Evaluatie melkprijsbeleid Royal A-ware (2017-2022)

1. In 2012 kondigt A-ware aan dat zij vanaf januari 2015 zelf kaas gaat produceren. De benodigde melk wil A-ware onder meer betrekken van eigen melkleveranciers.

2. Om melkleveranciers aan zich te binden probeert A-ware melkleveranciers over te halen om over te stappen naar A-ware. In een interview met Het FD zegt Jan Anker dat voor veel melkleveranciers de melkprijs van A-ware daarbij belangrijk was (afb.1)

3. In juni 2014 legt A-ware in “Kaas op de plank” haar melkprijsbeleid uit. A-ware koppelt haar melkprijs aan DOC en zal een melkprijs betalen die 1,05 cent per kg. boven de melkprijs van DOC zal liggen, bij 1,1 miljoen kg. melk (afb.2)

4. In december 2014 maakt A-ware bekend dat zij binnen twee jaar een eigen melkprijs zal hanteren, waarbij de huidige afspraken (DOC + 1,05 cent) “als basis, gegarandeerd” zullen blijven (afb. 3). Zie ook Veeteelt: “…richting potentiele leveranciers moesten we destijds beginnen met een bepaalde garantie” (afb. 4). A-ware garandeert dus dat zij in de toekomst een melkprijs zal betalen die minimaal gelijk is aan “DOC + 1,05 cent”

5. In mei 2016 maakt A-ware bekend dat zij per 1 juli 2016 een eigen melkprijs zal uitbetalen, bestaande uit een basisprijs en een aantal toeslagen. De koppeling met DOC wordt losgelaten (afb.5)

6. De melkleveranciers verwachten dat ze met de eigen melkprijs van A-ware beter af zijn dan met de koppeling aan DOC (afb.6)

7. In een interview met het Belgische tijdschrift Landbouwleven (2021) zegt Jan Anker dat hij afspraken moet nakomen, en pas iets belooft als hij zeker weet dat hij het kan uitvoeren (afb.7).

8. De vraag is nu of Jan Anker zijn belofte is nagekomen. Met andere woorden: was het verschil tussen A-ware en DOC vanaf 2017 groter dan 1,05 cent?

9. Met behulp van de melkprijsvergelijker op boerenbusiness.nl zijn voor de jaren 2017 tot en met 2022 de melkprijzen van A-ware en DOC uitgerekend, voor een melkleverancier die 1,1 miljoen kg melk levert met standaardgehalten, die niet aan weidegang doet (net als in het voorbeeld van A-ware onder punt 3).

In 2017 was het verschil 1,47 cent in het voordeel van A-ware
In 2018 was het verschil 1,42 cent in het voordeel van A-ware
In 2019 was het verschil 0,46 cent in het voordeel van A-ware
In 2020 was het verschil 0,49 cent in het voordeel van A-ware
In 2021 was het verschil 0,25 cent in het voordeel van DOC
In 2022 was het verschil 0,45 cent in het voordeel van DOC (tot en met oktober)

Conclusie

In 2017 en 2018 valt de eigen melkprijs beter uit dan “DOC + 1,05 cent”, vanaf 2019 stelt de eigen melkprijs van A-ware zwaar teleur, afgezet tegen de garantie uit 2014 (zie punt 4) en de verwachting van de melkleveranciers in 2016 (zie punt 6).

A-ware komt zijn belofte over de melkprijs vanaf 2019 dus niet na.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Afbeelding 1

(klik om te vergroten)

Afbeelding 2

(klik om te vergroten)

Afbeelding 3

(klik om te vergroten)

Afbeelding 4

(klik om te vergroten)

Afbeelding 5

(klik om te vergroten)

Afbeelding 6

(klik om te vergroten)

Afbeelding 7

Reacties

+1
newholland6640
Maar bij aware is het leuk!!!
cjw73
@newholland6640 ben nog altijd blij dat ik ij die puinhoop in Hoogeveen weg ben. Daar hebben ze nog nooit beleid gehad. Hoop voor hun dat het nu beter is nu die Duitsers de leiding hebben.
+1
Afm2011
@cjw73 doc en haar voorgangers bestaan volgens mij meer dan 100 jaar; " nog nooit geen beleid gehad" is dan een emotionele reactie. In de bovenstaande melkprijsvergelijking komt doc niet slecht weg, en dit is waarschijnlijk melkgeld zonder de fusiebonus.... anders zal doc er waarschijnlijk al langer boven Aware zitten
cjw73
@Afm2011 die fusie bonus had nog wel veel hoger gekund, zoveel geld is er in de 10 jaar er voor verneukt. Dan was dit het plan, jaar later waaide de wind de andere kant weer op
labella
@newholland6640 leuker dan bij die fabriek in Dalfsen...😉
desi-vries
Wil je een rekenmachine voor je verjaardag Maatschap M ? Wat je schrijft klopt helemaal niet.
Volgens mij is DOC DOC allang niet meer maar DMK. (Duitsland)
Aware ( Nederland ) is de partij die sinds 2015 de boel op scherp zet en daar hebben we allemaal wat aan ook jij maatschap M. Als er iemand is die voor ons op komt in deze tijden dan zijn hun het wel…… en die Duitsers, hoor of zie je niet.
mlkvhoudr
@desi-vries zo is dat de mensen van aware geven nog echt om hun leveranciers
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Hebben ook geen belang bij een krimpende melkplas, kunt je afvragen voor wie ze opstaan.
Avondje feesttent en alles wordt weer glad gestreken 😄
mlkvhoudr
@Noorderling de kater komt later 🙂
+1
Erco
@mlkvhoudr de sarcasme komt denk dit keer niet helemaal goed over bij de mensen die je niet kennen Menno 😉😄
+1
Melkboer16
Concurrentie is goed voor de melkveehouder. Er valt weer wat te kiezen voor diegene die over wil blijven
+3
jg
@Melkboer16 Melkverwerkers moeten grote melkprijs-risico’s gaan nemen om hun aanvoer op peil te houden, daar zit een fors risico in voor de melkveehouderij.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koppeling , melk , melkprijs , kaas , weidegang , doc , toekomst en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0