Illustratie van: Alex Miedema

Geen regie, geen strategie en geen diepgaande kennis

Deel dit topic

Reacties

+1
John Spithoven
Tip of idee

51 % van de PAS knelgevallen is verloren, volgens RIVM

Alle sector partijen zouden met het volgende plan een duidelijk statement kunnen afgeven richting lnv

Omdat latente ruimte onder pas knelgevallen schuiven ergens een barrière op roept, het volgende idee

Oproep: pas melders ,( gedefinieerd in echte pas knelgevallen, aanvraag en realisatie na 1 juli 15, vrijgestelde met depositie 0.05 mol en interimmers, voor febr 2009)
Koop stikstof uit de markt en wij , sector partijen, leggen de rekening bij lnv neer , want ze moeten de belofte waarmaken.

Wat bereik je
Pas melders gered
Bied een fatsoenlijke markt voor stoppers
Statement dat je achter je leden gaat staan.

Het is maar een tip🤨
de hoef
@John Spithoven goed plan
jg
@John Spithoven Aankopen voor de gehele/ gewenste vergunning of de huidige gerealiseerde aantallen ?
bio boer
@John Spithoven volgens mij heb ik wat gemist waarom kunnen pasmelders niet gelegaliseerd worden ?
Als de staat vrijwillig opkoopt kunnen ze die stikstof ruimte toch gebruiken ?
bio boer
@bio boer ik zie overigens nog wel kink in de kabel om pasmelders opnieuw tevergunnen die pasmelders hebben vaak een emissie arme vloer die ter discussie staat hoe veel uitstoot moeten we daar voor rekenen ?
+2
pieta
@bio boer Ik vind het wel raar dat je de ene boer gaat "opkopen" om een andere boer de mogelijkheid te geven om door te gaan.
+1
bio boer
@pieta dat was met melkquotum en fosfaat rechten ook zo toch we geven imand zak geld zo dat je zijn productie ruimte kunnen overnemen
Ik weet het ook allemaal niet meer hoor het loopt wel steets vaster op stikstof nu de vloeren ook nog ter discussie staan de hoop op nieuwbouw zakt hier beetje in de schoenen de provincie geeft voorlopig geen vergunningen meer af om ze ook niet meer weten hoe het moet wat wel mag en wat niet de 25 km staat ook ter discussie het is puinzooi
Waarom de politiek er nu ook nog voor kiest om de strenge kdw normen als doelen temaken die gehaald moeten worden voor 70% in 2030 is mij wat onduidelijk lijkt mij van de vloer op de zolder willen stappen in één keer
Laten we eerst herstellen naar de situatie van voor de pas daar heeft de rechter streep doorgehaald
Twentsch Land
Dat was met melkquotum en fosfaat rechten ook zo toch we geven imand zak geld zo dat je zijn productie ruimte kunnen overnemen

Nee dat is nooit gebeurd. Wel een generieke korting en knelgevallen wat toebedelen.

Bij opkopen of onteigenen piekbelasters is het niet generiek maar individueel.


@bio boer
klant
@pieta dat vindt ik ook slaat nergens op, de overheid heeft het fout gedaan moeten ze het ook maar weer oplossen.
bio boer
@klant kom met voorstel hoe
+1
John Spithoven
@bio boer RIVM melde vorige week het volgende.
Daar waar de KDW overschreden wordt kan de overheid opgekochte stikstof alleen maar besteden aan de natuur.....tot dat de kdw, het heilige der heiligen is gehaald....
bio boer
@John Spithoven maar als bedrijven onderelkaar deal sluiten is dat geen probleem ? Of steld rivm dat exsternsalderen helemaal niet kan/mag
+2
rene-de-jong
@John Spithoven is dat het zelfde RIVM dat de RvS vóór de PAS uitspraak adviseerde om de drempelwaarde in stand te houden ? bij12.nl/wp-content/uploads/…

En waarom is dit advies door RvS niet meegenomen in de PAS uitspraak

En waarom is er bij de buren wél een drempelwaarde mogelijk die zelfs een veelvoud is van 0,05......
Het BVG zette een verlaging van 7 mol naar 3% van KDW (door het OVG) terug naar 7 mol met verwijzing naar de Nederlandse aanpak !!
bverwg.de/150519U7C27.17.0/
Urteil vom 15.05.2019 - BVerwG 7 C 27.17
ECLI:DE:BVerwG:2019:150519U7C27.17.0


Even voor de kenners;
Er is hier geen drempelwaarde meer, ook niet 0,05, deze zijn met de PAS uitspraak ongeldig verklaard.

Wel is er een 0,005 'drempel' maar dit is uitsluitend wegens computer technische reden (?) wegens (reken)snelheid (?)Aerius computer....... #koekoek....
BertK
@John Spithoven Ongeacht vrijwillig of onteigend?
boer.
@John Spithoven weinig gebieden waar je nu al onder de kdw zit (25km). Als de huidige wet gehaald wordt zit 26% van de gebieden in 2030 nog boven de kdw. Daar is dus volgens het RIVM geen salderen mogelijk.
Er is maar 1 oplossing. KDW uit de wet
bertusvds
@John Spithoven extern salderen kan, maar de prov gelderland heeft nu bedacht dat je dan aan 4!!! kanten van je bedrijf stikstof moet opkopen omdat er anders toch een natuurgebied kan zijn waar een verslechtering kan optreden ! (we zijn er mee bezig)
bio boer
@bertusvds is eigrlijk wel logisch of je moet mega bedtijf opkopen die alle natuur binnen jou 25 km ruimschoots afdekt
Twentsch Land
Wat duidelijk wordt gezegd is ..... onteigenen kan mits het voor openbaar belang is ..... onteigenen voor natuur kan dus.

Een pas melder is geen openbaar belang....heel duidelijk dus.

John zijn advies, koop het op de markt lijkt dan de enige optie.

Het aankoop bedrag indienen en terug vragen bij de overheid is wel grappig, of het hout gaat snijden is nog maar de vraag en mocht het toch zo zijn zal het zolang duren dat het hout inmiddels vergaan is.
+1
HansBa
@Twentsch Land je kan het wel kopen maar als je niet extern kan salderen heb je er niets aan. Kosten vallen voor de meeste pas melders wel mee.
Twentsch Land
Dus niks doen ?

@HansBa
HansBa
@Twentsch Land dat zeg ik niet maar wat schiet je er mee op? Na 3 jaar zijn ze waarschijnlijk niets meer waard, of eerder.
Twentsch Land
Het hele gedoe om stikstof en dan heb ik het niet alleen over de agrarische sector loopt vast en zonder extern salderen blijft het vast.

@HansBa
HansBa
@Twentsch Land vertel dat provincie Overijssel dan maar is.
Twentsch Land
Ik denk dat de bouw en andere takken van bedrijvigheid dat wel gaan doen. Sterker nog .... er zijn al provincies die stikstof hebben gekocht van boeren met het voornemen het voor andere doelen te gebruiken.

@HansBa
+1
demelkboer
@Twentsch Land dat uit geven stikstof mag pas als op de locatie van de activiteit alle deposities binnen een straal van 25 km weer onder de KDW is. Dus dat duurt nog wel evemn . Zeker om dat je op sommige plekken noooit meer onder de KDW komt
boer.
@demelkboer loopt daar geen rechtszaak over?
Twentsch Land
Ik vraag mij af of dat wel houdbaar zal blijven want het is dan ook een rem voor andere sectoren.

@demelkboer
bio boer
@demelkboer als de achtergrond deposietie onder de kdw is kan de provincie daar ook zo een verguning voor verlenen hoef je ook een uitstoot van ander niet over tenemen
bio boer
@demelkboer in mijn geval is dat alle natuur binnen de 25 km is achtergrond deposietie onder de kdw toch geen vergunning om dat de vloeren ter discussie staan en traditioneel bouwen mag ook niet sinds 2015
+1
HansBa
@Twentsch Land denk het ook wel maar ook dat kan nog niet. Als de bouw vrijstelling eraf gaat zit de bouw met het zelfde probleem.
+1
John Spithoven
@HansBa Overijssel en Friesland hebben extern salderen on hold gezet. Zij beletten dat pas melders zich kunnen legaliseren. Ik zal binnen bestuur bespreken of we deze provincies sommeren om deze tegenwerking ongedaan te maken.
+2
KOC1981
@John Spithoven denk dat hier een stap tussen moet. Geen uitwisseling van NH3 en NOx. Denk dat de genoemde provincies met goede bedoelingen het extern salderen on hold hebben gezet. Om leegkopen van agrarisch Nederland te voorkomen.
bio boer
@John Spithoven waarom mogen boeren ondeling wel hadelen in vergunnings ruimte maar de overheid niet ? Daar klopt toch ook geen bal van
+1
BertK
@Twentsch Land Geen openbaar belang dat overheid haar fouten hersteld?
Twentsch Land
Zeker wel, zelfs met stip op 1

Zie jij het gebeuren ?

@BertK
BertK
demelkboer
Dus met 600 piekbelasters uitkopen zijn de pas melders nog geen eens allemaal geholpen. Remkes lulde maar wat. Verder kan met uitkoop van piekbelasters de bouwvrijstelling niet overal worden verlengd. Uit koop bij onteigening mag alleen tegoeden komen aan de natuur. Niet aan overige activiteiten.

Allemaal nog zo blij met Remkes?
+2
BertK
@demelkboer Nooit blij met zijn advies geweest, was oude verhaal in een nieuwe vertaling.
+1
Groen1
@demelkboer
+1
Arnold1988
@Groen1 “Wat is de definitie van piekbelasters? Een piekbelaster moet wel in de buurt zitten van pas-melders”
🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
+3
rene-de-jong
@Groen1 Over een paar weken komen ze er achter dat piekbelasters niet bestaan en over een paar weken komen ze wsl ook achter dat de bouwvrijstelling weer (even) op z'n gat ligt door de 'Porthos' uitspraak van de RvS wegens tijd (duur van project)
BertK
@rene-de-jong Waarom zou opkopen piekbelasters niet tbv PASmelders kunnen en wel voor de bouw?
HansBa
@BertK is geen algemeen belang.
BertK
@HansBa bouw wel?
HansBa
@BertKjep, woningnood is algemeen, pas melder is maar een boer.
Henk2
Gooi er gewoon een goede vrijwillige opkoopregeling tegen aan wie weet is de animo wel zo groot dat het probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Stel daarnaast weer de handel in ammoniak in zoals vroeger en room bij transacties 25 % af.
Het kost geld maar dit oeverloos gezeik kost nog veel meer.
+2
John Spithoven
@Henk2 Even wat feiten.....
er zijn opkoopregelingen......de korting voor de natuur is geen 25 maar 30 % ........de opkoopregelingen moeten ivm staatsteun marktconform zijn......dus alles is er

Maar de overheid heeft zich muur vast gewurmd in een interpretatie van de habitatrichtlijn die er in die 30 jaar voor gezorgd hebben dat een fatsoenlijk dak boven het hoofd van een ingezetenen niet van zelfsprekend is, laat staan betaalbaar en fatsoenlijk vreten.

En ze kunnen opkopen, onteigenen en afnemen wat ze willen, de bv Nederland red je er niet mee, de natuur red je er niet mee, alleen een virtueel doel bedacht onder laboratorium omstandigheden en berekend en gemodelleerd van achter een bureau.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kennis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN