Glassplinters zonnepanelen van afgebrande kippenschuur Assen liggen in de wijde omtrek

Toch wel weer een dingentje voor de verzekeringen:

Door de verwoestende brand van afgelopen maandag in een kippenschuur net buiten Assen, zijn er zonnepanelen geknapt die op het pand zaten. Stukjes glas zijn meegevoerd met de rook.

Deel dit topic

Reacties

+1
de jonge
Zeer sneu voor de eigenaar, helaas denk ik dat de premies voor zonnepaneelinstallaties giga door het dak gaan de komende jaren
+2
Edvof
@de jonge sneu voor de eigenaar, Maar zwaar kloten voor de genen bij wie de glassplinters liggen. Hier paar jaar gelden ook hier in de buurt gebeurt. Gedupeerde veehouder moest vervuilde gras afmaaien en afvoeren. 0,0 schadevergoeding….. verzekeraars draaide allemaal hun kont ervoor weg.
+1
de jonge
@Edvof het is voor iedereen kloten,helemaal met je eens, maar ik stel me voor als ik de eigenaar zou zijn dat ik me dan helemaal zwaar k u zou voelen, door jou probleem komen er anderen in de problemen... dat..
verse koe
@Edvof dan moet je de eigenaar vd zonnepanelen aansprakelijk stellen, heb je geen verzekering voor nodig
zomaar
Begint zo n brand dan door de panelen? of is het het gevolg van brand in de stal?
als het niet bij de panelen begint loop je in een (ongeïsoleerde)werktuigenschuur niet veel risico ( moet je veel moeite voor doen om te laten branden)
+1
grös
@zomaar
Als er geen stro of hooi in ligt, maar ongeïsoleerd dak is altijd brandveiliger.
+4
Twentsch Land
Met deze energieprijzen ben je haast genoodzaakt zonnepanelen te nemen maar het is wel de asbest van de toekomst als je er weer vanaf moet.
+1
Grasbaal
@Twentsch Land zolang ze heel blijven is er niets aan de hand en zijn ze ook rendabel te recyclen.
+5
sorry
Quote Reactie van @Grasbaal:
rendabel te recyclen

het zit allemaal aan elkaar gebakken , succes met je rendabel...
+1
Grasbaal
@sorry Hoe worden zonnepanelen gerecycled?

Recycling van zonnepanelen wordt gedaan door alle paneelonderdelen los te halen. Vervolgens worden de verschillende materialen van het paneel gescheiden wat ervoor zorgt dat tot wel 96% van een paneel hergebruikt kan worden.

Zonnepanelen bestaan uit:

Silicium
Het hoofdbestandsdeel van zand. Dit materiaal is eenvoudig te recyclen en wordt vaak gesmolten met nieuw silicium voor nieuwe zonnepanelen.

Glas Het glas wordt op dezelfde manier gerecycled als het glas dat u naar de glasbak brengt. Het glas wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld glazen, potjes en flessen.

Aluminium Het aluminium in het zonnepaneel kan vaak 100% gerecycled worden. Aluminium wordt omgesmolten en kan zo oneindig opnieuw gebruikt worden.

Koperdraden
Vaak kunnen deze draden opnieuw worden gebruikt als kabel of koperdraad.

zonneplan.nl/kenniscentrum/zonnepanelen/…
+2
sorry
@Grasbaal

+1
casev2
@Grasbaal mooi verhaal Co, maar ik vermoed dat in de praktijk er een hoop gebruikte zonnepanelen naar india, bangladesh of nigeria verscheept worden, en die mensen ze met handgereedschap kapot staan te slaan....
grös
@casev2
B-Kwaliteit zonnepanelen worden ook altijd naar Afrika verscheept en daar op lokale markt verkocht. Wat denkt men dat er mee gebeurt als zo'n paneel kapot is na een paar weken ?
Iedereen die eens goed rondgekeken heeft in een 3e wereld-land weet dat het begrip afvalverzorging daar geheel onbekend is. Heb zelf gezien hoe ze bouwafval inclusief plastic in een ravijn kieperen. Bij een paar stortbuien spoelt het zo de zee in.
+1
weurding
@Grasbaal helaas zijn er voorbeelden genoeg op te noemen, waarbij ook bij stalbranden de zonnepanelen voor serieuze schade aan omliggende landerijen zorgen, shit happens, en als.... zolang...... helpt dan niet
+2
ntd79
@weurding het een sluit het ander niet uit. Laatst sprak ik ook iemand die er om deze reden flink over de panelen tekeer ging. Maar zijn op al zijn daken, ligt allemaal nog asbest. Prima, maar ga dan geen lezing afsteken over verantwoordelijkheid naar je omgeving mocht het noodlot van een brand je treffen.
weurding
@ntd79 ik heb ze niet, dus kan het best zeggen ,houd er ook geen lezing over maar feit blijft dat het bar irritant en ongemakkelijk is als jij je gras niet kan of mag oogsten als het je treft
+1
ntd79
@weurding ja, lastig verhaal, ga ook geen goden verzoeken door over kansen te beginnen. Maar als niks kan op het laatst, behalve misschien waterkracht, wat hier niet is, vroeg of laat houdt het met gas en olie gewoon een keer op.
+3
George
@ntd79
Het is duidelijk dat fossiel een keer eindig is. Sommige geloven het alleen nog niet. Weet ook zeker dat fossiele brandstoffen verbranden veel meer met klimaat en vervuiling te maken heeft dan ammoniak/stikstof uit de veehouderij.
+1
ntd79
@George dat ben ik helemaal met je eens. Als je kijkt wat olie in principe is, en hoe lang dit proces heeft geduurd, kun je onder de klompen wel aanvoelen dat dit er in een paar decennia er doorheen stoken nooit best kan zijn.
weurding
@George maken wij niet meer mee, al zo vaak sprake van geweest, 1973 ook
George
Quote Reactie van @weurding:
maken wij niet meer mee, al zo vaak sprake van geweest, 1973 ook

Dat was anders , toen was het geen klimaat/milieu kwestie.
Je ziet het gewoon gebeuren , steeds meer automerken die volledig overstappen op elektrisch en geen dieselmotoren meer bouwen. Het gaat nu redelijk snel . Alleen sommige willen het nog niet zien. Nieuwe huizen zijn allemaal al aan de warmtepomp , wijken welke worden gerenoveerd die van het gas af gaan en aan de warmtepomp. Je ziet dat ze overal bezig zijn met het verzwaren/vergroten van de verdeelstations , het gaat echter door personeelsgebrek nog niet snel genoeg.
+1
ntd79
@George en als je er van overtuigd bent dat alle fossiel er doorheen stoken geen nadeel heeft voor milieu is het voordeel dat je met elektrisch zelf nog iets kunt doen als land. Met gas en olie ben je compleet afhankelijk, meestal van landen met hele discutabele regimes.
George
@ntd79
Dat komt er momenteel ook nog eens overheen. Maar lang voor er sprake was van exploderende energieprijzen en de oorlog was de inzet al gezet op gasloos bouwen en dat autoproducenten aan de bak moesten met het elektrificeren van het wagenpark. Maar fabrikanten willen ook hun fabriek steeds verder verduurzamen . Ik was deze week in München bij de BMW fabriek en deze draait op waterkracht , zonne en wind energie.
+1
grös
Quote Reactie van @ntd79:
Met gas en olie ben je compleet afhankelijk, meestal van landen met hele discutabele regimes.

Elektriciteit komt ook niet zomaar aanwaaien, zonnepanelen komen meestal uit China, fabrieken draaien op kolencentrale-elektriciteit, batterijen word lithium gedolven in Afrika door kinderarbeid onder erbarmelijke omstandigheden. En die panelen worden meestal ook binnen 20 jaar vervangen. Ik dan wil wel het gehele verhaal horen. Hoe groen is "groene stroom", als er 's nachts geen zuchtje wind staat dan komt er bar weinig groene stroom binnen, en moet de gascentrale weer volop branden en de kolencentrales als back-up.
Volgens mij lag half Duitsland al vol zonnepanelen en biocentrales/biomaïs, en nog moest er 2x een gasleiding aangelegd om genoeg energie aan te voeren?
ntd79
@grös Nou ik denk dat je een beetje in de war bent met kobalt voor wat betreft Lithium, dat komt meest uit Australie en Chili. Maar dat stond idd op facebook. Ben jij dan ook geheel onthouder van koffie, cacao, katoen, electronica, heel veel soorten voedsel, de cosmetica van moeders de vrouw enz enz? Er zijn idd heel veel zaken waar je geen invloed op hebt. Maar in een computer of smart phone waarmee tegenstanders van groene energie hun argumenten van oa kinderarbeid op facebook tentoonspreiden, zitten ook heel veel onderdelen verwerkt die door kinderarbeid worden geproduceerd. Daar mag idd door internationale organisaties het nodige werk worden verricht. Maar begrijp me absoluut niet verkeerd, ik heb er niks op tegen dat je je electrisch van het energiebedrijf trekt. Het is alleen dat ik de argumenten tegen zonnepanelen vrij dun vind.
grös
@ntd79
Ik ben niet tegen zonnepanelen, maar ik zou ze niet gaan verheiligen, bij "discutabele regimes" denk ik ook aan China, als die dingen vervangen moeten worden ben je immers nog steeds afhankelijk, maar misschien verandert dat ooit. change.inc/energie/…
weurding
@George zal best, maar het is meer dat men onder mom van beter voor het milieu electrificeert dan dat de laatste druppel in zicht is volgens mij, nimmer en nooit gaat electrisch rijden lukken in Sahara, economisch ontwrichte landen, en grootschalige landbouw, je noemt specifiek diesel, ook daar is nog heel wat ontwikkeling mogelijk, zie meer in biobrandstof, waterstof , etc dan in electrisch, netwerken zijn nu al overbelast en stroomprijzen skyhigh, gaat de wereld echt over op massaal waterpomp en electrisch transport hoef je niks meer te verbouwen, mag alle grond wel vol liggen met die panelentroep😏
George
@weurding Ja het is inderdaad om CO2 uitstoot te verminderen . Waterstof zal inderdaad ook gebruikt gaan worden in zwaardere motoren en wellicht is dat ook een ideaal product om groene opgewekte energie te kunnen opslaan. Aan de elektrische netwerken wordt flink gewerkt momenteel , maar dat is een proces waar jaren tijd in gaat zitten.
weurding
@George zie wel een voordeel in het beëindigen van oorlogen als dat materieel geelectrificeerd wordt😁
George
@weurding
Jij ziet toch ook wel dat nieuwbouw en gerenoveerde wijken totaal gasloos worden gebouwd , dat je op elke hoek van de straat voortaan wel wat elektrische auto's ziet en niet alleen maar Tesla's maar van elk merk en als ze niet volledig elektrisch zijn dat ze Plug in Hybride zijn. Dat heel veel merken al gestopt zijn met de dieselmotor en heel veel merken al hebben aangekondigd vanaf 2030 geen auto's met verbrandingsmotor meer zullen bouwen. Je kunt je ogen gesloten houden en denken dat het niet gaat gebeuren maar het gaat gebeuren. Fossiele brandstoffen loopt op zijn einde. In 1980 waren er ook genoeg boeren die zeiden dat koeien nooit door robots gemolken zouden worden en nu is het gemeengoed. Dat alles vol moet komen met panelen is ook onzin. Maar hier en daar zal dat wel gaan gebeuren en de vraag is of dat erg is? Er is een juiste balans nodig tussen voedsel en energieproductie. Voedselproductie was jarenlang een onrendabele bezigheid. Er is nog grond genoeg beschikbaar , hier danwel in het buitenland.
weurding
@George tuurlijk zie ik dat, maar ook dat we tegen een enorm probleem aanlopen al die gevraagde kw's te leveren, landbouw krijgt de schuld overal van, maar fabrieken draaien overuren materiaal te leveren die tevens een veelvoud aan elektriciteit verbruiken dan een gemiddelde huishouden in het verleden nodig was, er zijn gezinnen die verbruiken immens veel stroom, ook daar is de grens een keer bereikt van wat kan, heeft niks met ogen gesloten houden van doen, de meesten moeten de ogen eens open gaan hoe alles naar de kloten geholpen wordt door de zogenaamde electrische weelde, niet alleen landschappelijk
Vergelijk tussen melkrobot of gewoon melken in melkstal gaat volledig mank, beide energie voor nodig, alleen de mens wordt lichamelijk ontzien
George
Quote Reactie van @weurding:
dat we tegen een enorm probleem aanlopen al die gevraagde kw's te leveren,

Dat wordt weer opgelost , gelukkig hoeven wij dat niet te doen en hebben we de kennis daar niet voor. Maar er zijn echt nog wel geleerde mensen in de wereld. Ze zitten niet echt in onze regering momenteel 😂 maar in het bedrijfsleven zitten echt nog wel heel slimme mensen.
George
Quote Reactie van @weurding:
melkrobot of gewoon melken in melkstal gaat volledig mank, beide energie voor nodig,

Ik bedoel dat sommige ook niet geloofden dat het zou gaan gebeuren , maar zo is dat met het einde van fossiel ook. Energie verbruik blijft maar geen fossiele verbranding meer.
Ik heb ook veel conservatieve vrienden in mijn vriendenclub die hoog bij laag beweren dat ze nooit in een elektrische auto zullen gaan rijden. Maar we zullen het gaan zien hoelang ze nog hard roepen.
+2
ntd79
@weurding och, de panelentroep zit nu om 12.30 alweer op 166kwh, tot aan donderdag allemaal nog meer dan 300 kWh dagen, en dat in oktober😅 ik noem dat geen troep. Melkrobots volledig mank valt ook nogal mee met de nieuwste, bovendien gebruik je dan behoorlijk minder gas en hoeven hier geen melkers met de auto naar toe te rijden😁
weurding
@ntd79 mooi man😉, maar blijf er bij dat ik die dingen haat op goede gronden, brand maar weer los
+1
ntd79
@weurding brand maar weer los?😂jonge, ik ben zo makkelijk, als jij die dingen haat, mag jij die dingen haten. Ik snap je ook wel dat jij die dingen niet op goede grond wilt zien. Tenminste, als ik op 'op goede grond' op deze manier in de juiste context plaats. Maar ik haat ook een elektrisch rekening die een serieuze hap uit je resultaat begint te nemen als je niks zou hebben.
+1
weurding
@ntd79 doelde ook meer op george... 😇 maar boeren moeten onteigend worden voor de grond en om te bouwen, terwijl er dik geld betaald wordt om zonnepanelen op goede grond te zetten, dat staat me gewoon ook tegen
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
maar boeren moeten onteigend worden voor de grond en om te bouwen, terwijl er dik geld betaald wordt

Zolang het vrijwillig is en dik betaald staat mij helemaal niks tegen.
weurding
@George weten we🤭
+4
labella
@weurding ik vind dat ze juist niet op een staldak horen ivm met brandrisico maar beter op de grond kunnen staan. Maar ja dat is ieders eigen mening.😉
+3
Twentsch Land
Ben er ook mee bezig en zoals mijn plan nu is komt er niks op een dak.

@labella
+1
weurding
@labella grond is een groot begrip, heb ook nog wel enkele "stukken" in gedachte😆
JohnDeere7serie
Houthandel in Ter Aar in de brand, dak lag afgeladen vol...

(klik om te vergroten)

sjuu
Zolang de particuliere kunnen salderen is het wel een leuk verhaal die panelen, maar ga je de apx stroomprijs betalen valt het bar tegen. Ik ontving afgelopen maand 4 cent voor een opgewekte kw stroom. De opslag van stroom zal uitgebreid moeten worden, anders is de kans van slagen klein.
bio boer
@sjuu 4 cent is wat we voor heen altijd beurden voor de stroom bij de windmolen tot de stroomprijs explodeerde
+1
Erik1979.
@bio boer kerncentrales lopen 24*7...... Dan heb je geen opslag nodig en die produceren voor 3 cent.
sjuu

(klik om te vergroten)

sjuu
@bio boer kale stroomprijs momenteel 9 cent, dus de hoge prijs is er wel af.
bio boer
@sjuu dat bedoel ik
Dit was april bij ons groot zakelijke aansluiting mei heb ik nog niet

Dit gaat over een windmolen trouwens

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer gemiddelde apx maand prijs met 9% afslag
Realisme
@sjuu taak van de netbeheerder of diegene die de stroom opwekt? Denk het laatste
komelker 2
Denk dat er vandaag ondanks de felle zon, weinig zonnepaneel eigenaren rijk worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rook , glas , brand , zonnepanelen en assen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0