Interview Willem Bruil: ‘Piekbelasters worden voor de trein gegooid’ - Boerderij
‘Ben jij nou voor of tegen de boeren?’ Die vraag krijgt Willem Bruil al 30 jaar regelmatig te horen. De gezaghebbend agrarisch jurist en Boerderij-columnist kan er wel om lachen. “Ik ben niet voor of tegen boeren maar voor rechtvaardigheid”, is zijn antwoord. En daar wringt het nogal eens, vaak ten nadele van boeren. Maar soms juist ook als gevolg van beleid dat eigenlijk boer-vriendelijk is bedoeld. Bruil: “Waarom zijn regels zo ingewikkeld? Dat is heel vaak zo om boeren tegemoet te komen. Neem het Besluit gebruik meststoffen. Dat begon ooit met een paar simpele artikels maar het werden er steeds meer vanwege alle uitzonderingen voor bijzondere situaties. Er is een spanningsveld in de wetgeving tussen eenvoud en rechtvaardigheid.”
Bron
Deel dit topic
Lees ook
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's lachen , boerderij , meststoffen , regels , Agrarisch , wetgeving , pas-melders en onteigenen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Denk men nu werkelijk dat je binnen één jaar 600 bedrijven juridisch kunt liquideren.
Voor onteigening zal het zelfde gelden , er kan dus alleen op vrijwillige basis zaken worden gedaan met een piekbelaster
Nu is de overtuiging bij de politiek dat het niet genoeg is om de natuur in stand tehouden moet 75% aan de kdw moet voldoen die onrealistisch is in dit land
Dat neemt niet weg dat er nu toch stikstofruimte nodig is – om te bouwen en voor PAS-melders. Dat is de belangrijkste boodschap van Remkes’ nieuwe rapport. Toch?
“Nee, dat is een verkeerde conclusie. Het klopt niet. Zat Nederland op slot voordat het PAS er was? Nee. Projecten die het erger maken voor de natuur mogen niet, tenzij er een dwingende reden is voor het openbaar belang, daarvoor is er de ADC-toets. Dan mag het wel en is compensatie nodig. Boeren voldoen niet aan die toets. Maar zij kunnen wel salderen – intern of extern. We hadden vrij makkelijk terug gekund naar het systeem van voor 2015 maar dat is niet gebeurd. Dat is de overheid te verwijten. En nu ligt er de stikstofwet met een ambitieus reductiedoel, dat niet uit de Vogel- en Habitatrichtlijn komt en ook niet moet van de RvS. Minister Van der Wal zegt tien keer in een debat: dit moet van Brussel, de VHR schrijft ons dit voor. Maar dat liegt ze.”