Remkes haalt uit naar Klaver: ’Dom’

DEN HAAG - Stikstofgezant Johan Remkes haalt hard uit naar Jesse Klaver die zich onlangs in een filmpje liet ontvallen dat hij vindt dat het kabinet de stikstofadviezen van Remkes heel snel erdoorheen moet jassen, voordat boeren ’echt zien wat erin staat’. Remkes noemt de uitlatingen ’dom’.

„Een belediging voor boeren”, dat is wat Remkes dacht toen hij het Klaver-filmpje zag. Om meerdere redenen vindt hij het ’dom’, zei hij in televisieprogramma Buitenhof. „Omdat het onjuist is”, bijvoorbeeld. En: „boeren doen ertoe.” Klaver is in zijn ogen een ’verstorende factor’. „Het vertrouwen van de boeren zie je dan weer wegglijden”, verzucht hij.

telegraaf.nl/nieuws/15397789/…

Deel dit topic

Reacties

BertK
Remkes over Klaver (GL): uitspraak na stikstofrapport 'dom' en 'antiparlementair' - nos.nl/l/2447678/
+2
Twentsch Land
Zeggen dat hij zich kan vinden in de woorden van Klaver past ook niet in het spel.
+5
BertK
@Twentsch Land misschien moeten we Klaver dankbaar zijn voor zijn stommiteit.
+2
hans-hans
@BertK dat denk ik ook

Stel Baudet had precies het zelfde gezegd(in plaats van Klaver) dan was het een week lang op Journaal geweest hoe ……enz enz enz enzovoort
Met andere woorden Klaver komt er ook nog relatief makkelijk mee weg
robbies
@hans-hans Onzin, Baudet heeft ook weleens iets gezegd over kutboeren in een interview

hans-hans
@robbies oké hebben we minder vrienden dan gedacht
+5
John Spithoven
vpro.nl/buitenhof/lees/…

Hier de uitzending Buitenhof, even naar beneden scrollen en de 12 minuten Remkes bekijken.

Hij zegt een paar heel opmerkelijke zaken.
Nadat hij woensdag Tjeerd een veeg uit de pan gaf, viel nu de beurt aan beroepslulfabriek Klaver.

Maar er was meer: Remkes beschadigde in dit interview mevrouw v d Wal alias de stoeptegelwipper van dien aard , dat zij morgenvroeg bij aankomst op het ministerie haar ontslagbrief kan schrijven. Remkes, de spreekbuis van Rutte, gooide de incapabele minster voor de trein.
Daarnaast werd duidelijk dat Remkes zijn rapport schreef om de heilige graal, het stikstofdoel, anders te formuleren. En daarbij was het redden van het kabinet, na de kamikaze actie Wopke, het hoofddoel. En dat is gelukt. De kdw moet uit de wet en regeerakkoord, was de stelling van Remkes. Iedereen blij...maar waarmee? Regeerakkoord staat nog overeind en de Wet stikstof reductie en natuurherstel houd nog stevig vast aan de doelen, zij het in een nog aankomende wetswijziging van 2035 naar 2030. Maar CDA is blij en binnenboord gebleven. Missie vooralsnog geslaagd.

Maar ook werd woensdag duidelijk dat advies Remkes een forse verzwaring was ten opzichte van al ingezette beleid. En omdat de toon de muziek maakt was iedereen daar blij mee........
Want Remkes schreef in zijn rapport dat er versneld afscheid genomen moet worden van een 5 a 600 piekbelasters. Wat dat dan ook mogen zijn.
Maar de grootste fout uit de politieke carriere van Remkes maakte hij vandaag in Buitenhof.
Er is een lijst, die ik (Remkes) samen met LNV opgesteld heb. Deze lijst ligt op het ministerie. Het is de lijst met 5 a 600 namen van bedrijven die voor de rest uit van het toneel worden geschoven. De onafhankelijk adviseur Remkes, was dus loopjochie om en CDA binnenboord te houden, en de hete aardappel op tafel te leggen.....hoezo onafhankelijk en integer?

En nu voel je hem al komen. Er is bij ons uit de groep al een WOO verzoek onderweg. Ook gaat het debat een stevige testcases worden. Wij zijn heel erg benieuwd. Hoe is de opruimlijst tot stand gekomen en welke data is er gebruikt? (sector data?) Is er een selectie gemaakt op grootste depositie veroorzakende bedrijven of zijn boertjes de Sjaak. En.....wie zaten er nog meer aan het stuur van de lijst......ik hoop niet dat we in een WOO kunnen lezen dat er bekende agrarische namen/partijen aan het stuur zaten......of misschien verklaard dat wel hun blijdschap.
En Remkes.....het is nu echt tijd voor pensioen, geniet er van!
BertK
@John Spithoven Goed bezig. Er werd eerder toch al geroepen dat het effect van de 5-600 niet duidelijk was omdat ze niet wisten wie dat zouden zijn?
Twentsch Land
Heel duidelijk dus dat Remkes een hele andere rol had ( niet perongeluk ) dan alleen bemiddelen zoals vooraf werd gezegd.

@John Spithoven
+4
mlkvhoudr
@Twentsch Land john zegt hier wat anders dan de heer remkes in het intervieuw zegt, de heer remkes zegt ik ken het lijstje niet, john zegt hij heeft hem opgesteld


John Spithoven
@mlkvhoudr Dus Remkes was de boodschapper.

Woensdag wordt er een onafhankelijk rapport gepresenteerd, onderdeel zijn de 5 a600 piekbelasters, het is zijn advies ... En ineens is er een lijstje klaar bij lnv

Beetje toevallig al die onafhankelijk functionerende personen....

Maar een WOO gaat duidelijkheid verschaffen wie aan het stuur zat....
+1
mlkvhoudr
@John Spithoven er word al best lang over piekbelasters gesproken, dat is ook weer gewoon een definitie kwestie, hier in dit artikel uit 2021 word 2 mol depositie al als piekbelaster benoemd......

landbouwenvoedselbrabant.nl/nieuws+home/…

Je kunt de woorden van de heer remkes heel dubbel interpreteren, hij zei ook de piekbelasters moeten individueel bezocht worden omdat dat netter is, dat is uiteraard zo maar als je uit het zicht handelt dus aan de keukentafel bij een individuele boer voorkom je ook onrust en gaat de stikstoftrein wel verder.
+2
Twentsch Land
Toch hoor je het individueel eerder te weten dan vernemen in de media.


@mlkvhoudr
Stadsboer
@John Spithoven wie publiceert dit rapport? Ministerie van LNV?
Twentsch Land
Remkes zegt dat hij de 500 tot 600 bedrijven niet kent, dat wil ik nog wel geloven maar de gebieden en plekken kent hij wel en zijn mede door hem gemaakt al in zijn eerste rapport waar onteigenen al in stond, dat is wat ik er van denk.

De meeste bedrijven weten voor zichzelf al wel of ze er bij zitten, intensief en boven op een natura 2000 heeft een probleem.

Grote onzekerheid is in de transitie gebieden.

@mlkvhoudr
BertK
@mlkvhoudr Remkes zegt: Ik ken die lijst niet, weet dat ie bestaat, maar Lnv heeft 'm. Niet vreemd, top 100 is er ook. 5-600 voorstel lnv door Remkes gepresenteerd?
mlkvhoudr
@BertK dan moeten we gaan speculeren, wr word ook gespeculeerd dat mevrouw van der wal vertrekt na dit voor haar harde rapport, tijd zal het leren
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
mevrouw van der wal vertrekt na dit voor haar harde rapport,

Geloof er niks van. Dat mens heeft zo'n dikke plaat voor haar kop, daar is niet doorheen te komen.
+1
Spuit11
@kanniewaarzijn ze zal tegen die tijd wel weer een briefje op moeten lezen die voor haar geschreven is waar dat in staat. Je krijgt bijna medelijden met zoveel domheid.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn ik geef je niet graag gelijk......😉
+1
HansBa
@BertK ga er maar van uit dat dit een lijst is van alleen veehouders. Zijn makkelijker te overromopelen als er een hele delegatie op de dam komt dan industriële bedrijven.
Twentsch Land
Op zich logisch want dicht of boven op een natura 2000 zijn bijna altijd agrarische bedrijven.

@HansBa
HansBa
@Twentsch Land Denk je dat er op de Veluwe geen industrie is. Die smeer pijpen hebben veel al geen vergunning dus valt er op papier niets te halen. Daarom komen ze bij boeren uit.
+1
BertK
@HansBa Daarom klopt die lijst pas als je weet wie een vergunning zou moeten hebben. Gezien het feit dat er gemeten (niet dus?!) wordt wat de depositie is, maakt dat voor het plaatje niet uit.
Twentsch Land
Daarom schrijf ik ook bijna !

Kijk dat hele Veluwe gebied ken ik niet in details maar doorgaans en zeker in Twente zit niet veel industrie dicht op een natura 2000 ..... dicht en bovenop natura 2000 is hier agrarisch

@HansBa
marcsterreborn
@HansBa papierfabrieken staan daar
arjank110
@John Spithoven volgens mij Remkes het net iets anders. Hij kent de lijst niet, maar weet wel dat die er is.... tis voor nu idd wel een vraag hoe die lijst tot stand is gekomen. Wordt weer een spannende week
BertK
@arjank110 Zullen vergunningen zijn, dus inclusief latente ruimte. Bedrijven zonder vergunning inclusief PASmelders zitten er mogelijk weer niet bij.
HansBa
@BertK pas melders kunnen geen piek belaster zijn. Zitten ver onder de 1 mol.
Twentsch Land
Dat is ook het punt waarom intensief dicht en/of boven op een natura 200 gebied de pineut is.

@HansBa
demelkboer
@John Spithoven de lijst is er als wel en zal vast wel bovenkomen drijven. Ik vermoed piekbelaster en in de 1 km bufferzone. Dan kom je grof weg aan die 5 a 600. Meeste dus in Brabant Gelderland en Overijssel. In het westen zijn weinig agrarisch piekbelasters dus daar misschien een paar industrieën. Probleem van uitkoop of compenseren industrieën is dat het per mol piekbelastering heel erg duur is. Daar kun je een veelvoud aan boeren voor oplaten rotten.
John Spithoven
Hieronder de definitie piekbelasters, ooit in kamervragen door v Haga gesteld.
Ben benieuwd welke sectoren er vertegenwoordigd zijn op het lijstje.
En natuurlijk ook de selectie criteria. Dat kan niet meer op de KDW zijn, die moet uit de wet.......of toch wel en staat Remkes ons gewoon te belazeren.

(klik om te vergroten)

+1
de Tank
@John Spithoven kdw op termijn uit de wet, ik schat na 2030
demelkboer
@John Spithoven die definitief is er natuurlijk al wel. Sterker nog er is een regeling voor specifiek piekbelasters namelijk De maatregel gerichte aankoop veehouderijen. Daarin is duidelijk 2 mol of meer op maatgevend hexagonen binnen een straal van 10 km.
demelkboer
@demelkboer probleem van de MGA is dat ie vrijwillig is. En met zulke voorwaarden dat daar maar heel weinig boeren voor ingeschreven hebben en aan de voorwaarden voldeden. Remkes wordt nu gebruikt om de geesten rijp te maken om de juridische bijl er door te hakken. En liefst voor weinig geld.....
John Spithoven
Een lijstje van 5 a 600 piekbelasters.....

Dan komen we in de volgende bizarre situatie.

Illegale vergunning loze bedrijven worden door niemand belaagd, waarvan er in de industrie velen zijn.

Dan de PAS knelgevallen, zij worden door de MOB aangevallen. Verder zitten ze in een uitzichtloze situatie waarbij ook banken handelen naar dat perspectief.

Dan de legale vergunning houders.
Zij worden door iedereen op de huid gezeten. Innovatieve vergunning houders door de MOB.
Daarnaast aast zowel de overheid als indirect de sector partijen op hun legale ruimte. Namelijk om illegale situaties te legaliseren.

De wereld op zijn kop!!!!!!!
de Tank
@John Spithoven "Illegale vergunning loze bedrijven worden door niemand belaagd, waarvan er in de industrie velen zijn."

Ik heb altijd begrepen dat buiten de landbouw tot een bepaalde hoeveelheid uitstoot geen vergunning nodig is. Ze kunnen dan wel legaal en piekbelaster zijn.
Farma_boerke
@John Spithoven
Volgens RIVM word de industrie NOx bijgeschat obv electraverbruik (dus niet gas/kolen/cokes oid)

Het probleem is puur juridisch, je kunt alleen reductie aantonen van reeds vergunde ruimte. Die zit bij de boeren. Alle andere reductie stond niet als vergund op papier en levert je dan ook niets op. We zijn dus gewoon de Sjaak als we erin meegaan. Veel industrie krijgt nu obv verouderde data/techniek een vergunning met veel latente ruimte om te verhandelen ten koste wederom van... (natuur meer depositie is meer boeren weg)
+1
BertK
@Farma_boerke Geeft vooral aan dat onderscheid NOx en NH3 gemaakt moet worden. NOx en NH3 zijn NIET UITWISSELBAAR!!! Zouden het niet moeten zijn 😩
jan w
gelderland.nl/nieuws/…

Subsidie van de provincie gelderland.
kanniewaarzijn
@jan w "Het advies dat de deskundige adviseur geeft, moet voldoen aan voorwaarden" !! 😂
Valt nog mee dat er niet "onafhankelijk" bijstaat.
+1
hans-hans

hele gesprek volgens mij met remkens en buitenhof
p.w.
Bericht van vandaag; omropfryslan.nl/nl/nieuws/…
De REC staat in de landelijke top 100 van stikstofuitstoters op een 73e plek. Binnen onze provincie zorgt de REC dus voor flink

Industrie bij natura2000 gebied wil dus gewoon uitbreiden....
jan w
@p.w.
Dus straks gaan we nog meer afval buiten nederland afzetten en zadelen daarmee een ander land op met onze problemen. maar blijkbaar brengt de handel in afval toch op een 1 of andere manier veel geld op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's klaver , den haag en remkes geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN