Twee gezinsinkomens uit een koppel van vijftig melkkoeien
Bron
Deel dit topic
Lees ook
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's koeien , erf , melken , melkkoeien , kringloop , stierkalveren , consument , vleesproductie en koppel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/…
Echter wat mij wel hekelt aan deze beste man is dat hij ook bij de hoge heren verkondigd hoe de landbouw eruit moet komen te zien. Daar zijn de D33 poppetjes natuurlijk wel voor te porren. Hij vergeet hiermee alleen als zijn bedrijfsvoering de toekomst is de markt snel verzadigd en ook hij geen droog brood meer verdiend.
Deze man verteld niets over zijn financiering.
Wat kost hem de 90 ha natuurgrond.
Aanvoer van 200 ton compost.
Zulks beleid is maar voor een enkeling weggelegd, laat hem dat erbij vertellen.
Niks op tegen.
Maar met 50 koetjes is jou bedrijf niet levensvatbaar in Nederland voor twee gezinnen.
en met een gezin op termijn ook niet
Het scheuren, doodspuiten of vernietigen van grasland is aan regels gebonden. Die regels gelden voor percelen die worden gebruikt voor voerproductie of beweiding en voor ten minste met 50% met gras beteeld zijn (of waren). De regels gelden dus niet voor grasland dat wordt gebruikt voor graszaad, graszoden, siergrassen of groene braak.
De afgelopen periode hebben veel percelen grasland ernstig geleden onder de droogte. Zo ernstig wellicht dat wordt overwogen het grasland opnieuw in te zaaien. Let daarbij wel op de regels want dit mag niet altijd en niet zomaar. Hieronder een korte samenvatting van de verschillende regels:
Klei en veengrond
Gras op klei- veengrond mag in verschillende perioden worden gescheurd of vernietigd. Grofweg mag u in de periode 1 februari t/m 15 september grasland vernietigen op klei- en veengrond. In de periode 16 september t/m 30 november mag grasland op klei- en veengrond worden vernietigd als direct daarna tulpen, krokussen, irissen of blauwe druifjes (muscari) wordt geplant en in de periode 1 november t/m 31 december mag op kleigrond grasland op kleigrond worden vernietigd als het eerstvolgende gewas geen gras is. Gras op veengrond mag in deze periode niet worden vernietigd. Let wel op het nemen van een scheurmonster wanneer u een stikstofbehoeftig gewas inzaait dat u wilt bemesten.
Gras op zand- en lössgrond mag in de periode van 1 februari tot en met 10 mei worden vernietigd wanneer direct daarna een stikstofbehoeftig gewas wordt geteeld. In de periode 1 februari tot en met 31 mei mag grasland worden vernietigd wanneer direct daarna gras teelt wordt geteeld.
In de periode 1 juni t/m 15 juli mag grasland worden vernietigd als een aangewezen aaltjesbeheersend gewas in op het perceel wordt gezaaid.
Heeft u een derogatiebedrijf? Dan mag u ook in de periode 1 juni tot en met 31 augustus grasland worden gescheurd voor graslandvernieuwing. U moet dit wel van tevoren bij RVO aanmelden. Dit kan tot en met 31 augustus. Er is geen stikstofbemonsteringsplicht na het scheuren vervalt hierdoor voor deze percelen. Wel dient rekening te worden gehouden met een korting van 50 kilogram stikstof per hectare op uw stikstofgebruiksnorm.
In de periode 16 september t/m 30 november mag het grasland worden vernietigen als direct daarna tulpen, krokussen, irissen of blauwe druifjes (muscari) worden geplant.
Nederlands grote biologische vriend John Arink is zijn optrekje ook aan het verbouwen en poldert de boel om en vermengd zijn eigen schrale grond met stikstofrijke grond van een ander.
Natuurmonumenten heeft in de omgeving van John een paardenhouderij weggekocht ten behoeve van nog meer Winterswijkse natuurontwikkeling, in hetzelfde gebied als waar de boeren van de zomer een stukje hadden geannexeerd.
En bij natuurontwikkeling komt vanzelfsprekend altijd grond vrij. Deze nutriënten stikstofrijke grond wordt verspreid over een biologische bedrijfsvoering waar minder de norm is. Minder intensiverende landbouw. Minder mest. Minder productie. Minder consumeren. Minder concurerende collega's. Arink.
John Arink wil graag meedenken
gld.nl/video/7780306/…
Herenboeren Assen krijgt boete voor scheuren van grasland
Met het frezen van een stuk grasland in november, is Herenboeren Assen wel degelijk de fout ingegaan. De stichting krijgt dan ook een boete. Hoe hoog deze is, is Herenboeren Assen nog niet bekend. Ze hebben inmiddels al wel een afschrift van het proces-verbaal binnen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht de zaak. Die concludeert dat 'met het scheuren van grasland in strijd is gehandeld met het Besluit gebruik meststoffen', zo valt in het proces-verbaal te lezen.
Boete nog niet binnen
google.com/amp/s/…
Op bovenstaand verhaal is geen hoor wederhoor van toepassing. Het is een constatering geweest dat niet alles overal kan maar bij sommigen kan blijkbaar alles. En John er een handje van heeft gekregen middels televisie optredens en krantenschrijfsel graag mee te willen denken.
Wij helpen John graag even meedenken aan wettelijke regels, mocht ie het zelf vergeten zijn. Of het moet groene braakland worden en het verdienmodel zit 'm in de subsidie.
Team Avin.
Dick.