Meer boeren willen weg uit Nederland: ‘In Duitsland zijn geen dure fosfaatrechten’

STEENDEREN - De grootste melkveehouder van Nederland, Vreba Melkvee van de familie Van Bakel, vertrekt uit de Achterhoek en heeft een boerderij gekocht in Duitsland. Reden, aldus de Van Bakels: de regels zijn daar minder streng. Ze zijn niet de enige. Het aantal boeren dat nadenkt over emigreren is het afgelopen jaar toegenomen.

Deel dit topic

Reacties

Achso
Litouwen is ook een goede optie. Veel ruimte, bakken subsidie
robbies
@Achso en een werkend kadaster??
Achso
@robbies zeker. Het is geen ‘ het wilde oosten’ meer
casev2
@Achso was litouwen niet het land waar ze in 2015 zo goed als niks meer betaalde voor de melk?
Achso
@casev2 klopt. Maar sindsdien rijden poolse ondernemingen om de melk op te halen. Die betalen wel normaal
bio boer
Duitsland schiet je niet zo veel exstra mee op lijkt mij
+3
labella
@bio boer In Duitsland wel goeie schnitzels.😄
klant
@labella veel mollen
pa
Quote Reactie van @bio boer:
lijkt mij
Feiten daar gaat het om
bio boer
@pa daar heb je ook al gedoe met rode gebieden die ze hier ook willen 20% korting op bemesting ruimte las ergens ook 20% korting op dierlijke mest weet iemand daar meer van ? Dat zou betekenen nog maar 136 kg n uit dierlijke mest dat gaat mij wat tegek 😅
hypotheekboer
@bio boer klopt idd. Google maar op Rote Gebiete Düngeverordnung
Twentsch Land
Timmermans de groene klimaat smurf in Brussel had het een paar jaar geleden over dat er ruimte en mogelijkheden zat waren in de Oekraïne voor de Ned boeren !!!

De laatste tijd hoor je hem daar niet meer over 🧐
+1
sjoerd de melker
@Twentsch Land daar zijn ze nog steeds aan het ruimte bijmaken
January
Hehe nu worden ze pas wakker in Nederland, wegwezen kan het vaak genoeg zeggen
Albert Peters
@January wie houd je tegen?
+3
ntd79
@January waarom, ik zit lekker op de bank met een bak koffie, straks een flesje bier, ik denk ook nog wel chippie, boven ligt het spul allemaal warm in bed. Geef me eens een goede reden😌
Melkboer16
@ntd79 zo denk ik er ook over. Mocht de generatie na mij er anders over denken dan hou ik ze niet tegen maar ik ga niet mee.
January
@Melkboer16 dat hoeft toch ook niet , maar voor de jonge boeren zeg ik weg wezen
Noorderling
@January
dan komt de belangrijkste vraag, waar naar toe?
Waar heb je weinig milieuwetgeving, goede gegarandeerde afzet, zeeklimaat, maar ook enigszins betrouwbare partijen waar je zaken mee kunt doen en op vertrouwen als melkstalleverancier, voer, dierenarts etc?

Regelbrij is er vaak gekomen omdat economische motieven afgeremd moeten worden om allerlei redenen.
Dat ergens ruimte is waar je kunt doen en laten wat je wilt, zal dan economisch gezien wel geen 100punten plek zijn waar je ineens gigantische stappen kunt zetten, anders had een ander dat toch ook al wel gedaan of had er nog gezeten?
j h p
@Noorderling Waarom ineens gigantische stappen zetten? Is groei dan een doel?
+1
ntd79
@j h p ik heb groei, lees inkomen genereren, altijd een hoofdreden gevonden om te emigreren. Met andere woorden, stel je hebt een bedrijf in Nederland met 100 koeien en groei is geen ambitie, waarom zou je dan emigreren?
+2
ntd79
@ntd79 dat hebben wij voor onszelf ook niet. We zitten aan de grens van een gezinsbedrijf en leiding geven aan personeel op een bedrijf met 500 plus koeien trekt mij totaal niet. Met andere woorden, groei in aantal stuks vee is bij ons niet meer aan de orde, en daarom zie ik dus eigenlijk geen enkele reden om te emigreren. Voor jongeren die het te klein hebben, de overname financieel onmogelijk, stokoude toko enz enz zie ik die reden wel.
Raal
@ntd79 misschien kun je in het buitenland met hetzelfde aantal koeien het dubbele verdienen. Dus geen groei toch extra inkomsten
ntd79
@Raal ja, maar ik ga nu al over de 100, dus kan ook niet nog meer gaan vreten😁nee, snap heus wel wat je bedoeld, ben zelf 2 keer verplaatst, vrijwillig en marktconform, dus iedere keer weer in een bestaand spul, en dat weer moeten opbouwen. Wij vinden het wel best, alles en iedereen is hier goed op de plek. Als je jong bent en het trekt, dan zou ik zeker gaan. Ik zal het helemaal mis hebben, maar ik betwijfel erg sterk dat als je hier een gezin hebt, de 40/45 gepasseerd, hier in Nederland een goed bedrijf, of je dan nog echt gelukkig gaat worden.
+2
Vdejong
@ntd79 als je daar gelukkig bent met de dingen die je hebt, dan moet je zeker niet gaan. Mij is geleerd; regeren is voor uit zien. Dus toen de provincie met een woest aantrekkelijk aanbod kwam en we de vele bedreigingen voor ons bedrijf hadden geëvalueerd, was de beslissing snel genomen. Daarnaast hebben we geen opvolging en studeren beide kinderen in Engeland, dus vanwege het gezin hoefden we ook niet in Nederland te blijven. Zo zijn we, na de vijftig gepasseerd te zijn, een nieuw avontuur begonnen.
January
@Vdejong ik ben ook al over de 50 en waarschijnlijk ook geen opvolging maar ben 25 jaar geleden al weg gegaan, heb altijd mijn eigen weg gegaan, heb onder het gemiddelde aan tal koeien en pruts maar wat aan
ntd79
@Vdejong dat is wel weer een voordeel, dat kinderen ouder zijn en helemaal als ze zelf al in het buitenland wonen. Daar heb ik dan ook wel respect voor, de meesten die de vijftig gepasseerd zijn en zonder opvolging, die gaan zo'n avontuur niet meer aan. Het lijkt mij, ik zou datzelf wel heel erg hebben, dat je er een flink schuldgevoel van kunt krijgen als je met het hele gezin naar het buitenland gaat omdat dat beter is voor de boerderij. Als je in de 20 bent zou me dat niks kunnen schelen dat je bij wijze van in een woon unit ergens in Oost Europa een bedrijf aan het opbouwen bent
Vdejong
Quote Reactie van @ntd79:
dat beter is voor de boerderij

zolang het maar beter is voor je zelf. Er is hier wel controle op bepaalde dingen maar niet zo overdreven als in Nederland. De laatste jaren was het echt niet meer fijn boeren, bij alles wat je deed 3 keer nadenken of het wel mocht.
En wanneer is het beter voor de boerderij? We molken 100 koeien in Nederland, nu hebben we er 50 aan de melk. Is groter beter?
January
@Vdejong dat denk ik dus ook niet ik heb er 100 en dat is ver onder het gemiddelde hier , maar voor mij best genoeg
+2
Vdejong
Quote Reactie van @Noorderling:
Waar heb je weinig milieuwetgeving, goede gegarandeerde afzet, zeeklimaat, maar ook enigszins betrouwbare partijen waar je zaken mee kunt doen en op vertrouwen als melkstalleverancier, voer, dierenarts etc?
kijk daar begint het al. Als je denkt dat er bij emigratie niets moet/zal veranderen, dan kun je beter blijven zitten waar je zit. Maar dan moet je ook de consequenties van het beleid van jullie regering accepteren en niet lopen janken.
Vdejong
@Vdejong kijk ook wij missen bepaalde dingen die we in Nederland hadden en dan heb ik het niet over stroop of frikadellen, maar als je je niet opensteld voor verandering kun je, zoals gezegd, beter in vernederland blijven
+2
ntd79
@Vdejong dus ik moet alles voor zoete koek slikken en zo niet dan moet je verkassen naar buitenland?
Vdejong
@ntd79 Dat zeg ik niet. Ik ben het ook niet eens met wat de nederlandse regering jullie probeert te flikken. Ik heb alleen gezegd, als reactie op @Noorderling , dat je beter kunt blijven zitten waar je zit als je wilt dat er niets veranderd.
Noorderling
Quote Reactie van @Vdejong:
Als je denkt dat er bij emigratie niets moet/zal veranderen, dan kun je beter blijven zitten waar je zit. Maar dan moet je ook de consequenties van het beleid van jullie regering accepteren en niet lopen janken.

Heb niks tegen emigreren, maar vraag me wel af wat sommigen zoeken, in west europa ga je niet de vrijheid en minder regels zoeken die iedereen wil. Als je minder regels wil in Europa, moet je naar roemenie, slowakijke etc. rationeel gezien. Prima goedkope grond. Toch doet niemand dat, waarom niet?

Ik denk omdat je er wat laat, wat hier heel vanzelfsprekend lijkt. Zo is overal wat, en welke uitdaging je aan gaat bepaald welke landen tot je opties behoren. Vind het knap wie zich in oost europa redden, vergt alleen een hele andere manier van denken. Maar makkelijker zal het echt niet gaan, als dat is wat iemand zoekt.

@j h p
Als je zo door wilt gaan als je nu boert, krijgt de overheid je echt niet zomaar weg.
Regels is altijd makkelijk genoemd, diegene die om regels stoppen hebben er in de praktijk het minste last van. Die obstakels komen pas als je wilt groeien. Neem dat maar met een korreltje zout in 9/10 gevallen.

Groei kan op vele manieren, zou er bij emigratie toch wel op vooruit willen gaan, anders kun je toch net zo goed blijven zitten. En dat kan op vele manieren. Zonder financiering verder boeren in het buitenland, meer grond en zelfvoorzienend worden. Veel koeien of juist minder voor hetzelfde of een beter resultaat. Het kan allemaal.
Maar om nu te "emigreren" naar ost friesland of zuid denemarken waar je je in het plat nog kunt redden, daar speelt hetzelfde als hier, ene dossier 5 jaar eerder en andere komt over 5 jaar.
+1
Raal
@Noorderling in die gebieden is de grondprijs ongeveer 1/3 van Nederland en geen fosfaat rechten. Regels zijn inderdaad hetzelfde maar financieel toch wat meer mogelijk
January
@Raal Inderdaad hier is het goed boeren
+1
richard-de-wolff
@January en waar is dat?
Bauernopfer
@Raal idd in 2017 naar ostfriesland gegaan. In nl melkreduktie. Hier werd inndat jaar melk erbij gezocht. Van 10 naar 65 ha. Van 35 naar ruim 100koeien. In NL kwam er nooit grond los. Hier word elk jaar nieuwe verpacht of land tekoop. En als ik ligboxen in een kapschuur maak met een afstort put en ik heb grond, koop koeien en lever meer melk. Dat in NL amper
Ruben-Wind
@Noorderling regels zijn in ost Friesland nog wel wat makkelijker als in Friesland. Enige voordeel wat Nederland (in mij ogen) heeft is de derogatie en die verdwijnt ook nog eens.
Frans1
@Noorderling jij beredeneerd alles altijd vanuit jouw eigen perspectief. Er zijn een hele hoop bedrijven die minder gunstig gelegen zijn, en die nog wel een stukje ontwikkeling nodig zijn.@ntd79 Heeft het totaalplaatje helderder in een reactie hierboven. En Waarom zou je moeten verkassen naar een plek waar weinig regels zijn? De regels zijn het probleem niet, als het maar werkbaar is. In NL is het momenteel redelijk onwerkbaar, het zal mij toch benieuwen hoe dit allemaal een plek moet gaan krijgen.
Noorderling
@Frans1
Het is ons ook niet aan komen waaien, mijn voorgangers hebben ook de keuze gemaakt om hier neer te strijken omdat locatie, grondslag en verkaveling allemaal te wensen overlieten. Niks uitgekocht, stap kunnen maken naar kwalitatief betere grond en daar ben ik best wel blij mee dat die stap destijds gemaakt is. Industrie zou er komen, twee jaar geleden zijn er pas zonnepanelen op gelegd. Keuze's maken, maar ben maar wat blij dat daar niet al die jaren op gewacht is tot de laatste euro.

Dat gaat nu net zo, of je trekt je nergens wat van aan en boert lekker door. Of je moet je de pret niet laten bederven en onzekerheid afkopen door een nieuwe plek te zoeken. Waar dat is zal me een worst zijn. Of je je laat gijzelen is wel een keuze.

Faciliteiten waren er blijkbaar wel in NL om er wat van te maken.
dat je staat waar je staat, is misschien ook wel niet zo vanzelfsprekend als we denken.
Tot vorig jaar wou iedereen wel voor je lopen en leveren, 95% van het werk wordt uitstekend opgeleverd. dat is elders ook wel anders. Als je dat allemaal zelf moest rondzetten was dat ook een hele rem op je bedrijfsvoering of kwam je zelf niet aan het koeien werk toe. Het is hier soms bureaucratisch, het kan ook nog 10x erger en er nog wat smeergeld bij moet om zaken voo relkaar te krijgen.

Zijn onlangs twee pracht bedrijven verkocht in de buurt aan mensen elders uit het land die het blijkbaar toch in NL weer wat van willen maken. Als je toch weg moet is emigratie een serieuzer onderwerp dan dat je in principe niet direct wat hoeft.
Had toevallig onlangs nog contact met een Duitse boer, was hier paar jaar geleden naar stal en stalinrichting te kijken. 2 jaar verder en loopt ook nog te kloten met de gemeente. Overal is wat.
Dat alles goed gaat vanuit overheid, dat zeker niet, heb er genoeg gedoe en werk van op meerdere dossiers.
Wachten totdat ze dat zelf oplossen wordt hem ook niet. Laat ze gek worden en lekker door boeren.
+2
jvt
@Noorderling Zie duitsland ook niet zitten, teveel regelbrei, teveel grun getint. Probeer daar maar eens een stal te zetten, weet je wat er aan extra eisen aan te pas komt, erfafvalwater is ook al zo'n dingetje. Daarintegen, is, mits je een goede lever hebt, integratie super makkelijk. Canada geweldig, maar voor de kapitaalkrachtigen onder ons en wil je in zuid west ontario zitten, waar ze op elke vrijkomende lap grond vliegen en elkander gek maken. Ook al zoiets, sociaal super maar dan vooral met mede emigranten als je niet oplet. Oostblok is voor de echte ondernemers, moet je liggen, groot bedrijf met personeel, zelfde in de states, maar daar heb je dan bijbehorende visa problematiek. Denemarken kan een keuze zijn maar weinig die daar echt financieel geslaagd zijn, met bewust schulden laag houden kan daar fijn boeren zijn, maar niet je bedrijf in handen van de bank leggen. Zweden, ben er nooit geweest, kan er weinig van zeggen. Portugal wordt te droog, evenals zuid frankrijk. Frankrijk liggen wel veel mogelijkheden, maar velen zien op tegen de taal. Zelf ben ik nog steeds van mening dat Wallonie heel veel mogelijkheden bied, ondanks alle tegenslag die wij zelf hebben meegemaakt. Niets te maken met land zelf, met bedrijf zelf en de verkeerde personen treffen. Sociaal zit je prima, zakelijk kun je een aantal zaken gewoon vanuit nederland blijven regelen, inkoop materialen, krachtvoer enz. Net ff goedkoper en meer kennis. Maar onbekend maakt onbemind...
+2
Huppel
@jvt een beetje dezelfde afweging qua landen. Zweden heeft lange winters. Wil je wat goedkoper dan zit je alweer een stuk noordelijker. Het is Bretagne geworden.
casev2
@jvt duidelijk verhaal, elk land heeft zijn plussen en minnen. Dat "boeren met weinig schuld" is denemarken klinkt overigens leuk, maar de belastingdienst weet je dan wel te vinden daar..

persoonlijk denk ik dat er in Wisconsin in de VS nog best leuke bedrijven te koop zijn voor een normaal budget. Helaas zit je er wel jaren lang aan een investeringsvisum vast, en dat moet je willen. Maar je krijgt er wel een landbouwvriendelijk land waar het goed wonen is voor terug. Ik meen dat de broer van Jan1 er zit, en ook een medeprikker, wiens forum naam me ff ontschoten is.
+1
jvt
@casev2 Wel meer staten waar het mooi boeren is, zelf had en heb ik een zwak voor Iowa, eerder dan wisconsin. Maar om green card te krijgen valt met kleiner bedrjf niet mee met kleiner bedrijf. Twee manieren zijn makkelijker, ofwel groter bedrjf met zeker 10 man personeel, ofwel als vrijgezel naar daar gaan, vrouw treffen ( is daar absoluut niet moeilijk, een goede vinden is dan weer ander verhaal), kind of kinderen bij maken, dat kind is dan automatisch amerikaans staatsburger, en is het totdat kind meerderjarig is geen enkel probleem om daar te blijven. Viel me trouwens wel altijd op dat ik overseas wat meer sjans had in mijn jonge jaren dan hier, hier was ik toch een beetje stevig gebouwde jongen, daar had ik in vergelijking met de gemiddelde medemens ineens een atletisch figuur en was ik een halve kop groter...
pieta
Quote Reactie van @jvt:
iel me trouwens wel altijd op dat ik overseas wat meer sjans had in mijn jonge jaren dan hier, hier was ik toch een beetje stevig gebouwde jongen, daar had ik in vergelijking met de gemiddelde medemens ineens een atletisch figuur en was ik een halve kop groter.

😁 Dan had je het daar dus dik voor mekaar!
+2
ntd79
@jvt ja, maar wat krijg je dan, een of andere dikke Amy, met een tuinbroek, met al twee ontspoorde kinderen, die een cola fles in haar keet heeft staan die half vol zit met spuig van haar chewing tobacco, of ook echt wat fatsoenlijks?
Elvis
@ntd79 hoezo ,begin je toch te twijfelen?
+1
ntd79
@Elvis haha, nou heb ooit een 3 maanden stage gelopen in wisconsin, maar je kon daar qua vrouwelijk schoon echte horrorgevallen tegenkomen, andersom trouwens ook, soms wel eens het idee gehad dat daar geen tussensoort was😅moet trouwens wel zeggen, als ik zou willen emigreren dan werd wisconsin wel een hele serieuze optie. Vond het er erg mooi, en om de paar kilometer een dorp met alle voorzieningen. Dat kale vlakke sobere jutland zegt mij bijvoorbeeld weinig, zou er niet willen wonen. En als je gaat emigreren denk ik toch dat je voor de plek moet gaan, en niet omdat je op bereisbare afstand van Nederland wilt blijven
Elvis
@ntd79 ik heb miss Drenthe aan de haak geslagen en toen ben Ik er gebleven. Vanzelf gaat het nergens
ntd79
@Elvis ik miss Fryslân😁maar waar ben je gebleven?
Elvis
@ntd79 Van Utrecht naar Midden -Drenthe en dat bevalt prima.
+1
ntd79
@Elvis zelfde hier, vanuit Twente uiteindelijk ook naar midden Drenthe
verse koe
@ntd79 al dat heb je ook op andere plekken in de wereld, met minder bemoeienis,💡
ntd79
@verse koe ik heb me daar ook verder niet in verdiept, het was alleen met de ervaring van toen dat het mij daar goed beviel. Hoe het zit met regelgeving, prijzen van onroerend goed, visum enz enz geen idee
verse koe
@ntd79 hoeft ook niet hoor, maar vond je reden van geluk, koffie bier chips op de bank maar een aparte
+1
ntd79
@verse koe daar bedoelde ik mee dat ik tevreden ben, alles niet te letterlijk nemen. Bovendien ben ik al twee keer verkast, weliswaar binnen Nederland, maar je moet het allemaal weer opbouwen en dat was ik niet mijn hele leven van plan.
JappieJo
Dat geeft hier weer ruimte 😃
+1
Vdejong
Goed voorbeeld doet volgen?😁
+2
Vdejong
Eerste jaar volbracht🎂🥂🎉
January
@Vdejong hier bijna de 25

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's van bakel , duitsland , familie , melkvee , boerderij , melkveehouder , emigreren , regels en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!