Illustratie van: senne-adamczyk

Raad van State: koeien in de wei leiden niet altijd tot extra stikstofuitstoot

Het weiden van koeien heeft geen negatieve gevolgen voor de natuur als de toename van stikstofuitstoot van koeien in de wei weggestreept kan worden tegen een afname van de stikstofuitstoot doordat minder mest uit de stal wordt uitgereden. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van woensdag in een zaak over een melkveehouderij uit Baambrugge.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
En voor weer een emissie arme vloer geldt geen natuurvergunning pas na passende beoordeling nl. Swaans patentfloor G6
Velen zullen volgen
de jonge
Nu even op het volgende terugkomen.. stel je hebt 1 van die vloeren in de stal en op die basis een nb vergunning gekregen, nu is dit dus afgeschoten,wat zijn de gevolgen dan? moeten deze bedrijven nu gaan rekenen met de ouderwetse normen qua roosters met als gevolg dat ze minder dieren mogen houden maar hun nb wel blijft staan of moeten ze zowiezo een nieuwe nb aanvragen waardoor ze dan eigenlijk ook onder de pasmelders groep komen...
de jonge
@de jonge De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt in de uitspraak ook dat voor emissiearme stallen van het type A1.23, de emissiearme sleuvenvloer G6, geen gebruik meer mag worden gemaakt van de emissiefactoren in het kader van de Regeling Ammoniak en Veehouderij.

Dat betekent dat melkveehouderijen met dit type stal alleen een natuurvergunning kunnen krijgen als uit een zogenoemde passende beoordeling blijkt dat de natuur geen schade oploopt. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde vorige maand al dat dit ook geldt voor twee andere typen emissiearme stallen.
Jawis
@de jonge duidelijk toch?
de jonge
@Jawis nee mij niet duidelijk,daarom vraag ik het ook haha. als ik de tekst zo lees is deze uitspraak voor een aanvraag,maar hoe zit deze uitspraak voor bedrijven die een nb vergunning hebben toegewezen gekregen..
rene-de-jong
Van belang lijkt mij dat de ABRvS hier bestaand gebruik uit de HR accepteert al is het via een omweg want met bestemmingsplan moet je aantonen dat het landbouwgrond was/is.

Akkerbouw dus ook een vergunning nodig en voor natuurgebied is het zo dat hier géén beweiding mag plaatsvinden, immers deze bestemming was natuur of is natuur geworden en daar meg géén mest op want mogelijk SINIFICANT effect........

Ook mag een ieder een nieuwe vergunning aanvragen zoals ik het nu lees.
de jonge
@rene-de-jong ik ben niet helemaal wakker vandaag denk ik, want je reactie is mij wat te ingewikkeld, kun je het ook gewoon op de simpele manier proberen te verwoorden? niet vervelend bedoelt maar voor jou is deze materie volgens mij haast gesneden koek en ik ben nog bezig om te proberen de koek te bakken..
j h p
@rene-de-jong Voor natuur pakken ze gewoon 1 van de 4 criteria voor vrijstelling of straks de natuurcompensatiebank.
Dat volk heeft zich al heel goed ingedekt en laten de rest gewoon verzuipen en dat interesseert ze geen ene ruk, het is hun verdienmodel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , stal , koeien , natuur , wei , uitspraak en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0