Mini-trekker genoeg pk voor bloter/maaier ?

Goedemiddag leden van Tractorfan,

Tot nu toe een complete leek op gebied van tractoren, met de volgende vraag:

Heeft een mini-trekker met een vermogen van 15/20 pk, genoeg vermogen om een bloter/maaibalk te laten draaien ?

Mijn vader heeft altijd dieren gehad die de wei kaal aten, maar wil dit nu gaan doen met een trekker. Hij heeft zijn oog laten vallen op een mini-trekker en wil daar een bloter bij kopen van ongeveer 1.20 cm, want dat zou volgens hem allemaal mooi in de schuur passen. (lekker praktisch). We hebben allebei geen idee hoeveel pk een trekker moet hebben voor een bloter.
Heeft iemand hier een antwoord op?
Tips zijn altijd welkom!

Met vriendelijke groet,

Ramon

Deel dit topic

Reacties

Yanmarthomas
Een bloter van 120 moet prima gaan met 15-20 pk.
Rickhn
Dat moet idd wel lukken. zorg wel dat je een bekender merk neemt en niet een of ander chinees ding.
Ramon1200
@Rickhn bedankt voor je tip! Welke merken moet ik vermijden ?
Rickhn
@Ramon1200 ik jou was zou ik kijken naar bijvoorbeeld een kubota / iseki. dat zijn wel bewezen trekkertjes en genoeg onderdelen voor te krijgen als dat nodig is. met de chinezen heb ik geen ervaring mee, maar hoor je zo nu en dan wel eens wat over. weet niet uit welke regio je komt, maar heb zelf goede ervaring bij vm service. die hebben die dingen in alle soorten en maten.
Ramon1200
@Rickhn ik kom uit twente, dus vm service is een beetje te ver rijden. Maar ik ga hier in de buurt rondkijken 😄
Wybren de vries
@Ramon1200 kan je vader mischien ook nog wat hooir maken ?
Ramon1200
@Wybren de vries dat is het volgende project haha
+3
roscho
Een trekkertje van 15 pk is genoeg om een maaier/bloter van 1.20 m. te trekken met plm. 6 km/h. Ik maai zelf met een maaier van 1.50 m. en een 17 pk trekkertje (Hinomoto C144, zie de foto's in mijn profiel).
De maaier: als je niet wilt hooien, heb je het meest aan een maaier die het gemaaide gras mulcht. Dan kun je het gewoon laten liggen, als je het tenminste niet te lang laat groeien. Wil je hooien, dan heb je meer aan een maaier die het gras op nette rijtjes legt, bijv. een cyclomaaier. Deze hangt meestal opzij van de trekker, ik ben bang dat een minitrekker daarmee niet rechtop blijft. Dan heb je meer aan een "volwassen" trekker van 25-30 pk. Wil je, aan de andere kant, tussen boompjes maaien, dan geldt: hoe kleiner de trekker, hoe beter.
De trekkermerken: Voor een minitrekker kun je uitgaan van de gangbare Japanse merken: Iseki, Kubota, Yanmar, Hinomoto, .... . Kies geen Chinees. Daarmee rij je wel voor weinig geld nieuw, maar ze verouderen snel, zijn niet storingvrij en het is de vraag of je er onderdelen bij krijgt. Neem er wel 4wd bij, zo'n kleintje heeft al niet veel bij te zetten als het op trekken aankomt. Hydrostatische aandrijving is voor maaien wel gemakkelijk (trappeloos, zonder koppelen en je aftakas draait gewoon door).
Mocht je kiezen voor een "volwassen" trekker, dan kun je het best kiezen voor een gangbaar merk als Deutz, Ford, International enz. Is je grond niet al te nat, dan heb je daar geen 4wd nodig (en is je grond wel erg nat, dan moet je er niet op komen omdat je dan alles stuk rijdt).
Verder: een doordraaiende aftakas (=aftakas met een aparte koppeling) heeft voordelen. Als je de versnellingen schakelt, gaat niet ook je aftakas stil staan.
Ramon1200
@roscho bedankt voor je uitgebreide reactie. Ben weer een stuk wijzer geworden:)
contitour
@roscho Ben het helemaal met je (heldere) betoog eens. Ik maai om het huis met een Yanmar YM1500 18pk en dat is meer dan genoeg voor een 120 cm bloter. Het enige waar ik het niet helemaal mee eens ben is de 4wd. Als je op het gras blijft heb je dit volgens mij echt niet nodig (ik heb het iig nooit gemist). Kan ook veel problemen opleveren en is ook duurder in de aanschaf. Als je gaat frezen etc., wordt het verhaal natuurlijk anders.
roscho
Quote Reactie van @contitour:
4wd. Als je op het gras blijft heb je dit volgens mij echt niet nodig (ik heb het iig nooit gemist)

In principe heb je gelijk, voor maaien is het niet nodig. Ik ga ervan uit dat @Ramon1200 er misschien ook een autoaanhanger mee door zijn tuin wil sleuren, dan komt die 4wd goed van pas.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden trekker , tractoren , vermogen , kopen , schuur , dieren , wei en Tractorfan geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0