Video: negen honderdtonners in de melkstal van familie Laan

Van de 240 melk- en kalfkoeien die op het bedrijf van Hetty en Dick Laan in Eenrum rondlopen, hebben negen koeien meer dan 100.000 kilogram melk geproduceerd en twee daarvan ook nog eens meer dan 10.000 kilogram vet en eiwit.

Deel dit topic

Reacties

Galebreaker
Gewoon een hele goeie boer.
January
O zal best, maar je moet het maar willen met oude koeien werken, geeft altijd meer werk ,
T60401
@January precies als ik de video bekijk zijn het ook niet allemaal koeien waarbij het vanzelf is gegaan. tenminste dat is mijn indruk. Heb er zelf nog geen gehad. 1 zit er kort tegen aan. Maar ik denk dat hij binnenkort toch vertrekt. Heel de winter is het een ophaal koe en dan houdt het er om of ze de 100000 vol maakt of opdroogt.
January
@T60401 ik ben een paar jaar geleden gestopt met de melkcontrole dus ik weet het niet , maar ik weet wel zeker dat ik ze niet heb
pieta
@T60401 Die heb ik nu ook Ă©Ă©n. Fitte koe met 98.000 op de teller. Ben haar aan het afmelken maar ze zakt net iets te vlug in productie en zou wel eens met de haven in het zicht kunnen stranden. Zou overigens voor mij het derde bedrijf zijn waar ik meer dan Ă©Ă©n 100-tonner zou hebben. We hebben overigens allemaal 100-tonners die het zonder strohok gehaald hebben.
+3
Noorderling
@T60401
zou het ook zoveel werk zijn per kilo melk?
Ik denk dat dat nog wel meevalt, het is wel een risico. Zit ook een hoop tijd in voordat een vaars vanzelf mee loopt en geeft in de eerste twee jaar al een 3000kg minder melk dan een oude koe.

Als je nog zoveel zulke koeien hebt lopen gaat er gewoon erg veel goed. Dat red je niet alleen met maar dokteren. Met 5x melkziekte gaat je dat niet lukken, niet drachtig worden houdt alles op, kreupel is ook een aanslag op een oude koe. En dan zijn er nog wel bedrijven waar het veel harder gaat, Knoef 100, ook bedrijven met 500 koeien en meer die de een na de ander over de streep trekken. Als er gemiddeld elke dag 2 koeien kalven verzuip je er ook in als dat niet loopt.
Toch mooi dat er boeren zijn die de lat telkens hoger leggen en laat zien wat het potentieel van onze eigen koeien is.

boerderij.nl/vruchtbaarheidsrichtlijn-biedt-struct…
cs-agrar
@Noorderling plaats daar eens foto van, is achter betaalmuur
+1
matt
@cs-agrar Laan is een echte koeienliefhebber. “Een koe die slecht drachtig wil worden, maar een goede productie haalt en gezond is, voer ik niet snel af. Een aantal jaar geleden heb ik een koe 24 keer geïnsemineerd. Zij is uiteindelijk toch drachtig geworden en heeft de 100.000 liter gehaald.” De melkveehouder insemineert de helft van alle koeien met Belgisch Blauwe. “Bij sommige koeien gebruik ik een Holstein en Belgisch Blauwe tegelijkertijd. Dat verhoogt de kans op een bevruchting omdat de zaadcellen een onderlinge strijd voeren. Ik wist niet dat het waar was, maar een van de zoons leerde het op school.”
January
@matt dat geloof je toch Niet, sommige koeien worden nog niet dr als er een emmer vol sperma in doet , zulke koeien gaan hier direkt weg max 4 keer als het een hele beste en dan worden ze afgemolken , zet gewoon rijkelijk jv op , als je dat maar lang genoeg doet krijg je steeds betere vruchtbaarheid in je veestapel
+3
Noorderling
Quote Reactie van @January:
als je dat maar lang genoeg doet krijg je steeds betere vruchtbaarheid in je veestapel

niet als je de bloedlijn stopt met vleesstier.
Opfokkosten heb je, de rest is winst. Wat is 200euro sperma in relatie tot opfokken van 2000 euro?
Is met een extra lijst kostenpost van 2cent. Opfokkosten liggen op 5cent per kg melk over een productie bij afvoer van 40.000kg melk. Het verdunt al heel snel en mag dus best wat kosten voordat het duurder is dan opfokken. Wil niet zeggen dat je daarom geen problemen moet voorkomen, vraag is of dat altijd aan de koe ligt? Meestal niet.

Kengetallen manipuleren is heel simpel. 1x insemineren en daarna op bewust gust en je hebt vruchtbaarheidskengetallen waar je je vingers bij af kunt likken. Alleen geen drachtige koeien en melk in de tank, daar betaal je makkelijker rekeningen van dan gemanipuleerde kengetallen.
January
@Noorderling vlees stieren gebruik ik niet , kosten van opfok is ook een moeilijk begrip , in mijn geval ik heb genoeg ruimte en genoeg voer ,verkoop een gedeelte ,
Noorderling
@January
Prima als dat kan.
Zou er verkoop van voer, granen, verhuur grond, meer koeien melken tegenover kunnen zetten en weet je wat het mag kosten.

Dan is jongvee niet zomaar het beste saldo, sterker nog. 1 kalf plus pink/vaars levert minder op dan saldo van een melkkoe.
January
@Noorderling Dat zou kunnen maar ook meer werk en daar zit ik niet op te wachten
cs-agrar
Kijk, die boer kan het
de Tank
Krasse dames, mooie locatie waar hij zit, topgrond Nog mee bezig geweest voor we bedrijf in Zeerijp aankochten.
sjoerd de melker
Proficiat, knap hoor
+1
Marco de 1ste
Met oude koeien en een jonge vrouw heeft de boer veel werk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's familie , koeien , melk , melkstal , eiwit en 100.000 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0