Remkes geeft fout toe: toch geen lijst met piekbelasters

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes erkent dat hij een fout heeft gemaakt toen hij zondag in Buitenhof zei dat het ministerie van Landbouw een lijst heeft met 500 à 600 zogeheten piekbelasters in de buurt van natuurgebieden die binnen een jaar zouden moeten stoppen. "Ik verkeerde ten onrechte in die veronderstelling", zegt Remkes in een verklaring.

Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) ontkende vandaag ten stelligste dat er zo'n lijst op haar ministerie is van grote stikstofuitstoters. Ze zei te betreuren dat nu een beeld ontstaat dat het ministerie al weet welke bedrijven moeten verhuizen, stoppen of omschakelen. "Want dit brengt weer onrust bij boeren. Die denken: zou ik dat zijn?"

Volgens Van der Wal ligt er wel een geanonimiseerde data-analyse, maar zeker geen lijst op adresniveau. Remkes trok vanavond het boetekleed aan over het bestaan van de lijst.

'Ik betreur het misverstand'
"Als de minister aangeeft dat dat niet het geval is, dan heeft zij volkomen gelijk want dat zal afhankelijk zijn van nog te maken keuzes door het kabinet. Ik betreur het misverstand dat hierover is ontstaan."

Morgen geeft Remkes op verzoek van de Tweede Kamer een toelichting op zijn bevindingen na de gesprekken met de agrarische sector en het kabinet. Morgenochtend vroeg ontvangen premier Rutte en de ministers Van der Wal en Adema (Landbouw) nog vertegenwoordigers van de boeren voor een ontbijt op het Catshuis.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Beginnende dementie of heeft Rutte hem wat ingefluisterd 🤨

Maar hecht toch iets meer waarde aan woorden Remkes.
robot
Wel raar

(klik om te vergroten)

Huppel
@robot dat is een lijstje mbt emissie, piekbelasters zijn gerelateerd aan depositie
+5
harke
Halvegare eersteklas.
En het ergste is nog dat er een categorie boeren in hem gelooft (lto)
+6
Vario512
Als er geen lijst met 500 boeren is, hoe weet Remkes dan wat het effect is als 500 boeren binnen een jaar moeten stoppen?

Wat houdt dat rapport van Remkes dan nog in.
nescio
@Vario512 precies, wat is dan de onderbouwing van zijn plan? Heeft hij zich vergist en was het een wensen lijstje van de TBO's?
+1
Kars
@Vario512 dat het net zo grote leugenaar is als de rest. Lul van een vent
Eers kiek´n
Ach ja ze presenteerde een lijst. Deze klopte niet. Toen kwam er een nieuwe. Die klopte niet. Toen zou er een nieuwe kloppende komen en die is nog niet gepresenteerd...
+4
Vario512
De goedkoopste manier om van boeren af te komen is, wanneer ze uit zichzelf stoppen.

Voor onrust zorgen, is waarschijnlijk het doel van het stikstokkaartje en de piekbelasterlijstjes.
Albert Altena
Teken dat Remkes zich ook voor het D66 karretje laat spannen.
+9
John Spithoven
Er moeten 5 a 600 bedrijven geloosd worden, er is een lijst op het ministerie, weet Remkes.,.....er is geen lijst zegt LNV......kaartjes met stippen circuleren al een jaar rond......maart 2021 benoemd RIVM in het rapport beprijzen en normeren per zone ( 250, 300 en 500 m) aantallen bedrijven boven de 2 mol depositie bijdragen al dan niet grondgebonden en of biologisch.

Maar we hebben geen lijst hoor, we weten echt niet hoe het zit......
Ook weten ze niet hoe ze aan data komen om emissie registraties op te stellen, CBS wisselt wel KLW uit maar gebruikt die alleen voor statistische doeleinden, hoewel, er is een schema van NEMA (emissie registratie) waar staat dat KLW gebruikt worden.

En overal is het ....mijn naam is haas.

Volgens mij had Remkes wel gelijk, er is een lijst...maar die legt een heel groot data lek bloot, en dat moet onder de deurmat blijven liggen.
+1
BertK
@John Spithoven Zou ook wel een beetje vreemd zijn na al die jaren praten over uitkoop nog niet weten wie als eersten in aanmerking komen.

Of ze weten dat ze veel bedrijven nog niet kennen die wel een vergunning nodig hebben. Buiten de PASmelders.
+1
John Spithoven
@BertK Als de overheid depositie lijsten (piekbelasters) gaat publiceren, dan hebben ze een acuut juridisch probleem. Als bedrijven die op basis van het OPS/Aurius model met een onzekerheid op lokaal niveau van 100% op een depositie lijst prijken, dan kan de overheid een onrechtmatige daad verweten worden. Op basis van onjuiste onzekere informatie het eigendom beschadigen.
En sector partijen laten zich voor deze verantwoordelijkheid misbruiken.
John Spithoven
@John Spithoven En daarom vindt er achter de schermen een move plaats naar emissie reductie beleid ipv depositie beleid. Er wordt een onzekerheid factor uit het systeem gehaald, hoewel emissie modellering door NEMA ook nog een onzekerheid heeft van 35 %. Maar met de sensor technology van LTO denkt men dat dat beter wordt. En op die manier kan de overheid met een grotere zekerheid emissie piekbelasters aanwijzen. En daarom wil de overheid op kamervragen door SSC over definitie piekbelasters opgesteld ook geen eenduidig antwoord geven.
+2
Jawis
@John Spithoven natturlijk is die lijst er, anders weet remkes niet hoeveel boeren uitgekocht moeten worden......dat er onrechtmatig informatie is verkregen zou mij ook niet verbazen, maar als dat uitkomt dan duurt het nog weer veel langer voor er iets gebeurt ivm met de vele rechtzaken die dan gaan komen.....
Blijf graven john....
demelkboer
De feiten, wat is er aanwezig.

1. een overzicht met aantal piekbelasters(op basis van GIAB) per provincie, 2mol , 10km. Dat zijn er 790(agrarisch)
2. Een kaart met plekken(1kmx1km) met hoge potentie voor stikstof reductie op landelijk niveau

kan mij niet aan de mening onttrekken dat iemand bij lnv deze informatie een keer gecombineerd heeft
Jawis
@demelkboer hoeveel piekbelasters totaal?
Dus ook niet agrarisch...
demelkboer
@Jawis dit is alleen agrarisch. Piekbelasters industrie daarvan denk dar die helemaal niet in beeld zijn. Maar dat is een politieke keuze
robbies
Quote Reactie van @demelkboer:
een overzicht met aantal piekbelasters(op basis van GIAB) per provincie, 2mol , 10km. Dat zijn er 790(agrarisch)

Hoe wordt die database gevuld en hoe accuraat is die?
Jawis
@robbies aerius denk....?
demelkboer
@robbies jij vult die elk jaar in mei. 2018 is waar het laatst mee is gerekend in het rapport. Maar rapport is van 2021
robbies
Quote Reactie van @demelkboer:
jij vult die elk jaar in mei. 2018 is waar het laatst mee is gerekend in het rapport. Maar rapport is van 2021

bedrijven die geen GDI invullen worden dus twee jaar later uit de berekening gehouden? En wat gebeurt er met de bedrijven waar - om uiteenlopende redenen- tijdelijk geen vee geplaatst wordt of waar geen GDI ingevuld wordt?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , zondag , natuurgebieden , verhuizen , tweede kamer , remkes , van der wal en stikstofuitstoters geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0