anoniemen is het natuurlijk vaker kip en ei verhaal
Arnold1988
@jan-cees Een bijzondere wending. Tikkie gekregen?
jan-cees
@Arnold1988 Nee zag tekst waarvan ik dacht die heb ik eerder gezien maar goed er zijn hondjes die fikkie heten . Tikkies die op mij indruk maken komen niet zo heel vaak voor en zeker nu niet
Twentsch Land
Tikkie is een manier van betaling middels mobiele telefoon. Denk dat eerder bedoeld werd dat je door ontvangen betaling je mening hebt gewijzigd.

@jan-cees
+1
jan-cees
@Twentsch Land moet je toch eerst tikkie verzoek doen dat heb ik niet gedaan
+1
Twentsch Land
Top 👍🏻

Meningen moeten niet om te kopen zijn.

@jan-cees
familie pelle
@jan-cees
Quote:
. zag tekst waarvan ik dacht die heb ik eerder gezien

Dat klopt.
Arnold1988
@familie pelle Wat is de nieuwe en vorige functie?
+1
matt
@Arnold1988 keer een raadspelletje voor jouw,ik had er niet zo’n moeite mee.
Jan-T
Quote Reactie van @John Spithoven:
.in een echt democratisch functioneren bestuur was er deze ochtend een brief naar de leden gegaan met de boodschap dat betrokken en genoemde bestuurders tijdelijk hun functie neer leggen

Zo hoort het wel te zijn in een wereld met normen en waarden waar een bestuurlijke functies voor zijn.
Maar denk dat alles al zo ziek is dat het niet meer mogelijk is.
De bom moet op een dusdanige manier ontploffen zodat de verantwoordelijken stilletjes en met zachte trom kunnen vertrekken.

Daar ben ik tot op het bot van overtuigd.
Tjeerd de groot laat zien hoe ziek alles is.
Want meneer de Groot is niet meer in staat om wat positiefs over de sector te vertellen.
Arnold1988
@John Spithoven Mee eens, maar kan nog op maandag
Tenminste, wanneer de reactie van de mestportefeuillehouder niet de norm is binnen de organisatie. Volgens hem is het normaal
Doet mij denken aan de pol van melkvee:

(klik om te vergroten)

nescio
@John Spithoven loyaliteit werd beloond met voorkennis. En zolang ze dat blijven doen dan.................
Groo
De heren van de tak en bens zullen morgen met passendemaatregelen moeten komen omtrent bestuurder
Doen ze dat niet. Is het einde lto in den haag
Arnold1988
@Groo Gaat niet gebeuren
Ambtenaren maken betreffende bestuurders openlijk belachelijk wanneer je er over hebt.
Begrijpelijk.
Wanneer je denkt dat je wat hebt aan belangenbehartiging, besteed het geld maar aan je hobby’s
Vdejong
@Arnold1988 ze krijgt alles al😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , uitstoot , boerderijen , natuurgebieden , stikstofruimte en remkes geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
188
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
8.465