Wat gebeurt er met Remkes' stikstofrapport? Kabinet reageert vandaag



Quote:
Veel boeren zijn vooral benieuwd naar de reactie op twee ingrijpende voorstellen uit het rapport: het plan voor 'piekbelasters' en de 'zonering' van Nederland.

Deel dit topic

Reacties

KOC1981
In het artikel wordt verwezen naar waar het "nieuwe kaartje" vandaan komt:

Het idee om Nederland wat betreft landbouw op te delen in vier gebieden - ofwel 'zonering' - is niet nieuw. Remkes zegt zelf al dat hij die indeling heeft overgenomen uit een uitvoerig essay van onderzoekers van de Wageningen Universiteit over de toekomst van de landbouw.

Een van de auteurs van dat essay, dat vorig jaar is gepubliceerd, is hoogleraar landgebruiksplanning Martha Bakker

(klik om te vergroten)

achnaton
@KOC1981 Intensieve niet grondgebonden landbouw staat er niet op. Die vallen dan onder agropark of zullen over gaan op grondgebonden.

wur.nl/en/show/…
Kars
@KOC1981 intensief grondgebonden, daar zit ik. Terwijl ik stikstof kaartje 12% zat. Ik snap er eik niks meer van
BertK
@Kars De gebieden waar intensievere landbouw mogelijk is, hoeft minder gereduceerd te worden omdat ze weinig schade toebrengen aan de natuur etc. Klopt dus met elkaar. Rood/oranje is in dit geval gunstig, je bent een gevaar maar je doet op die plek weinig kwaad (sarcastisch bedoeld).
marcsterreborn
Het kabinet ondersteunt in grote lijnen de aanbevelingen van Johan Remkes. Het kabinet acht het echter niet haalbaar om binnen een jaar al de stikstofbelasting van 500 tot 600 bedrijven weg te halen, zoals Remkes adviseert. Daar is, denkt het kabinet, meer tijd voor nodig.
Boerderij. Nl
boerderij.nl/kabinet-wil-meer-tijd-voor-wegwerken-…
KOC1981
@marcsterreborn Denk dat het kabinet daar gelijk in heeft dat binnen een jaar niet realistisch is. Maar welke consequentie heeft deze uitspraak?
Voor de PAS-melders?
En voor de overige veehouders generieke maatregelen omdat de tijdlijn van specifieke maatregelen niet haalbaar is?
KOC1981
@KOC1981 nog even geduld om te zien of de glazen bol werkt.
+1
robbies
@KOC1981 PAS-melders kunnen gelegaliseerd worden uit de stoppers
Albert Altena
@robbies En op deze manier worden boeren tegen elkaar uitgespeeld.
+2
robbies
@Albert Altena hoe dan? Stoppers zijn er van alle tijden. T gros blijft zitten en gaat wat akkerbouwer. Sommige slopen de stallen of herbestemmen ze naar andere activiteiten. Allemaal prima, maar laat dan de ammoniak maar ten goede komen aan de sector.
Albert Altena
@robbies En als er geen stoppers genoeg zijn?
Dan zal er gezegd worden.
We moeten wel gedwongen uittreders maken, anders!!!!!
robbies
@Albert Altena dan gaan we Brabants beleid over heel NL uitrollen
Albert Altena
@robbies Dat kun je wel zeggen. Maar Nederland is Brabant niet.
robbies
@Albert Altena klopt. Wij lopen voor
Melkboer16
@robbiesPas melders kunnen die ammoniak dan toch kopen
robbies
@Melkboer16 waarom kopen? Als je geen stallen meer hebt, komt de overheid het voor niks innemen.
KOC1981
@robbies In Brabant wel, omdat je versnelt stoppers produceert met de verplichting van de stalaanpassingen in 2024
demelkboer
@marcsterreborn ze kopen tijd om eerst uit te roken en natuurlijk te laten afvloeien. De bedrijven naast n2000 worden gewoon afgewaardeerd door de markt
Marco de 1ste
Was het al maart 2023. Dan kwam er gauw een einde aan deze klucht.
BertK
@Marco de 1ste In je dromen! Alles wat kabinet produceert komt nog door Tweede Kamer, strandt in de Eerste Kamer, verandert niks, we draaien nog verder klem.
Stadsboer
Is het ook ergens live te volgen? Ik zie het niet op de agenda staan.
KOC1981
@Stadsboer komt er niet gewoon een brief deze namiddag?
En dan lekker naar de VRIJMIBO met z'n alle en laat die boeren maar wakker liggen komend weekend.
achnaton
@Stadsboer Het wordt nachtwerk!
+1
p.w.
Het kabinet acht het niet haalbaar om binnen een jaar al de stikstofbelasting van 500 tot 600 bedrijven weg te halen, zoals Johan Remkes adviseert. Maar in grote lijnen ondersteunt het kabinet de aanbevelingen van de stikstofbemiddelaar.

Marcia Nieuwenhuis 14-10-22, 11:49 Laatste update: 12:00
Dat melden meerdere kabinetsbronnen aan deze site. Achterliggende gedachte van het binnen een jaar uitkopen van honderden grote stikstofuitstoters bij natuurgebieden was dat andere, eerder gedupeerde boeren daardoor juist meer ruimte zouden krijgen. Maar gedwongen uitkoop ten behoeve van de natuur is juridisch ingewikkeld of zelfs onmogelijk, als het achterliggende doel is om daarmee andere boeren juist wél ruimte te geven.

Al benadrukken kabinetsbronnen ook dat het streven wel blijft om toch binnen een jaar al de uitstoot van deze honderden zogenoemde ‘piekbelasters’ bij natuurgebieden drastisch te verminderen. Dit kan door vrijwillige uitkoop, verandering van activiteiten of verhuizing verder weg van een natuurgebied.

Geen gedwongen uitkoop
Landbouworganisaties zijn mordicus tegen gedwongen opkoop. Het kabinet ziet gedwongen uitkoop ook niet zitten, meldden coalitiebronnen woensdag al aan deze site. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) oordeelde eerder ook al dat de verwachtingen van uitkopen ‘onrealistisch’ zijn.

2030 in de wet, maar met ‘ijkmomenten’
Het jaar 2030 komt in de wet. Maar de suggestie van Remkes om in 2025 en 2028 twee ‘ijkmomenten’ in te bouwen neemt het kabinet ook over. Op die twee momenten zal worden bekeken of 2030 nog haalbaar is. Hiermee kunnen alle partijen in het kabinet uit de voeten richting hun achterban. D66 zal zeggen: 2030 komt gewoon in de wet. CDA zal zeggen dat 2030 inderdaad ‘niet heilig’ is zoals leider Wopke Hoekstra eerder al beweerde. Zijn uitspraak zette de verhoudingen in het kabinet op scherp. Maar met deze beweringsformule lijken de gemoederen wat dat betreft weer gesust. En hiermee houdt het kabinet zich ook aan het coalitieakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie eind vorig jaar hebben gesloten.
Jannus
+4
Twentsch Land
Hij is wel eerlijk.

Sterker: hij is één van de weinige betrokkenen ‘op het stikstofdossier’ die gewoon eerlijk zegt wat het doel is.

Boeren eruit, huizenbouwers erin.

Ik vindt die tjeerd niet eerlijk, hij kan dan ook wel een mening geven maar ook die was niet eerlijk !

Tjeerd heeft gezegd dat de veestapel flink moet verminderen om de natuur !!!

Nu ze in de gaten hebben gekregen dat het niet lukt om de boeren met die leugen op te zadelen komen ze ook voor de dag dat het om huizen gaat.

@cs-agrar
Willem123
@Twentsch Land DAN MAAR EERST PROVINCIE GRONINGEN OP NIEUW OPBOUWEN MET AARDBEVINGSBESTENDIGE HUIZEN EN BOERDERIJEN EN DE REST......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN